Het wintersportseizoen is al even voorbij, dus het is dringend tijd voor een terugblik! Voor de vaste lezers en wintersportfans zal het geen verrassing zijn dat het een aparte winter was, met weinig sneeuw en kou. Toch begon de winter veelbelovend, met bijzonder veel sneeuw en kou in november en begin december. Maar rond Kerstmis veranderde het weer, en het herstelde zich eigenlijk nooit echt, afgezien van enkele sporadische "winterprikjes". Op veel plaatsen werd het zelfs de warmste/minst sneeuwrijke winter sinds de metingen begonnen. Een opleving (vooral ook aan de zuidkant) in maart en april bracht de sneeuwhoogtes weer op normaal niveau, zeker hogerop, maar voor de wintersporters kwam dit te laat. Voor de gletsjers daarentegen was de winter meer dan oké. Is dit het prototype van het nieuw soort winters? Tijd om alles eens op een rijtje te zetten over het wintersportseizoen van 2023-2024.
Carcoforo op 10 maart. @meteosuisse
Lermoos op 10 maart. @LiveUpdates
Na een record warme septembermaand begonnen we er op 1 oktober weer aan. Met nog ruim 2 maanden voor de officiele start, is het dan vooral kijken en zien of de basislaag in de bergen al gelegd wordt, en hoe de skigebieden zich beginnen voor te bereiden op de aanstormende winter.
** Valt er al vroeg sneeuw?
** Wordt de basislaag gelegd?
** Stopt het smeltseizoen van de gletsjers tijdig?
** Wat zijn de tendensen in de aanloop naar de winter?
De eerste helft van oktober verliep warm en droog. De vorstgrens lag meestal rond 4000 meter, waardoor van vroeg winterweer absoluut nog geen sprake was. Zelfs enkele sporadische koufronten of typische najaarsbuien brachten daar geen verandering in. Door de hoge temperaturen en het gebrek aan sneeuw bleven de gletsjers zelfs nog steeds massa verliezen in de eerste twee weken van oktober, terwijl ze normaal gesproken al in hun winterse regime zouden moeten komen. Het was dus tijd voor verandering: dringend!
Plaine Morte gletsjer begin oktober. Nog volledig zonder sneeuw. Dit ziet er natuurlijk niet gezond uit. @MatthiasHuss
Dit doet nog meer aan zomer denken dan aan winter. @SRF
Prima weer op 11 oktober in het Franse Les Contamines bij de Mont Blanc. @lescontamines
Gelukkig kwam die verandering er. De wisselvalligheid sloeg halverwege oktober toe. De ene na de andere herfstdepressie richtte zich op de Alpen. Vooral tijdens de laatste decade (laatste 10 dagen) van de maand kreeg het hooggebergte van de Alpen regelmatig sneeuw. Dat ging ook niet zonder slag of stoot. De verschillende lagedrukgebieden zorgden voor fors stormweer met windstoten tot bijna 200 km/u in de bergen. De apotheose voor sommige gebieden kwam dan op 31 oktober, toen de sneeuwgrens lokaal kon zakken tot 1200 m! Daardoor lag er tegen eind oktober/begin november op veel plaatsen al een dik pak sneeuw. Bovendien kregen zowel de noordkant als de zuidkant al aanzienlijke sneeuwval. Het was een zeer gunstige aanloop naar november! Dat zag er allemaal goed uit.
Dik pak sneeuw op de Stelvio pas op 31 oktober.
Hoogste windstoot in Oostenrijk sind 2007. @wetterblog.at
Sneeuw in Livigno op 31 oktober.
Sneeuw op de bomen bij Davos.
November begon uitstekend. Op 2 en 3 november zorgde storm Ciaran voor sneeuw in de Alpen, waarbij de sneeuwgrens daalde tot 1200 meter. Op 3 november openden we het weerbericht met de mooie woorden "Het is echt winter in de Alpen. Niet slecht voor begin november, want dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er zijn jaren waarin november gewoon niet wil meewerken." De trend voor een wisselvallige novembermaand was gezet. De reden daarvoor was een actief complex lagedrukgebied boven West-Europa dat frequent storingen naar het vasteland stuurde. De sneeuwgrens schommelde serieus: soms sneeuwde het tot 1000 meter en zelfs lager, maar vaak lag de sneeuwgrens ook hoog. Dat is normaal voor november. We kunnen niet verwachten dat het in november al altijd koud genoeg is voor sneeuw op lage hoogtes. De sneeuw kon dus vooral in de hogere gebieden flink aandikken, terwijl de sneeuw lagerop vaak weer wegsmolt. Geen probleem natuurlijk, want de winter moest nog beginnen en de skigebieden waren nog gesloten. In de koelere periodes tussendoor konde de skigebieden ook volop starten met de productie van kunstsneeuw. Dat zou later cruciaal blijken om de wintersportgebieden open te kunnen houden.
Dik pak sneeuw in Hintertux op 2 november. @Snowforecast
Storm Ciaran trok over Europa. @KNMI
Volop winter begin november in Les Arcs.
Prachtig noorderlicht te zien in de Alpen op 5 november.
Gerlos onder 30 cm sneeuw op 6 november. @Unwetterfreaks
We hoopten natuurlijk op meer van dit soort beelden toen het begin november was. @Unwetterfreaks
Opmerkelijk en voor mij typerend aan de winter was de periode net voor 20 november. Op 17 november zorgde een diepe noordelijke stroming voor een dik pak sneeuw. In Vorarlberg viel meer dan 60 cm sneeuw. Dankzij de koude lucht daalde de sneeuwgrens fors. Een echte winterinval vanaf het noorden, een nordstau, terwijl het aan de zuidkant en in het westen droger en zonniger bleef.
