Aanhoudend wisselvallig Alpenweer

1 maart 2024 - 7:05

Het seizoen vliegt echt voorbij. Maart staat alweer op de kalender. In deze maand kan er echt van alles gebeuren. Van ijskoud tot voorjaarsachtig, alles is in deze overgangsmaand mogelijk. Maart 2024 vertoont in eerste instantie sneeuwrijke trekjes. Maar niet voor alle gebieden. Vanwege vrij zuidelijk opererende lagedrukgebiedjes heeft de sneeuw de laatste tijd een vrij zuidelijke voorkeursroute. Dat zien we vandaag dus ook. Een complex lagedrukgebied (lagedrukgebied met meerdere kernen) boven het noorden van Italië richting de zuidelijke Adriatische Zee stuwt vandaag opnieuw vochtige Mediterrane lucht naar de Zuidelijke Alpen. Hier valt van tijd tot tijd wat sneeuw, bij een sneeuwgrens van ongeveer 1400 tot 1700 meter. De meeste sneeuw verwacht ik in het Zwitserse hooggebergte. Hier valt met gemak 20 tot 30cm. In de andere westelijke gebieden blijft het waarschijnlijk bij 5 tot 10cm sneeuw. De Zuidelijke Franse Alpen ogen vandaag het vriendelijkst. Hier schijnt de zon regelmatig tussen de wolken door. Dan merk je meteen dat maart op de kalender staat. De zon krijgt langzamerhand meer kracht.

In het oosten maakt de Voralberg richting het Tiroler Oberland ook kans op wat regen of sneeuw. Rond en ten zuiden van de Oostenrijkse hoofdkam valt gemiddeld tussen de 10 en 15cm verse poeder. In het Salzburgerland tot aan het Wienerwald is het aanvankelijk nog licht föhnig, waardoor de zon er af en toe prima bijkomt. In de middag gaat de föhn hier uiteindelijk liggen. De wind houdt zich met een windkracht 3 à 4 vanuit het zuiden gelukkig wat op de vlakte. De zichtwaarden zijn wel een aandachtspunt. Zeker wat hogerop loopt het zicht vanwege de hoge vochtigheidsgraad soms sterk terug. De vorstgrens ligt vandaag ergens rond de 1700 meter in het noorden tot 2100 à 2200 meter in het zuiden.


Corviglia / regio St Moritz. @Live Updates


Magniefieke dag in Pradollano (Spanje) gisteren. @LIve Updates


Veel sneeuw in de Franse Haute Alpes / Saint Verant. @Meteo Express

Zaterdag ontstaat er aan de voorzijde van een nieuw naderend lagedrukgebied opnieuw een föhn fase voor het noordelijk Alpengebied. Ik verwacht hier dan ook flinke zonnige perioden, maar tevens ook wat zachtere condities dan aan de zuidkant (vorstgrens tijdelijk rond de 2100 à 2300 meter). In de Franse Alpen en westelijke zuidzijde vallen in de ochtend verspreid al enkele regen en sneeuwbuien. Deze intensiveren in de loop van de middag bij een sneeuwgrens rond de 1500 meter. De sneeuw-aanjager is een nieuwe storing boven het zuidwestelijk Alpengebied. Deze veroorzaakt een korte hevige staufase tussen de Italiaanse binnenboog tot aan de Wallischer Alpen. In het zuiden van Zwitserland zie ik aanhoudend 1,5 tot zelfs 2 meter uitkomsten langskomen. Ook de Franse Alpen pakken aardig wat sneeuw mee, maar het zwaartepunt van de sneeuwval ligt overtuigend rond de Oostelijke Wallische Alpen, Zermatt richting Aosta. De pistediensten krijgen het daar flink voor hun kiezen. Ik verwacht tevens een toenemende kans op lawines. Zoveel sneeuw in korte tijd maakt het sneeuwdek dan erg onstabiel. Voor Oostenrijk is de verwachting zondag wat minder spectaculair. Ten westen van het Gardameer valt in het zuiden sneeuw, maar verder oostwaarts neemt de sneeuwimpuls snel verder af. In het noorden blijft het overwegend droog, met misschien lokaal een enkele regenbui en rond de hoofdkam een geïsoleerde sneeuwbui.


