Opkomende Südstau

26 maart 2024 - 8:09

Wat een verse sneeuwlaag en wat lagere temperaturen al niet doet... Afgelopen weekend viel er langs de noordkant sneeuw van betekenis. Een welgekome opfrisser die de condities duidelijk verbeterd heeft. Gisteren was het dan ook echt genieten met zon en prima omstandigheden. Ondertussen zijn we al 26 maart en naderen we helaas het einde van het wintersportseizoen. Saai is het allerminst. Daar de hele noordzijde de vorige dagen sneeuw kregen, staat er voor de komende dagen een sneeuwdump(je) op het programma voor de zuidkant. 


Kaiserwetter in Chamonix. @LiveUpdates


Verse sneeuw en dan de zon er op in Hinterglemm. @LiveUpdates


Prachtige condities in Ischgl. @LiveUpdates


Winters topbeeld uit Ehrwald. @LiveUpdates

Opkomende Südstau
Een naderende hoogtetrog vanaf het westen met aan de voorzijde een koufront schuift vandaag stilaan dichterbij over Frankrijk. Aan de voorzijde spant de zuidenwind aan wat een voorbode is van een opkomende Südstau. Vanochtend is het op de meeste plaatsen in de Alpen nog wel droog met wolkenvelden en enkele opklaringen. Enkel langs de westelijke zuidkant valt hier en daar al wel wat neerslag. Het is deze regio die we de komende dagen extra in de gaten zullen houden. Overdag schuiven er met een zuidelijke luchtstroming veel wolkenvelden naar de Alpen. Die hopen zich vooral/enkel op ten zuiden van de hoofdkam. Ten noorden van de hoofdkam blijft het droog met mooie opklaringen. Er ontstaat een Südföhn die de temperaturen de hoogte injaagd met een nulgradengrens rond 2500 m in het noordwesten en 3000 m in het noordoosten. Lenteweer met wel veel wind! Aan de zuidkant een heel ander weerbeeld met neerslag die vanaf het zuidwesten stilaan algemener wordt. De westelijke binnenboog, de Alpes Maritimes en de Provence Alpes liggen op de eerste rij. Na de middag en vanavond schuift de neerslag ook verder door naar het oosten langsheen de zuidkant. De sneeuwgrens stijgt in de Franse Alpen tot 1600-1800 m, en blijft aan de Italiaanse kant wel duidelijk lager met 800-1000 m. De meeste sneeuw valt vandaag in de Haute Alpes en de westelijke binnenboog met daar al tot 15 cm op ca. 2000 m. In de bergen verwacht ik weer een sterk aanspannende wind met in de typische föhngaten windstoten tot 100-120 km/u uit het zuiden. 


Opkomende Südstau aan de voorzijde van een uitzakkende hoogtetrog. @Wetterzentrale


Forse windstoten vandaag langs de hoofdkam. 


Een contrasterend weerbeeld vandaag tussen Zuid- en Noord-Alpen. @Wetteronline

Krachtige Südstau en koufront
Vannacht en morgen wordt de neerslag aan de zuidkant duidelijk intenser omdat de wind aanspant en de isobaren zich nog meer op de zuidkant richten. Tegen morgenochtend kan er in de Westelijke Zuidkant en de Centrale Zuidkant met gemak 30-40 cm sneeuw vallen. De sneeuwgrens toont vannacht een sterk contrast tussen de westelijke en oostelijk zuidkant. In het oosten klimt deze door instroom van zachte lucht tot 2000 m, terwijl het aan de westelijke zuidkant sneeuwt vanaf 500-700 m. De zuidenwind spant vannacht verder aan met in de bergen rukwinden tot 130 km/u. 

Morgen overdag schuift dan het koufront dat vandaag over Frankrijk ligt van ZW naar NO over. Daarbij zal er dan ook aan de noordkant enige tijd neerslag vallen. In Frankrijk verwacht ik 10-20 cm, in de Zwitserse noordkant 15-25 cm. De Oostenrijkse noordkant krijgt de minste neerslag (2-10 cm). Hier gaat de fut van het koufront er snel uit. Voor de middag komen hier ook nog mooie opklaringen voor. Het koufront zorgt ervoor dat de sneeuwgrens overal zakt tot 1000 m en lager. Na de middag en tegen de avond klaart het vanaf het zuidwesten op. De wind zal voor de middag overal nog fors doorwaaien met stormweer in de bergen. In de Oostelijke Alpen zie ik rukwinden tot 150 km/u passeren. Lift-afsluitingen lijken zeer reëel. Na de middag zakt de wind vanaf het westen stilaan af. Omdat het allemaal zo snel gaat, het koufront komt de Südstau snel wegduwen, blijven de hoeveelheden kleiner dan tijdens gelijkaardige fases begin maart. Gelukkig maar? 