Riederbergpas op 17 november. @Wetterkoess
Een echte nordstau op 17 november. @Wetteronline
60 cm sneeuw in Warth. @geosphere
Dik pak sneeuw in Warth. @nikzimmerman
Echter, na de sneeuw kwam op 19 november de regen. Aan de noordkant viel uitgebreid regen met een sneeuwgrens die steeg tot 2500 meter in de diepe subtropische luchtmassa's. Binnen minder dan 24 uur smolt alle verse sneeuw weg (onder de sneeuwgrens). Dergelijke snelle opeenvolging van sneeuw en regen was een veelvoorkomend tafereel dit wintersportseizoen.
Regen langs de noordkant op 19 november. @Wetteronline
Alle sneeuw weer weg op 19 november in Lech. @Wetterkoess
Na het debacle van 19 en 20 november keerde de winter terug gedurende de laatste week van november. 25 november titelde het weerbericht: "Wintereinbruch". Zelfs het Sauerland en de Ardennen kregen een voorproefje van de winter. In de Alpen daalde de sneeuwgrens tot diep in de dalen (500-800 m). Van de Zwitserse Berner Alpen richting de Arlberg viel maar liefst 70 tot 90 cm sneeuw! De Zuidelijke Alpen hadden een heel ander verhaal. November bracht namelijk herhaaldelijk noordenwind en neerslag aan de noordkant, terwijl aan de zuidkant föhnachtige omstandigheden zorgden voor droger weer. De zon domineerde aan de zuidkant en er viel nauwelijks neerslag. De winterse periode eind november duurde vrij lang voor die tijd van het jaar, waardoor de lokale pistewerkers overuren draaiden om van deze kans gebruik te maken. Een stevige basislaag is immers essentieel voor de rest van het seizoen. Alle hens aan dek dus richting begin december.
Ik verbleef op 26 november zelf in Adelboden waar 30-40 cm sneeuw viel.
St Christoph am Arlberg op 28 november. @unwetterfreaks
Heerlijk veel sneeuw in St Christoph am Arlberg op 28 november. @unwetterfreaks
Dik pak sneeuw in Les Gets eind november. @lesgetsnews
Eind november lag er in de Alpen veel meer sneeuw dan voorgaande jaren.
Op naar december! So far so good. Zeker toen er op 1 en 2 december, precies met de start van de meteorologische winter, een gigantische dump viel tot in de dalen. December schoot dan ook voortvarend uit de startblokken. Bijna het hele Alpengebied profiteerde mee waardoor het seizoen niet meer kapot leek te kunnen. Zelden hadden we zo'n goede start van het seizoen! De sneeuwdump bracht zo’n 30-50 centimeter in de dalen en hogerop nog veel meer. Zelfs de Duitse miljoenenstad München kreeg 44 cm sneeuw. De luchthaven hier moest tijdelijk worden gesloten, net als die in Innsbruck. Winterberg kon begin december al openen met 6 liften in bedrijf. 3 december kwam de zon daar nog eens bij. Er zijn zo van die perfecte dagen ... Rond de hoofdstad Wenen lag op 7 december nog ruim 20 cm sneeuw. Sinds 2013 was dit niet meer voorgekomen.
Overal (veel) verse sneeuw. Het was ooit anders begin december. @meteonews
IJzig koud op 3 december. In Glattalp werd het toen -30.9°C. Op 4 december zakte de temperaturen in München tot -18°C. @infoclimat
München op 2 december. @danivulmalvier
München op 2 december. @wetterspektakel
München op 3 december. @JZ_LPZ
Waanzinnig goede condities in de Engadin. @Photos_dt
Prachtige omstandigheden in Zell em See op 3 december. @LiveUpdates
In november en begin december nam de sneeuwdikte snel toe op veel plaatsen in de Alpen met hier en daar zelfs record hoeveelheden sneeuw voor de tijd van het jaar. @SLF
Vanaf ongeveer 8 december begon er dan stilaan wel wat te veranderen in de Alpen. De invloed van Atlantische depressies werd sterker vanaf het westen, wat resulteerde in een aanvoer van zachtere lucht en een stijgende sneeuwgrens. Op 9 december bracht een warmtefront neerslag, waardoor de sneeuwgrens steeg tot 1800 à 2100 meter. Rond 11 en 12 december beleefden de Alpen een periode met zware regenval, vooral in de Franse en Zwitserse Alpen. Een hogedrukgebied boven Spanje duwde warme lucht naar het noorden, met hoge sneeuwgrenzen aan de west- en noordkant. In het westen viel regionaal tot 200 mm neerslag. De grote regenhoeveelheden zo halverwege december waren echter absoluut niet goed voor het sneeuwdek, al hield het sneeuwdek hogerop nog redelijk goed stand. We hadden dan ook al een goede buffer! De zuidkant bleef zoals wel vaker meer gespaard van het regen/neerslaggeweld. Hier bleven de condities algemeen droger en zonniger.
Troosteloze regen in Les Menuires op 12 december. @LiveUpdates
Op 14 december keerde de winter gelukkig weer terug in de Alpen. De wind draaide naar het noordwesten en op de noordwestelijke en noordelijke hellingen kon er af en toe sneeuw vallen, met de sneeuwvalgrens dalend tot 1000 à 700 meter. De zuidkant bleef echter opnieuw gespaard van sneeuwval. Dankzij de verse sneeuw aan de noord- en westkant waren de omstandigheden in de Alpen halverwege december over het algemeen vrij gunstig, vooral op hoger gelegen gebieden die minder getroffen werden door de regen. In de Zwitserse Noord-Alpen lag zelfs een recordhoeveelheid sneeuw boven 2500 meter. Zo lag er op de Plaine Morte gletsjer halverwege december al 3 meter sneeuw, terwijl dit vorig jaar niet gehaald werd over de hele winter! Ondanks minder neerslag hadden ook de Italiaanse Alpen redelijk goede condities half december, door soms wat overgrijpende neerslag en vooral minder regen.
