Nieuwe sneeuwval vanaf het zuidwesten

8 maart 2024 - 7:53

Veel verse sneeuw en dan de zon er bij, leverde gisteren een van de betere wintersportdagen van 2023/24 op. Het was dan ook genieten van de talrijke foto's voor de thuisblijvers. Vandaag en de komende dagen is er weer wisselvallig weer op komst waarbij vooral de zuidkant (opnieuw) getroffen wordt door de meeste neerslag. Hoeveel sneeuw kan er vallen?


Genieten na 50 cm sneeuw in Adelboden. @Meteosuisse


Een helemaal wit Cortina d'Ampezzo vanuit de lucht. @LiveUpdates


Beter wordt het niet.. @Meteosuisse


Dik pak sneeuw in Schwagalp. @Meteosuisse


De perfectie in St. Anton. @StAntonReview

Neerslag vanaf het zuidwesten, maar zonnig en droog aan de noordkant
Aan de voorzijde van een diepe trog die over de Atlantische Oceaan ligt, draait de wind in de Alpen vandaag opnieuw naar het zuiden. Vochtige luchtmassa's van over de Middellandse Zee maken hun opwachting voor een nieuwe Südstau. Vandaag start nog wel droog. Langs de zuidkant is het zwaarbewolkt, aan de west- en noordkant is het nagenoeg helder met wel wat hochnebel (in de voor-Alpen) tussen 800 en 1000 m. Dit contrast houdt vandaag de hele dag aan met zon aan de noordkant (en hochnebel die verdwijnt) en bewolkte condities aan de zuidkant. Bovendien kan er door de opstartende Südstau in toenemende mate wat neerslag, enkele buien, vallen langs de zuidkant. Algemeen blijven de hoeveelheden wel beperkt. Na de middag en vanavond arriveert een meer intens neerslaggebied in de Zuidwestelijke Alpen, zowel de Franse kant (Alpes Maritimes, Provence Alpes) en de Italiaanse kant (Ligurië, Piemonte). De sneeuwgrens ligt vrij laag met 1000-1200 m. Aan de noordkant wordt het vandaag wat föhnig met een nulgradengrens rond 1800 m in het noordoosten en 2200 m in het westen. Vandaag zal de zuidelijke wind vooral in de Westelijke Alpen aanspannen met op de toppen/cols rukwinden tot 80 km/u. Elders blijft het nog relatief rustig. 


Een nieuwe Südstau dient zich aan. @Wetterzentrale


Groot contrast tussen zuid- en noordkant deze ochtend. Plaatselijk valt er aan de zuidkant ook al wat neerslag. @Wetteronline


Zon na de sneeuwdump in Anzasca. @BernyBisselink

Südstau tijdens het weekend, föhn aan de noordkant
Het eerste intensere neerslaggebied trekt vannacht van west naar oost over de zuidkant. Tegen morgenochtend lost dit op bij de Dolomieten en valt er enkel nog wat neerslag langs de centrale zuidkant. De westelijke zijde van de zuidkant en de Zuidelijke Franse Alpen krijgen bij deze fase weer een mooie hoeveelheid van 10-20 cm, hier en daar zelfs 30 cm. Ten oosten van Ticino, bijvoorbeeld in de Dolomieten, vallen enkele centimeters verse sneeuw. 


Sneeuwval tot en met morgenochtend. @Kachelmannwetter

Morgen overdag wordt het dan tijdelijk wat droger aan de zuidkant, met zelfs enkele opklaringen, al blijft de centrale zuidkant (Tessin/Ticino) wel gevoelig voor de Südstau met hier nog wel buien. Sneeuwen doet het vanaf 800-1000 m. Aan de noordkant blijft het morgen droog en zonnig. Later op de dag verschijnen er vanaf het westen stilaan meer hoge/middelhoge wolkenvelden. De zuidenwind gaat krachtig waaien, waardoor er een markante Südföhn ontwikkelt (stormachtig) en de windstoten in de typische föhngaten kunnen oplopen tot 100-140 km/u. Geholpen door de föhn klimt de vorstgrens morgen aan de noordkant van de Alpen tot 2500 m. 


Forse windstoten langs de Alpenhoofdkam morgen door een nieuwe Südföhn-storm. 

