Koufront met wat sneeuw

1 februari 2024 - 8:00

Februari is begonnen! Voor velen de wintersportmaand bij uitstek. Spannend wat het weer gaat doen :) Voorlopig lijkt hogedruk met zon te domineren en blijft het ook relatief zacht. Vandaag en morgen zijn daarbij wel uitzonderingen met langs de noordkant wat sneeuw. In de loop van volgende week zie ik wel steeds meer signalen voor een omslag van betekenis. 


Zon en wolkenvelden in Sankt Johann gisteren. @LiveUpdates


Prachtig zicht in het Arabba gebied. @LiveUpdates


Lermoos kan wel wat verse sneeuw gebruiken. @LiveUpdates

Koufront met wat sneeuw aan de noordkant
Vanochtend is het nog overal droog in de Alpen met veel hoge en middelhoge wolken, maar hier en daar ook nog wat zon. Een koufront ligt echter klaar langs de Duits-Zwitserse grens en zal in de loop van de voormiddag het Alpenruim binnentrekken. Licht activerend verwacht ik dan vooral neerslag aan de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant, net als in Duitsland. In de Franse Alpen krijgen de meest noordelijke gebieden nog wat neerslag mee, maar blijft het overwegend droog. In de Italiaanse Alpen, algemeen langs de zuidkant, blijft het droog met na de middag juist bredere opklaringen. De sneeuwgrens ligt rond 1300-1400 m, in de Oostelijke Alpen en Inner-Alpien ook wat lager (rond 1000 m). Pas vanavond, maar dan is de meeste neerslag alweer voorbij, lijkt de sneeuwgrens nog wat te zakken. In Zwitserland valt aan de noordkant 5-10 cm boven 1500 m, Inner-Alpien wat minder. In Oostenrijk blijft het iets langer sneeuwen en kan er tot 10-15 cm vallen. Een mooie opfrisser die we zeker kunnen gebruiken. De Franse en Italiaanse Alpen krijgen amper/geen verse sneeuw. We moeten vandaag ook weer rekening houden met een vervelende aanspannende noordwestenwind. In de bergen komen storm rukwinden voor tot >100 km/u. 


Een koufront ligt deze ochtend klaar om op de Alpen te botsen. @Wetteronline


Aan de noordkant valt in Zwitserland en Oostenrijk wat sneeuw vandaag. 

Ook morgen wat sneeuw in het oosten, elders vaak zon
Vanavond en vannacht lost de neerslag in de Alpen stilaan op. Het wolkendek scheurt open met stilaan meer opklaringen, maar aan de noordkant blijven nog wel veel restwolken hangen. Morgen wordt het in de Westelijke Alpen en aan de zuidkant een zonnige dag (hogedruk neemt toe), terwijl er in de Oostelijke Alpen opnieuw neerslag ontstaat. Deze neerslag wordt veroorzaakt door een naderend warmtefront en opstuwing van lucht tegen de noordkant. De sneeuwgrens ligt bij aanvang van de neerslag (10-11u) rond 800-1000 m en stijgt tegen de avond tot 1400 m. De meeste neerslag is dan wel gepasseerd waardoor er vooral sneeuw zal vallen, goed voor 2-10 cm. In het westen aan de zuidkant merken we daar allemaal weinig van. Hier wordt het zoals gezegd een zonnige vrijdag met een nulgradengrens die alweer stijgt tot 3000 m. 

Zonnig weekend
Tijdens het weekend is van neerslagzones of stuwing geen sprake meer. Het blijft dan droog. Het is grotendeels zonnig met hoogstens wat hoge en middelhoge wolkenvelden die vanaf het noordwesten passeren. Enkel in de Oostelijke Alpen lijken lage wolkenvelden hardnekkig te kunnen blijven. Deze hoek van de Alpen ligt net binnen het bereik van een vochtige NW-stroming. Het blijft algemeen zacht met een nulgradengrens rond 2800 m in het westen, 3200 m aan de zuidkant en 2500 m in het oosten. De Oostelijke Alpen moeten wel rekening houden met een vrij krachtige NW-wind die mogelijk voor liftafsluitingen kan zorgen.


