Oplossende sneeuwbuien en stilaan meer zon

19 februari 2024 - 8:00

Een nieuwe week, een nieuw weerbeeld. In afwachting van een omslag (die er vanaf donderdag lijkt aan te komen) wisselen de condities momenteel in de Alpen. Zo is de invloed van hogedruk nog wel groot, maar ligt de kern van hogedruk net te ver om voor rustig en stabiel weer te zorgen. Het geeft ruimte aan fronten die vooral de noordkant en Oostelijke Alpen treffen. Zo ook deze ochtend met nog enkele verspreide sneeuwbuien. 


Zon en wat hoge sluierwolken in de Franse Alpen. 


In de verte zicht op de Mont Blanc. 

Oplossende sneeuwbuien en stilaan meer zon
Het hogedrukgebied dat al langdurig het weer in de Alpen bepaalt, heeft zich wat teruggetrokken naar het westen. Aan de oostkant is daardoor ruimte ontstaan voor wat wisselvalligheid met een koufront dat afgelopen nacht over de Alpen trok. Vanochtend vallen er aan de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant verspreid nog enkele stevige sneeuwbuien die ontstaan door de opstuwing van koelere lucht uit N-NW. De sneeuwgrens ligt rond 1200-1400 m. In de loop van de dag wint de hogedruk weer wat meer invloed en lossen de buien grotendeels op. Aan de noordkant blijft het wel vaak bewolkt, maar toch verwacht ik ook enkele mooie opklaringen die er door zullen komen. De Westelijke Alpen kregen slechts een schampschot van het koufront en houden het vandaag helemaal droog en veelal zonnig. Er komen wel wat wolkenvelden voor, maar de nadruk ligt hier op de zon met een nulgradengrens rond 1800 m in de Noordelijke Franse Alpen en 2500 m in de Zuidelijke Franse Alpen. Aan de zuidkant wordt het vandaag een helemaal zonnige dag. Hier passeren hoogstens een paar dunne sluierwolken. De nulgradengrens schommelt hier tussen 2200 m (oosten) en 2600 m (zuidwesten). De wind waait matig door uit het noord-noordwesten. In de bergen komen rukwinden voor, maar algemeen valt de wind wel mee. 


Deze ochtend vielen er aan de noordkant nog verspreide sneeuwbuien. @Wetteronline

Vannacht passage koufront, morgen opklarend
Vanavond en vannacht neemt de bewolking vanaf het noordwesten weer toe. Tegen de late avond ontstaan er in de Oostelijke Alpen al wat prefrontale buien door opstuwing van de lucht tegen de Alpen. Vanavond laat en vannacht breidt de neerslag bij de passage van het front dan uit over quasi de hele noordkant met regen/sneeuw tussen de Vanoise (Westelijke Alpen) en de Oostelijke Alpen. Tegen de ochtend klaart het vanaf het westen alweer op, maar in de Oostelijke Alpen valt dan nog wel neerslag. De sneeuwgrens ligt vanavond rond 1000 m in het oosten en 1400 m in het westen, maar zakt in de loop van de nacht tot 800 m in het oosten en 1000 m in het westen. Aan de zuidkant blijft het overwegend droog. Aan de oostelijke zuidkant is wat lichte neerslag mogelijk bij het overtrekken van het koufront. Tegen morgenochtend mogen we 1-3 cm in het westen, elders aan de noordkant 5-15 cm, plaatselijk 15-20 cm in de echte N-NW stau gebieden (Berner Oberland, Vorarlberg). Morgen overdag trekt het front dan weer snel weg en schakelen we over op een droog weerbeeld in de Alpen. Enkel in de Oostelijke Alpen blijven voor de middag nog buien mogelijk. De invloed van hogedruk neemt in de Alpen opnieuw toe. Aan de zuidkant klaart het daardoor helemaal op na de passage van enkele hoge wolkenvelden. In de Westelijke Alpen lossen restanten van lage bewolking 's morgens op en wordt het zonnig. Elders aan de noordkant duurt het wat langer, maar verwacht ik morgen overdag ook wel steeds meer zon. 