Winterinval met wat sneeuw in Jerzens op 15 december. @LiveUpdates
Volop winter in Schladming op 15 december. @LiveUpdates
Een sprookje in Nidwalden op 18 december. @NidwaldenTourismus
Meer sneeuw dan normaal in de Zwitserse bergen half december. @SLF
Extreem stabiel met hogedruk vanaf het zuidwesten pal over de Alpen. Nee, dit is geen winter kaart. @KNMI
Na de kerstvakantie brak er een koudere fase aan in de Alpen en West-Europa. Eindelijk viel er weer sneeuw, zelfs in lagere gebieden, waardoor het echt winter werd. Vooral vanaf 5 januari schakelde de winter nog een versnelling hoger. De weerkaarten waren veelbelovend, met een noordoostelijke stroming tussen een lagedrukgebied boven Noord-Italië en een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit voerde koude lucht vanuit Oost-Europa naar de Alpen, waar het botste met zachtere Mediterrane lucht, resulterend in sneeuwval. Op 6 januari konden we zeggen: "Het is echt winter in de Alpen." De sneeuw begon aan de centrale en oostelijke zuidzijde, met een sneeuwgrens tussen 1100 en 1450 meter, en verspreidde zich later naar de noordzijde, waar de sneeuwgrens uiteindelijk daalde tot 600 à 900 meter. Vanaf 7/8 januari heerste er volop winter in de Alpen, met regelmatige sneeuwval, ook aan de zuidkant waar sinds november nauwelijks sneeuw viel. De condities waren ideaal, waardoor we ons konden opmaken voor mogelijk de beste periode van het wintersportseizoen 2023-2024.
Koudere lucht bereikt de Alpen. @Wetterzentrale
Mallnitz op 6 januari. @LiveUpdates
Verse sneeuw in Les Menuires. @LiveUpdates
Ook eindelijk sneeuw van betekenis aan de zuidkant zoals hier in Corvara op 6 januari. @LiveUpdates
Tussen 8 en pakweg 17 januari was het op-en-top winters in de Alpen. De temperaturen doken fors naar beneden. Op de Zugspitze zakte de gevoelstemperatuur regelmatig tot -20°C. IJskoud dus! Daarbij viel ook soms wat verse sneeuw, bijvoorbeeld op 9 januari, maar was ook de zon vaak van de partij. Wat wil een wintersporter nog meer. De sublieme condities hielden een goede week aan met fantastische updates uit de wintersportgebieden. Bij deze nog eens bedankt aan iedereen die bijdrages heeft geleverd onder de weerberichten en via de live-updates!
Sublieme condites in Saint-Sorlin d'Arves. @LiveUpdates
Ook sneeuw in de Benelux zoals hier in Limburg.
Vandans op 10 januari. @LiveUpdates
Kraakhelder winterweer in Lech. @LiveUpdates
Je denkt dan al snel, nu zijn we wel vertrokken voor een lange winterperiode. Maar helaas. Na de fantastische periode ging het in de Westelijke Alpen vanaf half januari alweer mis met regen tot op 1800-2000 meter. Terwijl we in de Benelux op 17 januari met spanning afwachten hoever een sneeuw- en regenzone ging reiken, kregen de Alpen een regenspook over zich heen. Vooral de Westelijke Alpen kregen (alweer) een pijnlijke hoeveelheid regen. De regen richte heel wat schade aan. En de sneeuw die nadien volgde viel na de regen op een verharde gladde ijsbaanachtige piste. Het zachte weer werd op 19 januari tijdelijk onderbroken door een inval van arctische lucht. Die leverde een beetje sneeuw op en werd gevolgd door opklaringen waardoor er opnieuw een aantal mooie wintersportdagen zich aandienden.
Regenweer op 17 januari. @KNMI
Na de regen stroomde er rond 18-19 januari weer eventjes koudere lucht binnen vanaf het noorden. @Wetterzentrale
In Tignes, hooggelegen, viel er weer wat extra sneeuw bij. @LiveUpdates
Prachtige omstandigheden in Les Saisies op 21 januari. @LiveUpdates
Mooier werd het niet. @FLAINEski
Na de verbeterde winterperiode bracht eind januari alweer een nieuwe golf warme lucht. Het regende warmterecords, veroorzaakt door een krachtig hogedrukgebied boven Spanje. Dit systeem stuwde subtropische lucht naar de Alpenlanden, waarbij Zwitserland en Oostenrijk een opmerkelijk aantal warmterecords noteerden. Imst, Oostenrijk, bereikte met 17,9 graden zelfs een record dat terugging tot 1936. De laatste week van januari, normaal gesproken de koudste week van het jaar in de Alpen, was dit jaar buitengewoon zacht door de dominante subtropische lucht. Hoewel af en toe koelere lucht werd aangevoerd door een actieve straalstroom, bleef dit meestal van korte duur en resulteerde in beperkte sneeuwval. Door de temperatuurschommelingen en weinig neerslag werden de valleien groener, terwijl de hogere gebieden stabiel bleven. Over het algemeen leek de winter echt stil te vallen. Gelukkig bleef het dit keer wel droog (geen regen dus ... ), maar de vraag was hoe lang het hogedrukgebied boven Spanje stand zou houden.