De Alpen liggen onder de invloed van hogedruk dit weekend. Hoe meer naar het oosten, hoe minder de invloed en hoe meer wolken er blijven. @Wetterzentrale

Volgende week omslag?
Maandag en dinsdag houdt het zonnige weer nog aan. De hogedruk is dan nog krachtig genoeg om het weerbeeld stabiel te houden. De temperaturen gaan wel al lichtjes naar beneden. Vanaf woensdag gaat het roer dan om. De dominante hogedruk trekt zich terug naar het zuiden en het Azorenhoog wordt platgewalst door een aanwakkerende en W-O oriënterende straalstroom. De Alpen lijken daardoor in een wisselvallig weerregime terecht te komen waarbij neerslagzones van betekenis opnieuw de bergen kunnen bereiken. In eerste instantie gebeurt dat nog met een schommelende, vrij hoge, sneeuwgrens. Tegen het weekend tonen de meeste weermodellen een markante afkoeling. Spannend dus! Gaat de hogedruk dan toch nog weg deze winter?


Op de lange termijn tonen de weermodellen winterse opties met sneeuw. @Wetterzentrale

Fijne dag allemaal :) Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

24 reacties
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
01 February 2024 - 06:52

Last minute incl. skipas vanaf €298. Bekijk het aanbod op Summit Travel bit.ly/4bfi2ar

reageer
Jan Kerk
Jan Kerk
01 February 2024 - 08:27

Goede morgen Lander De vooruitzichten voor de eerste week krokus zien er hoopvol uit. Wij volgende week zondag met onze kinderen en kleinkinderen naar het Brixental Duimen dat de lange termijnverwachting uitkomt

reageer
Alwin Kohlbrugge
Alwin Kohlbrugge
01 February 2024 - 08:34

Dank je wel Lander. Na kaiserwetter nu een beetje sneeuw. De skicondities in Hinterglem blijven goed. Zeker bovenin. Vandaag eens kijken hoe Leogang erbij ligt. ⛷️

reageer
Alwin Kohlbrugge
Alwin Kohlbrugge
01 February 2024 - 11:33

Dalafdaling Leogang gaat van sneeuw over naar regen.

Reactie #128949 op weerbericht
Mieke Jansen
Mieke Jansen
01 February 2024 - 08:45

Laten we hopen dat de modellen het bij het rechte eind hebben. Zou mooi zijn als er voor de voorjaarsvakantie nog wat sneeuw van betekenis bij zou zitten 🤞

reageer
Djonnie B
Djonnie B
01 February 2024 - 18:02

Haha, net als vorig jaar! Volle bak verse sneeuw in t weekend van aankomst. Geweldige week gehad in KWT

Esther ❄️
Esther ❄️
01 February 2024 - 08:46

In ischgl worden de pistes wel wat ijziger en de sneeuw is hier en daar wat dun. Bovenin is het hard maar nog wel goed skiën. Ik hoop dat er wat sneeuw van betekenis gaat vallen dat kunnen ze de komende drukkere weken wel gebruiken.

Reactie #128930 op weerbericht reageer
Xavier Delvael
Xavier Delvael
01 February 2024 - 08:51

Dag Lander, ik zit reeds van 7u te klikken op de app in de hoop van een goede evolutie naar het krokusverlof. Jij maakt mijn dag goed. Laat maar komen die afkoeling. We gaan een onderlijveke meer aandoen. Als je nu nog kunt zorgen dat uw collega dit de komende dagen bevestigd ben ik een gelukkig man.

reageer
Tessa Kennedy
Tessa Kennedy
01 February 2024 - 08:51

Goedemorgen, kunt u wat meer vertellen over Winterberg dit weekend tm dinsdag qua verwachtingen. Ik zie regen maar hindert dat om te gaan skien daar?

reageer
Maxim Stuij
Maxim Stuij
01 February 2024 - 09:16

Ik zou überhaupt niet naar Winterberg gaan…

Tessa Kennedy
Tessa Kennedy
01 February 2024 - 09:39

Ik liever ook Oostenrijk maar ivm budget en weinig vrije dagen had Winterberg leuk alternatief geweest. We zijn beginnende skiërs. Maar regen is niet tof.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2024 - 10:15

Tessa, vrees komend weekend wat regen bij 5 gr. Er wordt thans nog geskied. Echter weekend daarop 10/2 winters met wat sneeuwval bij 0 graden. Als je kunt ga weekend van 10 feb 👍 veel plezier.

