Meeste zon in het oosten

6 oktober 2024 - 7:40

Voor het betere weer moet je vandaag duidelijk in het oostelijke Alpengebied zijn. Deze omgeving profiteert nog van een zwakke rug van hoge luchtdruk, welke zich uitstrekt van het noorden van Italië via Tsjechië in de richting van Polen. Na een tamelijk koude nacht, met flinke nachtvorst net boven het verse sneeuwdek, belooft het een mooie dag te worden met volop zon. Lager gelegen beschutte dalen ten noorden van de hoofdkam zijn wel gevoelig voor hardnekkige mistvelden. Ik verwacht dat deze in de middag deels gaan oplossen, maar het blijft altijd een lastig in te schatten proces. Later op de dag schuift er in het westen van Oostenrijk langzamerhand wel wat cirrus bewolking binnen, waar de zon wat diffuus doorheen schijnt. De oorzaak hiervan is een actief lagedrukgebied ten westen van Ierland. In het voorveld van deze depressie stroomt langzaam vochtigere en zachtere lucht het westelijke Alpenruim binnen. Hierdoor overheerst de bewolking in de Franse Alpen en westen van Zwitserland. Overdag kan er uit de bewolking lokaal wat lichte motregen vallen, maar veel stelt het allemaal niet voor. In de avond en nacht gaat het vanuit het noordwesten geleidelijk wat frequenter regenen. Dit op een naderend warmtefront dat geleidelijk naderbij komt. De sneeuwgrens trekt zich in de zachtere luchtmassa langzaam terug naar ongeveer 3000 meter.


Westendorf @LiveUpdates


Hij heeft het naar zijn zin in Westendorf -) @LiveUpdates


Mooie herfstkleuren vanuit Zell am Ziller @Zillertal.at

Komende week zijn alle ogen gericht op de Atlantische Oceaan. De restanten van Hurricane Kirk zijn onderweg naar West Europa. Het gaat dan ondertussen om een normale depressie, maar de koers van het lagedrukgebied maakt het behoorlijk spannend voor Noordoost Frankrijk en de Benelux. Het bijbehorende windveld net ten zuiden van de kern is volgens sommige berekeningen imposant. Het is nog even afwachten hoe de koers precies gaat verlopen. Het Alpenweer krijgt hier ook een staartje van mee. De wind wordt in het westelijke Alpengebied een thema. De sneeuwgrens trekt zich in de zogenaamde warme sector wel behoorlijk terug. Maar dat is eigenlijk vrij normaal voor oktober. Rond donderdag kan het aan de achterzijde van het stormlaag bij een noordwestelijke wind weer afkoelen. Helaas niet voor lang. Want de trend op wat langere termijn oogt bij een vrij noordelijk opererende straalstroom toch wat mild. Maar goed. Het is pas begin oktober. Waar gaat het over. Het echte werk moet nog komen!


Volgens de avondrun van ECMWF gisterenavond krijgt het noordoosten van Frankrijk de volle laag! #storm Even afwachten op de volgende runs.


Donderdag veel regen voor het zuiden van Zwitserland? Morgen meer hierover.

 

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

6 reacties
Snow Scooter
Snow Scooter
06 October 2024 - 08:13

Goedemorgen iedereen. Heerlijk om weer alle ski en sneeuwberichten te lezen. Gezelligheid bij een kopje koffie

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
06 October 2024 - 08:19

Ik had een weekend In Bramberg willen zijn om te wandelen en fietsen maar vanwege het slechte weer maar thuis gebleven. Heerlijk weer in NL!

reageer
Anita V
Anita V
06 October 2024 - 08:59

Goedemorgen! De herfstbeelden op de Belgische tv (nu 9.00 uur) zijn prachtig! Sommige zijn meer winterbeelden!

reageer
Adri van Houwelingen
Adri van Houwelingen
06 October 2024 - 09:11

Kaprun ziet er deze morgen geweldig uit!

Reactie #133898 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
06 October 2024 - 09:21

Geweldig 🤩

Ted Storms
Ted Storms
06 October 2024 - 14:32

Groeten uit Sölden

Reactie #133900 op weerbericht reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
06 October 2024 - 15:21

Mooi hoor!

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
06 October 2024 - 16:22

Reactie #133902 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
06 October 2024 - 16:23

Grimselpas. Bewegende beelden via x.com/WeermanMichael/status/1842894370007101713

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
06 October 2024 - 17:49

Apart,maar dat je die net op de film hebt 💪💪

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
06 October 2024 - 17:57

De koudere zwaardere gecondenseerde lucht is mooi zichtbaar. Tijdens het dalen warmt de lucht geleidelijk op en lost de bewolking weer op

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.