Temperatuurrecords in Oostenrijk. @Wetterblog.at
Het sneeuwdek verdwijnt op 3u. @Manuel Oberhuber
Saalbach aan het einde van januari. @LiveUpdates
Februari, dé maand voor winter(sport)liefhebbers, begon aan de noordzijde met wat sneeuwval boven de 1200-1400 meter. Het waren geen enorme hoeveelheden zoals gehoopt, maar elke centimeter werd gekoesterd. Al snel echter greep hogedruk weer de controle over de Alpen. Na een kortstondige winterse opleving, keerden we terug naar af. Hogedruk bouwde zich opnieuw op boven Zuidwest-Europa. Er stroomde opnieuw subtropische lucht naar de Alpen, wat resulteerde in een opvallend hoge vorstgrens. Deze lag tussen de 2700 en 3000 meter in het oosten en zelfs nog hoger, tussen de 3000 en 3300 meter, in het westelijk Alpengebied. De temperaturen waren duidelijk te mild voor begin februari. Op 6 februari schreven we: "We raken voorlopig niet van de zachte lucht af, noch van de overheersing van hogedruk. Dit resulteert in standvastig weer met droge omstandigheden en veel zon. Wanneer komt er nog eens verse sneeuw aan?" Op 8-9 februari kregen we dan eindelijk nog eens een klassieke Südstau situatie. De sneeuwgrens bleef daarbij wel een aandachtspunt. Deze lag voor begin februari namelijk wel wat aan de hoge kant (1500 tot 1900 meter).
Mooi ochtendrood, maar wel de voorbode voor wat regen in Königsleiten op 2 februari. @LiveUpdates
Hogedruk en aanvoer van zeer zachte lucht. @KNMI
Waar is de winter, vroegen we ons af tijden de eerste week van februari. @LiveUpdates
Dankzij kunstsneeuw konden de pistes nog openblijven, maar eigenlijk was het armoe troef. @LiveUpdates
Witte linten in een groen landschap, midden in de winter. @LiveUpdates
Grindelwald zonder sneeuw. @LiveUpdates
Verse sneeuw aan de zuidkant op 9 en 10 februari. @LiveUpdates
Rond het midden van de maand bracht een koufront een einde aan de Südstau en zorgde voor een opfrisser in de hele Alpen. Dit zorgde op veel plaatsen voor wat sneeuw, waardoor het landschap weer wat winterachtiger werd. De opfrisser deed goed al was de sneeuwval opnieuw niet overvloedig, maar voor het visuele deed het veel. De eerste week van de voorjaarsvakantie startte dan ook veelbelovend. Natuurlijk kon het altijd beter, maar dat is tegenwoordig niet vanzelfsprekend, zelfs niet midden in het skiseizoen. Helaas was het koelere weer van korte duur. Hogedruk nam al snel weer zijn positie in ten zuidwesten van de Alpen, de warmtepomp ging weer aan, wat resulteerde in zachte lucht die via een omweg naar West- en Midden-Europa stroomde. Deze lucht, gekenmerkt door warmtefronten, bracht ook weer wat (mot)regen aan de west- en noordkant. De sneeuwgrens steeg naar 2700-3000 meter in het oosten en zelfs nog hoger, naar 3000-3300 meter, in het westen en zuidwesten. Op 18 februari werden in Oostenrijk en andere landen diverse warmterecords gebroken. De luchtdrukverdeling bleef vrij stabiel, waardoor de aanvoer van warme lucht grotendeels intact bleef. De koudere lucht bleef voorlopig opgesloten ten noorden van deze blokkerende hogedrukzone, in en rond Scandinavië.
Een klein beetje sneeuw in Les Menuires op 11 februari. @LiveUpdates
Lenteweer in St Johann op 20 februari. @LiveUpdates
Zeer zachte lucht bereikte de Alpen vanaf het zuidwesten halverwege februari. @KNMI
Drukte in La Plagne, zeker als iedereen hogerop wil. @LiveUpdates
Temperatuurrecords in Oostenrijk. Het werd op 2300 m bijna 10°C. @wetterblog.at
In de laatste week van februari viel er opnieuw wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen, wat een opfrissing van de pistes betekende. Helaas lag de sneeuwgrens nog vaak te hoog, waardoor lagere wintersportdorpen opnieuw met regen te maken kregen. Vanaf de 23e viel er eindelijk sneeuw van betekenis aan de zuidkant. In eerste instantie lag de sneeuwgrens daarbij vrij hoog, maar gelukkig daalde deze aanzienlijk met de komst van een koufront. Boven Noord-Italië ontwikkelde zich een Genualaag, wat leidde tot intense sneeuwval langs de zuidelijke berghellingen. Vrachtwagens kwamen vast te zitten in de sneeuw op de Brennerpas en er volgde een reeks sneeuwdumps die zijdalen van de Italiaanse Aosta-vallei, het Saastal in Zwitserland en Bonneval-sur-Arc in Frankrijk afsloten van de buitenwereld. Ook een retour d'est vormde zich, met zware sneeuwval in de zuidwesthoek van de Alpen (voor de eerste keer deze winter). Dit allemaal kondige een indrukwekkend einde van het wintersportseizoen aan, vooral aan de zuidkant. Tijdens de laatste week van februari werd de zuidkant dus getroffen door intense sneeuw, terwijl een zuidföhn aan de noordkant voor hogere temperaturen en droger weer zorgde. In de geplaagde lagere gebieden (waar zeer weinig sneeuw lag door regen en hoge temperaturen) smolt de laatste sneeuw weg en leek het wel lente.
Sneeuwdump in Mayrhofen op de 23e februari. @rickvd
Grote problemen op de Brenner pas op de 23e.
