Rustig en vrij zacht

22 oktober 2024 - 7:17

De wind is vandaag grotendeels afwezig in de Alpen. De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) liggen op de weerkaart dan ook erg ver uit elkaar. In vakjargon bevindt het Alpengebied zich in een zogenaamd zadelgebied. Het ligt ingeklemd tussen een hogedrukgebied boven Madeira met een uitloper tot over Centraal Europa. Het andere hoog vinden we terug in de omgeving van de Zwarte Zee. Actieve fronten trekken ten noorden van het Madeira hoog via Schotland in de richting van Scandinavië. Het bekende traject in de herfst. Een zeer zwak koufront is wel tussen de 2 hogedrukgebieden heen geglipt. Het ligt vanmiddag boven Zuid Frankrijk via het noordwesten van Zwitserland in de richting van Polen. Vanwege de hogedrukinvloed is het front zo goed als geneutraliseerd. Er zit dus amper activiteit in. In de Noordelijke Franse Alpen en noordwesten van Zwitserland valt er lokaal een lichte bui, maar daar is dan ook alles mee gezegd. In de rest van het aandachtsgebied blijft het overwegend droog, waarbij zonnige momenten en onschuldig overtrekkende wolkenvelden elkaar aflossen. De grote vraag blijft natuurlijk: wanneer gaat het weer eens serieus sneeuwen? De kans daar op lees je verderop in het weerbericht.


Goldener Oktober in de Zwitserse Alpen


Besneeuwde hogerop gelegen Alpentop. Beide foto' s via @MeteoSuisse


Gletschergebied rondom Kaprun. @LiveUpdates


Gosausee in het Salzburgerland. @Live Updates

Woensdag is er een bekende tweedeling in de Alpen. In het westelijke Alpengebied is het overwegend droog met aardig wat ruimte voor de zon. Het zuiden is wel gevoelig voor wat lichte staubewolking. Lokaal valt er hier een bui. Misschien dat het hooggebergte lokaal een sneeuwbui meepakt, maar dan wel pas boven ongeveer 2900 meter. In Oostenrijk en de Dolomieten is het weerbeeld overduidelijk onbestendiger. Hier vallen talrijke regenbuien bij een sneeuwgrens van om en nabij de 2800 meter.

Richting het weekend duikt een trog net iets teveel ten westen van de Alpen zuidwaarts. De sneeuwkans neemt hierdoor in de Franse Alpen / Wallis wel wat toe, maar nog steeds bij een vrij hoge sneeuwgrens. Als de trog iets verder oostwaarts uitzakt is het wel bingo voor de Franse Alpen. Maar daar ziet het er helaas niet naar uit.

Tegen het eind van de maand lijkt het wat beter te gaan lukken. Gezien de lange termijn natuurlijk nog even onder voorbehoud, maar wil het toch met jullie delen. Het ECMWF berekent dan een polaire glijbaan gevuld met koude polaire en vochtige lucht richting het oostelijke Alpengebied. Bingo voor Oostenrijk als deze berekening doorzet. Kijken of dit hoopvolle signaal morgen overeind blijft!


Mooi scenario voor Oostenrijk aan het eind van de maand. Nog even onder voorbehoud gezien de termijn. #ECMWF


Mooi sneeuwsignaal voor Oostenrijk aan het eind van de maand met een dalende sneeuwgrens richting de 1200 à 1400 meter. Nog even onder voorbehoud!

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

5 reacties
Ate N
Ate N
22 October 2024 - 07:41

Uiteraard onder heftig voorbehoud maar toch een leuk vooruitzicht🌨🏔⛷ Dat is precies de reden dat we met zijn allen lezen; speuren naar signalen van dumps en de voorpret voor de wintersport.

reageer
Sjaak W
Sjaak W
22 October 2024 - 19:43

😂👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
22 October 2024 - 08:00

Klopt Ate. Elk seizoen verloopt (gelukkig) anders. Dat maakt het ook zo boeiend. In het voorseizoen is het altijd de vraag: wanneer vormt zich een eerste solide basislaag.😇

reageer
Ate N
Ate N
22 October 2024 - 08:45

haha ja, eigenlijk jammer dat die extreme dump in september toen al viel. Als dat nu had gevallen had het voor alles boven de 2000m al een aardige basislaag kunnen vormen. Nu was het enkel goed voor de gletsjers. Maar ik heb zo het idee dat we met het warme water rond de middellandse zee nog wel wat vuurwerk kunnen verwachten deze herfst.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
22 October 2024 - 09:33

Idd Ate. Wel nat vuurwerk. Einde week/ zat. wederom zeer slecht aan zuidkant ( N-Italië. Middellandse zee = badwater.

Ate N
Ate N
22 October 2024 - 09:57

Ik ga voor de droge variant in witte poeder vorm Bertil🤞😊 Die moet er ook vast nog gaan komen met al dat warme water aan de zuid kant.

Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
22 October 2024 - 09:19

Een vraagje Michael, de verwachting per plaats op wat is dat gebaseerd. Niet op bergfex , want dat komt nooit overeen, maar waar dan wel op ???

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
22 October 2024 - 09:40

GFS ensemble breed

Ingrid Ski-idioot-je
Ingrid Ski-idioot-je
22 October 2024 - 09:21

Nou, ik duim dan maar heel hard! Hoe prachtig de herfstplaatjes ook zijn, ik verlang naar sneeuw!

reageer
PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
22 October 2024 - 12:24

Ja dat zijn leuke vooruitzichten Michael laat maar komen hoor 🌨️👍 maar eigenlijk kunnen we toch beter eerst een flinke koude Periode hebben lijkt mij ??? zodat de ondergrond flink koud wordt en daarna een grote sneeuwdump 🌨️🌨️🌨️ eroverheen dat lijkt mij mooi om een goede basis te vormen, of zit ik er ver naast Michael??? 🌨️🏔️⛷️👍

reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
22 October 2024 - 12:38

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt,(ervaring)anders smelt het vanonder!

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
22 October 2024 - 12:56

Voor de stabiliteit van het sneeuwdek zeker van belang. Mbt smelt wat minder

PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
22 October 2024 - 15:24

Ja dat dacht ik ook .❄️

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.