Zwakke neerslag in westelijke binnenboog

20 oktober 2024 - 8:10

Mooi conform de weersverwachting startte de dag gisteren droog met zon en hoge/middelhoge sluierwolken. In de loop van de dag kreeg het eerst gemakkelijker (dunnere bewolking) vooraleer het begon te betrekken vanuit Italië, gevolgd door neerslag die zich focuste op de Centrale Alpen. De neerslag kreeg toch wat meer grip op de Zwisterse noordkant. Ondertussen heeft de neerslag zich weer teruggetrokken tot de zuidkant, in een beperkt gebied langs de Zwitsers-Italiaanse grens in de Aosta regio.


Uitzonderlijk mooie herfstkleuren in de Dolomieten. @Albertdros


Nog eentje uit de Dolomieten. Wauw! @Albertdros


Mooie reflecte in de Obersee. 


Verkleurde lorken bij de Simplon pas. @Meteosuisse

Wat neerslag in de Westelijke Italiaanse Alpen
Vandaag begint op de meeste plaatsen in de Alpen zonnig en droog. Aan de noordelijke en westelijke rand komt wel veel hochnebel voor, en deze kan zeker in de grote(re) valleien ook verder de bergen indringen. De toppen steken uit boven dit wolkendek en liggen dus in de zon. Aan de zuidkant is er vooral in het westen veel bewolking aanwezig en hier valt ook neerslag, vooral in de oostelijke Aosta-vallei en langs de Zwitsers - Italiaanse grens. De sneeuwgrens ligt onherroepelijk hoog, rond 3200 m. Overdag blijft het algemeen vrij zonnig in de Alpen met soms wat meer hoge wolkensluiers. De westelijke Italiaanse Alpen hebben nog de hele dag last van de bewolking en afnemende neerslag. De vorstgrens ligt hoog, rond 3500 - 3800 m. 


Zwakke neerslag in de Westelijke Italiaanse Alpen vandaag. 

Morgen zonnig en zeer zacht
Met een krachtig hogedrukgebied boven Roemenië en de nabijheid van het Azorenhoog blijft het morgen overal droog met veel zon. Aan de zuidkant komen nog meer lage wolkenvelden voor, vooral in het westen, maar ook hier zal de zon wel terrein winnen. Elders dominantie van zon dus met wat hoge wolkenvelden die passeren en enkele stapelwolken rond de toppen. De temperaturen gaan zowaar nog een beetje extra de hoogte in met een vorstgrens klimmend tot 3800-4000 m. Dat is wel erg hoog voor de tijd van het jaar. Gelukkig is de lucht droog en de zon al zwakker, waardoor de gletsjers er niet te veel onder lijden.

Dinsdag en woensdag wat neerslag aan de noordkant, nadien weer droger
Dinsdag en woensdag zorgt een zwak en traag voortbewegend koufront vanaf het noordwesten voor meer bewolking aan de noordkant en ook kans op wat regen, vooral in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland. De sneeuwgrens zal hierbij uitkomen tussen 2500 en 3000 m, uiteindelijk een beetje zakkend tot 2300-2500 m tegen woensdagochtend. Deze keer blijft het aan de zuidzijde droger met meer ruimte voor de zon. Donderdag en vrijdag zien er algemeen weer droger uit met door de grotere invloed van hogedruk meer ruimte voor de zon. Vanaf zaterdag lijkt een overgang naar meer wisselvallig weer waarschijnlijk, waarbij de details over neerslagzwaartepunten nog niet duidelijk zijn. Omdat de aangevoerde lucht wel wat kouder lijkt te worden, zie ik wel een toenemende kans op sneeuw. 

Graag tot morgen! :)

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

10 reacties
Ate N
Ate N
20 October 2024 - 08:54

Goed einde aan het weerbericht ''Omdat de aangevoerde lucht wel wat kouder lijkt te worden, zie ik wel een toenemende kans op sneeuw''๐Ÿ™Œ๐Ÿคž๐Ÿ˜

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
20 October 2024 - 09:06

Goedemorgen. Ja Ate, we kijken uit naar koelere versies en iets dalende temp. Tja, duurt nog effe. ๐Ÿคž

Sjaak W
Sjaak W
20 October 2024 - 14:43

๐Ÿ‘๐Ÿซต laat het idd nu alvast naar gebeuren hoor.

Marcel W
Marcel W
20 October 2024 - 10:01

Prachtige herfst fotoโ€™s zeg!

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
20 October 2024 - 10:27

Dolomieten pics๐Ÿ‘Œ๐Ÿ˜

reageer
Pieter Masson
Pieter Masson
20 October 2024 - 11:14

Richting weekend sneeuwkansen, ideaal voor opening Wb Sรถlden

reageer
Jan Kerk
Jan Kerk
20 October 2024 - 11:18

Tja nog even volhouden en afwachten Mijn oude baas zij altijd je hebt 50% kans๐Ÿ˜‚ er komt dus wel of geen sneeuw eind van de week

reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
20 October 2024 - 11:30

Wat een prachtige fotoโ€™s !

reageer
Niels  | Obertauern
Niels | Obertauern
20 October 2024 - 12:06

Prachtige fotoโ€™s! Golderner oktober is ook mooi! ๐Ÿ๐Ÿ‚๐Ÿ˜

reageer
PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
20 October 2024 - 12:44

De fotoโ€™s lijken wel schilderijen ๐Ÿ–ผ๏ธ zo mooi . Maar ik hoop toch dat koning winter nu gauw uit zijn herfst ๐Ÿ‚ slaap ontwaakt en wat wit poeder in de skigebieden laat vallen ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐ŸŒจ๏ธ๐ŸŒจ๏ธ๐Ÿ”๏ธโ›ท๏ธ๐Ÿ‘.

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
20 October 2024 - 17:43

Schitterende foto's zeg! De laatste zin is veelbelovend. Laat de koude maar komen โ„๏ธโ„๏ธ

reageer
Dennis Arabba โ›ท๏ธ
Dennis Arabba โ›ท๏ธ
20 October 2024 - 21:40

Prachtige foto's!

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.