Opkomende Südstau

9 februari 2024 - 7:07

Ongeveer een week geleden aangekondigd, en daar is hij dan: een klassieke Südstau situatie. De sneeuwgrens blijft daarbij wel een aandachtspunt. Deze ligt voor begin februari namelijk wel wat aan de hoge kant. Kijken we naar het gemiddelde in het westelijk Alpengebied, dan is een sneeuwgrens van ongeveer 1500 tot 1900 meter het meest realistisch. Toch blijven er tijdens dit soort bijzondere situaties op relatief kleine afstand flinke verschillen in hoogte mogelijk. Elke vallei heeft daarbij als het ware zijn eigen micro klimaat. Dit heeft o.a. te maken met de hellingshoek, precieze windrichting en geografische ligging ten opzichte van de wind. Het is serieus een complexe puzzel. De stau staat onder regie van een sturend laag boven Ierland. Het laag ontwikkeld zich op hoogte richting het westelijk Middellandse Zeegebied. Daar ontstaat vervolgens een secundaire depressie kern welke de regie in de Alpen overneemt. De neerslag concentreert zich de komende 48 uur op de Franse Alpen en hele westelijke zuidzijde. Daarbij springt de omgeving ten oosten van Zermatt via de Tessiner Alpen tot aan de oostelijke Graubünden er het meest uit. Hier kan tegen de zuidelijke berghellingen 1  tot misschien zelfs 1,5 meter sneeuw gaan dumpen. Verder oostwaarts richting de Dolomieten is de stau duidelijk minder actief.

Het hele noordelijke Alpengebied heeft tijdens de staufase te maken met flinke föhnverschijnselen. Tijdens het stauproces / geforceerde stuwing aan de zuidkant komt er veel zogenaamde condensatie warmte vrij. Deze "warmte" stroomt gedwongen over de hoofdkam de noordelijke föhndalen in met alle gevolgen van dien. Dit gaat aan de noordkant rond de hoofdkam gepaard met zware windstoten. Leuk is anders natuurlijk.


Boven het westelijke Middellandse Zeegebied ontwikkelt zich een secundaire storing. Deze geeft vervolgens een extra neerslag impuls. #MeteoCentre


In Risoul is de sneeuwval begonnen! @Webcam


In Montgenevre nu ook sneeuwval @Webcam

In de nacht van zaterdag op zondag bereikt een zwak koufront de Franse Alpen. Dit trekt vervolgens snel via de Zwitserse Alpen naar het westen van Oostenrijk. Dit betekent vanuit het westen föhneinde en een wat dalende sneeuwgrens. In het westen vallen vanaf ongeveer 1300 meter verspreid nog een paar lichte sneeuwbuien. Zondag overdag verwacht ik wat meer sneeuwval rond de Dolomieten richting het westen van Karinthië. Er valt dan gemiddeld vanaf ongeveer 1300 à 1400 meter 10 tot misschien 20cm verse sneeuw. Later op de dag achter het koufront is er misschien ook een sneeuwkansje voor het westen van Oostenrijk, maar dit levert dan hoogstens 10cm op. Dit is nog wat onzeker. Misschien valt het mee. Kwestie van geduldig afwachten.


Verwachte sneeuwval voor de komende dagen. De sneeuwval concentreert zich duidelijk op de Franse Alpen en westelijke zuidzijde. #WXcharts

Na het weekend zijn de rollen omgedraaid. De zon komt er dan het beste bij in de Franse Alpen en zuidkant. Aan de noordzijde vallen dan lokaal enkele sneeuwbuien. De sneeuwgrens ligt dan ergens rond het 1100 à 1300 niveau, en dat is uiterst acceptabel voor de tijd van het jaar. De noordelijke wind maakt het voor het gevoel wel wat kouder. Dinsdag komt de zon er vervolgens in het noordwestelijk Alpengebied wat beter tevoorschijn. Het noordoosten van Oostenrijk blijft gevoelig voor wat meer bewolking en lokaal een licht sneeuwbuitje. Verder kijken heeft vervolgens niet al teveel zin. Ergens rond volgend weekend zijn er in de Franse Alpen weer wat sneeuwsignalen. Maar dit nog erg ver weg. Eerst de komende staufase maar eens doorkomen, met een hopelijk niet al te hoge sneeuwgrens!

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

31 reacties
Anton aus Tirol
Anton aus Tirol
09 February 2024 - 07:35

Dank weer voor de update! Laten we hopen dat we in Oostenrijk (Brandnertal) ook wat sneeuw meepakken van de Sudstau. We kijken erg uit naar de voorjaarsvakantie 🇦🇹👍🏻

reageer
Willem Willem
Willem Willem
09 February 2024 - 07:43

Goedemorgen, Hoe is het volgende week met de temperatuur (Oostenrijkse noordzijde)

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
09 February 2024 - 07:48

Na het weekend zijn de rollen omgedraaid. De zon komt er dan het beste bij in de Franse Alpen en zuidkant. Aan de noordzijde vallen dan lokaal enkele sneeuwbuien. De sneeuwgrens ligt dan ergens rond het 1100 à 1300 niveau.

Willem Willem
Willem Willem
09 February 2024 - 07:49

Bedankt voor de reactie!

Monique Van der leij
Monique Van der leij
09 February 2024 - 07:55

Wil ik ook wel weten of er sneeuw komt in kirchberg

Thim  Koemans
Thim Koemans
09 February 2024 - 08:18

De laatste runs van GFS en ECMWF gooien alle kou weer in de prullenbak :(

reageer
Gaston Bisschops
Gaston Bisschops
09 February 2024 - 08:52

Tsja, daar gaat onze skivakantie helaas. Het risico van lage wintersportgebieden en alleen maar kunnen gaan in de schoolvakantie. Zal voor ons helaas de laatste keer zijn op deze manier want je betaalt wel de hoofdprijs.

