De herfstmotor komt langzaam wat meer op toeren. Boven de Mid Atlantische Oceaan ontstaan in de overgangszone tussen verschillende luchtmassa's vrij actieve depressies. Eyecatcher is daarbij het restant van Hurricane Kirk welke in de polaire straalstroom als normale depressie / randstoring richting West Europa wordt meegenomen. Maar wat gaat deze raddraaier precies doen? Daar zijn de modellen nog steeds niet helemaal over uit. Het Alpenweer krijgt hiervan in ieder geval een flink staartje van mee. Vandaag nadert vanuit het westen een warmtefront de regio. Hierdoor raakt het in de Franse Alpen, westelijke zuidzijde en westen van Zwitserland op steeds meer plaatsen bewolkt. In de loop van de dag valt er in het westen lokaal wat lichte regen of motregen. De sneeuwgrens ligt naar verwachting ergens rond het 3000 meter niveau. Tijdens deze fase valt er alleen wat sneeuw rond de hoogste toppen van het Alpenmassief.
In de Oostelijke Alpen heerst onder zwakke hogedrukinvloed een wat vriendelijker weerbeeld. Er zijn hier flinke perioden met zon, afgewisseld door enkele onschuldige langstrekkende wolkenvelden. Aan de Oostenrijkse noordzijde gaat het vanuit het westen vanwege een toenemend luchtdrukverschil wel harder waaien. Later op de dag raakt het ook hier wat meer bewolkt. Het eerst in de Arlberg, langzaam verder oostwaarts uitbreidend. Ik verwacht hier vandaag geen neerslag.
Mittelberg, met op de achtergrond de besneeuwde Kanzelwand. @Hans ter Braak
Winterse sferen nog hogerop rond de Ski Amadé @Webcam
Fraaie opname vanuit het Zwitserse Sempach precies 2 jaar geleden. @Archieffoto
Neerslagbom zuidkant
Vanaf dinsdag schakelt de herfst in de hogere versnelling. Actieve lagedrukgebieden en randstoringen nemen het heft in handen. DIt betekent voor het Alpenweer een duidelijke onstabielere fase met periodiek veel neerslag. De neerslag concentreert zich vanwege de zuidwestelijke aanvoer duidelijk op de stauhellingen aan de centrale zuidzijde. Vooral tussen Tessin richting de Graubünden kan het flink gaan spoken. De omgeving van Locarno is bijvoorbeeld berucht vanwege zware neerslagactiviteit. Tijdens deze fase heeft de noordkant te maken met heftige Noordföhn perikelen. Sneeuw valt er overwegend alleen in het hooggebergte. Donderdag tijdens een koufrontpassage misschien tijdelijk even rond de 2500 à 2000 meter. Een langere stabiele fase zit er voorlopig in ieder geval niet in. Kaiserwetter is daardoor even niet aan de orde. De herfst is 'leading'.
Komende week vooral veel neerslag rond de centrale zuidzijde. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk vrij hoog. Donderdag op een koufront tijdelijk weer wat dalend. #ECMWF WetterOnline
De komende 4 dagen meldt Lander zich weer!
Met vriendelijke groet,
Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael
We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.
Ik zie voor sulda am ortler op de madritz weinig of geen regen voor bij komen vanaf 2500 meter gewoon sneeuw , klopt dit Michael???
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Klopt. Laatste run is iets frisser. Daardoor weer wat lagere sneeuwgrens๐
Ik zag deze interessante kaart voorbijkomen. Dit is de sneeuwbedekking op 5 oktober van dit jaar t.o.v. voorgaande jaren. Wat een verschil!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Ja klopt. Situatie is een beetje vergelijkbaar met 2020, maar dan met meer sneeuw voor Oostenrijk. Veelbelovende start van het seizoen dus!๐
Lange termijn oogt wel milder, geen blijvend sneeuwdek vermoedelijk :) De sneeuw nu is vooral een goeie basis voor de gletsjers wellicht
Elk nadeel heb een voordeel (volgens Cruijff)
Nou de herfst plaatjes zijn nu ook al schitterend mooi hoor en alles wat er nu aan sneeuw valt ach ja dat is leuk en mooi meegenomen voor de hoge gebieden maar buiten de gletsjers om is deze sneeuwval nog van weinig betekenis en is het zo weer verdwenen als sneeuw voor de zon ๐ ๐จ๏ธ๐๏ธโท๏ธ๐
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.