Tessa Kennedy
Tessa Kennedy
01 February 2024 - 12:57

Helaas kunnen we alleen van as zaterdag tm woensdag, voor drie man vrij moeten vragen van werk en vrijstelling van school geregeld😇 we dachten even een paar dagen leuk skiën in Winterberg🎿 Duimen dat t weer bijtrekt en droog blijft. 🍀

Tessa Kennedy
Tessa Kennedy
01 February 2024 - 13:43

Op welke weer site kijkt u trouwens Want Dat verschilt ook nogal met elkaar

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2024 - 14:37

@Tessa: meteobleu Winterberg en dan 7 of 14 daagse. Kijk er al jaren en vaak correct. Succes en toch plezierig weekend gewenst ⛷👍👍

Margo T
Margo T
01 February 2024 - 08:55

Hochkrimml ochtendgloren

Reactie #128933 op weerbericht reageer
Kit B-R
Kit B-R
01 February 2024 - 09:13

Onderweg naar SFL, eerst nog dagje Kaunertalgletsjer meepikken morgen... echt aanrader als je daar in de buurt bent, zo mooi daar! 👌🏼

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
01 February 2024 - 09:39

Ja dat klopt Kit de kaunertaler gletsjer is een mooi maar klein skigebied met heerlijke poedersneeuw klein maar fijn zou ik zeggen . Goede reis naar het mooie SFL . 👉🌨️🏔️🌞⛷️👍

Mary Pellikaan
Mary Pellikaan
01 February 2024 - 12:19

Alleen de weg er naar toe is al een feest

marc van de poel
marc van de poel
01 February 2024 - 09:25

Hier in Montgenèvre, niet veel redenen tot klagen. Veel sneeuw tot in het dorp, kwaliteit sneeuw boven de 2000 m is goed tot zeer goed te noemen, onder die grens aanvaardbaar tot goed. Niet zeker, dat we zaterdag thuis geraken door de vele tractors op de autostrades, maar dat laat de pret alvast niet drukken. Goeiemorgen, iedereen.

reageer
Jesper Pel
Jesper Pel
01 February 2024 - 10:20

Bijzonder met zulke hoge temperaturen dat het daar nog zo goed is. Hopelijk over 2 weken ook nog. Hoe lang heb je nu in de auto gezeten om er te komen Marc?

Coos Posseth
Coos Posseth
01 February 2024 - 09:53

Vanochtend Mayrhofen , hier nu lichte sneeuw en meer wind

Reactie #128939 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2024 - 10:11

Ochtendrood, water in de sloot (in dit geval sneeuw :) )

Alwin Kohlbrugge
Alwin Kohlbrugge
01 February 2024 - 11:35

Afhankelijk van de hoogte. Dal Leogang regen

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2024 - 10:11

Front trekt de Alpen binnen. Eindelijk weer wat actie

Reactie #128941 op weerbericht reageer
Xavier Delvael
Xavier Delvael
01 February 2024 - 12:54

Zolang het geen soldatenfront is die uit Rusland komt is dat heel goed nieuws.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2024 - 14:39

Nog altijd kurk droog in P. Tal- Tirol 👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2024 - 16:29

Na 25 druppels wederom droog.

Nicky Ski
Nicky Ski
01 February 2024 - 10:39

Eindelijk ! En juist op tijd voor de wintersporters die de 10e gaan vertrekken naar Oostenrijk 😃🎉 Wij vertrekken morgennacht voor een week naar de Savoie (Les Sybelles) waar het helaas zo te lezen voorlopig nog droog en groen zal blijven. Hopelijk liggen de pistes er toch nog een beetje redelijk bij. Ik krijg de bibbers van ijsplaten 😬

Reactie #128944 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2024 - 10:53

Nicky goeie reis en fijne vakantie. Hopenlijk toch nog goede ski omstandigheden voor jullie 🤞👍

Nicky Ski
Nicky Ski
01 February 2024 - 11:22

Dankjewel Bertil ! 😃

Paul Bongers
Paul Bongers
01 February 2024 - 10:58

Het sneeuwt licht in FSL . Pistes prima, zicht hogerop wat minder. Maar nog goed te doen. Volgens mij morgen en zaterdag volop zon. Nu in lift naar Masner gebied

reageer
Sjaak W
Sjaak W
01 February 2024 - 11:21

Duimennnnn voor een snelle omslag👍👍👍😂❄️☃️🌨

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2024 - 12:01

Front activeert goed tegen de noordkant. Dit zijn te verwachte centimeters:

Reactie #128951 op weerbericht reageer
Gaston Bisschops
Gaston Bisschops
01 February 2024 - 14:32

Vanaf een bepaalde hoogte. De dalen liggen vaak te laag, maar hopelijk zakt de sneeuwgrens nog.