Klassieke Sudstau en Retour d'Est situatie. @Wetterzentrale
Sneeuwruimen op de Jenatsch hut op 24 februari. @JLucas
Maloja in een dik pak sneeuw. @danivumalvier
Indrukwekkend veel sneeuw in het zuidoosten van Zwitserland (zuidkant). @Danivumalvier
Groot contrast tussen zuid- en noordkant. @Wetteronline
Maart ging verder op het elan van eind februari, met grote contrasten. Aan de zuidkant van de Alpen bleef het grotendeels grijs met regionaal overvloedige neerslag, terwijl het aan de noordkant droog en vaak zonnig bleef, en ook warmer. De variatie in sneeuwkwaliteit over de Alpen bleef dan ook aanzienlijk. Op lagere hoogten, waar het vaak te warm was, werd de sneeuw toenemend van mindere kwaliteit. Daarentegen bleef de sneeuw hogerop, vooral boven de 1800-2000 meter, van goede kwaliteit. Aan de zuidkant van de Alpen stapelden zich op hogere hoogten indrukwekkende hoeveelheden verse sneeuw op begin maart, met verschillende records. Bijvoorbeeld, rond de Refuge des Evettes op 2594m / Bonneval-sur-Arc in Savoie viel lokaal maar liefst 1,5 meter! Ook delen van de Zuidelijke Franse Alpen, Haute Alpes, en gebieden van het oosten van Wallis tot Aosta zagen recordhoeveelheden sneeuw. Rond 5-6 maart dook de winter weer eventjes op in de Alpen. Een sneeuwzone bereikte eerst de centrale noordkant, met name de Noordelijke Franse Alpen en de Zwitserse noordzijde, en later ook delen van het westen van Oostenrijk, de centrale zuidkant en de Dolomieten.
Waar is de winter aan de noordkant was de vraag begin maart. @LiveUpdates
Bizar weinig sneeuw in La Plagne voor begin maart. @LiveUpdates
Dankzij een goede basislaag van kunstsneeuw konden de pistes worden opengehouden. @LiveUpdates
Een sneeuwdump aan de zuidkant veroorzaakte veel lawines in Piemonte. @radaritalia
Enorme vracht sneeuw aan de zuidkant begin maart. @meteopiemonte
Sneeuwdump in Cogne. @locchiosulgranpa
Bergen sneeuw in Breuil-Cervinia. @LiveUpdates
Terwijl de zuidkant verzonk in de sneeuw bleef het aan de noordkant droog en warm. @LiveUpdates
Gedurende de tweede week van maart was het opnieuw tijd om sneeuwvlokken te tellen, vooral aan de zuidzijde waar een nieuwe sneeuwdump begon. Opmerkelijk was dat de sneeuwval tot en met 23 februari nauwelijks aan de zuidkant plaatsvond, maar vanaf dat moment juist alleen nog aan die kant verscheen. Dit fenomeen is bekend in de meteorologie, waarbij depressies een bijna identieke koers aanhouden, resulterend in een repetitief patroon. Dit herhalende patroon versterkte de contrasten in de Alpen. Terwijl er aan de zuidkant sneeuw viel en koele lucht heerste, bleef het aan de noordkant droog, meestal zonnig en zeer mild dankzij een venijnige föhnwind. Deze wind veroorzaakte regelmatig ook hevige windstoten, tot 157 km/u op Jungfraujoch in Zwitserland, 167 km/u op Patscherkofel in Oostenrijk en zelfs 189 km/u in Gütsch (Centraal-Zwitserland). Dit leidde tot de sluiting van veel hoger gelegen skiliften halverwege maart. Door de zuidföhn deden de temperaturen aan de noordkant eerder denken aan april dan aan maart, met maxima tot 17°C in Albertville, Kufstein, Feldkirch en zelfs 18°C in Salzburg.
Prima condities in St Anton op 7 maart. @StAntonreview
Lagerop amper sneeuw in St Anton. @LiveUpdates
Dik pak sneeuw in San Bernardino aan de zuidkant. @Meteosuisse
Volop sneeuw in Auron. @Station d'Auron
Dikke sneeuwdump in Estable. @Kevin Back
Volop winter half maart in Carcoforo. @Metelsuisse
Tegelijk lente in Lermoos. @LiveUpdates
De laatste decade van maart ging van start met een koufront dat van noordwest naar zuidoost over de Alpen trok. Het was eigenlijk een schampschot, want de echt koude lucht bereikte de Alpen niet. De sneeuwgrens bleef daardoor ook weer aan de hoge kant met lagerop, jawel, regen. Het weekend van 23 maart stond vervolgens in het teken van een markante Temperatursturz! Tussen een hogedrukgebied dat zich terug trekt tot over de Atlantische Oceaan en een actieve depressie boven de Noorse Zee stroomde met een naar west tot noordwestelijke wind gevoelig koudere lucht naar de Alpen. Op steeds meer plaatsen viel ook neerslag, die met een dalende sneeuwgrens op steeds meer plaatsen over ging in sneeuw. De west-noordwestelijke wind werd dan wel weer een vervelende game changer met hogerop zware windstoten. Het wintersportseizoen ging dit jaar niet als een nachtkaars uit want eind maart liet Koning Winter opnieuw van zich horen. Lokaal viel er in de Franse Alpen binnen 48 uur zelfs een halve meter poedersneeuw! Stabiel weer was ver te zoeken, door een rondtollende hoogtestoring boven het westen van het Verenigd Koninkrijk die voor onbestendige omstandigheden zorgde. Dit systeem, met een kerndruk van 965 hPa voor de zuidwestkust van Ierland, veroorzaakte aanhoudende storingen in en rond het Alpengebied. Dit alles was tevens een voorbode van een nieuwe fase van Sudstau, die dit keer ook veel Saharastof met zich meebracht. Zo eindigde maart turbulent en buitengewoon sneeuwrijk aan de zuidkant van de Alpen
Regen in Sölden op 21 maart. @LiveUpdates
Aan de noordkant ging het van kwaad naar erger. @LiveUpdates
Nieuwe Sudstau tijdens de laatste week van maart. @Wetterzentrale
Veel Saharastof in Isola2000. @LiveUpdates
Veel sneeuw in Risoul eind maart. @LiveUpdates
1.5 meter sneeuw in Ceresole Reale. @meteoradar
Dikke sneeuwdump in Italië. @meteopiemonte
De analyse hierboven toont aan dat het een opmerkelijke winter was in de Alpen, met teleurstellingen door hoge temperaturen en regen, wat resulteerde in weinig sneeuw in veel wintersportdorpen. Echter, hogerop, boven 2000-2500 m, waren de gebieden minder vatbaar voor regen en hogere temperaturen, waardoor het sneeuwdek hier aanzienlijk dikker werd en er op sommige plaatsen zelfs record veel sneeuw lag (en ligt). Deze natte en warme winter illustreert een patroon dat steeds vaker lijkt voor te komen door klimaatverandering, met grote contrasten tussen lagere en hogere hoogten, evenals tussen de zuid- en noordkant van de Alpen. Moeten we hieraan wennen?
