Aanhoudende Föhnstorm

30 maart 2024 - 7:00

Het 'regende" liftafsluitingen gisteren in het Alpengebied. Natuurlijk zijn er ook locaties waar het meeviel met de wind. Geografische hoek ten opzichte van de wind en hoogte zijn dan vaak doorslaggevend. Maar over het algemeen gezien was er weinig reden tot lachen. En het is nog niet gedaan, want de wind blijft flink aanwezig. Vandaag zijn de condities hogerop en in de noordelijke föhndalen wederom erbarmelijk slecht. Er komen hier van tijd tot tijd zeer zware windstoten voor. De ellende met gesloten liften is dus nog niet voorbij. Op de nadering van een nieuw frontensysteem valt er vandaag in de Franse Alpen en zuiden van Zwitserland regen en boven ongeveer 1800 meter sneeuw. Tussen Zermatt via Airolo tot aan het westen van Tessin gaat het zelfs intensief regenen en sneeuwen. Er komt hier opnieuw een krachtige staufase op gang. Er zijn in deze regio meerdere waarschuwingen van kracht. Hogerop is er een grote kans op lawines en voor de lager gelegen gebieden geldt een waarschuwing voor modderlawines! Vanavond verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich verder oostwaarts richting de Dolomieten, Lienzer Alpen en het zuidwesten van Karinthië. Er kan dan zelfs onweer ontstaan. De sneeuwgrens ligt met ongeveer 2000 meter wel vrij hoog.

Beide Paasdagen blijft het erg wisselvallig en hogerop behoorlijk turbulent. De wind blijft nog behoorlijk aanwezig. Op beide dagen valt er periodiek regen en hogerop lokaal erg veel sneeuw.  De Franse Alpen, Aosta, Zwitserse zuidzijde. Dolomieten tot aan het zuidwesten van Oostenrijk liggen dan op sneeuw ramkoers. Op 2e paasdag maakt de Oostenrijkse noordzijde eveneens kans op een paar sneeuwbuien. De aangevoerde lucht is dan wat kouder, waardoor de sneeuwgrens daalt richting de 1500 meter grens.


Kals - Matrei @LIve Updates


Beauty uit Bellwald @Live Updates


Sölden @Live Updates


Doffe ellende in Meribèl met bijna alles op slot!

Oostenrijk record zacht!
Oostenrijk beleefd na een zachte februari in maart opnieuw bovengemiddelde temperaturen. De gemiddelde temperatuur lag deze maand 3,2 C boven het langjarig gemiddelde. Dit is een dubieus record. Sinds het begin van de metingen in 1767 niet eerder voorgekomen! In Bad Vöslau joeg de föhn de temperatuur gisteren op tot maar liefst 24,5 C! Dit zijn echt bizar hoge waarden voor maart!


Via Wetterblog.at

Weersverbetering
Na de Paasdagen komt er enige verbetering in het Alpenweer. De luchtdruk stijgt boven Italië en Zuidoost Europa. Daardoor worden depressies gedwongen een wat meer noordelijkere koers te gaan volgen. Dit leidt tot een wat rustiger en zonniger weertype. Kanttekening is de temperatuur, want deze zit duidelijk in de lift. Dan moet je denken aan een vorstgrens die zich terug trekt richting de 3000 meter. Niet helemaal vreemd natuurlijk, want april verschijnt dan op de kalender.

Dit betekent ook het eind van dit sneeuwseizoen bij ons. Lander schrijft morgen het laatste weerbericht en publiceert over een aantal weken nog een samenvatting van afgelopen seizoen. Voor mij zit het wintersportseizoen er in ieder geval op. Ik hoop op een mooie zomer en zie jullie in oktober graag weer terug!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

45 reacties
W.A. Van Buuren
W.A. Van Buuren
30 March 2024 - 07:24

Bedankt voor je heldere berichtgeving gedurende het wintersportseizoen. Ik lees het altijd met veel belangstelling en het zijn uiteindelijk de mensen zelf die er tijdens hun vakantie wat van moeten maken. Nu een heerlijke zomer tegemoet en op naar het nieuwe seizoen.