Marco Snowboarder
Marco Snowboarder
09 February 2024 - 08:56

Ik zie toch voor de tweede krokusvakantie kansen qua sneeuw 🗻🌨️🫣

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 09:12

Hahahaha de 1 zegt word bager de ander ziet sneeuwkansen. Dat krijg je als we zelf de kaarten gaan interpreteren. Wij zijn ook altijd kinder vakantie gebonden. Als het goed is is dit het laatste jaar. Alleen wij houden rekening met de hoogte voor de februari periode. Alleen dit jaar zitten we wat lager, Flachau maar dit ligt redelijk oost dus wat langer koud.

Marco Snowboarder
Marco Snowboarder
09 February 2024 - 09:20

Haha Joeri altijd proberen positief te blijven toch.. we wonen gelukkig al op 1000 meter.. maar doe elke dag een sneeuw dansje voor mn gasten in een van mn appartementen... Gun iedereen een witte wereld in de bergen ... Dus blijven dansen en hopen op 🗻🌨️❄️

Thim  Koemans
Thim Koemans
09 February 2024 - 09:58

Tsja ik ben natuurlijk geen weerkundige, laten we dat voorop stellen! Ik gun inderdaad net als Marco vooral iedereen een mooie witte, koude wereld. Warmte en zon zoeken we 's zomers wel op;), toch? Dit jaar voor het eerst naar Serfaus overigens, dus hoop dat de hoogte, tot 2800m, daar de boel een beetje redt..

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 10:01

@Marco jij bent een gelukkig persoon dat je in de heerlijke bergen woont 😍. Waar woon je in Oostenrijk? @tim. Een super mooi gebied met een goede ligging. Zeker hoger op bij de Masner is het super. Geniet er lekker van. Is toch wel 1 van m’n favoriete gebieden

Gert Barnhoorn
Gert Barnhoorn
09 February 2024 - 10:04

ja , de gok om van te voren te boeken voor de voorjaarsvakantie wordt steeds moeilijker de hoofprijs betalen en een groene vakantie.

Marco Snowboarder
Marco Snowboarder
09 February 2024 - 10:33

@joeri ik woon in Rauris .. klein Familie skigebied op 1000 meter en hoogste punt is 2200 meter .. maar wel een fantastische tour gebied met leuke afdaling van 3100 meter naar 1400 .. ja ik geniet sowieso wel van een winter.. pak de mooiste dagen in het skigebied en de mindere dagen dan loop ik de berg op met mn Splitboard en mn koffie naar de mooiste plekjes.. we hebben Haus Enzian in Rauris.. bij ons alles nog betaalbaar met familie skipassen en binnen half uurtje op Kaprun, bad Gastein en Diënten

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 11:28

Heerlijk hoor Marco.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
09 February 2024 - 11:45

Klinkt goed Marco..

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
09 February 2024 - 12:51

Das mooi dat jullie appartementen verhuren in rauris,dan zullen jullie zo ik denk ook wel eens gasten uit Hellendoorn krijgen?(omdat naar ik meen rauris en Hellendoorn partner gemeenten zijn)

T S
T S
09 February 2024 - 16:55

Op welke weerkaarten zie je dat?

Thim  Koemans
Thim Koemans
09 February 2024 - 18:07

Ik kijk meestal naar de GFS en ECMWF ‘850 hPa tenp’ ensemble modellen op Wetterzentrale. Dat moet dan de temperatuur op ongeveer 1500 meter hoogte weergeven. www.wetterzentrale.de/nl/show_diagrams.php?geoid=2383&model=ecm&var=2&run=00&lid=ENS&bw=1 Niet dat het heel veel uitmaakt. Alles verder weg dan 3/4 dagen kan nog zo erg veranderen.

Nicky Ski
Nicky Ski
09 February 2024 - 08:30

Update Saint Jean d’Arves. Het regent en waait hier in het dorp al de hele nacht. De sneeuw smelt heel snel nu. De dalafdaling krijgt het zwaar. Verder de berg op (+- 1900m) is het grijs en kun je duidelijk zien dat het daar lekker door sneeuwt. Temperatuur is 5 graden om 08.30

reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
09 February 2024 - 14:40

Dalafdaling valt ondanks de regen toch nog mee omdat het heel rustig is vandaag. Dalafdaling La Toussuire is dicht. Boven de 2300 meter sneeuwt het goed door. Heerlijk verse sneeuw ! Vooral in Saint Sorlin is het goed skiën 😃 👍 wel slecht zicht dus op tijd naar huis.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 February 2024 - 09:03

Nou, ik ben heel benieuwd hoe het zal zijn in Saalbach vanaf volgende week zaterdag. Ik hoop dat ik niet al om 14 uur aan het bier moet ; - ))

reageer
Chris Ski
Chris Ski
09 February 2024 - 09:05

Nou precies, wij naar Zell am see, maar veel te warm daar en weinig sneeuw voorspeld. Volgend jaar niet nog een keer zo’n laag dorp.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 February 2024 - 09:47

Nou, ik dacht dus precies hetzelfde!