Woensdag droog, vanaf donderdag wisselvallig 
Woensdag wordt een droge dag met zon en hoge wolkenvelden. Voor de middag kan de zon nog meestal door de wolken schijnen. Na de middag wordt de bewolking stilaan dikker vanaf het westen en krijgt de zon het lastiger. Een lichte zuidwestföhn doet de temperaturen aan de noordkant weer wat hoger klimmen met een nulgradengrens rond 2500 m. Aan de zuidkant schommelt deze rond 2000 m. Tegen de avond kan er in de Westelijke Alpen wat prefrontale neerslag ontstaan. Tijdens de nacht op donderdag en donderdag overdag blijft het weerbeeld wisselvallig met een aanzwengelende zuidweststroming. Eerst valt daarbij vooral neerslag in de Franse Alpen, maar overdag ligt het zwaartepunt aan de zuidkant. Door een zuidwestföhn kunnen er donderdag overdag meer opklaringen ontwikkelen aan de noordkant. Tijdens de nacht op vrijdag trekt dan een actief koufront van west naar oost over de Alpen en valt er overal neerslag. De sneeuwgrens gaat dan ook onderuit tot 600-800 m aan de noordkant en 1000-1200 m aan de zuidkant. Het weerbeeld nadien oogt aanhoudend wisselvallig. Het ziet er dus naar uit dat de sneeuwlaag (eindelijk) weer markant zal kunnen aandikken. De meeste weermodellen zijn wel iets voorzichtiger geworden met de grote neerslagdumps. We wachten dus beter af voor verdere details de komende dagen. 


Een naderende trog/lagedrukgebied zorgt voor toenemende wisselvalligheid vanaf donderdag. @Wetterzentrale

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
X: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

25 reacties
J F
J F
19 February 2024 - 10:45

Hi Michael, Lander, Dank voor het weerbericht elke dag, dat is in de 2 maanden voor de wintersport leuke dagelijkse kost en maakt dat ik heerlijk uitkijk naar de skivakantie, zeker met deze dump(je) in het vooruitzicht! In het kaartje zoals gisteren gedeeld wordt een cumulatieve sneeuwlaag van soms +2m verwacht. Ik heb het idee dat die hoeveelheden altijd wat overschat lijken en ik heb me daardoor aangeleerd te lezen als "het lijkt te gaan sneeuwen". Klopt het dat dit structureel overschat wordt in de modellen, en waarom?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 February 2024 - 20:23

Ja grootschalige weermodellen zoals GFS en ECMWF hebben het altijd lastig met inschatten van sneeuwhoeveelheden. GFS, wat gebruikt wordt voor de kaarten op deze website, overschat vaak de sneeuw :)

Frank Skifan Dolomiti
Frank Skifan Dolomiti
19 February 2024 - 10:46

9a naar Armentarola/Alta Badia. Drukte flink minder. Bewolking neemt toe. Beloofde sneeuw a.s. weekend welkom.

Reactie #130674 op weerbericht reageer
Steph Priem
Steph Priem
19 February 2024 - 10:51

Frank, schitterende piste. Genieten zolang het kan 😉.

Michael Cassiano
Michael Cassiano
19 February 2024 - 12:25

Lekker een dagje Lagazuoi?

Frank Skifan Dolomiti
Frank Skifan Dolomiti
19 February 2024 - 15:19

Komt nog volgende week. Misschien dat Scottoni dan wel plaats heeft.

Frank Skifan Dolomiti
Frank Skifan Dolomiti
19 February 2024 - 15:23

Deze afgelopen vrijdag gemaakt tijdens wandeling naar Ranch André.