reageer
luc watté
luc watté
30 March 2024 - 07:25

Michael, Een fijne zomer en dank voor je boeiende en professionele weerberichten; sneeuwpret.. Beleefde groet, Luc watté

reageer
Erik van Oort
Erik van Oort
30 March 2024 - 07:45

Dank weer Michael! Fijne zomer en tot volgend seizoen 👊

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
30 March 2024 - 07:55

Bedankt Michael! Tot in oktober😬

reageer
Annet S
Annet S
30 March 2024 - 08:06

Heel heel hartelijk bedankt voor al berichtgeving voor dit seizoen. Vaak het eerste wat ik sochtends las. De heerlijke plaatjes van de vele veel-sneeuw momenten van dit seizoen waren heerlijk om te bekijken. Nogmaals dank en op naar een volgend seizoen!! Een hele fijne zomer gewenst!

reageer
Sander  Arabba
Sander Arabba
30 March 2024 - 08:26

Dankjewel Michael voor de duidelijke en vaak spannende berichten in de afgelopen maanden.

reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
30 March 2024 - 08:31

Dank:Michael en lander,was weer van alles wat en hopen op een groeizame zomer(dus niet te warm) tot volgend winterseizoen Mvg gj

reageer
Marcel W
Marcel W
30 March 2024 - 08:40

Bedankt Michael voor dit seizoen, heb het ook dagelijks met veel plezier gevolgd. Fijne zomer gewenst en tot oktober dan maar weer.

reageer
Anita V
Anita V
30 March 2024 - 09:06

Bedankt Michael voor je zorgvuldige en uitgebreide weerberichten! Zal het missen zo s morgens. Geniet van de lente en zomer en tot in Oktober!

reageer
Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
30 March 2024 - 09:20

Tot oktober maar weer

reageer
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
30 March 2024 - 09:27

Bedankt Michael, het was het weertje wel dit jaar , de temperatuur weliswaar erg hoog maar aan de andere kent weinig periodes met stabiel koud en zonnig weer dat 2-3 weken duurde . Kijk al weer uit naar oktober om dagelijks met een bak koffie naar jullie weerbericht te kijken .

reageer
Michael  Cassiano
Michael Cassiano
30 March 2024 - 09:29

Michael bedankt voor je heldere berichten dit seizoen. Heb ze met veel plezier gelezen. Fijn zomer gewenst.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
30 March 2024 - 09:39

Goedemorgen Michael ook namens mij bedankt voor al de uitgebreide WEERBERICHTEN van het afgelopen winterseizoen het was weer geweldig om het allemaal te kunnen lezen ! Fijne zomer maanden en Graag weer tot 1 oktober. 👍👍👍

reageer
Carin L.
Carin L.
30 March 2024 - 09:45

Bedankt Michael voor de weerberichten. Morgen gaan wij ook naar huis. Toch goed seizoen geweest in Bramberg am Wildkogel. Genoeg sneeuw en ook al begin december de dalafdaling en rodelbaan geopend. Daar staat tegenover dat de dalafdalingen vanaf de middelstations eerder dicht waren dan andere jaren maar het aantal dagen dat ze open waren is gelijk aan vorige jaar. Dus niks te klagen 😀

reageer
Sjaak W
Sjaak W
30 March 2024 - 09:47

Een goedemorgen en bedankt Michael, Jammer dat het weer voorbij is, maar we kijken ook al weer uit naar het volgende seizoen🌨❄️☃️

reageer
Harrald Kroeze
Harrald Kroeze
30 March 2024 - 09:50

Bedankt weermannen en hopelijk kunnen we in de zomermaanden nog berichten en foto's bekijken via het forum.

reageer
Ingrid Laurijssen
Ingrid Laurijssen
30 March 2024 - 10:05

Goedemorgen beste Michael en beste Lander, Wat heb ik ook dit seizoen weer elke dag heerlijk mogen genieten van jullie uitgebreide weerberichten❄️☀️ Heel veel dank hiervoor 👏🏻👏🏻 Zal het wederom gaan missen. Wens jullie nu een rustig voorjaar en een hele zonnige zomer en verheug me weer op het nieuwe winterseizoen tot ziens ☃️🌝👋🏻

reageer
Tim Skiamade
Tim Skiamade
30 March 2024 - 10:15

Veel dank en ik heb weer genoten van alle berichten!

