Veel neerslag voor het zuidwesten

26 oktober 2024 - 7:10

Het lijkt op dit moment in de Alpen meer nazomer dan herfst. Frankrijk mat op uitgebreide schaal temperaturen van 20 gaden en zelfs nog wat hoger. Op hoogte had het kwik er eveneens zin in. Wat dacht je van Bourg- Saint- Maurice op 865m met gisterenmiddag 21C in de weerhut. Chamonix op 1042m deed met 19 C ook lekker zacht mee. Vandaag halen we deze hoge waarden niet vanwege meer bewolking en opkomende regen. De veelbesproken storing boven de Golf van Biskaje trekt langzaam richting de Spaanse noordkust. Hieromheen circuleert in een vrij zuidelijk patroon vochtige Mediterrane lucht. Hierdoor gaat het in delen van Zuid Frankrijk lokaal opnieuw intensief regenen. Vorige week viel daar al een smak met water. Met een verzadigde grond zitten ze daar eigenlijk niet op nog meer nattigheid te wachten. Voor de Alpen staat de verwachting  nog steeds overeind. Veel neerslag met alleen voor het zuidwestelijke hooggebergte enige sneeuw. Maar hoe zien de vooruitzichten er voor volgend weekend uit. Wordt het nu kouder met een toenemende kans op sneeuw of toch niet?


Kitzsteinhorn gisterenmiddag. @Live Updates


"Von den Berggipfeln glänzt bereits der Schnee und auch der Ort Mayrhofen wurde schon ein klein wenig angezuckert" @Mayrhofenamzillertal

Het weer in de zuidwestelijke Alpen verslechterd drastisch. De zuidelijke wind neemt toe tot krachtig of hard, met rond de Alpentoppen zelfs af en toe stormachtige windvlagen. Tegelijkertijd valt er lokaal flink wat regen. De meeste neerslag valt daarbij de komende 48 uur in de Ligurische Alpen, regio Bardonecchia, Aosta via de Wallischer zuidzijde tot aan Tessin. Het plenst hier van tijd tot tijd flink door. Ik verwacht hier dit weekend  lokaal 100mm,met uitschieters van zelfs 150mm. Een zeiknatte bedoening dus, waarbij de sneeuwgrens ergens schommelt rond de 2800 à 2900 meter. Tussen de Vanoise en Gran Paradiso valt vanaf deze grens met gemak 20cm sneeuw. Tegen gunstig gelegen stauhellingen in Wallis misschien zelfs een dikke 30cm!

Verder oostwaarts is de neerslagactiviteit wat minder actief. In Süd Tirol en westelijke Dolomieten vallen later ook enkele regenbuien. De sneeuwgrens ligt hier met ongeveer 3200 meter echt belachelijk hoog voor de tijd van het jaar. In het noordelijke Alpengebied is het vanwege de Föhn duidelijk meer Wetterbegunstigt. Dit geldt vooral voor het noordoosten van Oostenrijk / Salzburgerland richting het Wienerwald.


Meteo France komt met neerslagwaarschuwingen door dit weekend!


In de Alpen verwachten wij veel neerslag in de Ligurische Alpen in de richting van Aosta tot aan het westen van Tessin. #ECMWF WetterOnline

Jojo verwachting bij ECMWF
De modellen zijn de laatste runs nogal wispelturig in hun uitkomst. De ene run is het voor de Alpen sneeuwbingo, een run later valt er geen vlok te bekennen. DIt maakt het opstellen van een betrouwbaar Alpenweerbericht er voor ons niet makkelijker op. De laatste berekening is dan wel weer opnieuw smikkelen en smullen zo mooi.  Maar dan wel als je van sneeuw houdt. Dat zit hier bij jullie wel goed schat ik zo in ;-)

ECMWF gaat opnieuw voor koud scenario
De operationele run van ECMWF schiet rond vrijdag opnieuw koud uit zijn slof. Luchtdrukstijgingen boven het Verenigd Koninkrijk, Schotland en IJsland duwen de wind de ijskoude noordhoek in. De koudere lucht bereikt dan rond zaterdag het noordelijke Alpengebied. Er valt dan eerst regen, die bij een snel dalende sneeuwgrens op veel plaatsen overgaat in sneeuw. Het plaatsen van sneeuwverwachtingskaartjes laat ik deze keer even achterwege. Deze hoopvolle verwachting eerst maar eens de wat meer betrouwbare termijn binnen loodsen. Duimen jullie met ons mee?


De operationele run van ECMWF verwacht volgende week zaterdag een kouinval, waarbij regen al snel overgaat in sneeuw! Duimen jullie met ons mee?

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

7 reacties
Ate N
Ate N
26 October 2024 - 08:21

Bedankt voor weer een uitgebreid weerbericht. We duimen met zijn allen mee dat het nu consistent in de kaarten blijft staan, zou dat genoeg zijn?

reageer
Ingrid Ski-idioot-je
Ingrid Ski-idioot-je
26 October 2024 - 08:22

Duimen staan aan!! Wat zou dat een fijn scenario zijn!

reageer
Henk Jongkind
Henk Jongkind
26 October 2024 - 08:46

Goedemorgen Michael, bedankt weer voor de berichtgeving. Laat deze laatste voorspellingen maar uitkomen.

reageer
MarenNoofSnow♡ ponse
MarenNoofSnow♡ ponse
26 October 2024 - 08:55

keihard duimen!

reageer
Bas Appelman
Bas Appelman
26 October 2024 - 09:08

Klinkt spannend en hoopvol inderdaad. Zou fantastisch zijn!🇦🇹❄️👌

reageer
kees asscheman
kees asscheman
26 October 2024 - 09:29

Ook ik duim mee. Wat zou het geweldig zijn om de eerste echte sneeuw te zien vallen

reageer
PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
26 October 2024 - 09:35

Mogge Michael ja het zou mooi zijn als dit WEER scenario uit gaat komen , het wordt inderdaad weer spannend dus duimen wij ook hard mee .🙌🙌🌨️🌨️🏔️⛷️👌👍

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.