April volgde het spoor van maart met veel neerslag en ook nog eens lagere temperaturen, wat resulteerde in meer sneeuw in de bergen dan normaal rond deze tijd van het jaar. In sommige wintersportdorpen lag eind april meer sneeuw dan in de hele winter! Ook mei begon koel en sneeuwrijk. Voor de gletsjers is dat fantastisch nieuws want deze zijn er momenteel veel beter aan toe dan in de voorgaande jaren.
Een vreemd seizoen met veel sneeuw in het begin van de winter. Nadien bleef het lange tijd droog en stabiel, alvorens er in maart en april weer veel sneeuw bijviel. Grafiek voor Bortelsee, centrale zuidkant. @SLF
Wat zullen de komende zomermaanden brengen? Laten we hopen op een mooie, gematigde zomer. Ondertussen bereiden wij ons voor op een fantastisch 2024-2025!
Het was weer een genoegen om jullie weerman te zijn :)
Met vriendelijke groet,
Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht
We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.
Bedankt voor alle berichten en het laatste overzicht! Iedereen een mooie zomer gewenst en hopelijk een prachtig en sneeuwrijk komend winterseizoen!!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Zo, straks ff rustig lezen en op naar het nieuwe seizoen ❄️
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Dank je wel voor dit fantastisch overzicht weermannen!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Wat een mooi overzicht weer! Dank weermannen
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Altijd weer genieten met deze app en het hele team wat hierachter zit. Dank voor het sublieme overzicht. Erg fijn om te lezen.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Super bedankt weermannen van sneeuwhoogte! Op naar het seizoen 2024-2025!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Thanks , voor het uitgebreide overzicht , ga zo door !!!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Wat een duidelijk en uitgebreide samenvatting van de afgelopen winterperiode waarin jullie àlles weer fantastisch hebben uitgelegd , ik wil iedereen van Sneewhoogte .nl daarvoor bedanken en vooral Michael en Lander voor hun duidelijke WEERBERICHTEN elke dag weer . Nog een mooie zomer en graag tot 1 oktober .👉🏔️⛷️🌨️💨🌬️💦🌤️🌞👍
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Je neemt ons prachtig mee door de afgelopen winter Lander! We beleven alle ups en downs weer opnieuw. Wat een gek seizoen is het geweest hè! Iedereen een mooie zomer☀️ toegewenst en in oktober gaan we weer naar de winter ❄️ toeleven. Bedankt voor het mooie verhaal en bijbehorende foto’s Lander, het leek wel een film👍
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Bedankt voor de weerberichten. Ik lees ze graag met plezier. Mijn nieuwe ski’s zijn net binnen en kan niet wachten tot het nieuwe seizoen weer aanbreekt.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Heel mooi overzicht Lander, waarvoor dank! 👌
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Prachtige terugblik op het afgelopen winter-/skiseizoen. Het was iedere keer weer spannend wat er aan zat te komen, vooral als we zelf op wintersport gingen. Jullie bedankt voor het iedere dag weer verzorgen van een uitgebreide weersverwachting. Wij wensen jullie een fijne zomervakantie.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Mooi terugblik! 👌 dank voor alle jullie werk 👊 fijne zomer!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Mooi seizoens overzicht, en nog een topdag vandaag op de Stubaier Gletcher. ❄️
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Mooi hoor Kees, toch nog even lekker smullen daar !! Prima 👍👍
Alweer een tiptop overzicht, na drie verschillende ski weken kan ik enkel besluiten dat de factor wind in mijn geval doorslaggevend was voor dit ski seizoen. Nog een vraagje voor Dokter, jawel Dokter 👍💪 Van Tricht Lander: de vele sneeuw op grote hoogte, tot zelfs nu, moet toch een gunstige invloed hebben op onze gletsjers. Aan alle SH-fans alvast een mooie zomer.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Dankjewel Lander voor een helder overzicht, het lijkt inderdaad een scenario voor een film 😉. Wij kijken terug op 2 geslaagde skiweken en tellen af naar onze zomerse berg/wandelvakanties in Stubaital (Wie weet lopen we er ‘ons’ Marjon tegen het lijf.) en het Pitztal. 🏔️☀️🍀🥾🎒
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Dank voor de terugblik weermannen! Op naar 2025! Bijgaand een foto van Hollersbach afgelopen weekend.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Dank voor de berichten, ondanks deze winter toch 3 fantastische weken gehad in de Alpen. Nu genieten van de zomer maar kijk nu alweer uit naar 1 oktober en het komende winterseizoen😎⛷️❄️👍
