Zonnig weer en zacht

27 december 2023 - 8:40

Gisteren bleef het helemaal droog in de Alpen. En het was ook iets koeler. Dat hielp de sneeuwkwaliteit om wat langer goed te blijven waardoor de algemene opinie over de omstandigheden toch positief was. Oké, we hebben sneeuw nodig, zeker op lagere hoogte dan toch. Een opfrisser is altijd welkom! Maar het gebeurt wel vaker dat het eind december langdurig droog/zachter is. Een singulariteit (weerkerend weerfenomeen) dat we niet echt goed kunnen verklaren. Over naar de orde van de dag. Blijft het de komende dagen zonnig en zacht?


Zon en wolken bij Lenzerheide. @LiveIUpdates


De bergen steken uit boven het wolkendek in Nassfeld. @LiveUpdates


Schitterende foto uit Damüls. @LiveUpdates

Hogedruk blijft dominant
Hogedruk boven de Middellandse Zee heerst over de Alpen. De stabiele druksetting houdt alle neerslag op ruime afstand en ook de wolken zijn bijna allemaal afwezig. Er passeren op hoogte een paar sluierwolken, maar daar kan de zon wel doorheen schijnen. De aangevoerde lucht wordt alweer wat zachter met een nulgradengrens tot 3200 m aan de noordkant en 3500 m aan de zuidkant. Het wordt dus weer werken op de piste omdat de sneeuw wat vochtiger en dus zwaarder wordt. Er staat wel weinig wind waardoor de liften naar de hogere en koudere gebieden wellicht meestal wel geopend zullen zijn.


Hogedruk reikt nog altijd tot over de Alpen. Het resultaat is droog, rustig en ook zacht weer. @Wetterzentrale

Morgen meer bewolking, maar wel droog
Morgen trekt de kern van hogedruk wat verder door naar het zuiden waardoor er ruimte komt voor een koufront. Dit blijft echter ruim ten noorden van de Alpen hangen waardoor neerslag er niet inzit. Wel verwacht ik dat de bijhorende wolkenvelden tot over de Alpen zullen reiken. 's Morgens is het nog wel zonnig, met in de Westelijke Alpen al wel hoge wolkenvelden die mogelijk voor een kleurrijke zonsopgang zorgen. Overdag worden de wolken vanaf het westen uit talrijker en komen de hogere toppen soms in de mist/wolken te liggen. De westenwind gaat wat meer nadrukkelijk waaien en het koelt enigszins af. Zo zakt de nulgradengrens tot 2600-2800 m.


Koelere lucht nadert morgen, maar bereikt de Alpen (nog) niet.@Wetterzentrale

Vrijdag mogelijk een beetje neerslag, zaterdag weer droog
Vrijdag start overal droog met opklaringen en hoge sluierwolken. Een verder aanspannende westenwind zal in de loop van de dag meer en meer vocht naar de Westelijke Alpen transporteren waardoor er in deze contreien ook stuwingsbewolking ontstaan. Na de middag en tegen de avond kan er ook een beetje neerslag vallen, sneeuwgrens rond 1600 m. Elders in de Alpen verloopt de vrijdag helemaal droog met op 2000 m zo'n 0-3°C. Zaterdag, een belangrijke wisseldag, verloopt dan weer helemaal droog met een zon die er steeds beter doorkomt. De temperaturen liggen dan weer wat hoger, met een nulgradengrens rond 2500 m.