Het gaat de komende dagen tussen Aosta / Wallis volledig los. #ECMWF komt in deze berekening zelfs tot ruim 2 meter!

Vooruitzichten
Begin volgende week ontwikkelt zich boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied. Hiermee komt een noordoostelijke stroming op gang met de aanvoer van drogere continentale lucht. In de Franse Alpen en zuidkant wordt het dan toenemend zonnig. In hoeverre de noordzijde de zon gaat zien is toch nog wat onzeker. Oostenrijk oogt in ieder geval gevoelig kouder dan het zuidwesten. Er is in het oostelijk Alpengebied misschien een toenemende kans op enkele sneeuwbuien. Als dit doorzet duikt de sneeuwgrens tot ver onder de 1000 meter. Iets met maart roert zijn staart? We wachten het rustig af. " Eerst de aankomende staufase maar eens over ons heen laten komen".


Na het weekend ontwikkelt zich boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied. Boven Polen vormt zich misschien een storing. Deze kan later mogelijk Oostenrijk gaat bereiken met de vorming van sneeuwbuien.

Een heel fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

15 reacties
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
01 March 2024 - 07:04

Lente skiën met concerten van top wereldsterren in de adembenemende Alpen-omgeving van Ischgl? Meer info: bit.ly/48xGd16

reageer
Bart X
Bart X
01 March 2024 - 07:11

@michael bedankt voor weer een helder bericht. Volgende week vrijdag richting Kleinwalsertal, heb toch steeds meer de hoop op klein laagje ‘vers’ doet voor het aangezicht wonderen. Jij nog specifieke inzichten over dit stukje Oostenrijk? Bedankt alvast!

reageer
Anneke Sneeuwfan
Anneke Sneeuwfan
01 March 2024 - 15:11

Hopelijk gaat er nog wat vallen voor jullie. Wij wilden eerst naar Bolsterlang, maar vanwege de warmte wilden we uitwijken naar Kleinwalsertal. Maar we hebben 2 beginners bij ons en dat wordt ook hier niets. De Hohe Ifen is nog te moeilijk voor hen. We hebben nu gekozen voor Kühtai. Daar ligt altijd genoeg sneeuw.

Gerda van de Sande
Gerda van de Sande
01 March 2024 - 07:15

Mooi weer bericht en wederom weer prachtige foto’s. Heerlijk om zo dagelijks mee te genieten van de mooie plaatjes en verhalen @ Marja jij gaat het naar je zin hebben op die mooie Seiser Alm. Goede keuze

reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
01 March 2024 - 14:00

We verheugen ons erop Gerda. Over 2 weken vertrekken we naar deze mooie bestemming. Hopelijk zijn tzt de omstandigheden nog steeds goed. We gaan sowieso van onze vakantie genieten want we kunnen er op allerlei manieren van de winter genieten daar. Goede vooruitzichten nu er zo lekker sneeuw is gevallen.

frans nijhuis
frans nijhuis
01 March 2024 - 07:21

Goedemorgen Michael hoe staat het inner tal er voor dit weekend en volgende week krijgen die ook wat mee van de sud stau. Alvast bedankt voor jullie uitgebreid weerbericht.gr.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 March 2024 - 08:19

Sneeuwval in Saas Almagell deze ochtend. Ik verwacht hier zo'n 1 meter sneeuw.