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Wat een heerlijk overzicht van het wintersportseizoen. Dank voor de herbeleving van een mooie passie. Doet alweer verlangen naar het volgende seizoen❤️ Wij hebben het geluk dat we zeer kort van te voren kunnen bepalen waarheen. Dus criteria: sneeuw(kwaliteit) en weersvoorspelling de betreffende week. Dat heeft geleid tot heerlijke skivakanties in Zwitserland. De verhouding prijs/kwaliteit valt hier zeer positief uit. Ik kijk uit naar het volgende seizoen.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Bedankt voor de mooie uitgebreide samenvatting! Het verloopt verbaasd me niks, deze trend is al een tijdje ingezet. De grote vraag is wanneer stopt de opwaartse sneeuwval en vorstgrens. We zullen steeds meer geluk moeten hebben in de periode dat we naar de Alpen gaan en het echt lekker winter is.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
SH dank voor het fijn gedetailleerde seizoens verslag. 👍 @@ Dennis, je slaat de spijker op de kop !! 👍👍✋
Bertil dankjewel voor je altijd fijne reacties en relevante informatie afgelopen seizoen. Op naar een mooie zomer en een nieuw wintersport seizoen! 👍👍👍
Noorderlicht op de webcams
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
De webcam van zermatt zijn erg gaaf
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Speciaal voor de Giro 😉.
Wat een mooi en uitgebreid verslag van afgelopen wisselvallige winter! Je nam ons idd weer helemaal mee! Inclusief prachtige foto's! Wij hadden qua sneeuw 2 keer geluk maar voor velen pakte het anders uit.Bedankt Lander, Michael, fijne zomer ook voor alle sneeuwhoogtefans en tot in Oktober!🤗
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Mooi overzicht 🥇. Op naar de volgende......... winter🌨️❄️⛷️⛄🏂🏼🗻🇦🇹
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Mooi overzicht van een wisselvallige winter. Veel dank voor de uitstekende berichtgeving. Volgend jaar weer een nieuwe hopelijk sneeuwrijke winter.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Mooi samengevat ! Boven de 2000 meter was er eigenlijk nergens een tekort. 16 e jaar naar Ischgl geweest eind maart, altijd topconditie's.Altijd boven de 2000 meter en skiën tot het dorp...
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Dankjewel Lander, voor dit fantastische overzicht van wat een bijzondere winter is geweest. Op naar de zomer ! Maar stiekem hebben wij alweer zin in de volgende wintersport ! Tot ziens allen in oktober 😃🙌
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Dank mannen voor weer een seizoen met mooie berichten. Hoop, vrees, sneeuw, regen en kaiserwetter alles kwam voorbij. Nu inderdaad op naar de zomer en dan weer snel aan de ski-voorpret!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Bedankt voor de dagelijkse update en nu de samenvatting! Op naar volgend jaar
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Het vrijmaken van verschillende passen zijn gestaakt door de hoeveelheid sneeuw en het daaraan gekoppeld lawinegevaar, zo o.a. de Gotthardpas waar 8 meter sneeuw ligt 🫣.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Heerlijk wandel weer in ons geliefde Oostenrijk
Heerlijk zowel in de winter, als in de zomer 🥾😉.
Precies dat! Prachtig land , komen er ook al wel 25jr en meer denk, winter en zomer , als ik mijn vrouw zover kon krijgen woonde wij daar allang maar ja😬
Alleen jammer dat het er altijd regent 🥵😂🤨
Valt best mee Jan. Ik ken een land waar het nog veel meer regent 🇾🇪😀
De zomer is ver te zoeken in de Dolo's. Sneeuw en regen op de Umbrailpas en 5 gr. op Monte Pana/st. Christina. Zie de beelden van de Giro.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Ik ben nog steeds op zoek naar een plaats om Tignes en Val d'Isère te verkennen. Ik heb een voorlopige boeking in Tignes Val Claret, maar niet super tevreden over het appartement. Kan iemand zeggen of La Daille (Val d'Isère) een goede uitvalsbasis is om Val d'Isère én Tignes te verkennen?
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Tignes Val Claret is in principe de beste uitvalsbasis voor het gebied. Ski in/ski out en diverse liften binnen handbereik. Daarnaast ben je met het treintje met 5 minuten boven op de Grande Motte.
Katrien, Val d'Isere La Daille heeft ook verschillende mogelijkheden, daarbij is Val d'Isere iets gezelliger dan Tignes. Ieder zijn meug uiteraard 😉.
En ondertussen sneeuwt het weer flink! Wat goed nieuws is voor de gletsjers. Die hadden al een aardige opkikker gehad met meters extra sneeuw.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Ja en overstromingen en hoge waterstanden die maar eens in de 100 jaar voorkomen. Noodtoestand in zuid Duitsland.
Idd, redelijke laag nieuwe ❄️❄️❄️in Pitztal op 1600 m Plangeross. Gister zware sneeuwval. Zeer goed voor gletscher gebieden maar ook medeleven voor de lager gelegen watersnood problemen.🤞🤞
@Dennis x2, idd of zoals een bekende voetballer/trainer zei elk nadeel heeft ook zijn voordeel, maar die water ellende is er wel teveel aan 🫣.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Ja eens
Klopt:vanaf half oktober is het weer in west Europa al van slag,hopen dat het snel weer “normaal” wordt
Hier in de Provence vlakbij de Mont Ventoux is het weer vrij normaal 💨 en ☀️.