Het Europese weermodel berekent voor vrijdag enkele buien in de Franse Alpen. @Wetteronline

Vanaf zondag wisselvallig?
Vanaf zondag, en zeker begin volgende week, lijkt de depressie molen van de Atlantische Oceaan zich wat meer zonaal op de Alpen te richten. Dat zou een overgang betekenen met meer wisselvallig weer en dus ook sneeuwkansen. Een eerste portie regen/sneeuw trekt waarschijnlijk zondag namiddag en tijdens de nacht op maandag over. Als die neerslag als sneeuw valt zetten we 2024 alvast goed in! We volgen het op :) 


Er lijkt een meer zonaal weertype op til vanaf zondag met toenemende kans op wisselvallig weer. @Wetterzentrale

Wintersport vakantie in Scandinavië
Op uitnodiging van TUI was ik vorige week enkele dagen op wintersport vakantie in Zweden, dichtbij de nieuwe luchthaven Scandinavian Mountains Airport. En wintersport vakantie moet je daar in al de facetten van het woord zien. Er zijn een aantal skigebieden, zoals Trysil in Noorwegen, Stöten en Kläppen in Zweden. Je vindt hier geen mastodonten van skigebieden waar je dagenlang kan toeren, maar gezellige familieskigebieden. En alle accommodaties zijn ski in ski out. Wat wil je nog meer?


Skiën bij verlichting in Kläppen.

100% sneeuwzekerheid misschien. Tussen half december en eind april kan je met zekerheid op prima sneeuw skiën. En dat is in putteke winter ook een unieke belevenis. Met slechts daglicht tussen 9 en 15u ski je vaak ook met licht naast de pistes. Maar die is prima georganiseerd waardoor je op tal van pistes ook nadat het donker is nog terechtkan.


Een speciale belevenis om te skiën zonder enig daglicht om 16u. 

Maar meer nog dan alleen skiën kan je op wintervakantie in Noorwegen/Zweden ook genieten van andere wintersporten. Sneeuwscooter, ijsvissen, sneeuwschoenwandelen en een huskytocht in een puur winter landschap. Dat is een unieke belevenis die bijna alle winterliefhebbers op hun bucketlist hebben staan. En al deze activiteiten worden georganiseerd in een sneeuwlandschap en gezellige dorpjes waar Kerstmis in een hoog vaandel wordt gedragen. Je zit hier dan ook al dichter bij de woonplaats van de Kerstman, nietwaar? :)


De winter op z'n best.

Geïnteresseerd in dit soort vakantie? Een wintervakantie in Noorwegen en Zweden boek je bij TUI.nl

Een fijne dag iedereen! :) Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

31 reacties
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
27 December 2023 - 07:28

(ad) Grenzeloze sneeuwpret met de Zillertaler Superskipass, die geldig is in de 4 grote skigebieden Hochzillertal-Hochfügen-Spieljoch, Zillertal Arena, Mayrhofner Bergbahnen - Mountopolis en Ski- & Gletscherwelt Zillertal 3000. Je all-in-one-ticket voor grenzeloze pistepret. Meer info:bit.ly/3GWuFcn

reageer
Alberto Tomba2000
Alberto Tomba2000
27 December 2023 - 08:49

Sölden ontwaakt voor een dag Kaiserwetter.

Reactie #124871 op weerbericht reageer
Mario Cupic
Mario Cupic
27 December 2023 - 09:02

Prima sneeuw gisteren, was kouder dan verwacht

marc van de poel
marc van de poel
27 December 2023 - 09:09

Webcambeeld van Montgenèvre op 2500m hoogte. De zon is er zoals zo vaak alweer van de partij en men voorspelt 3° op die hoogte.

Reactie #124874 op weerbericht reageer
Eric vano
Eric vano
27 December 2023 - 09:14

Leuk om een bericht te lezen over Lapland , 27 Januari een week naar Fins Lapland Saariselka.

reageer
Rob Van Elen
Rob Van Elen
27 December 2023 - 11:39

Hallo Eric Leuk om te doen.Ik ben er jaren geleden geweest maar meer voor de activiteit er omheen want skiën vond ik persoonlijk niet echt de moeite waard maar met snowscooter weg husky's en ijsvisssen en de nacht die snel in treedt is ook heel mooi en natuurlijk het Noorderlicht met wat geluk.