Chris Ski
Chris Ski
09 February 2024 - 09:04

Ik zie het ook steeds somberder in voor Oostenrijk (oostkant). Sneeuwvoorspelling wordt steeds minder en komende dagen ook enorm warm. Hoop nog dat het volgende week anders wordt.

reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 09:14

Die warmte staat al een paar dagen op de kaarten, zoals in het weer bericht uitgelegd komt het door de Südstau dan krijgt je de föhn warmte verschijnsel. Later volgende week koelt het weer iets af. Zolang er geen regen van betekenis valt is het prima. Tuurlijk word de sneeuw wat zwaarder maar dat is beter dan regen

Chris Ski
Chris Ski
09 February 2024 - 09:18

Ja klopt. Maar paar dagen terug zou er bijv. Komende zondag nog zo’n 30 cm gaan vallen, maar dat is nu nog 10 ofzo. Ook voor komende week nemen de cm’s alweer af. Misschien nog beter boven sneeuw en dorp regen, dan helemaal niks erbij. Wordt de sneeuw ook niet beter op boven.

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 10:02

Beter iets aan sneeuw dan niks. Alles in het positieve zien. Naar welke plaats ga je

Chris Ski
Chris Ski
09 February 2024 - 14:27

Zell am see

Rob Brasco
Rob Brasco
09 February 2024 - 15:57

Het zal wel enorm druk gaan worden op de Kitzsteinhorn vrees ik.

Marcel W
Marcel W
09 February 2024 - 09:10

Hoi Sneeuwhoogte team, wij vertrekken morgen richting Folgaria, niet echt bekende plek voor Nederlanders😬 in jullie app worden hiervoor ook geen weersvoorspellingen gegeven, als in naar deze sneeuw verwachting kaart van jullie kaart valt daar wel wat sneeuw zo te zien, enig idee hoeveel jullie daar verwachten? Gebied ligt ook niet hoog, begint vanaf 1200mtr dus ik hoop dat de sneeuw grens lager uitvalt🥴 bvd voor jullie reactie

reageer
Harm
Harm
09 February 2024 - 09:29

Komende 3 dagen regen met een sneeuwgrens rond de 1700 meter, bij afkoeling mogelijk iets lager. Vandaag 34mm regen, morgen 38mm regen en zondag 14mm. Hogerop is dat heul veul sneeuw.. Zie ook: www.ilmeteo.it/meteo/Folgaria

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
09 February 2024 - 11:46

🤣🤣👍❄️❄️💪

Chris Ski
Chris Ski
09 February 2024 - 09:14

Weet iemand wanneer de drukste week zal worden in Oostenrijk? Is dat komende week of de week erna?

reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 09:16

Ik denk volgend weekend. Dan krijgen Noord en midden Nederland vakantie. Voor het buitenland weet ik het ff niet. Maar Google is je beste vriend

Chris Ski
Chris Ski
09 February 2024 - 09:19

Zal het eens opzoeken. Midden Nederland wat dat betreft altijd pech, want altijd krokus samen met noord of zuid. Vaak dus de drukste week

Jes H
Jes H
09 February 2024 - 09:48

Check ook België even, die hebben ons ook een keer verrast

Steph Priem
Steph Priem
09 February 2024 - 09:52

Vanaf 7 maart zijn alle voorjaarsverloven in de EU afgelopen 👍😉.

Steph Priem
Steph Priem
09 February 2024 - 09:56

Jes, het Vlaams onderwijs deze week, het Franstalig onderwijs van 24/02 tot 10/03.

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
09 February 2024 - 10:05

Volgens familie van mij die nu gaan is aankomende week een vd drukste weken omdat de Oostenrijkers zelf vrij hebben. Tip us mss om ook de gebieden rond Flachau, bv Altenmarkt, Flauwinkl etc te proberen.

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
09 February 2024 - 11:15

Dat laatste geldt natuurlijk voor het gebied Flachau.

Ate N
Ate N
09 February 2024 - 14:23

Chris, overduidelijk komende week de drukste week in de Alpen (met afstand). De vakantiegangers noord- midden hebben mazzel dit jaar dat veel andere landen de week ervoor vrij hebben.

Chris Ski
Chris Ski
09 February 2024 - 14:29

Nou, dat is goed nieuws voor midden en noord, dank voor het overzicht!

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 16:00

Eindelijk een keer marzel Dat wij, midden Nederland een keertje niet gaan met al die andere landen.

Monique Van der leij
Monique Van der leij
09 February 2024 - 19:56

Aankomende week dan heeft oostenrijk ook vakantie

Gert Olbertijn
Gert Olbertijn
09 February 2024 - 09:15

Opvallend dat je dit schrijft Micheal: "De sneeuwgrens ligt dan ergens rond het 1100 à 1300 niveau, en dat is uiterst acceptabel voor de tijd van het jaar." Het is de eerste helft van Februari! We wennen kennelijk snel aan die hoge sneeuwgrenzen. Vroegû,(een jaar of 30 geleden) was 800 meter een uiterst acceptabele hoogte. Het is geen kritiek hoor, maar het wordt steeds duidelijker dat de laag gelegen gebieden het echt steeds moeilijker krijgen. We zullen hogerop moeten. Dat kan niet overal helaas.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
09 February 2024 - 09:39

Nou als iedereen de hogere skigebieden gaat opzoeken mogen ze wel verkeersregelaars en verkeerslichten gaan plaatsen op de hoog gelegen pistes ha ha ha 🤣🤣🤣. 👉🌨️❄️🏔️⛷️👍😄😜😜

Sjaak W
Sjaak W
09 February 2024 - 10:33

😂😂😂😂😂⛔️⤴️🚷↙️ Weer op cursus dan🙈🙈

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 12:12

Gert idd. De ❄️grens wordt ieder jaar hoger. Logische toch ? met al die te warme oceanen. ( las bij meteo Ooster buren dat daar winter al + 3 graad te warm is tav tijdvak ‘61-90 en +1,8 tav tijdvak ‘91-‘20 ) Zegt voldoende

Monique Van der leij
Monique Van der leij
09 February 2024 - 19:58

😂😂😂👍

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
09 February 2024 - 09:38

@Gert Dertig jaar geleden was een sneeuwgrens van rond de 800m begin feb de norm. Met het huidige klimaat ligt deze begin feb gemiddeld rond de 1200 a 1300 meter. Een pijnlijke constatering. 🧐

reageer
Arjen B.
Arjen B.
09 February 2024 - 09:51

Inderdaad. Het vergelijking. Tot de jaren 80 in de winter in Nederland 9 dagen boven de 10 graden. Dit jaar al 33 dagen boven de 10!

