In het westen wat regen en sneeuw

2 januari 2024 - 7:00

Het actieve weer speelt zich vandaag af in de Franse Alpen. Een complex lagedrukgebied boven Engeland is daarbij in the lead. Hieromheen cirkelen meerdere secundaire lagedrukgebiedjes / randstoringen.  Een ervan ligt boven het Kanaal met aan de zuidflank een actieve neerslagzone. Dit warmtefront bereikt in de ochtend de Franse Alpen. Het gaat hier vanaf ongeveer 1300 à 1500 meter op uitgebreide schaal sneeuwen. Later in de middag kruipt de sneeuwgrens wat verder omhoog naar ongeveer 1800 meter. De sneeuw richt zich vanwege de krachtige tot harde westelijke wind voornamelijk op de Franse weststau hellingen. Er valt hier gemiddeld 15 tot 25cm verse sneeuw. Uitschieters zijn zoals vaker de noordelijke Savoie en Mont Blanc regio. Lokaal dumpt hier een mooie 40cm naar beneden. De stelregel in de Franse Alpen is vandaag hoe noordelijker hoe meer sneeuw. De wat lager gelegen gebieden ontkomen jammer genoeg niet aan enige regen.

In Zwitserland pakt het noordwesten van Wallis vanaf ongeveer 1500 à 1700 ook wat poeder mee. Verder oostwaarts gaat de fut er duidelijk uit. Voor de Oostelijke Arlberg levert deze front passage waarschijnlijk ook nog een paar centimeters op. Veel meer zit er waarschijnlijk niet in. Dit betekent voor Tirol, Salzburgerland en Dolomieten een overwegend droge dag. De kans op wat zon is het grootst in de inner Alpines en ten zuiden van de hoofdkam. De wind is hogerop opnieuw vervelend aanwezig. Een wat langere peridode met wat rustigere omstandigheden laat nog even op zich wachten.


Saalbach. @Live Updates


La Norma. @Live Updates


Mooi plaatje vanuit Zell am See. @Live Updates

Woensdag ziet het weerbeeld er over het algemeen prima uit. Zon en wolken wisselen elkaar dan af. Het zuidoostelijk Alpengebied oogt het zonnigst. In de middag raakt op de nadering van een volgende storing in de Franse en west Zwitserse Alpengebied opnieuw bewolkt. Tijdens de nacht valt er hier opnieuw wat regen en sneeuw. De sneeuwgrens ligt met ongeveer 1500 à 1700 meter duidelijk wat te hoog voor de tijd van het jaar. Donderdagochtend kan er in de Arlberg, Bayerische Alpen en westen van Tirol ook nog een regen of sneeuwbui vallen. Met temperaturen van tussen de 0 en +4 graden C op 2000 meter is het aanhoudend duidelijk te zacht.

De vooruitzichten op wat langere zien er prima uit. Koude polaire lucht trekt donderdagnacht zuidwaarts over de Alpen. Als tegenreactie ontwikkelt zich ten zuiden van de Alpen een klassieke storing. Deze triggert in de nacht van donderdag op vrijdag door stuwing de sneeuwval aan de centrale zuidzijde en het zuidoostelijk Alpengebied. Later breidt de sneeuwval zich vervolgens over de hele Alpenregio uit. Met het zuidwaarts uitzakkende laag stroomt er vervolgens vrijdagavond met een cyclonaal indraaiend patroon vanuit het noordoosten koude vrieslucht binnen. Dit gaat gepaard met een dalende sneeuwgrens. Richting het weekend naar verwachting tot onder de 1000 meter! Hoe leuk is dat. Een duidelijk meer winters sfeertje ligt dan binnen handbereik.

Lander kijkt morgen voor jullie hoeveel sneeuw dit kan gaan opleveren.