reageer
Erik van Oort
Erik van Oort
30 March 2024 - 10:45

Hoe is bij ieder die in de bergen is. In Silvretta Montafon een heel klein stukje open. Maar goed….kunnen in ieder geval skiën 👌😎

Reactie #132809 op weerbericht reageer
Jesper Pel
Jesper Pel
30 March 2024 - 11:11

Dank voor alle weerberichten deze winter Michael, en Lander ook alvast! Wat een discipline ook zo vroeg in de morgen, respect!

reageer
P O
P O
30 March 2024 - 11:14

Geen beste dagen nu in de Alpen terwijl het Pasen is. Je krijgt echt alles, Sneeuw, regen, harde wind, lawinegevaar, papsneeuw, waterig zonnetje en dan ook nog bijna alle liften dicht.😪 Maar gauw door naar woensdag🤪

reageer
Marco Rozeboom
Marco Rozeboom
30 March 2024 - 11:29

Mannen we gaan jullie missen. Altijd genot smorgens te lezen.

reageer
Matt C
Matt C
30 March 2024 - 11:30

Zell am See!

Reactie #132813 op weerbericht reageer
Marco Rozeboom
Marco Rozeboom
30 March 2024 - 11:30

Michael nog klein vraagje gaan a.s. naar Wolkenstein, krijgen we daar nog een lekker weekje of blijft het waaien?

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
30 March 2024 - 12:34

Na Pasen overgang naar stabieler weertype met meer zon en minder wind. Het wordt wel een stuk zachter 😇

Henk Jongkind
Henk Jongkind
30 March 2024 - 11:34

Bedankt Michael voor de weerberichten. Met veel plezier gelezen en kunnen terugkijken op een qua weer bijzonder wintersportseizoen. Zijn al weer volop bezig met het nieuwe skiseizoen. Een goede zomerperiode en tot oktober.

reageer
Pieter Masson
Pieter Masson
30 March 2024 - 12:06
Michiel Sneeuwliefhebber
Michiel Sneeuwliefhebber
30 March 2024 - 12:55

Wat is de verwachting met betrekking tot de concentratie saharazand in de lucht? Livigno is inmiddels helemaal bruin gekleurd, hier zou wel nog minstens een 60-tal centimeters verse sneeuw vallen tegen maandag. Gaat het saharazand nog uit de lucht zodat de verse sneeuw weer mooi wit is of blijft er saharazand in de lucht tot na de südstau-fase?

reageer
Steph Priem
Steph Priem
30 March 2024 - 13:05

Michiel, als er genoeg sneeuw valt zal wit terug de basiskleur zijn.

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
30 March 2024 - 18:06

Je weet dat wit geen kleur is 😂

Steph Priem
Steph Priem
30 March 2024 - 19:20

Sorry, maar vele van ons zien het zo graag 🌨️⛷️😉

Steph Priem
Steph Priem
30 March 2024 - 13:12

Een kleine update vanuit Warth, mooi weertje maar wederom een stormachtige wind, gevolg lift afsluiting maar we kunnen nog skiën en wie vroeg genoeg begint kan nog leuke sporen trekken. Michael alvast bedankt voor die soms toch moeilijke taak om voorspellingen te doen, zeker deze winter 😉 en hopelijk tot volgend winter seizoen.

Reactie #132821 op weerbericht reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
30 March 2024 - 13:26

Winderige in Obertauern! Maar bijna alle liften zijn geopend!

Reactie #132822 op weerbericht reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
30 March 2024 - 13:26

Reactie #132823 op weerbericht reageer
Sylvia Skifan
Sylvia Skifan
30 March 2024 - 13:26

Michael en Lander super bedankt voor weer een mooi seizoen met weersvoorspellingen. Wij hebben ervan genoten. Jullie een hele fijne zomer en graag weer tot oktober. 🥰❄️⛷️

reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
30 March 2024 - 13:27

Reactie #132825 op weerbericht reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
30 March 2024 - 13:32

@michael @lander @sneeuwhoogte Dank je wel voor terug elke dag het boeiend alpenweer, begrijpelijk uit te leggen.