Sarah Vangeel
Sarah Vangeel
09 February 2024 - 20:20

Ik treed Gert bij. Het klonk alsof een sneeuwgrens van 1100-1300 m hoogte normaal is. Néé, dat is het niet. En dat zal het nooit worden. (climate change) We moeten hier niet altijd met een boog omheen lopen ;-). Benoem het gewoon..

Jes H
Jes H
09 February 2024 - 09:52

Gerlos, het devies is nog steeds op tijd starten en zo mogelijk hoog blijven. Zondag en maandag wordt sneeuw verwacht# skileraarleven

reageer
Sjaak W
Sjaak W
09 February 2024 - 10:34

Lekker een weekje er tussenuit, is ook voldoende om te genieten toch?

Jes H
Jes H
09 February 2024 - 14:54

Precies dat, lekker genieten van vrije tijd en elkaar ☺️

Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 09:56

Inmiddels licht aan het sneeuwen in Val Gardena boven de 1800m. Daaronder regenachtig.

Reactie #129669 op weerbericht reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 10:05

Dat ziet er nu al top uit. Hopelijk zakt die grens nog een beetje. Geniet er lekker van. Is dit je laatste dag daar??

Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 10:26

Ja laatste dag en een heerlijke afsluiter. Zicht is nog prima en doen nu vooral wat relaxte pisten. Genoeg uithoeken gehad.

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
09 February 2024 - 10:50

Geniet er nog even van Gijs! Het heeft toch goed uitgepakt! 🤗🥂

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
09 February 2024 - 11:49

Toch alles goedgekomen Gijs. Geniet van de dag🍀

Jaco Zyderveld
Jaco Zyderveld
09 February 2024 - 12:58

Fijn om te horen, Selva nog net niet in de sneeuw, Morgenochtend kom ik daar aan, belooft toch een hele mooie week te worden.

Ate N
Ate N
09 February 2024 - 10:47

Ik had gehoopt op poeder vandaag in skigebied Goldeck (Karinthië). Maar in plaats daarvan is 60% van de pistes afgesloten en valt er regen/ hagel tot op 2000m hoogte zo ongeveer. Ach, gelukkig liggen de paar pistes die open zijn er nog goed bij, dus we vermaken ons nog wel even. Maar een kap op de lift was nu wel lekker geweest🙈 Morgen weer naar huis na 2 weken heerlijk geskied te hebben.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 12:18

Ate goed gedaan, veel geskied velen gebieden bezocht met prima weer en omstandigheden. Dank v. updates. Veilige reis naar huis morgen 👍✋

Ate N
Ate N
09 February 2024 - 14:32

Thanks Bertil, ja een hele hoop gebieden in Lungau en Karinthië gezien (8 volgens mij). Enkel Nassfeld gemist helaas maar plan is er om volgend jaar weer een langere periode (dit keer 5 a 6 weken) te gaan en dan de Karinthië topskicard seizoenspas te nemen. De regen is inmiddels boven de ongeveer 1600m in sneeuw overgegaan:

Reactie #129712 op weerbericht
Roy Schoen
Roy Schoen
09 February 2024 - 10:57

Hopelijk gaan de temperaturen snel zakken in Oostenrijk en komt er een verse laag sneeuw aan! Volgend weekend gaan we weer en heb natuurlijk het allerliefste een wit dal.

reageer
Xavier Delvael
Xavier Delvael
09 February 2024 - 13:28

Ik weet niet waar je heen gaat, maar voor een wit dal volgende week is het onder de 1200 m niet zeer hoopvol. Ik zal al blij zijn dat de pistes vanaf 1500 m een opfrissing krijgen en we nog kunnen skiën in de namiddag...

Stijn Leenknegt
Stijn Leenknegt
09 February 2024 - 11:06

Als ik het goed begrijp, is Alpe d’Huez ook bij de gelukkigen die sneeuw zal krijgen?

reageer
Harm
Harm
09 February 2024 - 13:19

www.sneeuwhoogte.nl/overzicht/frankrijk/is%C3%A8re/alpe%20d'huez%20-%20grandes%20rousses/alpe%20d'huez/weer

Thomas P
Thomas P
09 February 2024 - 11:10

Net terug van een week St Anton. Vrijwel de hele week overdag 10 tot 15 graden en misschien 1 nacht met vorst gehad. Gister bak met regen en geen sneeuw meer in het dal bij vertrek. Natuurlijk enorm blij met elke vakantie maar om hier een paar duizend euro voor neer te tellen… in april soms nog met lagere temperaturen geskied hier.