Ja die uitspraak is een verstandige en klopt ook Steph.
Helaas ook in lente/ zomer echt Catastrofe weer in Alpen gebied-Zuid D. Komt steeds vaker voor. Vorige zomer was dat in N-Tirol ook al het geval. Vreselijk.
In cervinia kan nog geskied worden tot het middenstation op 2500m. Niet slecht voor begin Juni cervinia.panomax.com/matterhorn
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Zijn er nog mensen die gaan skiën in nieuw Zeeland of Australia?
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Nee, zou je het zelf wel eens graag willen.
Regio Kufstein eergisteren na extreem zware hagelbui!🫣 📷LFV Kufstein
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Deuken en blutsen, het zal je auto maar zijn. Toch niet de jouwe, Michael?
Heel herkenbaar op de kop 10 jaar geleden het zelfde meegemaakt. Auto was zes maand en gelukkig omnium verzekerd 🫣.
Goedemorgen, hier even een vrolijk aanblik vd natuur. De Verzasca vallei in Zwitserland! Ook hier heeft het meer geregend, wisselvalliger en lagere temperaturen. Maar wij hebben mazzel deze paar dgn, meestal droog en zon, 23 graden gemiddeld. Prima wandel weer!
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Wouw Anita..wat mooi🫠
Wow!!!
Je kan hier volop mooie wandeltochten maken, op allerlei nivo.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Mooi hoor, lekker wandelen en genieten in het mooie 🇨🇭
Dank je! Zeker een mooi land!
Prachtige foto’s !! Veel plezier 👍
Mooi hoor Anita. Nog een 3-tal weken en we gaan ook terug naar de bergen 🏔️ 🥾🎒🗺️
Goh wat is het daar mooi! En ook nog lekker weer. Hier weer pijpenstelen vandaag. Hopelijk krijgen wij ook nog een paar warmere en vooral drogere dagen want 16 gr is wel heel fris voor juni!
Dank Bertil! En Greet, leuk om je op te verheugen! Tsja het weer in Nederland..is iedereen wel zat geloof ik Marja..😏. Hier nog een plaatje van het uitzicht wat we hadden vanuit ons hotel. Het meer was iedere dag, ieder uur soms weer anders.
Fraai hoor
Hele mooi foto 👌
Is het al bijna zover Greet? Het Stubaital wacht op je 😉!
Over 2 weken zijn we daar 😀 Forsters is het geworden
Zomerse temperaturen in de Steiermark! 💚☀️🥾🏔️
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Hier in Fügen ook zomerse hitte inclusief Saharawolken!
Maar ook heel mooi! En lekker zon! Veel plezier!
Dank je wel Anita V we waren er aan toe zeg maar. Heerlijk hier. Je hoeft je iig niet druk te maken om wat je aan doet😉. Lees net dat er in Frankrijk een bergdorp is weggespoeld😭😪
Pfff zeg daar moet je niet aandenken als je daar net zit..🙈
Overspoeld niet weggespoeld wat het leed uiteraard niet verzacht 🫣.
Ik las dat er een compleet dorp is weggevaagd. En nu in Zwitserland ook bizar weer..😪😭
Ook het plaatsje Zermatt was afgeloten van de buitenwereld. Veel smeltwater en zware onweersbuien zijn de boosdoener van de hoge waterstanden in normaal beekjes die nu in rivieren of modderstromen veranderen. Het is uitkijken in deze tijden.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
En de snelweg van Zwitserland naar Italië is versperd en weggespoeld. De Tunnel du Grand-Saint-Bernard. Dat kan dus extra drukte gaan geven bij de De Gotthardtunnel deze zomer vakantie.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Vreselijk weer en zeer slecht nieuws. Duitse meteo geeft verklaring zie foto. Zal voorlopig nog niet structureel verbeteren.
Best veel zware neerslag in centraal-Europa/alpenlanden afgelopen tijd.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Vanaf 4 juli zitten we in de bergen. Deze keer naar Oostenrijk. Het worden wel aangepaste wandelingen; onze hond is nu echt een beestje van de dag. Marjon en Greet: wij gaan naar het Stubaital bij Zum Holzknecht. Dus wie weet zien wij elkaar. Marjon kom maar op met de leuke tips.
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Veel plezier, wij komen er aan op 10/07, logeren in Forster’s in Neustift. Dus als we Noorderburen met een hond 🐕 op leeftijd zien zijn jullie het? 😉
@Marjon, we moeten dringend week maken van het uitstippelen v onze wandelingen… 🙈 we hebben wandeling v VVV gekregen uit Stubaital met een kaart erbij, moet wel lukken dus😅
Klopt Greet. Maar onze Baiko is niet zo groot, formaat kooiker. Hoe lang blijf je in Neustift? Wij hebben 2 wk.geboekt. Hopen nog wel een beetje op mooi weer. Wij hebben er zin in.
Een weekje 😉
Greet/ Hanneke alvast fijne Vk gewenst in de heerlijke frisse berglucht met wat zon 👍✋
Greet en Hanneke.. alvast een hele fijne vakantie gewenst .☀️🚶♂️➡️🚶♀️🧍♂️🐕
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Veel plezier ook alvast Greet en Hanneke, mooie wandelingen en wie weet mooie foto's! 🤗
reageerWil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.
Danken allen, foto’s volgen zeker! 📷
Hallo iedereen, ik sluit me aan bij de laatste woorden van Greet.