De condities op de gletschers zijn over het algemeen al tiptop in orde. Dat is voor deze tijd van het jaar een cadeautje. Er zijn namelijk seizoenen dat ons geduld wat meer op de proef wordt gesteld. Eindeloze hogedruk fases met Goldener Oktober wetter zijn rond deze periode berucht in de Alpen. Dit jaar gaat het voorlopig anders. Enkele koude sneeuwrijke fases hebben geleid tot een prima basislaag hogerop. Vandaag is het vooral in het noordelijke Alpengebied vrij wisselvallig, met verspreid enkele regen of sneeuwbuien. De sneeuwgrens ligt daarbij met ongeveer 2100 à 2300 in het oosten duidelijk lager dan in het westen. Ik verwacht daar een sneeuwgrens die schommelt rond de 2500 à 2700 meter. Ten zuiden van de hoofdkam is het weerbeeld wat vriendelijker met wat meer ruimte voor de zon. Er trekt hier wel geregeld hoge cirrus over, waardoor het zonlicht wat getemperd kan worden. De wind is hogerop wel een thema. Deze waait krachtig tot hard en soms zelfs even stormachtig uit west tot noordwestelijke richtingen.
Uitstekende condities op de Hintertuxer Gletscher gisteren! @Hans ter Braak
Mooie foto rond de Schlegeis Stausee in het Zillertal. @Odette ter Braak
Nog een mooie van de Hintertuxer Gletscher. @Hans ter Braak
Maandag houdt het wisselvallige weer nog even aan. Een zwakke storing beïnvloedt het weerbeeld in het westen met van tijd tot tijd enkele buien. De sneeuwgrens ligt met ongeveer 2600 tot 2900 meter wat hoger dan zondag.
Dinsdag lijkt de mooiste dag van de week te gaan worden. Een rug van hoge luchtdruk boven Oost Europa zorgt voor stabilisering maar tevens ook oplopende temperaturen. De wind duikt dan de zachtere zuidhoek in. De vorstgrens trekt zich daardoor tijdelijk terug richting de 3500 à 3800 meter grens. Dit zachtere weertype houdt hoogstwaarschijnlijk een paar dagen aan.
Aan het eind van de week loopt de verwachting nogal uiteen. Het Amerikaanse GFS is daarbij nogal scheutig met zijn neerslagverwachting. Zowel het ECMWF als GFS berekenen een afsnoerend hoogtelaag via Zuid Frankrijk richting de Westelijke Middellandse Zee. Dit scenario triggert de neerslagverachting in het westelijke Alpengebied. De sneeuwgrens ligt dan helaas wel erg hoog. Hoe het precies gaat verlopen valt in dit stadium nog niet te zeggen. Komende runs komt hier meer duidelijkheid in.
GFS berekent richting komend weekend een storing in de omgeving van de Cote D' Azur. Als deze berekening doorzet kan er in het zuidwestelijke Alpengebied veel neerslag gaan vallen. ECMWF is hierin wat gematigder. #MeteoCentre
Met vriendelijke groet,
Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael
We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.
Herinneren jullie je deze nog? Is wel een tijdje geledenโฆ.๐๐
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Ik moest toen 12 km heen en ook weer terug glibberen naar de middelbare school, het examenjaar was net begonnen! We deden een oude sok over de punt van onze schoenen om niet weg te glijden als we een voet aan de grond moesten zetten.
Ja Michael ook ik weet dat nog heel goed hoor ik was toen in opleiding voor trambestuurder in Amsterdam en viel gelijk met me neus niet in de boter maar letterlijk in de sneeuw ๐จ๏ธ๐ฅถ dus dat was gelijk glibberen met de ๐ tram over dichtgeslibde rails en wissels ha ha ha ๐ .๐จ๏ธ๐จ๏ธ๐
Wat bijzonder. Jammer genoeg kan ik het mij niet herinneren. Eรฉn seniormoment ๐ค? En dat terwijl we in dat jaar een maand later zijn getrouwd.
Dus volgend jaar jullie gouden huwelijk ๐
Klopt Gertjan. Bij leven en welzijn๐
Nou wij doen met jullie mee hoor Gerda die gouden mijlpaal komt ook voor ons volgend jaar . ๐๐
En een paar jaar later ijzelde het zo hard dat ik als kind schaatsend over de straten naar school ging
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Klopt,1979 zat ik in oenkerk op praktijkschool,begin vd week ijzel en woensdag begon het te sneeuwen (duinen van 2 meter hoog)zaterdag zijn we weer naar huis gereden (normaal 1.5 uur toen 4 uur)zonder sneeuwkettingen
Inderdaad Gertjan. Een poollandschap toen.
Ja dat waren echte winters in de jaren 70 met af en toe nog eens een Elfstedentocht en zo . ๐ฅถ๐ฅถ๐ฅถ๐จ๏ธ๐จ๏ธ๐
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Vroeger dat waren nog eens winters,toen de bierkratjes van hout waren en we moesten drinken om de kachel aan de praat te houden ๐บ๐บ๐บ
Peter, in de jaren 70 geen enkele 11-stedentocht. Wel bv. In 63,85,86. ๐
En โ97