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 February 2024 - 11:17

Ik kan jou helemaal volgen!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 12:20

Begrijpen je reactie. Volgende beter 👍

Patrick Wallaert
Patrick Wallaert
09 February 2024 - 12:13

De wintersport gaat donkere jaren tegemoet . Ben onlangs in Alta Badia geweest en ook daar zeiden onze hotel eigenaars dat het allemaal wat minder is dan vorige jaren . Een hoop minder gasten . ( Had het ook al opgemerkt op de pistes ondanks we een week later waren dan vorig jaar ) Vooruitzichten voor komende jaren zijn hetzelfde . Minder en minder mensen zullen nog op wintersport gaan om verschillende redenen . 1. TE duur aan het worden voor een normaal gezin ( Ga maar eens met een familie van 4 gaan skiën !!) Steeds minder en minder sneeuwzekerheid zeker in de wat lagere gebieden . Wie wil nog duizenden euros uitgeven en dan aankomen in een gebied waar vooral groen en bruin de hoofdkleur is ! Neen het ziet er echt niet goed uit ( Wel voor mensen die het zich goed kunnen permitteren en hoog genoeg kunnen gaan ) . De mensen die in de wintersportgebieden wonen en werken gaan nog moeilijke tijden tegemoet.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 12:21

Gelijk heb je helaas wel . Gr👍

Harry Verduin
Harry Verduin
09 February 2024 - 13:29

Voor hogere skigebieden wel de jackpot natuurlijk

Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 14:30

Vandaag mij laatste dag hier in Selva Val Gardena. Afgelopen week was het gezellig druk en vanaf gisteren (start carnaval) druk. Heel veel Oost Europeanen merk ik en momenteel arriveren ook de eerste hoos met Nederlanders. Dat de hotel Garni rustig zijn heb ik ook gemerkt. Zelf heb ik het idee dat ze zichzelf uit de markt prijzen. Het Hotel Garni waar ik in 2022 verbleef in dezelfde week voor de voorjaarsvakantie was nu 1500 euro voor 2 personen met ontbijt en in 2022 betaalde ik net onder de 1000 euro. De hele week geen autos daar zien staan. Sinds gisteren de eerste auto gezien daar van Zwisters. Ook bij de Spar ben ik mij rot geschrokken. Het leek wel een supermarkt van Center Parcs met prijzen die niet normaal zijn en gewoon al twee x zo duur zijn als nu in Nederland. Skipas is ook duur, maar dat snap ik heel goed. Je wil immers een goede infrastructuur en pisten met goede sneeuw en alles open. Daar staat een prijs tegenover. Dat hotels mindere bezetting krijgen snap ik wel met die uitzonderlijke prijzen. Verbleef afgelopen week in een leuk appartement. Gewoon even zoeken op Google Maps en bellen. Voor 900 euro ski in en ski out. Het was overigens onze 3 de keer in het appartement.

Ate N
Ate N
09 February 2024 - 14:43

Nou moet ik zeggen dat 2022 en 2023 ook wel heel bizar druk waren. Iedereen wilde zijn overgeslagen vakanties uit Corona inhalen en velen gingen een keer extra. Gevolg dat ze overal de prijzen omhoog knikkeren en mensen betaalden het toch wel. Pas nu het Corona effect eruit loopt merken ze dat het ook een keerzijde heeft en mensen dan wegblijven. Maar ik vind het wel prima als het weer wat rustiger wordt 🤣🙈 Overigens merk ik hier in Lungau en Karinthië niets van “rust” hoor. Ik dacht juist dat deze gebieden heel rustig zouden zijn maar toch aardige wachtrijen gehad, maar het schijnt hier nu drukker te zijn dan in de NL vakantie weken omdat juist Slovenië en Kroatië nu gaan.

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 15:57

Welk appartement was het Gijs

Jeroen Postma
Jeroen Postma
09 February 2024 - 12:17

Ik zie dat er voor de tweede week vakantie al een hoop sneeuw en kou op de kaart staat een paar dagen.

reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 13:41

Laat jij die kaarten maar eens zien aan ome Joeri

Jeroen Postma
Jeroen Postma
09 February 2024 - 13:56

Kijk maar op de weer sites als weer online, weer plaza, buienradar, wetter.de

J K
J K
09 February 2024 - 14:08

Dat is allereerst nog heel ver weg, en bovendien zijn die automatische weersverwachtingen het resultaat van de operationele run van modellen. De operationele run van het GFS zit op de lange termijn wel echt aan de onderkant (kou) van de pluim, er zijn ook een boel veel zachtere ensemble oplossingen. Ik wil niet zeggen dat het niet gaat gebeuren want vooral het ECMWF lijkt op de lange termijn wel weer wat afkoeling te zien, maar eigenlijk valt er goedbeschouwd gewoon nog niks over te zeggen vanaf ongeveer eind volgende week.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 14:18

@ “ ome Joeri”. Hij is leuk. En toekomstige weerkaarten juist of niet, vergeet niet dat de ZON 2 helft feb. al behoorlijk aan kracht gewonnen heeft tav bv. Kerst. Een dik pak lente ❄️ zie je bij wijze van spreken smelten. Helaas

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 16:15

Hahahah Maar klopt wat je zegt. Vanaf volgend weekend de 17e geven ze idd zowel GFS als het Europese model was sneeuw af. Zeker de eerste paar dagen, zowat ik kon zien vanaf de 16e tot 19e/20e. Zijn volgens mij maar een paar centimeters. Heb gekeken voor Flachau

Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 14:39

Onze skiweek zit erop. Vandaag tot 14.00 uur geskied. De Südstau zet nog niet echt door. Tot nu toe boven de 2000m een paar cm verse sneeuw daaronder niet noemenswaardig en beneden de ca.1800 m is het motregen. Het is te hopen dat de kou wat terugkomt zeker voor de komende vakantiegangers. Zelf ben ik een paar x medio maart geweest en bakken met verse sneeuw gehad na een slecht seizoenstart in de Dolomieten waarin de omgeving bruin was met alleen maar witte linten.

reageer
Harm
Harm
09 February 2024 - 14:49

Dank voor je updates Gijs. Over 2 weken naar de zuidkant van de Dolomieten (Val di Fassa). Ik zie het met vertrouwen tegemoet. Goede reis terug.