Tegen morgenavond en de nacht op zondag volgt dan een nieuwe intensere fase van de Südstau met opnieuw neerslag vanaf het zuidwesten. Ik verwacht vanaf dan langdurige neerslag tussen de Zuidelijke Franse Alpen (ten zuiden van de Savoie) en via de westelijke binnenboog (Ligurië, Piemonte, Val d'Aosta, Ticino, Lombardije). Zondag overdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich via de zuidkant naar het oosten, tot het tegen zondagavond nog vooral sneeuwt aan de oostelijke zuidkant. De Franse Westelijke Alpen krijgen bij het verschuiven van de neerslag naar het oosten wellicht ook wat sneeuw. De noordkant houdt het zondag min of meer droog, al kan overschietende neerslag wel wat sneeuw opleveren in bijvoorbeeld de Vorarlberg of gebieden dicht tegen de zuidkant. Na de middag klaart het weer op vanaf het westen. De sneeuwgrens gaat zondag een beetje de hoogte in, maar blijft laag genoeg om de meeste wintersportgebieden aan de zuidkant sneeuw te geven. Hoeveel sneeuw kan er vallen? De Zuidelijke Franse Alpen en de westelijke binnenboog lijken te mogen rekenen op 50 cm. Meer richting Val d'Aosta-Noord Piemonte en (zuidelijke) Oberwallis kan 50-80 cm sneeuw vallen. Het Monte Rosa massief krijgt de meeste neerslag met daar >100 cm mogelijk. Ten oosten van Ticino verwacht ik zondagnamiddag nog 10-20 cm sneeuw. Het zijn dus de gebieden die vorig weekend al veel sneeuw kregen die opnieuw vol getroffen worden.


Sneeuwval tot en met maandagochtend. @Bergfex.

Begin volgende week koud en wisselvallig
Begin volgende week blijft het weerbeeld wisselvallig. Het is dan wel vooral de noordkant die sneeuwbuien mag verwachten die dankzij de aanvoer van koude lucht al vlokken opleveren vanaf ca. 600-800 m. Het is niet eenvoudig om een inschatting te maken hoeveel sneeuw er precies kan vallen, door het lokale karakter van buien, maar verspreid aan de noord- en westkant lijkt 5-15 cm wel mogelijk. En pluspunt, het is koud dus wat valt, blijft liggen en kan geholpen worden door kunstsneeuw. Aan de zuidkant oogt het begin volgende week allemaal wat droger en zonniger. Hier zal het weer optimaal genieten worden van zon na sneeuw. Zo, dat was het voor vandaag. Morgen is Michael weer present :) 

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
X: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

16 reacties
Jesse H
Jesse H
08 March 2024 - 08:06

Dag Lander, bedankt voor je weerbericht. Het weerbeeld in Livigno lijkt er wat gunstiger uit te zien na zondag, kunnen we hier nog wat zon tegenoet zien?

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
08 March 2024 - 08:49

Bekijk hier het weer van Livigno: bit.ly/43aynJD

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 March 2024 - 09:01

Zeker. Maandag opklaringen, vanaf dinsdag zonnig

ML Ski
ML Ski
08 March 2024 - 08:21

Hoi Lander, verwacht je nog wat zon komende week in Les Arc?

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
08 March 2024 - 08:45

Bekijk hier het weer van Les Arcs: bit.ly/49OZE7i

M L
M L
08 March 2024 - 08:26

Vindt het best moeilijk verhaal dus stel de vraag maar concreet: hoe is het in de dolimiti zondag, heb ik m'n sneeuwkettingen nodig tot Corvara🙂

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
08 March 2024 - 08:44

Bekijk hier het weer van Corvara: bit.ly/4a33HMR

Haassie Haas
Haassie Haas
08 March 2024 - 13:04

Weet je nooit zeker. Gewoon meenemen, ze eten geen brood haha. Ben drie weken geleden daar weggegaan met een hoop sneeuw in de nacht nadat de brenner gesloten was, prima rijden.

Anneke Sneeuwfan
Anneke Sneeuwfan
08 March 2024 - 08:36

Vannacht vertrekken richting Kühtai. We hebben er veel zin in. En zo te zien hebben we geen sneeuwkettingen nodig. Het is daar nu prachtig zonnig, na alle sneeuw. Iedereen die gaat een goede reis en een fijne tijd met elkaar!

reageer
Tom Bockstette
Tom Bockstette
08 March 2024 - 08:45

Zal ik op 1 April nog kunnen skiën, in Kaprun en Zell am See (de Paasvakantie)

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
08 March 2024 - 08:48

Daar kun je dan zeker nog skiën.

Jane W
Jane W
08 March 2024 - 18:22

De dalafdalingen in Zell zijn al de hele week gesloten en ik verwacht niet dat die nog open gaan deze maand. Maar bovenin nu nog goed te doen

Ate N
Ate N
08 March 2024 - 09:15

Diedamskopf, kaiserwetter.

Reactie #131809 op weerbericht reageer
Steph Priem
Steph Priem
08 March 2024 - 09:55

Ate, woouw als dit geen perfecte pistes zijn weet ik het ook niet meer ⛷️ en gaan met die banaan 😉.

