Droge start maar later neerslag vanaf het zuidoosten

19 oktober 2024 - 8:29

Nog veel neerslag gisteren tijdens het eerste deel van de dag en de middagperiode. Nadien begon het op steeds meer plaatsen op te klaren met ruimte voor de zon. Later ontstonden er in het zuidwesten wel weer enkele buien. Aan de achterzijde van de neerslag stroomde er markant koelere lucht binnen in de Alpen en daardoor viel de laatste neerslag op veel plaatsen ook onder vaste vorm boven 2500 m. Hier en daar sneeuwde het zelfs nog tot lagere hoogte. Helaas lijkt dit nog niet het begin van het insneeuwen van de Alpen. Daarvoor moeten we duidelijk nog eventjes geduld hebben.


Kraakhelder gisteren na de sneeuwval boven bij het Monte Rosa massief. Op de voorgrond is de Gorner gletsjer, de tweede grootste van de Alpen, te zien. 


Prachtige kleuren in de Pontresina.

Neerslag vanaf het zuidoosten
Het sturende lagedrukgebied schuift vandaag door naar Sicilië en lost stilaan op door de toenemende invloed van hogedruk. Een warmtefront aan de oostkant van dit laag zorgt in de loop van de dag nog wel voor enige neerslag vanaf het zuidoosten. De dag begint wel overal droog en zonnig in de Alpen. Er komen wat hoge sluierwolken voor, maar de nadruk ligt op de zon. In de loop van de namiddag verschijnen er meer wolken vanaf het zuidoosten, met ook neerslag, welke zich ophoopt tegen de zuidkant en dan traag naar het westen uitbreidt. Het gaat hierbij om een warmtefront waardoor de aangevoerde lucht stilaan weer zachter wordt. Nadat de sneeuwgrens gisteren tijdelijk wat lager lag, zal deze vandaag daardoor opnieuw stijgen, tot 2600-3000 m. De vorstgrens ligt weerom hoog, rond 3000-3400 m. In de loop van de dag krijgt de zon het ook aan de noordkant overal lastiger, maar hier blijft het wel droog.


Rond een lagedrukgebied bij de Middellandse Zee krult er nog steeds lucht uit het zuiden naar de Alpen. @Wetterzentrale


Hochnebel deze ochtend. 

Morgen nog wat neerslag in de Ligurische Alpen, elders zonnig en zeer zacht
Vannacht en morgen wordt de invloed van hogedruk groter en lossen de wolkenvelden stilaan op. Enkel aan de westelijke binnenboog (Ligurische Alpen) blijft het betrokken met nog wat neerslag. Een zwakke "Retour d'Est" is hier verantwoordelijk voor. De temperaturen liggen morgen nog meerdere graden hoger met een vorstgrens die klimt tot boven 3500 m. Dat is zeer hoog voor de tijd van het jaar. 


Totale neerslag tot morgenavond. De meeste neerslag valt verder naar het zuiden, in de Apenijnen. 

Maandag zonnig, dinsdag weer kans op een beetje neerslag
Maandag ligt hogedruk pal over de Alpen en blijft het overal droog. Aan de alpenrand komt wat hochnebel voor die hardnekkig kan blijven hangen. De vorstgrens klimt maandag tot 3600-4000 m. Dinsdag draait de wind op hoogte naar het westen en bereikt een zwak frontaal systeem de Alpen. Na een droge start van de dag zal hieruit na de middag wat regen vallen aan de noordkant. Aan de zuidkant blijft het deze keer droog met meer zon. Woensdag ziet er voorlopig overal droog uit, donderdag tonen de weermodellen mogelijk de start van een nieuwe Südstau fase. Het weerbeeld zou vanaf dan mogelijk weer meer wisselvallig en deze keer ook koeler kunnen worden. 


Hogedruk domineert volgende week het weerbeeld. Uiteindelijk lijkt een nieuwe trog wel een aanval te wagen op het Europees weerbeeld. @Wetterzentrale

Graag tot morgen! :)

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

5 reacties
Greet ☀️
Greet ☀️
19 October 2024 - 08:40

Goeiemorgen Lander, klein typfoutje in de 1e zin. Koffietje nodig? 😄

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 October 2024 - 08:48

Aangepast, koffie welkom :)

Snow Scooter
Snow Scooter
19 October 2024 - 10:18

Goedemorgen Lander. Kan je al een kleine voorspelling doen voor de sneeuw verwachting medio november? Ik wil dan een paar dagen naar Kaprun met mijn dochter 🎿

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 October 2024 - 17:50

Nog niet nee 😅

Snow Scooter
Snow Scooter
19 October 2024 - 22:46

Dat dacht ik al. Was te proberen 😄

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
19 October 2024 - 12:56

Opfrisser voor de Tourmalet 🤩❄️

Reactie #134028 op weerbericht reageer
JP⛷       ..
JP⛷ ..
19 October 2024 - 13:07

In Flachau wint de zon het vooralsnog van de wolken😃

Reactie #134029 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 October 2024 - 17:50

Beste regio van de Alpen momenteel 😅

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
19 October 2024 - 22:24

Alle kersverse opa's en oma's nog van harte gefeliciteerd. Lekker genieten en verwennen:)

reageer
Anneke Sneeuwfan
Anneke Sneeuwfan
21 October 2024 - 07:15

Dankjewel Hanneke!!

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.