M. Bloemendal
M. Bloemendal
09 February 2024 - 14:54

De mooie koudere periode is in iedergeval van de baan. De weermannen hier laten dat wellicht maar even weg in de tekst maar hun collega van de andere site heeft het wel duidelijk aan. Vanaf dinsdag veel warmer (en vochtiger) dan gisteren door de modellen werd aangegeven. De gehele pluim heeft een volledige omslag gemaakt met in de Franse Alpen zelfs 8 a 10 graden op 1500 meter als piek. En helaas dan ook nog kans op regen. Pas tegen volgend weekend kans op een omslag naar kouder weer. Maarja die stond er voor komende week ook. Laten we er maar het beste van hopen! Iedereen veel plezier gewenst!

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
09 February 2024 - 15:30

De warme trend zet door en door. Elk jaar gaat de gemiddelde temperatuur gestaag omhoog. Nu al boven de 1.5 graden. Ik ben niet zo positief meer. Het gaat helaas erg snel. Geniet er maar van zolang het nog kan. Beter wordt het niet. Normaal wordt de maximale sneeuwhoogte bereikt in de maand Maart in veel wintersport dorpen. Nu is die alleen maar aan het smelten. Geen goed teken.

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 15:50

Hoevaak zitten de andere sites en naast en hier goed. Ik vertrouw echt alleen op deze site van SH. Ze doen niet voor niks geen lange termijn omdat het zo weer kan veranderen.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 16:30

Idd Joeri

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 16:33

Klopt Dennis. Wij hier in Pitztal leven dus blijkbaar de hele winter op de zware sneeuwval van eind november en december. Dat wisten we toen niet nu wel ! Het regent langs de dakgoten en het en der grote meertjes die blijven staan op bevroren ondergrond.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
09 February 2024 - 16:40

Jij ziet het helemaal Bertil, omdat jij er met je neus boven op zit. Het stormt ook vaak veel meer valt me op. Ik heb geen weer computers nodig om het te constateren. Wij leven zo bewust en kijken wat er om ons heen gebeurt.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 17:04

Idd Dennis, heel vaak zeer harde wind t/m stormkracht gehad hier in skigebied. Klopt.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
09 February 2024 - 19:48

Trend is sneller veranderd dan ons weerbericht kan volgen. Helaas is de tendens zachter nu. Maar ook niets aan te doen. We zouden ook geen reden hebben om dit te verzwijgen. Morgen meer weer ;)

Frank  Skifan Dolomiti
Frank Skifan Dolomiti
09 February 2024 - 15:23

We zijn op weg naar San Cassiano/Alta Badia. Gaan 4 weken. Met caravan. Als ik het goed begrijp kunnen we wat sneeuw verwachten. Camping ligt op 1.670 m hoogte. Het zou er dus wit moeten zijn. Kan iemand dit bevestigen? We wensen iedereen het beste.

reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 15:46

Ik wens jullie een veilige reis. Hoe ter plaatse misschien op de webcam kijken

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 15:48

Hier een foto van 1 van de 3 webcams.

Reactie #129724 op weerbericht
Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 15:57

Momenteel sneeuw rond de 2000m wellicht morgen meer kans op sneeuw tot in dorp

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 16:01

Gijs vraagje in welk appartement hebben jullie gezeten?

Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 16:54

Appartement Lietres gelegen aan de afdaling dantercepies

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 18:25

Bedankt Gijs, is deze het?

Reactie #129755 op weerbericht
Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 18:51

Ja klopt.

Thomas P
Thomas P
09 February 2024 - 15:43

Het valt mij ook op dat sommige skigebieden totaal niet realistisch zijn met het doorgeven van de sneeuwhoogte(s). Al een paar jaar gehad dat er in het dal +- 50cm stond in zowel St. Anton, Serfaus & La Rosiere maar ondertussen lag er geen hoopje (of nauwelijks) sneeuw in de dalen. Is hier een controle op of mogen de skigebieden dit zelf bepalen? Kan je jezelf natuurlijk behoorlijk goed aanprijzen.

reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 15:45

Is het dal hoogte van de piste?

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 February 2024 - 18:19

Beste Thomas, jaren geleden zei 'n pensionhoudster tegen ons 'sinds de komst van de webcams kunnen wij niet meer 'schwindeln'. Nou, volgens mij doen ze het nog steeds...

Rob Brasco
Rob Brasco
09 February 2024 - 16:17

Ik wens alle vakantiegangers sterkte. wij gaan niet meer naar lagere gebieden, niet meer naar Oostenrijk ( wil nog wel graag een keertje terug naar Zermatt Zwitserland maar de prijs voor een skipas is bijzonder) afgelopen januari weer, na een aantal keren elders geweest te zijn, naar La Plagne geweest. Een appartement op 2000 meter hoogte en dus ook ski-in / ski-out. relatief sneeuwzeker en door buiten de schoolvakanties te gaan goed te betalen. Appartement met drie personen incl skipas voor 1500,- voor een week, een vriend van ons zat in Saalbach en had het over 400,- voor een skipas. Afgelopen jaren in Kaprun , St Anton en Grindelwald ( Zwitserland) geweest en blij weer terug te zijn in Frankrijk. ik hoor dezelfde goede berichten over Italië (maar wil niemand op ideeën brengen) Wanneer ik de verhalen hoor over Oostenrijk ( en onze eigen ervaring ) lijkt het mij dat de prijzen de grens gaan overschrijden die het nog acceptabel maken. En ik begrijp de prijzen ook nog, steeds luxere liften, het onderhoud en het personeel. Maar tot welke hoogte is het eigenlijk nog leuk? Lange inleiding op mijn simpele vraag.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 February 2024 - 16:38

“ welke hoogte blijft het leuk”? Leuk blijft het altijd !! Echter als ik evaluatie prijzen tussen bv. 1980 en nu overzie, is voorspelling simpel. Jaarlijks blijft het stijgen zonder einde.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
09 February 2024 - 16:48

Je geeft zelf het antwoord al eigenlijk op 2000mtr is het nu allemaal nog redelijk betrouwbaar. Qua sneeuwzekerheid. Er valt op die hoogte nog vaak genoeg sneeuw ipv. regen en de zachte periodes die er altijd wel zijn geweest zijn daar korter.