Animatie met vanaf donderdagnacht vanuit het zuiden opkomende sneeuwval. De sneeuwgrens daalt daarbij later tot ruim onder de 1000 meter grens! #WX Charts

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

15 reacties
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
02 January 2024 - 07:03

Boek nu bij Sunweb jouw last minute wintersport inclusief skipas vanaf €249,- bit.ly/41Lha9g

reageer
Benno L'ecluse
Benno L'ecluse
02 January 2024 - 17:50

Heerlijke skidag gehad vandaag in Les Orres! Het begon al rond de lunch te sneeuwen en dat doet het nog steeds. Dan blijven veel mensen door het verminderde zicht toch lager en heb je boven de pistes (bijna) voor jezelf.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
02 January 2024 - 07:17

Goedemorgen 🙏😱🇨🇭🇨🇭precies goede timing🎿❄️❄️🥳

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
02 January 2024 - 07:33

Goedemorgen, bedankt voor het vroege weerbericht. En het is ook nog eens een goed weerbericht : - )

reageer
Bjorn Lovink
Bjorn Lovink
02 January 2024 - 08:06

In Les Sybelles ( la toussuire ) valt er al wat sneeuw. Nog geen grote hoeveelheden.

reageer
Annemarie de Hoog
Annemarie de Hoog
02 January 2024 - 17:12

Wij gaan de 12e die kant op. Er is toch wel aardig wat bijgevallen en er zit nog wel een beetje aan te komen. Dus ik heb goede hoop dat we lekkere sneeuw hebben en lekker kunnen skiën.

frans nijhuis
frans nijhuis
02 January 2024 - 08:12

Goedemorgen Michael in Nederland draait de wind naar het noord oosten dat betekent hier kou maar wat doet het met de Alpen kou en sneeuw.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
02 January 2024 - 15:02

Wordt ook daar beduidend kouder. Dus goed nieuws

Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
02 January 2024 - 08:22

Goedemorgen Michael, hoe zien de verwachtingen voor het sauerland er uit voor volgend weekend en erna??

reageer
henk hansen
henk hansen
02 January 2024 - 09:29

Goedemorgen, dank voor het bericht wij volgen het op de voet. Wij willen komende zaterdag voor een last minute week vertrekken. Wat lijkt op dit moment een veilige keuze (als we ook nog wat zon uren mee willen pakken) of evt een paar weken uitstellen ?

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
02 January 2024 - 10:15

Serfaus ziet er wel goed uit qua weerbericht en is sowieso een goede keus qua skigebied.

marc van de poel
marc van de poel
02 January 2024 - 10:29

Leuke dingen niet te veel uitstellen is het motto. In Oostenrijk zou ik een gebied boven de 1200m zoeken (zoals Michael al opperde is Fiss-Serfeus een bangelijk goeie keuze) Richting Frankrijk zou ik niet naar de Hautes Savoie gaan, waar het onder de 1200 m huilen met de pet op is. Maar hoger gelegen gebieden bieden prima mogelijkheden (La Plagne - Val d'Isere, Les Trois Vallées, de Maurienne..) Veel zoekplezier.

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
02 January 2024 - 11:26

Obertaurn zeer hoog dorp

henk hansen
henk hansen
02 January 2024 - 11:28

twijfelen tussen italie (selva) of sankt anton/ischgl...

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
02 January 2024 - 11:34

Leuke dingen niet te veel uitstellen:je kunt beter spijt hebben van iets dat je gedaan hebt dan van iets wat je niet gedaan hebt

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
02 January 2024 - 11:35

Duidelijk Selva

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
02 January 2024 - 11:35

Is super mooi daar

henk hansen
henk hansen
02 January 2024 - 11:40

obertauern vind ik als skigebied te klein... mijn vraag zit hem meer in welk groot gebied de meeste zonuren heeft ;-)

Mireille B.
Mireille B.
02 January 2024 - 12:36

Nou dan hoef je niet lang te zoeken; Selva (sunny side of the Alps🌞)

marc van de poel
marc van de poel
02 January 2024 - 13:06

Blijkbaar strijk ik tegen de haren in, want ik zou opteren voor Samnaun/Ischgl. Selva ben ik niet zo bekend mee.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
02 January 2024 - 15:37

Nou Henk ik zou het wel weten de Dolomieten Selva natuurlijk maar ik mag eigenlijk niet te veel reclame maken voor dat mooie skigebied anders wordt het zo druk daar . 🤣🤣🤣.👉🌨️🏔️⛷️👍

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
02 January 2024 - 20:37

Italie is zeker ook n goede optie!

marc van de poel
marc van de poel
02 January 2024 - 10:13

@ Michiel Van der Veen en Benno L'Ecluse Heel Frankrijk heeft deze ganse week nog vrij, dus het zal wel redelijk druk blijven op de pisten. die hebben (alle regio's) kerst vakantie van 23 december tot en met 7 januari. Toch fijne week skiplezier toegewenst.

