Sneeuw in de Oostelijke Alpen

3 oktober 2024 - 7:07

We staan aan de vooravond van een koudere en tevens ook sneeuwrijke fase! Het lagedrukgebied boven Noord Italië diept langzaam nog wat verder uit en wordt daarmee dus was actiever. De aangevoerde lucht heeft maritieme eigenschappen en is dus tamelijk vochtig. Doordat de wind krimpt naar meer noordoostelijke richting stroomt er langzaam koudere polaire lucht binnen. De sneeuwgrens schommelt overdag nog ergens rond de 2500 à 2700 meter, maar daalt later in de middag snel naar het 2000 meter niveau. Dit gaat gepaard met vrij intensieve neerslag die op steeds meer plaatsen in het oosten overgaat in sneeuw! Vanavond gaat de sneeuwgrens nog verder onderuit. Sneeuwval rond de 1400 meter is dan zelfs mogelijk! Hoe leuk is dat. Hogerop verwacht ik met gemak een dikke 20 tot 40cm, met zelfs uitschieters richting de halve meter! Vooral rond Obertauern verwacht ik veel sneeuw. De sneeuwval concentreert zich verder vooral op het westelijke en zuidelijke Salzburgerland, Tirol, Arlberg en de zuidelijker gelegen Dolomieten / Venetianer Alpen. De sneeuwgrens verloopt daarbij wel erg grillig. Hoe zuidoostelijker, hoe hoger want hier bevindt zich op een scherp begrensd frontvlak beduidend zachtere lucht. Daardoor valt de neerslag in het zuiden en zuidoosten van Karinthië waarschijnlijk grotendeels als regen.

In het westelijke Alpengebied is de neerslag duidelijk veel minder actief. Er vallen lokaal verspreid enkele regen of sneeuwbuien, maar tussendoor is er ook wat ruimte voor de zon. Dit geldt met name voor het noordwesten van Zwitserland en de zuidelijke Franse Alpes Maritimes.


Verwachte sneeuwval t/m vrijdagavond van het #ECMWF. Halen we rond Obertaurn een dikke halve meter? #WetterOnline


Grillige sneeuwgrens in het zuidoostelijke Alpengebied. #WetterOnline

Weekend
Het weekendweer ziet er voor de Alpen prima uit. Zaterdag valt er ten oosten van Salzburg richting het Wienerwald lokaal nog een regen of sneeuwbui. In de rest van het aandachtsgebied blijft het overwegend droog met aardig wat ruimte voor de zon. Zondag blijft het overal droog. Ook dan heerst er onder invloed van een rug van hoge luchtdruk stabiel Alpenweer. Het weerbeeld is vrij open met flinke perioden met zon. De nachten zijn wel tijdelijk kouder. Zeker boven het vers gevormde sneeuwdek kan het kwik behoorlijk onder het vriespunt duiken.

Na het weekend stomen Oceaandepressies op richting het vasteland. Zoals het er nu naar uitziet ligt het zwaartepunt van lage druk ergens rond Ierland en het Oostelijke Verenigd Koninkrijk. De wind zit daardoor vrij vast in de zachtere zuidwesthoek. Het kwik loopt daardoor flink op. De vorstgrens trekt zich dan weer terug naar ongeveer 3000 à 3500 meter. Woensdag is even een dag om in de gaten te gaan houden. Er kan dan lokaal erg veel regen of sneeuw gaan vallen. Misschien dat later de koude lucht weer terugkeert. Dat blijft nog even afwachten. De komende dagen in eerste instantie maar eens genieten van het koudere weertype met de nodige sneeuw!


Zeven jaar geleden viel er rond deze tijd ook erg veel sneeuw tot op lagere hoogte. @Mittelberg archieffoto


Omgeving van Warth Schröcken begin oktober 2017. @Archief foto

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

9 reacties
Xavier Delvael
Xavier Delvael
03 October 2024 - 07:44

Lekker vroeg Michael, zo heb ik het graag! Laat maar komen die winter.

reageer
Ate N
Ate N
03 October 2024 - 08:10

Leuk die archiefbeelden erbij!

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
03 October 2024 - 09:19

Dit zijn al mooie berichten voor de hoge gebieden in Oostenrijk! Over precies 100 weerberichten mogen we weer naar Les Arcs, dus een klein beetje naar links met die sneeuw ;)

reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
03 October 2024 - 11:20

Heerlijk dat we weer zijn begonnen .. januari Mayrhofen vaste prik met t gezin , en in Maart afsluiten in Italië ( Pontedilegno-Tonale) met m'n lief .. Laat de voorpret maar beginnen

reageer
Frans Jansen
Frans Jansen
03 October 2024 - 11:43

Weer een mooie uitleg over het weer. Bedankt Michael :-) en iedereen een fijn weekend.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
03 October 2024 - 14:13

Thx. Morgen wordt een mooie ❄️dag😀

Sjaak W
Sjaak W
03 October 2024 - 19:38

We gaan het zien👍👍

reageer
Harrie E
Harrie E
03 October 2024 - 19:49

Ik zie dat het in de Dolomieten al een beetje sneeuwt. Boven bij Seceda leuk poederlaagje

reageer
Ingrid Ski-idioot-je
Ingrid Ski-idioot-je
03 October 2024 - 23:22

Let it snow, let it snow, let it snow… ❄️❄️☃️🌨️

reageer
Niels  van Bockel
Niels van Bockel
03 October 2024 - 23:38

Daar zijn we weer! In januari eindelijk weer skiën! Deze keer naar Obertauern! Zin aan en weer lekker in de stemming komen met de weerpraatjes hier op sneeuwhoogte.nl!

reageer
Ate N
Ate N
04 October 2024 - 08:39

Sneeuw stress hoef je in Obertauern in i.i.g. niet te hebben, zeer sneeuwzeker:)

Niels  van Bockel
Niels van Bockel
04 October 2024 - 12:17

Nee inderdaad! Ik zoek ook meestal wel sneeuwzekere skigebieden uit. La Plagne is ook altijd gegarandeerd van sneeuw. En in Oostenrijk dit Obertauern! Ben benieuwd! Het ziet er veelbelovend uit i.i.g.😀

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.