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
01 February 2024 - 12:11

Nu in Konigsleiten lichte sneeuwval en er komt meer aan❄️💪❄️💪❄️💪

Reactie #128952 op weerbericht reageer
Gijs X
Gijs X
01 February 2024 - 12:31

De media vandaag

Reactie #128954 op weerbericht reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
01 February 2024 - 12:49

Was vorig jaar ook, toch hebben wij toen fantastisch kunnen skien in Les Sybelles. Het thuisfront geloofde ons eerst niet omdat ze in de media hadden gelezen dat het echt overal droefenis was. We hebben een heerlijke week gehad en ondanks de niet ideale condities hoop ik komende week op een goede ski week😃 Een vers pak sneeuw zou natuurlijk wel heel erg fijn zijn, maar zonder dat lukt het ook wel.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2024 - 14:43

@ Gijs. Gister Seiser Alm bezocht. Uitstekend skiën ! echter het landschap overal lager als de Alm is in herfst stemming danwel bv. eind april. Daar is dat nu al. Succes

Gijs X
Gijs X
01 February 2024 - 20:38

Ga het zien zaterdag. Dat zijn de bekende beelden van eind maart zeg maar.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2024 - 15:28

Opnieuw een gescheurde piste. Deze keer in Zwitserland (Black wall, steilste piste van Zwitserland)

Reactie #128963 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 February 2024 - 16:31

Toch wel ernstig. Kan mij uit vroeger tijden dit niet herinneren. Te hopen dat het niet teveel elders ook plaats vindt.

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
01 February 2024 - 16:35

Das idd niet best.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 February 2024 - 15:28

Imposante beelden. Wellicht omdat er geen/amper vorst in de grond zit waardoor het sneeuwpak eenvoudiger kan glijden

Reactie #128964 op weerbericht reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
01 February 2024 - 15:46

Lekkere “dikke”sneeuw (Konigsleiten)

Reactie #128965 op weerbericht reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
01 February 2024 - 15:47

Reactie #128966 op weerbericht
Mat B
Mat B
01 February 2024 - 17:05

De dalen bij Zell am See en Bramberg zien er behoorlijk droevig uit.. Toch stiekem gehoopt dat de grens zou dalen..

reageer
Hannesje ☀️⛷️
Hannesje ☀️⛷️
01 February 2024 - 21:00

We komen volgende week gewoon niet onder de 2000 meter Mat ❄️☀️⛷️

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
01 February 2024 - 21:38

Das ook beter😂😂

Milan H.
Milan H.
01 February 2024 - 21:49

Hoi allen, wij hadden een hotel geboekt met vrienden, maar dit is plots gisteren afgezegd omdat er een fout zat in de boeking. Het probleem is echter dat er nu (met nog 1 week te gaan voor de vakantie) amper ergens appartementen beschikbaar zijn, we zoeken naar 2 verschillende familieappartementen of juist 1 groot appartement voor 8 personen. Weet iemand waar (qua websites) of hoe wij nog ergens een accomodatie kunnen krijgen?

reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
01 February 2024 - 22:36

Das hun schuld🙈laat hun met een oplossing komen al zal dat zeer moeilijk worden (ga voor jullie duimen en hou “ons”op de hoogte)

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
01 February 2024 - 22:39

Kunt hún proberen

Reactie #128979 op weerbericht
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
01 February 2024 - 22:43

Misschien weten zij”iets??

Marja  Skiër
Marja Skiër
01 February 2024 - 23:00

Op chalet.nl komen wel 41 resultaten op. Misschien vind je daar nog wat tussen. Of zoek bij Airbnb dat wil ook nog wel eens lukken.

cornelia  kegge
cornelia kegge
01 February 2024 - 22:38

Maar waar willen je heen?

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.