reageer
Benno L'ecluse
Benno L'ecluse
02 January 2024 - 12:16

Hoi Marc, ik kwam er zojuist achter toen ik het toch wel aardig druk vond en een ESF leraar mij vertelde dat dit jaar een beetje afwijkend is. Normaal begint hun kerstvakantie een week eerder dan de onze. Was vorig jaar ook zo en toen was het heerlijk rustig in Les Orres. Vanochtend vooral heel veel klasjes van vakantiekampen. En dan denk je bij die drukke dalstationliften wel weer even na over Oostenrijk waar het bij grote drukte echt niet voorstelbaar is dat 6-pers stoeltjesliften gemiddeld met 4 personen gevuld zijn.Niemand van het liftpersoneel die ook maar aanstalten maakt om ze beter te vullen. Gelukkig maakt de goede sneeuw hier een hoop goed. Snel omhoog in de ochtend om van de klasjesdrukte weg te blijven dan maar :-)

marc van de poel
marc van de poel
02 January 2024 - 13:16

Het niet optimaal vullen van de liften hangt af van de werkijver van het aanwezige personeelslid. Dat kan je dus moeilijk veralgemenen. In Valloire, toen het druk was, maakte de liftbeamte redelijk veel misbaar indien de zitjes niet optimaal gevuld waren. Het heeft ook veel te maken met een minimum aan disciplie en respect van de gebruikers/skiërs. Maar al te vaak ziet men een koppeltje dat het geopende barrièrretje aan zich laten passeren om dan in de volgende te stappen, in de hoop dat ze daar dan alleen in zouden zitten. Niet, dus, want evengoed schuiven vaak enkele medeskiërs in mee in de lift.. Veel plezier in het mij redelijk goed bekende Les Orres. Sinds ik er geweest ben, zijn er wel 2 nieuwe zeszitters bijgekomen, Pic Vert en laatst nog Prébois. Vroeger waren de wachttijden in hoogseizoen dus nog langer..

Benno L'ecluse
Benno L'ecluse
02 January 2024 - 17:37

Bedankt, heerlijke dag gehad vandaag, want lekker boven gebleven 🙂 Ik kan me bijna niet voorstellen hoe heel 1800 de berg op zou moeten zonder die nieuwe Prebois lift 😱 Er wordt veel geïnvesteerd in het gebied van Les Orres, organiseren enorm veel voor gezinnen en veel zomer en indoor activiteiten. En bijna alle pistes liggen pal op noord, dus die sneeuw van begin december ligt er nog volledig. Vorig jaar toen het overal tobben was, hebben we hier een top skiweek gehad in wk1. Klein nadeel is vanaf dit jaar betaald parkeren overal, maar met 50,- voor een week nog te doen. Nu nog wat meer discipline bij de liften en pisteurs die niet hun roes uit liggen te slapen op nieuwjaarsdag en ze komen er wel daar 🙂

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
02 January 2024 - 10:13

Perfect vooruitzicht! 👌

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
02 January 2024 - 10:15

Wanneer ga je precies naar Samnaun?

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
02 January 2024 - 11:08

As zaterdag Michael

Rob Van Elen
Rob Van Elen
02 January 2024 - 12:29

hahaha die Dennis bijna zover en volgens mij val je precies met je kont in de boter !!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
02 January 2024 - 13:11

Hier lik je toch je vingers voor af😍

Reactie #125434 op weerbericht
Harry Verduin
Harry Verduin
02 January 2024 - 15:22

Dat zou perfect zijn Dennis😅

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
02 January 2024 - 20:40

Dat ziet er goed uit!