Gesimuleerd radar-/satellietbeeld voor morgen 10u. @Wetteronline


Sneeuwval tot en met donderdagochtend. @Bergfex

Nieuwe Südstau vanaf vrijdag?
Donderdag trekt een nieuw koufront vanaf het westen over de Alpen. Er kan dan opnieuw overal wat sneeuw vallen. Voor vrijdag en het weekend ziet het er naar uit dat er een nieuwe Südstau fase ontstaat. De noordkant krijgt dan opnieuw te maken met droog weer en zon/wolken bij hogere temperaturen, terwijl de zuidkant in de wolken vertoeft met mogelijk significante neerslag. Dit zijn voorlopig wel enkel tendensen dus we gaan de komende dagen maar eens zien of we het wintersportseizoen daadwerkelijk zo afsluiten. Voor zover een fijne dag allemaal! :)


Mogelijk opnieuw een zuidelijke luchtstroming tegen het weekend. @Wetterzentrale

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
X: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

12 reacties
Danny Fluit
Danny Fluit
26 March 2024 - 08:23

Is er al wat te zeggen over de wind in het paasweekend? Moeten we rekening houden met lift sluitingen bijv. in Sölden?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
26 March 2024 - 08:33

Nog wat ver Danny. Als er effectief een nieuwe Südstau komt, dan verwacht ik ook weer felle rukwinden. Maar nog niet alle weermodellen tonen dit

Marco Rozeboom
Marco Rozeboom
26 March 2024 - 08:35

Maart roert zijn staart. Is er al iets te zeggen over volgende week 2 tot 7 april naar Wolkenstein? I

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
26 March 2024 - 08:37

Voorlopig lijkt een meer wisselvallig weerbeeld de grootste kans te hebben

Arjan Snijders
Arjan Snijders
26 March 2024 - 08:44

Goede morgen, gaat Serfaus - Fiss Ladis zijn naam weer aandoen als zonne plateau van do tm zondag? Ver genoeg om de “nadelige” gevolgen van sudstau te ontlopen ? Vrolijke dag verder

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
26 March 2024 - 08:58

Deze regio lijkt vooral vrijdag-zondag te kunnen profiteren van guntige föhn-invloed.. Maar afwachten nog :)

Arno Zuurmond
Arno Zuurmond
26 March 2024 - 09:10

Wat zijn de vooruitzichten voor Gerlos de komende dagen? we gaan vanavond weg en zitten er dan tot maandag.

reageer
Pieter Verleysen
Pieter Verleysen
26 March 2024 - 10:23

Wij vertrekken zaterdagochtend zeer vroeg richting Val Cenis. Het lijkt erop dat we dat weekend veel neerslag mogen verwachten... Het ziet er spijtig genoeg naar uit dat de sneeuwvalgrens hoog ligt, al hoop ik dat Lander me in dezen kan tegenspreken. Fijne Paas-Skiweek aan allen die nog gaan! Sportieve groet, Pieter

reageer
marc van de poel
marc van de poel
26 March 2024 - 11:20

Veel plezier. Ik kijk uit naar je updates. Ik ben er een week later, vanaf 8 april. Normalieter valt ValCenis nooit tegen begin april.

Pieter Verleysen
Pieter Verleysen
26 March 2024 - 19:10

Normaliter idd niet, is onze 4e X daar met de kinderen. Maar nu zie ik toch heel veel regen tot 1800-2000m volgens GFS momenteel. Hopelijk zakt die nog aanzienlijk maar acht de kans klein! Is goed, ik post hier wel een update af en toe. Fijne vakantie alvast!

marc van de poel
marc van de poel
26 March 2024 - 19:29

Het grootste gedeelte van het skigebied van Val Cenis ligt boven de 1800m. Laat ons hopen dat er toch niet te veel regen valt, want goed voor de kwaliteit van het sneeuwdek is dat nooit. Veel plezier.

