Grotendeels zonnig

21 oktober 2024 - 7:20

Op de westelijke binnenboog na was het gisteren zonnige weer in de Alpen. "Goldener Oktober" met veel zon en prachtige herfskleuren. In het noordwesten van Italië viel ook een beetje regen, maar bij deze laatste stuiptrekkingen van de Südstau lag de intensiteit laag, en de sneeuwgrens hoog. Het was ook alweer zeer zacht met een dikke 20°C in Visp en Bourg-Saint-Maurice. Voorlopig dus vooral genieten van de herfstbeelden, en nog niet (echt) van de sneeuwbeelden.


Collega Matthias Huss stuurde deze foto door van Griesgletsjer gisteren. Geen sneeuw, wel regen, en nog veel smeltwater. 


Zon en wat sluierwolken boven de hochnebel in Ennetbühl. @Meteosuisse


Herfstkleuren in La Forclaz. @Meteosuisse

Zonnige start van de week
De gunstige invloed van hogedruk boven Oost-Europa en het terugtrekken van het laag boven de Middellandse Zee zorgt vandaag voor een helemaal droge dag in de Alpen. Dat is alweer een tijd geleden! Het is 's morgens veelal zonnig, met aan de noord-rand hier en daar ook hardnekkige hochnebel (rond 600-800 m) in de bredere valleien. Aan de zuidkant komen er in het westen nog veel restwolkenvelden voor door de opstuwing van vocht. Overdag blijft het zonnig weer in de bergen. Aan de zuidkant ontstaan er wat meer stapelwolken. De vorstgrens komt vandaag uit tussen 3600 en 3900 m. Ik hoef jullie denk ik niet te zeggen dat dat erg hoog is! In de brede valleien aan de noordkant verwacht ik met een licht föhn-effect vandaag weer 21-23°C. 


Door een verbinding van twee hogedrukgebieden over de Alpen blijft het vandaag droog en zonnig. @Wetterzentrale

Morgen en woensdag kans op een bui vanaf het noorden
Ook morgen blijft het op de meeste plaatsen droog met een wisselend bewolkt weertype. Er zullen wat meer stapelwolken ontstaan die de zon komen vergezellen omdat de hoogtestroming wat meer westelijke (en daardoor vochtiger) wordt. In de Noordelijke Alpen, en in mindere mate ook de Westelijke Alpen, kunnen er in de loop van de namiddag ook een aanal buien ontstaan. De sneeuwgrens zakt hierbij rond 2800 m. Het koelt morgen enkele graden af door het binnenstromen van koelere lucht uit het westen. Zo gaat de vorstgrens omlaag tot 3000 m in het NW en 3400 m in het ZO. Tijdens de nacht op woensdag en ook nog woensdag overdag zorgt een zwakke stuwing van de koelere lucht dan voor veel bewolking in de Centrale en Oostelijke Noord-Alpen. Hier kan ook aanhoudend een bui of wat neerslag vallen, al verwacht ik niet veel gezien de lagere intensiteit. In het zuidoosten kan een lichte Sudstau ook voor wat neerslag zorgen. Elders in de Alpen wisselen zon en (stapel)wolken elkaar af met een nulgradengrens rond 3200 m. 


Enkele buien aan de noordkant morgen. 

Nieuwe Südstau fase
Hogedruk boven Oost-Europa en lagedruk net ten westen van Europa zal vanaf donderdag weer voor een aanspannende zuidelijke luchtstroming zorgen. Dit doet opnieuw vocht ophopen tegen de zuidkant met vorming van neerslag, een Südstau dus. De sneeuwgrens lijkt op donderdag ergens uit te komen rond 2400-2700 m. Aan de noordkant blijft het donderdag droog en meer zonnig met föhn. Vrijdag wordt een herhaling van zetten met veel bewolking en wat lichte neerslag aan de zuidkant. Aan de noordkant blijft het dan opnieuw droog met meer zon en hoge temperaturen. Zaterdag ziet er vooral aan de westelijke binnenboog zeer wisselvallig uit met mogelijk veel neerslag. Omdat de aangevoerde lucht tegen dan nog iets koeler is kan er mogelijk wel wat sneeuw vallen. We volgen het op! 

Graag tot morgen! :)

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

1 reacties
Frans Jansen
Frans Jansen
21 October 2024 - 11:14

Wederom een mooi weerbericht en enkele mooie foto's. Waar blijft de sneeuw ;-)

reageer
jeroen wintersport
jeroen wintersport
21 October 2024 - 11:32

Op de kaunertaler gletscher kan je al skieen op voldoende sneeuw 😀

Reactie #134049 op weerbericht
Annemarie Peters
Annemarie Peters
21 October 2024 - 12:08

We gaan volgende week even kijken op de Kaunertaler Gletscher. Onze zoon werkt daar nu als pistenbully chauffeur, dus kunnen we het nuttige met het aangename mooi combineren. Tenminste als de sneeuwkwaliteit een beetje goed blijft, wat het neemt daar ook hard af als ik de webcams bekijk. Wat ik nu natuurlijk met regelmaat doe :-)

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.