Ate N
Ate N
08 March 2024 - 13:57

Haha thanks Steph. Waanzinnig mooie dag vandaag inderdaad en sneeuw kan niet beter.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
08 March 2024 - 16:48

Prachtig Ate. Zo zie ik het graag, een perfect geprepareerde “autobahn”. Gas erop 👍👍👌

marc van de poel
marc van de poel
08 March 2024 - 16:58

Mooie foto van het mooie, kleine skiegebied in het Bregenzner Wald.

Jens de Zwarte
Jens de Zwarte
08 March 2024 - 09:53

Op de First (Grindelwald) opnieuw Kaiserwetter! 🥰

Reactie #131810 op weerbericht reageer
Kirsten Deelen
Kirsten Deelen
09 March 2024 - 09:39

😍

Jens de Zwarte
Jens de Zwarte
08 March 2024 - 10:03

De hoofdkam houdt de bewolking in het zuiden mooi tegen. Beeld vanuit First richting Finsteraarhoorn!

Reactie #131812 op weerbericht reageer
Sarah Vangeel
Sarah Vangeel
09 March 2024 - 00:33

Prachtig!

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
08 March 2024 - 11:05

Goedemorgen allemaal nou de auto 🚙 is helemaal vol geladen en staat er klaar voor 👍 , en dan vannacht om 1.00 uur gaan wij richting Alta Badia in de Dolomieten , en volgens Michael wordt het een fantastische skiweek met voldoende sneeuw 🌨️ dus daar houden wij hem aan ha ha ha 😆 nou we hebben er weer zin in tot laterrrrr. 👉🏔️🌨️⛷️🌞👍

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
08 March 2024 - 11:06

Reactie #131815 op weerbericht
Anita V
Anita V
08 March 2024 - 11:39

Wij zijn al op weg! Overnachting bij München en dan morgen op ons gemak naar de Seiseralm! Het is best rustig tot nu toe op de weg en heeeel zonnig! Goede reis Peter en andere die onderweg zijn!

Marja  Skiër
Marja Skiër
08 March 2024 - 12:10

Pete een familie, hele goede reis gewenst, kom veilig aan en geniet 100% van jullie vakantie 🥳

Marja  Skiër
Marja Skiër
08 March 2024 - 12:12

Anita, wij vertrekken volgende week vrijdag om 17 uur. Onderweg een hapje eten en dan tegen 23 uur een hotelletje hopelijk al lekker zuidwaarts. Dan zaterdag door naar de Seiser. Goede reis Anita en hoe ons op de hoogte met mooiste foto’s!

Anita V
Anita V
08 March 2024 - 12:31

Zal ik doen Marja, alvast voorpret! En we hoeven ons geen zorgen om de sneeuw te maken zo te lezen in het weerbericht!

Ate N
Ate N
08 March 2024 - 13:57

Veel plezier Peter⛷️

Harry Verduin
Harry Verduin
08 March 2024 - 15:08

Nou peter je auto is prachtig gewassen !

Mieke J.
Mieke J.
08 March 2024 - 16:16

Goede reis Peter en heel veel (ski) plezier gewenst.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
08 March 2024 - 16:46

Altijd Harry voor we op vakantie gaan is de auto altijd spic en span schoon dat rijdt gewoon lekkerder ha ha 👉🚙👍

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
08 March 2024 - 16:47

Bedankt allemaal en voor alle anderen die onderweg zijn of nog gaan ook een goede en veilige reis en heel veel wintersport ⛷️ plezier toegewenst . 👉🏔️🌨️⛷️🌞🌞👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
08 March 2024 - 16:51

Peter perfect man, veilige reis en pracht vakantie gewenst. Anita vandaag goeie reis en fijne ⛷⛷vakantie gewenst. Graag foto’s van jullie beiden 👍👌

Greet ☀️
Greet ☀️
08 March 2024 - 17:26

Peter en Anita, een veilige rit en straks lekker genieten van ❄️ en ☀️ (zullen wij ook doen in 🇫🇷

rick veerman
rick veerman
08 March 2024 - 18:20

Fijne vakantie, kijk aan jullie ook maart skiërs ! Wij zijn vandaag al aangekomen dus gaan er ook het beste van maken 🤗

Anita V
Anita V
08 March 2024 - 18:24

Dank jullie wel, en @ Greet en Bertil: jullie ook lekker genieten, en de foto's komen er! ❄️🌞⛷️🥂

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
08 March 2024 - 20:20

Fijne vakantie Peter..geniet met de familie❄️🍺🍹🙏🎿🍀 Goede reis..

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
08 March 2024 - 20:21

Lekker Anita..❄️☀️🙏🍀🎿 Mooie vakantie en een veilige reis..

