Opkomende Südföhn

16 oktober 2024 - 7:01

De herfst schakelt de komende dagen in een duidelijk hogere versnelling. Het Alpenweer krijgt daardoor turbulente trekjes, met rond de Alpentoppen een opkomende Föhnstorm. Tegelijkertijd maakt het zuidelijke Alpengbied zich op voor een neerslagrijke fase. Het is helaas nog wat te vroeg in het seizoen voor een zuidelijke sneeuwdump. Daar is de aangevoerde lucht domweg nog te zacht voor. Met een aanvoerrichting vanuit het zuidelijke Middellandse Zeegebied is de lucht wel zeer vochtig. En dat gaat het zuidelijke Alpengebied merken. De kraan gaat lokaal volledig open!


Lermoos. @Live Updates


Grosser Rettenstein. @Kitbueheler Alpen

Afgelopen nacht is het op de nadering van een eerste neerslagzone vanuit het zuidwesten al flink gaan regenen. Het regengebied bedekt de gehele Franse Alpen en trekt in de ochtend spoedig richting de zuidelijke Zwitserse stauhellingen. De sneeuwgrens is onder dit soort omstandigheden vaak lastig te voorspellen. Maar ik verwacht over het algemeen gezien pas sneeuw vanaf ongeveer de 3000 meter grens. In de loop van de dag trekt de regen wat verder oostwaarts richting de centrale zuidkant en Dolomieten. De intensiteit is hier wel duidelijk minder.

Aan de noordzijde is het vanwege de föhn een heel ander verhaal. Hier heerst een wat meer open weertype. Vooral de Oostenrijkse noordkant pakt nog aardig wat zon mee, afgewisseld door over de hoofdkam reikende wolkenvelden. Met temperaturen van tussen de 8 en 12 graden op 2000 meter is het ronduit zacht.


Typische Südstau luchtdrukverdeling. De Alpen liggen tussen 2 sturende weersystemen in. In het westen het laag voor de Ierse westkust, met als tegenpool het hogedrukgebied boven de Randstaten. @KNMI

Hogerop veel sneeuw!
De laatste berekeningen pakken toch iets gunstiger uit. Helemaal zeker is het nog niet, maar de iets lagere sneeuwgrens rond vrijdag / zaterdag biedt nog enigszins wat perspectief. Ik verwacht nog steeds de meest intensieve neerslag van de Ligurische kust via Grand Paradiso / Monta Rosa tot aan de omgeving van Locarno / Tessin. De sneeuwgrens daalt hier donderdagavond / nacht geleidelijk naar ongeveer 2400 à 2600 meter. Misschien dat neerslagafkoeling ook nog wat meehelpt. Tot zondagochtend valt hier volgens het ECMWF-ensemble vanaf deze hoogte lokaal 60 tot 80cm sneeuw! Komende dagen kunnen we deze verwachting nog iets meer gaan fine-tunen. De verwachting voor het westelijke deel van de Franse Alpen is wel iets naar beneden toe bijgesteld. Dit heeft te maken met de lokale isobaar positie / loef-lijzijde, een nogal technisch verhaal.


Indrukwekkende neerslagverwachting voor Zermatt. Tevens laat de temperatuur later in de maand een dalende tendens zien. #GFS ensembles

De komende dagen verzorgt Lander het weerbericht. Saai is het in ieder geval niet.

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

2 reacties
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
16 October 2024 - 08:45

Goedemorgen mischael, valt onder die dalende sneeuw grens ook sulda am ortler??

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
16 October 2024 - 09:38

Gedeeltelijk. De geplande opening van dit gebied is 26 okt. Benieuwd of ze dit gaan halen. Madritsch dan als eerste😇

Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
16 October 2024 - 10:49

Denk dat ze dat niet halen , er liggen wel al veel hopen sneeuw maar of dat genoeg is om plat te walzen . Weet ook niet of ze op 3200 meter meer hebben liggen om uit te rijden

Michel Roelfsema
Michel Roelfsema
16 October 2024 - 14:14

De komende dagen nog iets te warm, maar langer termijn zal dit hopelijk snel dalen. Over 4 weken ben ik in Sölden hoop op voldoende sneeuw.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.