Opkomende regenbuien in het zuidwesten

25 oktober 2024 - 7:30

Het windpatroon zit muurvast in de milde zuidwesthoek. Ooit komt daar gelukkig een einde aan, maar de vraag die ons bezighoudt is wanneer. Een paar dagen geleden zag ik op termijn al wat meer winterse signalen aan de horizon verschijnen. De dag erna was dit hoopvolle signaal echter als sneeuw voor de zon weer verdwenen. Zo snel kan het soms gaan. Regelmatig zit ik in een soort van spagaat: zal ik iets schrijven over het eventuele koudere weertype, of toch maar even wachten op wat meer zekerheid? Het blijft lastig. Gelukkig word ik niet gestraft als het een keer niet uitkomt ;-)


Fraaie foto' s vanuit het Lotschental


De foto' s zijn gemaakt door @Daniel Gerstgrasser / Meteo Schweiz


Lermoos. @LiveUpdates


Blocking in beeld. Koelere polaire lucht duikt Iberisch Schiereiland op.@ZAMG NOAA

De zuidwestelijke wind trekt in de Westelijke Alpen vandaag langzaam iets aan. Een zogenaamd zich afsnoerende hoogtestoring begint aan zijn reis richting het zuiden van Spanje. Vandaag ligt deze storing voor de kust van Bretagne om morgen in Noord Spanje aan te komen. Aan de oostflank van dit systeem wordt een nieuwe portie zachte oceaanlucht aangevoerd. Ten noorden van het Mont Blanc Massief in de richting van het Rheintal blijft  het vrij zonnig en droog. In de Zuidelijke Alpen krijgt de westelijke Italiaanse Alpenboog te maken met wat stau invloed. Er valt hier uit de dikke gelaagde bewolking af en toe wat regen. De sneeuwgrens ligt onverminderd ergens rond de 2800 meter.  In de Oostelijke Alpen heeft de zuidkant / Dolomieten eveneens te maken met vrij bewolkte omstandigheden. De lucht is iets minder vochtig en de stau-impuls ontbreekt. Daardoor blijft het overwegend droog. Voor de Oostenrijkse noordzijde pakt het wat de zon betreft weer wat gunstiger uit. De lucht komt hier 'uitgedroogd" over de Alpentoppen heen gestroomd. Licht Fóhnige omstandigheden dus met relatief hoge temperaturen.

Volgend weekend kouinval?
We bouwen de spanning weer lekker op. November heeft koude sneeuwrijke ambities! Zowel GFS als ECMWF berekenen rond volgend weekend een weersomslag. En dan bedoel ik wel de koude variant hè! Maar voordat het zover is krijgt het zuidelijke Alpengebied de komende dagen te maken met veel neerslag. Het zwaartepunt van de neerslag verschuift nog steeds per run. De meeste neerslag valt waarschijnlijk rond de Ligurische Alpen, Aosta richting het westen van Tessin. Sneeuw is alleen voor het hooggebergte weggelegd, want de sneeuwgrens schommelt aanhoudend ergens rond de 2800 meter grens.

Eind volgende week wordt het mega spannend. Hogedruk bouwt op boven het Verenigd Koninkrijk tot aan IJsland. Hierdoor komt er op hoogte een krachtige noordstroming op gang met de aanvoer van koude en vochtige lucht.

Last minute update
In de laatste berekening loopt het echter opnieuw met een sisser af. Deze uitkomst is helaas minder positief. Jojo verwachtingen van ECMWF en GFS. We kunnen alleen maar afwachten. We houden het natuurlijk scherp in de gaten!


Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

11 reacties
Xavier Delvael
Xavier Delvael
25 October 2024 - 07:55

Rustig afwachten in niet direct mijn specialiteit... doe mijn best....

reageer
JP⛷       ..
JP⛷ ..
25 October 2024 - 08:15

Rustig afwachten is natuurlijk geen enkel probleem. Mits je de laatste alinea weg laat😃😃

reageer
Ate N
Ate N
25 October 2024 - 08:31

Zou een mega mooie timing zijn voor een hoop skigebieden! Hopen dat deze wel in de voorspellingen blijft staan, is nog ver weg.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
25 October 2024 - 08:54

ECMWF loopt nu binnen. Helaas is deze uitkomst slechter. Modellen ‘worstelen’ met het berekenen van Europese hogedruk invloed😞

reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
25 October 2024 - 08:56

Rustig afwachten. Mijn dag is al goed, want heerlijk genieten van de openingsfoto van de Bachalpsee en de Wetterhorn:)

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
25 October 2024 - 19:27

Nou inderdaad Hanneke!Super mooi plaatje,misschien ga ik net voor kerst er naar toe!Iedergeval Grindelwald is de planning!🌨🇨🇭🥰🗻🗻🚞❄️

PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
25 October 2024 - 09:29

Goedemorgen Michael het lijkt mij ook vreselijk moeilijk om zo ver van te voren het perfecte weerbericht te vermelden . En dat WEER is het ook nog is ver van je bed. Ik vind het knap hoor👍 . En iedereen blij maken met een dooie mus daar hebben we ook niks aan dus blijven we rustig in de winter wachtkamer wachten op betere winterse temperaturen, ik geniet nog elke dag van de mooie foto’s en de duidelijke weerberichten ga zo door WEERMANNEN 😄😄👌🌨️🏔️⛷️👍

reageer
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
25 October 2024 - 09:33

Is zeker spannend, sulda am ortler heeft de opening al weer uitgesteld tot 7 november, hopelijk komt het goed , 16 november die kant op .

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
25 October 2024 - 11:11

Ik ga vandaag lekker motor rijden, dus dit mooie weertje bevalt me nog wel eventjes.😁

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
25 October 2024 - 11:35

Bedankt weer Michael. We wachten het hier nog 77 dagen rustig af :) Fijne dag

reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
25 October 2024 - 12:44

En wij 86(zijn ook aan het aftellen)

Rolf Ketelaar
Rolf Ketelaar
25 October 2024 - 12:37

Wijngaarden in Visperterminen (hoogste wijngaarden van Europa).

Reactie #134111 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
25 October 2024 - 13:24

Bijzonder

Bertil Blaas
Bertil Blaas
25 October 2024 - 14:37

Het zuidelijk Wallis is een behoorlijk warme streek. 🍇🍇🍇

Marja  Skiër
Marja Skiër
25 October 2024 - 14:38

De wijn uit die wijngaard hebben wij wel gedronken en zelfs enkele flessen meegenomen naar huis. Lekker 😋, en bijzonder omdat ze zo hoog liggen. Ze liggen aan het dal waar je doorkomt als je vanuit Zermatt naar huis rijdt. Nergens anders te koop dan in Zwitserland. Ze exporteren er niets van. Te weinig dus uitsluitend voor de eigen interne markt.

Rolf Ketelaar
Rolf Ketelaar
25 October 2024 - 15:17

Haha. Let maar op. Over aantal maanden verkrijgbaar bij Grandcruwijnen :-)

jeroen wintersport
jeroen wintersport
25 October 2024 - 14:25

Genoeg sneeuw op de pitztaler gletscher

Reactie #134114 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
25 October 2024 - 14:35

Super Jeroen, het is weer in orde daar 👌

jeroen wintersport
jeroen wintersport
25 October 2024 - 14:45

Jazeker alles is open op 1 lift na, niet vanwege sneeuw gebrek maar een steen lawine die op de piste is gevallen en dat moet eerst opgeruimd worden.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.