Stefan Kaptein
Stefan Kaptein
26 March 2024 - 10:34

Wat een dramatische winter is het geweest voor de noordoost alpen. Er is nauwelijks winter geweest in die gebieden. Het beste was het eind november/begin december toen er 30 cm sneeuw in het dal lag. Daarna is het alleen maar slecht winterweer geweest. Met als dieptepunt 115 mm regen beneden de 1500 meter met de kerst. Na de kerst is het nog 1,5 week even koud geweest en dat was het wel betreffende de winter. Gelukkig was het boven de 1500 meter op veel plekken goed vertoeven, als je maar vroeg de piste op ging omdat na 11:00 uur de meeste pistes al helemaal kapot geskied waren door de papsneeuw. We hebben nog het plan om morgen richting Oostenrijk te vertrekken voor de pasen, maar als die südföhn echt door gaat zetten zoals die nu op veel weersites wordt voorspeld, denk ik dat we er weinig te zoeken hebben, je waait uit je verschoning als de liften überhaupt draaien op hoogte. Nu zal ik wel weer een bak ellende over mij heen krijgen dat het allemaal fantastisch was en is, maar kijk eerlijk naar de omstandigheden beneden de 1800 meter in veel gebieden, en die was bar slecht als je over winter wil spreken. Zeer veel ongelukken door papsneeuw.

reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
26 March 2024 - 10:41

Foto net genomen in Oostenrijk (Steiermark) hoogte 2124m. Ik kan alleen maar zeggen “genieten”

Reactie #132678 op weerbericht
marc van de poel
marc van de poel
26 March 2024 - 11:08

Schladming en omstreken lijkt mij toch okee.

Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
26 March 2024 - 11:21

Ja klopt, Planai enz… nog altijd ok (dat is om de hoek voor mij). Obertauern ook nog altijd super condities.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
26 March 2024 - 12:09

Het was zeker in sommige gebieden niet best. Als ik zo dagelijks de berichten lees, was het heel afhankelijk waar je zat. Wij hebben in januari echt mazzel gehad met een fijne week in de Dolomieten. Ik zie op de verschillende webcams nu toch wel hele mooie plaatjes. En dat zo laat in het seizoen. Maar ook nu is het bepalend waar je zit.

Steph Priem
Steph Priem
26 March 2024 - 12:10

Momenteel in Warth en hier sneeuw met hopen en pisten liggen er vandaag zeer goed bij, gisteren nog 20 cm verse poeder. Wel winderig op de hoogste toppen maar nog geen liften sluiting, morgen ziet het er slechter uit, maar vandaag genieten 😉⛷️

Reactie #132688 op weerbericht
Anneke Sneeuwfan
Anneke Sneeuwfan
26 March 2024 - 13:01

Heb je al geboekt? Anders kan je nog naar Kühtai kijken. Wij waren daar 2e week van maart en hebben genoten van de goede sneeuw op hoogte daar. Met windkracht 9 ging alleen de gondel dicht. Verder bleef alles draaien. Ik wens je een fijne tijd met elkaar!

Annemie B
Annemie B
26 March 2024 - 20:05

Ik ben het met je eens. Het was bagger deze winter in Oostenrijk. Ons zien ze daar niet meer, wij zoeken het hoger op 🎿

marc van de poel
marc van de poel
26 March 2024 - 11:11

webcambeeld van de Galsterberg boven Pruggern. Lijkt mij voldoende ski-baar.

Reactie #132680 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
26 March 2024 - 11:12

En ondertussen zijn de condities van de Noord gerichte gebieden in de Maurienne Vallei nog tot beneden toe in goede staat. In Val Fréjus is het weer aan het sneeuwen.

Reactie #132681 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
26 March 2024 - 11:17

De oefenweide aan de rand van Bonneval-sur-Arc is in elk geval voldoende wit. Boven in het skigebied ligt er op de piste nog steeds 2m50cm sneeuw

Reactie #132682 op weerbericht reageer
Jaco Zyderveld
Jaco Zyderveld
26 March 2024 - 11:21

Nu in Val Thorens veel wind. Diverse lift afsluitingen maar de sneeuw is perfect verder.

Reactie #132685 op weerbericht reageer
Pieter m
Pieter m
26 March 2024 - 14:13

Zaterdag start de paasvakantie. Wij vertrekken richting Passo del tonale. Na 8 jaar kronplatz toch beslist om een wat hoger gebied op te zoeken. Hopelijk geen slechte sneeuw daar zoals de laatste jaren in Kronplatz. Toevallig iemand daar nu die een update kan geven? Ziet er de laatste dagen altijd heel mistig uit.

reageer
Mary Pellikaan
Mary Pellikaan
26 March 2024 - 17:41

Skitour richting Silvretta Stausee.👌🌬

Reactie #132691 op weerbericht reageer
Marcel W
Marcel W
26 March 2024 - 18:13

Prachtig!

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
26 March 2024 - 20:45

Schitterend Mary

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.