Reactie #131449 op weerbericht reageer
J. R.
J. R.
01 March 2024 - 08:49

Hoi Michael, Lander, Wat een grote verschillen toch doorheen alle gebieden! Te warm hier en daar, maar evenzeer een enorme dump dan weer in Aosta. We zien op de kaarten (ecmwf, gfs, etc..) terug hevige sneeuwval verschijnen in Aosta woensdag en evenzeer naar einde volgende week toe. Hoe groot schatten jullie die kans in, of is dat nog enorm onzeker? Wij vrezen namelijk sluitingen door teveel sneeuw in Monte Rosa. Zelf vertrekken we woensdag om vanaf donderdag 4 dagen te boarden.

reageer
nico de cock
nico de cock
01 March 2024 - 08:50

Hoi lander vertrekken tegen 12 vanavond richting nauder ga ik onderweg sneeuw krijgen??en aldaar percies terug wat koudere vooruitzichten is er ook ruimte voor de zon? Grtjs nico en bedankt

reageer
Sjaak W
Sjaak W
01 March 2024 - 10:37

Al weer bijna een weekje thuis en aan het werk maar toch benieuwd naar wat de maand Maart ons weer brengt.. In het mooiste geval bij nog wat sneeuw en vervolgens een zonnetje erbij mss toch nog een paar dagen richting de bergen😂😂 De zin is er iig wel

reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
01 March 2024 - 11:09

Alweer een maandje thuis na een weekje Mayerhofen met t gezin, was geweldig . Over twee weken zijn we onderweg met z’n tweeën naar Val di Fiemme ( Cavalese ) . Erg benieuwd wat t ons gaat brengen , voor t eerst zonder kinderen . We wachten wel af hoe de omstandigheden gaan worden , maar we gaan zeer zeker genieten .

reageer
Erwin Kessel
Erwin Kessel
01 March 2024 - 12:10

Wij gaan medio Maart weer naar het Aosta dal. Fantastisch hoe de condities daar nu zijn de komende weken. Zin in 😍

reageer
Rolf Ketelaar
Rolf Ketelaar
01 March 2024 - 12:52

Aanhoudend aan sneeuwen in Saas Fee

Reactie #131455 op weerbericht reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
01 March 2024 - 14:02

Daar gaat wel een dikke meter bijvallen zag ik. Poe dat is een berg! Heb je de sneeuwschep wel bij je?

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 March 2024 - 16:56

De Walliser sneeuw machine !! Ooit eens meegemaakt in Saas Grund. Er viel in korte tijd 1 M.❄️

Rolf Ketelaar
Rolf Ketelaar
01 March 2024 - 14:48

Ik heb mn trouwe schnee fräse

Reactie #131459 op weerbericht reageer
Marcel van Herk
Marcel van Herk
01 March 2024 - 14:54

Met heimwee terugdenken aan de wintersport. Inmiddels een week thuis, mijmerend over de schitterende dag vorige week vrijdag

Reactie #131460 op weerbericht reageer
Anneke Sneeuwfan
Anneke Sneeuwfan
01 March 2024 - 15:12

Prachtige foto!

Carolien *
Carolien *
01 March 2024 - 16:36

Wat een mooie foto! 🤩

Rolf Ketelaar
Rolf Ketelaar
01 March 2024 - 15:28

Saas fee wald

Reactie #131463 op weerbericht reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
01 March 2024 - 16:31

Zalig! 😍

Carolien *
Carolien *
01 March 2024 - 16:36

Oh fantastisch! 😍

Anneke Sneeuwfan
Anneke Sneeuwfan
01 March 2024 - 16:45

Zo mooi!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 March 2024 - 17:54

👌kerstkaart

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
01 March 2024 - 19:05

Schitterend foto Rolf het gaat nu nog meer kriebelen. 👉🌨️🌨️🏔️⛷️🌞👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
01 March 2024 - 20:00

Opnieuw 2 meter ❄️ verwachting Wallis / Aosta in de diverse avondruns⛄️

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
01 March 2024 - 20:01

Reactie #131472 op weerbericht
J K
J K
01 March 2024 - 21:13

Het lijkt wel iets minder ver Zwitserland in te trekken dan eerst voorspeld of niet Michael? Saas-Fee echt volle bak maar wordt daarna al vrij snel minder richting Bettmeralp

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.