Harry Verduin
Harry Verduin
09 February 2024 - 16:56

Nu ja meer dan 30 jaar geleden, toen ik pas begon met skiën, las ik in een wintermagazine : "vanaf 2000m ben je sneeuwzeker". Ik heb begin jaar 90 ook in januari regen tot 2500m gehad en in Februari op papsneeuw Val Thorens op 2500m. Dus we mogen het verleden ook niet te veel romantiseren, er zijn altijd al slechte periodes geweest. Twee helft jaren 70 waren goede jaren volgens mijn inmiddels gepensioneerde collega😇

Rob Brasco
Rob Brasco
09 February 2024 - 16:59

Ik had het meer over de prijzen. Skipassen van rond de 400,- per persoon voor een week. Tot welke prijshoogte is wintersport nog leuk ( betaalbaar)

Harry Verduin
Harry Verduin
09 February 2024 - 17:00

Jaren 80 ook aantal sneeuwloze jaren. In dolos totale sneeuwval over 4maanden 1m. Sindsdien hebben ze daar enorm geïnvesteerd in sneeuwkanonnen. Tis maar om te zeggen, slechte of weinig sneeuw in de Alpen komt nu eenmaal vaak voor, probeer dan gewoon te genieten van de prachtige omgeving, en drink een biertje meer 👊

Harry Verduin
Harry Verduin
09 February 2024 - 17:01

La rosiere vorige week 260 euro betaald, voor een internationaal skigebied. Het is wat meer zoeken naar betaalbare locaties tegenwoordig, want je hebt gelijk dat sommigen erg duur worden...

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
09 February 2024 - 17:25

Ok Rob, tja ik vind ook dat de prijzen flink aan het stijgen zijn. Ik zal je eerlijk zeggen als ik waar voor mijn geld krijg heb ik er geen problemen mee als een skipas 400euro kost. Maar zoals in de vaste schoolvakanties het ook nog eens bijzonder druk is en je veel moet wachten voor liften en steeds op je hoede moet zijn dat niet iemand anders tegen je aanskied is voor mij de lol er ook wel af. Dan ga ik liever wandelen of langlaufen.

Joris L
Joris L
09 February 2024 - 17:59

Er zijn in frankrijk wel wat meer betaalbare gebieden.. Wij zijn in Vars. Een groot gebied. Skipas 250 euro, meeste pistes liggen boven de 2000 meter. Zelfs met die warmte was het hier redelijk goed skiën.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
09 February 2024 - 18:17

Saalbach is inderdaad duur: € 377 voor een skipas. Onze kamer (met ontbijt) voor 4 personen kost € 2.300 voor 'n week. Let wel: 1 kamer met een stapelbed voor de kinderen. 400 meter lopen naar de Schattberglift

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
09 February 2024 - 22:17

En dan zeggen ze dat Zwitserland duur is. Wij hebben voor ons chalet(5pers en hond) in Grindelwald inclusief kurtax nog geen 1000 Chf. per week betaald. Iets buiten het dorp,.maar aan de piste, als er sneeuw ligt. De skipas kost voor 2wk. 575 euro.

Black Head
Black Head
10 February 2024 - 08:07

Kerst 2022 met het gezin naar Kirchberg geweest, 8400€ (6 pers )voor een weekje (voor de laatste keer) op groene modder pistes gestaan, reden Oudjaarsdag naar huis, 22° in Zuid Duitsland!!! Had de airco aan!

Joris L
Joris L
09 February 2024 - 17:55

Wij zitten in Vars sainte Marie, 1600 meter heeft het enkel wat smeldende sneeuw en regen gehad. De sneeuwgrens ligt op pakweg 1800 meter. Hogerop al redelijk wat sneeuw gevallen. Zij die er volgende week zijn gaan mooie condities hebben en gaat genieten worden voor hun !

reageer
Greet ☀️
Greet ☀️
09 February 2024 - 18:07

@Rob: waar heb je gelogeerd in La Plagne? Ski/out is ook voor ons een must. In maart naar nog eensnaar Valmeinier ook appartement aan de piste om 1900m

reageer
Rob Brasco
Rob Brasco
09 February 2024 - 18:33

Wij gaan (nu weer )altijd naar Belle Plagne, verblijf in Les Constellations, parkeren onder de appartementen. En ski-in en ski-out. En een leuk dorpje boven La Plagne . Verblijf op 2000 mrt.