Reactie #130715 op weerbericht
Wim Van Laethem
Wim Van Laethem
19 February 2024 - 10:51

De voorutzichten voor Mayrhofen blijven er mooi uitzien, met op vrijdag/zaterdag toch een mooie 33 cm, respectievelijk 17 cm. Nog 4 daagjes eer we vertrekken. Ook vandaag viel/valt er de nodige cm'ers, alsook morgen kan er nog wat bijkomen.

reageer
Bas d G
Bas d G
19 February 2024 - 18:07

Klopt... een mooi laagje gevallen vandaag, maar lager helaas regen. Misschien komende nacht weer een aantal cm

Jolanda Bakker
Jolanda Bakker
19 February 2024 - 11:07

Dat zijn de betere signalen, betekent van west naar oost dat het zuiden ook meedoet want volgens mij stonden daar juist alle signalen op groen gisteren? Ik vraag dit omdat ik de Dolomieten overweeg, die staan al jaren op mijn verlanglijstje oa sella Ronda, daar ligt nu alleen minder dan gemiddeld en we gaan pas 10 maart. Zijn daar nu mensen die mij kunnen overtuigen te boeken voor Canazei, Selva of Campitello di Fassa? Ben benieuwd!

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 February 2024 - 11:15

Zuidkant lijkt ook een mooie portie sneeuw te krijgen :) De komende dagen zal dit verder duidelijk worden

Harm
Harm
19 February 2024 - 11:23

Doen! Komend weekend ook die kant op en we krijgen een hoop verse sneeuw aan de zuidkant.. :)

Edwin R
Edwin R
19 February 2024 - 13:14

Niet heen gaan Jolanda. De zon schijnt er nooit, het eten is niet lekker en de wijnen al helemaal niet. De pistes liggen er altijd belabberd bij. Maar goed als je toch gaat, welkom bij de club.😁

Ski Dolo
Ski Dolo
19 February 2024 - 13:18

Ik heb effe gecheckt, van de pakweg 500km verbonden skipistes rond het sellamassief zijn er slechts een 10tal km niet open....geen seconde twijfelen hoor.trend is momenteel ook kouder weer en sneeuw dus de omstandigheden worden wss nog beter dan nu..je skiet bijna de hele dag boven de 2000m

Steph Priem
Steph Priem
19 February 2024 - 13:23

Edwin, idd. wordt een Nederlandse enclave 😄. Ikzelf ga al meer dan 40 jaar richting Italië en tot nu toe zelden spijt van gehad 🇧🇪⛷️😉.

Ski Dolo
Ski Dolo
19 February 2024 - 13:24

Canazei en Campitello hebben wel geen dalafdaling..

Marja Skiër
Marja Skiër
19 February 2024 - 13:34

So What? Boven is het goed en naar beneden met de kabel. Je komt er wel!

Siona B
Siona B
19 February 2024 - 17:18

Canazei heeft wel een dalafdaling. Je komt uit vlakbij Albergo International

Arlette Gilbert
Arlette Gilbert
19 February 2024 - 19:07

He Jolanda, ik vind zelf Selva het leukste dorpje om in te verblijven. Mooi aan de Sella Ronda maar ook de Seiseralm en de Seceda zijn prima te bereiken.

W.A. Van Buuren
W.A. Van Buuren
19 February 2024 - 11:14

2 maart vertrek naar Ischgl. Zininin.

reageer
Sjaak 3 Zinnen .
Sjaak 3 Zinnen .
20 February 2024 - 06:12

Niet naar Lech dit jaar?😉

pj diergaarde
pj diergaarde
19 February 2024 - 11:16

Dat zijn mooie vooruitzichten voor een korte vakantie begin Maart. Jullie vermelden aanhoudende wisselvalligheid; betekent dit dat de hoge druk gebieden die al zo lang het winterweer volledig verstoord hebben nu eindelijk definitief van de weerkaart verdwijnen? Is er iets aan de ligging van de straalstroom veranderd, of keert over een week of zo de hoge druk weer terug en zijn we weer terug bij af? Kan er een voorspelling voor de langere termijn gegeven worden, uiteraard met onzekerheid!