Leen Zwart
Leen Zwart
08 March 2024 - 22:12

Richting Alta Badia, wat verrassend! Dat verwacht je gewoon niet 😆

Marleen  C Dolomiti Ski🎿🎿☀️☀️
Marleen C Dolomiti Ski🎿🎿☀️☀️
08 March 2024 - 23:09

Wij zijn ook al vertrokken! Vanmiddag om 13:00 en om 21:00 op ons overnachtings adres in Oostenrijk, na de Fernpass. Perfecte reis gehad, alleen tijdens de avondspits beetje druk en wat file. Op de Fernpass niks te doen! Om 21:00 aan ons verdiende (vonden wij🤣) biertje. Nu heerlijk slapen en morgen door naar de Dolomieten!! Voor iedereen die daarheen gaat; veel plezier en wie weet treffen we elkaar ergens!!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
08 March 2024 - 23:39

Goede reis straks! En veel plezier Peter. Je krijgt een mooie week.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
08 March 2024 - 23:40

Veel plezier Marleen 👍

Jolanda Bakker
Jolanda Bakker
08 March 2024 - 12:03

Morgen vertrek naar Selva, voor het eerst naar de Dolomieten. We hebben pas laat geboekt na julie adviezen, en met de sneeuw van de afgelopen weken en zelfs deze dagen is het jackpot. Zo'n komt er ook nog bij, heerlijk vooruitzicht, SellaRonda here we come!

reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
08 March 2024 - 12:12

Dat hebben wij dus ook gedaan. Volgende week gaan we het beleven🤔

Jolanda Bakker
Jolanda Bakker
08 March 2024 - 12:38

Tips voor verborgen pareltjes zoals prachtige views, heerlijk eten, etc zijn van harte welkom.

Jolanda Bakker
Jolanda Bakker
08 March 2024 - 12:39

Genietse aan Maria, misschien dat wij ook een dagje Seiser Alm gaan meepakken, lijkt me prachtig!

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
08 March 2024 - 16:49

Het is daar een grote parel paradijs dus dat wordt gewoon genieten Yolanda. 👉🏔️🌨️⛷️🌞🌞👍

Michael  Cassiano
Michael Cassiano
08 March 2024 - 18:54

Veel plezier Peter, zondag nog even een bakkie sneeuw en daarna ☀️ Wij waren er eind januari en het was fantastisch 👍 Goede reis⛷️

Ski Dolo
Ski Dolo
08 March 2024 - 19:45

De Sella Ronda op dag 1 doen , dan heb je ded rukte meteen gehad :-) , en kan je daarna op verkenning in de rustige zijgebieden , Ata Badia doorkruisen , blijf eens rondhangen bij Belvedere ( topsneeuw ) steek door naar Val di Fassa ' via Alba) , Lagazuoi 5torri ( en eventueeel cortina( wel ver vanuit selva) , via monte pana naar seiseralm... santa croce ... ik zou 14 dagen gaan ;-)

Jolanda Bakker
Jolanda Bakker
08 March 2024 - 21:10

Dank ski Dolo, dit klinkt goed vooral die 14 dagen! Lagazoui zou ik graag ook willen bereiken daar heb ik ook gewandeld met de alta via 1. Ik ga eens kijken of we ook daar eenvoudig kunnen komen.

Jeroen S
Jeroen S
09 March 2024 - 00:01

Op de Seiser Alm kun je heerlijk in de zon genieten met super uitzicht bij de Sanon hutte. Het eten daar is simpel maar daar zijn de prijzen ook naar.

Tijs Ski
Tijs Ski
08 March 2024 - 12:08

Morgen naar Val Thorens! Hopelijk is de wind gaan liggen zondag 🤞

reageer
Jeroen M
Jeroen M
08 March 2024 - 13:08

Veel wind vandaag in Les Karrelis. Dan maar de toerski's boven gehaald.

Reactie #131826 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
08 March 2024 - 17:00

Fysieke bezigheid. Veel plezier. Les Karellis, mooi skigebied.

Greet ☀️
Greet ☀️
08 March 2024 - 17:27

Och, kijk Les Karellis, leuke herinneringen aan. Klein maar fijn 😊

Harry Verduin
Harry Verduin
08 March 2024 - 13:39

Oostenrijk de zon, een paar km over de grens ziet het er zo uit. Maar besten sneeuwomstandigheden die je kan hebben❤️

Reactie #131827 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
08 March 2024 - 16:53

Dat klopt Harry. Op Pitztaler gletscher boven zag je boven zuid Tirol de dichte wolken op afstand.

Richard Berger
Richard Berger
08 March 2024 - 13:54

Weet iemand hoe het op dit moment in Kirchberg/Kitzbuhl is? Webcams zien in eerste oogopslag ok uit.

reageer
Ivar T
Ivar T
08 March 2024 - 14:18

Monterosa. Wat vlokken. Voor de volgende 2 dumps 😁

Reactie #131831 op weerbericht reageer
Gerland Schouls
Gerland Schouls
08 March 2024 - 20:39

Wij gaan nog richting Italië- Val De Sole - gaat het daar dit weekend nog veel sneeuwen ?

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.