Greet ☀️
Greet ☀️
09 February 2024 - 18:50

Wij zaten in Plagne soleil ☀️

Rob Brasco
Rob Brasco
09 February 2024 - 22:34

Dat is ook geen straf 🌞

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
09 February 2024 - 18:19

Isola 2000❄️👌

Reactie #129752 op weerbericht reageer
Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
09 February 2024 - 18:22

Hoger op het er goed uit. Lager op een natte trieste bedoeling

J M
J M
09 February 2024 - 18:40

Doem denken staat eigenlijk niet in mijn woordenboek maar het is duidelijk dat de opwarming steeds meer invloed krijgt op het alpenweer. Tel daarbij de kosten op om de skigebieden modern en besneeuwd te houden en het is straks voor een gemiddeld gezin met kinderen niet meer te betalen. Niet leuk maar wel de realiteit waarvan heel veel mensen dachten dat het niet zo'n vaart zou lopen.

reageer
Henk Jongkind
Henk Jongkind
09 February 2024 - 19:19

www.wetteronline.de/wetterdaten/zillertal?diagram=true&iid=z4176&ireq=true&metparaid=TXLD&month=03&period=4&year=2024 Dit is de temperatuur ontwikkeling in Uderns Zillertal sinds begin januari 2024. Zegt genoeg eigenlijk.

reageer
Gijs X
Gijs X
09 February 2024 - 20:56

Dit soort situatie afgelopen jaren ook vaak met kerst voor. Begin december koud en dik pak sneeuw en met kerst flinke dooi en regen.

JP⛷       ..
JP⛷ ..
09 February 2024 - 19:44

Als ik het zo lees hierboven zal het morgen rustig zijn op de wisseldag. Ik neem aan dat jullie allemaal in NL blijven😅😅 Wij zijn vanaf morgen weer in ons geliefde Oostenrijk te vinden. Na een weekje weer een weekje NL om vervolgens nog een week terug te gaan. Welk weer het ook is, het is en blijft prachtig daar!!

reageer
Ate N
Ate N
09 February 2024 - 20:54

De enige juiste instelling👍 Top, geniet ervan. Van mij mag het ook allemaal wat minder negatief hier met al het doemdenken. Bovenin is gewoon prima te skiën en in het verleden zijn er ook zat slechte jaren/ momenten geweest. Straks valt er weer een dikke dump en is iedereen weer stil.

Sjaak W
Sjaak W
10 February 2024 - 01:13

👍

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
09 February 2024 - 20:34

Vorig jaar mocht er niks gezegd worden over het klimaatverandering en dat beviel me goed , dit was is altijd een forum waar mensen mekaar helpten met tips en weet ik veel wat allemaal. Vandaag de dag alleen maar hoe slecht alles is … Is jammer dat dit het gesprek van de dag is geworden 🏂⛄️🎿❄️⛷️🛷🚠

reageer
W.A. Van Buuren
W.A. Van Buuren
09 February 2024 - 20:47

Helemaal mee eens Patrick. Maar veel mensen kunnen niet accepteren dat het is zoals het is. En op het weer is geen peil te trekken. Afgelopen seizoen waren de beste omstandigheden begin April. En de schoolvakanties, ja het is altijd overal druk. Dat zul je voor lief moeten nemen als je met kinderen gaat. En anders lekker thuis blijven.

Sarah Vangeel
Sarah Vangeel
10 February 2024 - 00:16

Ik ben grote fan van het weerbericht hier en ik begin mijn dag bijna dagelijks met het lezen ervan. Al de berichtjes, foto’s … je kan je dag niet beter beginnen. Ik zit op slag met mijn hoofd in de wolken / bergen 😁🏔🏂🇨🇭 Maar een weersite over de Alpen waarbij men het niet mag hebben over de klimaatwijziging? Terwijl die het alpenweer (mede) bepaald.. Dat zou toch bizar zijn niet? 🧐 Het is nét omdat ik zoveel hou van de natuur en wintersport, dat ik me dit aantrek en het dus niet kan negeren. Het is er nu eenmaal. Ben ik dan een doemdenker? ☺️ Het moet plezant blijven .. dat is zeker. Maar de dingen benoemen en er even bij stil staan, dat moet ook kunnen, vind ik ✌🏻🍻

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
10 February 2024 - 07:23

Dit je is je eerste seizoen hier anders had je geweten dat er andere jaren geen discussie was over klimaatverandering

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 February 2024 - 08:03

Wat je zegt Patrick.. negatieve spiraal🤔

Sarah Vangeel
Sarah Vangeel
10 February 2024 - 12:17

Ik snap jullie niet. Het ging gewoon ever het feit dat het wel mag benoemd worden dat bepaalde temperaturen niet normaal zijn. Je zit op de eerste rij om te zien dat het soms veel te warm is voor de tijd van het jaar, en dat het snel gaat. Maar how: het woord climate change mag niet vernoemd worden… 🙄😅. Beetje oogkleppen op dan, niet? Het is wat het is. Niet meer, niet minder. Ik geniet nog altijd even hard van de berichtjes, en aanloop naar mijn skivakantie hoor ;-) 🎿

marc van de poel
marc van de poel
10 February 2024 - 00:06

Graag zou ik een kleine rechtzetting zien : voor MONTGENEVRE zijn de sneeuwhoogtes hier vermeld niet correct : het moet zijn : Beneden aan de pistes : 165cm en niet 20cm zoals hier vermeld Op de hoogste pistes : 215cm en niet 40cm zoals hier vermend Misschien kan dat rechtgezet worden. Ps : ik kom net terug van Montgenèvre en kan verzekeren, dat er méér dan voldoende (goede) sneeuw ligt. Met vriendelijke groeten, Marc.

reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
10 February 2024 - 05:28

Ook Saint Jean d’Arves mag de sneeuwhoogte bij gaan stellen van 25 cm in het dal naar 0 cm en van 125 op de berg naar 75. Hetzelfde geldt voor Saint Sorlin : sneeuwhoogte niet correct. Ik heb begrepen dat de skigebieden zelf verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van de sneeuwhoogte.

Steph Priem
Steph Priem
10 February 2024 - 20:11

Marc, dat was mij ook al opgevallen.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.