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
30 March 2024 - 13:35

Michael bedankt, altijd fijn om je berichten te lezen. Niet altijd alles kwam uit de verf dit seizoen. De wind en hoge temperaturen zijn erg aanwezig geweest, dat is ook wel weer duidelijk in je laatste bericht. Samnaun was echt geweldig in de tweede week van januari koud zon en sneeuwrijk.

reageer
Carolien v V
Carolien v V
30 March 2024 - 14:28

Super bedankt voor alle voorspellingen en uitleg. Dat was m weer voor dit jaar… tot oktober!

reageer
Pieter Verleysen
Pieter Verleysen
30 March 2024 - 16:03

Aangekomen in Val Cenis, begroet door bruine, mistige weiden en gietende regen...dat kan alleen maar beter!

Reactie #132830 op weerbericht reageer
Henk Oechies
Henk Oechies
30 March 2024 - 16:08

Alweer een winterseizoen voorbij waarbij wij weer dagelijks op de hoogte werden gehouden van weersvoorspellingen en weersactualiteiten door onze toppers Michel en Lander. Mannen bedankt!! Tot oktober !!

reageer
Henk Oechies
Henk Oechies
30 March 2024 - 16:12

Ook de mede skifans bedankt voor de vaak mooie reacties, (goedbedoelde) adviezen en schitterende foto’s 👍👌

Iwan Ski
Iwan Ski
30 March 2024 - 16:23

Heerlijk dagje in Mühlbach am Hochkönig, veel zon, wel wat wind maar geen liften dicht gelukkig

Reactie #132833 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
30 March 2024 - 18:08

@Iedereen Bedankt voor de leuke reacties😃👍

reageer
Mary Pellikaan
Mary Pellikaan
30 March 2024 - 19:55

Bedankt voor de berichten. Tourski richting Amberger Hütte. Hochgurgl en Sölden veel dicht vanwege de wind.

Reactie #132838 op weerbericht reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
30 March 2024 - 21:27

Michael!Dank je wel voor de dagelijkse berichten,zo goed gedaan!En deze site verbind ook mensen aan elkaar,dat maakt Sneeuwhoogte zo bijzonder!🌨❄️🇨🇭😍🛷🚞☀️👏👏🇨🇭🇨🇭🛷🌨❄️

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
30 March 2024 - 23:39

Ben nog nooit echt iemand tegen gekomen Koos maar dat maakt niet uit. 😂👍❄️❄️❄️

Koos Beijer
Koos Beijer
31 March 2024 - 14:47

Afgelopen Januari Sigrid ontmoet,Dennis!🙏😍🇨🇭🌨❄️En nog wel in Zwitserland ook,Wengen!!!🌨❄️🇨🇭😍🛷💪Jungfrau regio!👏💪❄️🌨🚞🛷

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
31 March 2024 - 23:45

Oh ja dat is ook zo! Best bijzonder lijkt me dat. 👍💪

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
30 March 2024 - 21:28

Michael, Bedankt. Fijne zomer en tot oktober..🙏☀️🤗

reageer
Marco Rozeboom
Marco Rozeboom
30 March 2024 - 23:26

Ben benieuwd naar aankomend voor meeste gebieden laatste week.zonde van al die sneeuw dag meeste dicht gaat

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
30 March 2024 - 23:42

Een vreselijk moment in een Italiaanse kabelbaan, vlak voor Pasen in het wintersportplaatsje Breuil-Cervina. De wind blies zo hard dat twaalf van de kabelbaanbakjes als veertjes door de lucht gingen. Ten minste twee bakjes zaten vol met in totaal vijf mensen. Windstoten tot 100km per uur.

reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
31 March 2024 - 16:27

Oef daar waren we de laatste 2 jaar. Het gaat daar meestal snel dicht als het waait! Wat een ellende voor de mensen die slachtoffer zijn!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
31 March 2024 - 23:46

Stond stukje over in de telegraaf. Heftig hoor. Kan daar soms flink spoken Marja.

Marja  Skiër
Marja Skiër
31 March 2024 - 16:29

En Michael jij ook bedankt voor al je fijne en duidelijke weerberichten dit jaar, het heeft geholpen bij de keuze van onze bestemming dit jaar, top 👍Tot in het nieuwe seizoen!

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.