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
02 January 2024 - 21:31

Dat wordt zeker een schot in de roos. Enkel de dump komt op een verkeerd moment. Leg de sneeuwkettingen maar klaar Dennis.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
02 January 2024 - 22:10

Sneeuwkettingen ✅️

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
02 January 2024 - 22:43

👍❄️⛷🥶

marc van de poel
marc van de poel
02 January 2024 - 10:24

@Michael weerman Als ik je laatste kaartje mag analiseren, lijkt er tegen het einde van de week (donderdag/vrijdag)toch wat sneeuwsignalen (20 cm) in te zitten voor de Zuidelijke Franse Alpen (Hautes Alpes) Dit weekeinde was goed voor enkele magere cm opfrissing, maar als ik andere kaarten en de plaatselijke weerberichten raadpleeg, zou er voor vanavond ook nog een leuke 10 cm vallen.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
02 January 2024 - 15:01

Het is een grensgeval Marc. Zwaartepunt ligt zoals vaker noordelijker 😇

marc van de poel
marc van de poel
02 January 2024 - 11:09

Goeie condities in de Hautes Alpes.

Reactie #125420 op weerbericht reageer
Tom Jansegers
Tom Jansegers
02 January 2024 - 11:57

Ik zie de wind weer aantrekken de komende dagen. Ik wou morgen naar Lech vertrekken maar zullen er liftafsluitingen komen de komende dagen omwille van de harde wind?

reageer
Rob Van Elen
Rob Van Elen
02 January 2024 - 12:33

misschien lift tussen St Anton en Rufikopf maar blijft meestal toch wel vrij veel open

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
02 January 2024 - 15:35

Ik ook , dan maar lekker bij Hus 8 zitten

Henny Hoeksma
Henny Hoeksma
02 January 2024 - 13:58

Vertrekken as vrijdag richting Franse Alpen, Aussois met mooie vooruitzichten. Voor Frankrijk gangers, wat is beste aanrij route, vanuit Overijssel. Via Duitsland Zwitserland? Of Luxemburg en Franse tolwegen?

reageer
Erna Op debeeck
Erna Op debeeck
02 January 2024 - 14:56

Wij rijden altijd via Luxemburg en Franse tolwegen

Hans H
Hans H
02 January 2024 - 16:07

Vanuit Overijssel altijd Maastricht, Ardennen door, Luxemburg (als druk via Arlon), Met, Nancy en vanaf daar echt doorknallen op de Tolwegen. Eventueel de alternatieve snelweg vanaf Dijon ri Alpen.

Benno L'ecluse
Benno L'ecluse
02 January 2024 - 17:44

Altijd Franse tolwegen! Waar in Duitsland de Autobahn al decennia een grote aaneenschakeling van Baustelle is, lijkt het werk aan de Peage wel door kaboutertjes in de nacht gedaan te worden. Voor ons één van de redenen om in Frankrijk te gaan skiën. Naast de grote gebieden, skiën tot aan je accommodatie, vaak goedkopere skipassen en minder drukte bij de liften. Er zijn vast ook nadelen te bedenken, maar voor ons wegen die minder zwaar. Is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. Goede reis en fjjne vakantie!

pieter van moorsel
pieter van moorsel
02 January 2024 - 20:09

Tis alleen jammer dat er Fransen wonen..tis er niet gezellig en eten is veeeeeeeel te duur en pistes zijn veel beter in Oostenrijk en vooral italie

Henny Hoeksma
Henny Hoeksma
02 January 2024 - 20:51

Bedankt, we hadden dit plan al wel. Maar fijn zo bevestiging

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
02 January 2024 - 22:34

Wij gingen altijd door Duitsland en Zwitserland... maar idd nu veel baustelles daarom de 61. Wij rijden vanuit de Achterhoek.. en kwa tol net zo veel kwijt als met het vignet in CH. Veilige reis en een hele fijne vakantie❄️❄️☀️😊

marc van de poel
marc van de poel
03 January 2024 - 00:04

@ Pieter van Moorsel : Ieder zijn meug, maar eigenlijk toch liever Fransen dan Italianen, hoor.. Maar zoals ik al zei : ieder zijn meug.

Kevin B
Kevin B
02 January 2024 - 16:51

Hier in Chatel al hele dag regen in het dorp terwijl het zo lekker wit is geworden laatste dagen 🙁 Vrees wel beetje voor terugreis zaterdag, dan komt hier een bak sneeuw naar beneden als ik de verwachting van Avoriaz/morzine bekijk in de verwachting per dorp……

reageer
Ruud van Eeuwijk
Ruud van Eeuwijk
02 January 2024 - 20:33

Grijs, sneeuw en weinig zicht in La Rosière vandaag maar toch weer een heerlijke dat gehad.

Reactie #125454 op weerbericht reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.