reageer
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 February 2024 - 11:51

Heerlijke WEER VOORUITZICHTEN Lander 👍 en op de weer site van Corvara staat dat er vanaf donderdag vrijdag en zaterdag ruim een halve meter sneeuw 🌨️ kan gaan vallen 🌨️👍 nou dat is dan weer super mooi voor de wintersport ⛷️ fanaten die nog op skivakantie gaan , voor ons nog een paar weekjes en dan 9 maart richting Alta Badia in de Dolomieten. 👉🏔️🌨️❄️🌞⛷️👍

reageer
Marja Skiër
Marja Skiër
19 February 2024 - 12:02

Nou Peter, je kunt gaan aftellen! En laat s.v.p. nog een beetje sneeuw achter want wij komen een weekje later pas😉

PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 February 2024 - 12:16

Ja dat las ik al Marja jullie komen 16 maart aan op de seiseralm nou als de sneeuw 🌨️ voorspelling uitkomt ligt er voor de komende twee maanden sneeuw genoeg in de Dolomieten daar gaan de Italianen goed mee om , maar eerst maar effe de sneeuwdump afwachten. 👉🌨️🌨️🌨️❄️🏔️⛷️👍

Arif Kocak
Arif Kocak
19 February 2024 - 13:29

3 maart gaan we naar Val Gardena, ziet er goed uit met de sneeuw opfrisser die de komende week verwacht wordt.👌🏼❄️

Sander  Arabba
Sander Arabba
19 February 2024 - 15:58

Ha Peter, dan ben ik daar ook ... dit keer met jongste dochter die het ski-virus ook nu te pakken heeft ... en ja Marja, we zullen rustig aan doen met de sneeuw ... 😁❄️⛷️

Marleen C Dolomiti Ski🎿🎿☀️☀️
Marleen C Dolomiti Ski🎿🎿☀️☀️
19 February 2024 - 18:07

En als het dan ook nog een stuk kouder wordt, dan is het feest compleet! Ook wij zijn vanaf 9 maart een weekje in de Dolomieten! Aftellen!!

PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 February 2024 - 18:32

Ha ha het wordt nog gezellig in de Dolomieten hoop eerst op een mooi sneeuw 🌨️ feest eind van de week heerlijk toch al die voorpret . 👉🌨️😍🏔️🌞⛷️👍

Anita V
Anita V
19 February 2024 - 21:16

Zeker wij gaan ook dan richting Seiseralm, zin in!🥳🤗

Henk Jongkind
Henk Jongkind
19 February 2024 - 11:53

Vanmorgen een mooi vers laagje sneyin Hochzillertal. Sneeuwgrens vanmorgen om 7.45 zo rond de 1500 meter. Daarna nog wat sneeuwbuien en nu lijkt het op te klaren.

reageer
Beau Scheenstra
Beau Scheenstra
19 February 2024 - 11:54

Spannend, wij gaan zaterdag 24-02 richting het zillertal Arena (Konigsleiten) ben benieuwd laat de sneeuw maar komen ;)

reageer
Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 11:57

Reactie #130686 op weerbericht reageer
Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 11:58

top in LtroisV

Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 11:58

Reactie #130688 op weerbericht reageer
Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 12:01

specifieke vraag voor Lander; wij hebben 2 bbq’s mee om off piste te kunnen bbq’s en de meest fantastische hamburgers en worstjes te maken. Welke is geeft het beste bbq weer (lees zon :))

reageer
Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 13:07

welke dag? dinsdag of woensdag?

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 February 2024 - 13:53

Welke locatie?

Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 16:57

Val Thorens, Meribel

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 February 2024 - 18:49

Morgen, dinsdag, namiddag zonnig weer :) Woensdag eerst zonnig, in de loop van de dag meer hoge/middelhoge wolken, waar de zon nog wel gedeeltelijk kan doorschijnen. Temperaturen merkbaar hoger op woensdag

Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 19:57

bedankt Lander, je input nemen we zeker mee en wordt zeer gewaardeerd (niets is vervelender als bbq’en in de sneeuw:) ), we laten het weten wanneer wij gaan bbq’en

Patricia Arlberg
Patricia Arlberg
19 February 2024 - 12:34

6 maart richting Warth 🤞🏻

reageer
Fred de Bont
Fred de Bont
19 February 2024 - 15:20

@lander, wij vertrekken zaterdag naar Oostenrijk, welk gebied adviseer je? (Nog niets geboekt)

reageer
Wim Danhof
Wim Danhof
19 February 2024 - 16:35

Frankrijk: betere gebieden 😉

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 February 2024 - 16:42

Moeilijk te zeggen ;) Zal overal wisselvallig worden en sneeuwgrens komt vrij laag te liggen

Marja Skiër
Marja Skiër
19 February 2024 - 21:15

Fred ik zou zeggen: ga hoog! Ober- en Hochgurgl is aan te bevelen. Ook niet zo druk en veel ski-in ski-out hotels.

Carolien v V
Carolien v V
19 February 2024 - 15:37

Druilerig begin van de dag met duidelijke sneeuwgrens, Sankt Anton. Boven lag er een mooi nieuw laagje, was fijn! Richting het dal nog steeds zwaar, nu maar met de gondel gegaan.

Reactie #130716 op weerbericht reageer
Wim Danhof
Wim Danhof
19 February 2024 - 16:36

Valloire: behoorlijk zonnige dag. Door minder hoge temperaturen betere sneeuw.

Reactie #130719 op weerbericht reageer
Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 16:58

wat een top vakantie in L3V

Reactie #130722 op weerbericht reageer
Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2024 - 17:01

zon, wolken en weer zon, de pistes zijn slush laag vanwege de hoge temperaturen, hoger in Val Thorens erg mooie kwaliteit

Reactie #130723 op weerbericht reageer
Anita V
Anita V
19 February 2024 - 19:30

Wat een mooie bijzondere foto's! Ben erg benieuwd naar jullie BBQ foto's! 😉

Snow Scooter
Snow Scooter
19 February 2024 - 17:33

In Kals en Matrei is het prima skiën. Sochtends vlak met iets verse sneeuw. Na de lunch wat meer boogels.

reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
19 February 2024 - 17:58

Was vandaag weer heel zwaar door de.nodige regen vannacht en op de dag. Maar wederom weer de hele dag geskied, al was het wel echt werken door de rulle sneeuw en serieuze buckels.

Reactie #130726 op weerbericht reageer
Don Raven
Don Raven
19 February 2024 - 18:09

Valtournenche, Breuil Cervinia. Wat een omstandigheden. Rustig, zonnig, perfecte pistes.

Reactie #130729 op weerbericht reageer
Peter Andalo
Peter Andalo
19 February 2024 - 18:44

Dag Lander, wij gaan van 29-2 tot 10-3 naar Paganella in de Brentano Dolomieten. Zo te zien valt dat net na de sneeuwdump, klopt dat?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 February 2024 - 18:49

Nog wat ver maar we volgen het op

Peter Andalo
Peter Andalo
23 February 2024 - 12:21

Thnx!!

Sascha V
Sascha V
19 February 2024 - 20:01

Verse sneeuw boven bij Kirchberg. Nu regen in het dal en hopelijk een zo laag mogelijke sneeuwgrens vannacht.

Reactie #130740 op weerbericht reageer
Obey Teunisse
Obey Teunisse
19 February 2024 - 21:08

Sella Ronda fantastische omstandigheden

Reactie #130746 op weerbericht reageer
Gertjan Board & Ski
Gertjan Board & Ski
19 February 2024 - 21:26

Alp d’Huez was weer topdag vandaag!

Reactie #130749 op weerbericht reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.