Marja  Skiër
Marja Skiër
27 December 2023 - 09:16

Nou Lander, zo’n vakantie in het hoge Noorden zie ik ook wel zitten. Veel variatie om te genieten. Ik zal eens diep in mijn portemonnee duiken om te zien of er genoeg in zit want een vakantie in Scandinavië is altijd erg prijzig! Ik laat dat doel nog maar even op mijn bucketlist staan 😊

reageer
Alberto Tomba2000
Alberto Tomba2000
27 December 2023 - 09:19

Reactie #124877 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
27 December 2023 - 09:26

Toch nog een foto, stikum van de webcam van Le Corbier geleend, Het weer en de pistes lijken mij in elk geval prima.

Reactie #124878 op weerbericht reageer
Daan Sneeuw
Daan Sneeuw
27 December 2023 - 13:10

Welke webcam is dat? Heb je daar een link van?

marc van de poel
marc van de poel
27 December 2023 - 19:59

Webcam pierre du Turc in La Toussuire, geeft zicht op de verbindings pisten van Le Corbier met l'Ouillon. www.sybelles.ski/nl/live/sybelles-webcams/

Harold van der Neut
Harold van der Neut
27 December 2023 - 09:36

Reactie #124879 op weerbericht reageer
Harold van der Neut
Harold van der Neut
27 December 2023 - 09:37

Westendorf gistermiddag, pistes tot een uur of 1 prima daarna maar vliegen

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
27 December 2023 - 20:02

Leuke bezigheid Harold.

marc van de poel
marc van de poel
27 December 2023 - 09:46

Het laatste, ook van Le Corbier, nu op 1550m hoogte. Ziet er niet echt verkeerd uit.

Reactie #124881 op weerbericht reageer
Jorg K
Jorg K
28 December 2023 - 00:16

In het echt ziet het er iets minder florissant uit Marc. Aantal pistes op die plek zelfs dicht bij gebrek aan voldoende sneeuw.

Paul Bongers
Paul Bongers
27 December 2023 - 09:49

Afgelopen april naar Fins Lapland geweest. Pistes waren gesloten (helaas), maar de rest wat Lander verteld kan ik beamen. Ook rendier rit en rendieren voeren was een belevenis.

Reactie #124882 op weerbericht reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
27 December 2023 - 12:06

Paul wij waren er ook een keer op rondreis, in juni met midzomernacht. Toen ging de zon dus juist helemaal niet onder. Echt een belevenis om daar te zijn. Nu in de winter is er gerede kans op Noorderlicht, dat ik uniek. Al met al zou ik best willen gaan in de winter maar ja, het is wel echt prijzig!

Mario Saslong
Mario Saslong
27 December 2023 - 09:53

Termingnon, sneeuw in prima conditie

Reactie #124883 op weerbericht reageer
Mario Saslong
Mario Saslong
27 December 2023 - 10:39

Tijd heeft hier stilgestaan, (sleep)liften uit jaren ‘80-‘90 (mss wel ouder). Perfect voor slowmo skiën en genieten van uitzicht

Reactie #124887 op weerbericht
marc van de poel
marc van de poel
27 December 2023 - 20:02

Er is voor Termignon verbetering op komst, met name een dikke lift naar de Replat des Canonns en een zes zetellift in plaats van de twee raketlanceer-installatie-sleepliften op de top.

Chilian Korpershoek
Chilian Korpershoek
27 December 2023 - 10:06

Vannacht gaan we richting Kaltenbach, erg veel zin in! Weer lijkt voor alsnog prima!

reageer
Ivar .
Ivar .
27 December 2023 - 10:09

Vorig jaar zijn wij in rovaniemi geweest. Zoals hierboven aangegeven door andere, super leuke vakantie. We zijn een week geweest waarvan 1 dag en avond skiën. Iedere dag een andere activiteit maakt het echt een unieke vakantie. Aanrader om eens te doen :-).

reageer
Rob Van Elen
Rob Van Elen
27 December 2023 - 11:40

Ja daar waren wij ook inderdaad die activiteiten zijn mij nog steeds bij gebleven idd ook de Rendieren zijn geweldig (stinken wel hahaha)

Wouter Boots
Wouter Boots
27 December 2023 - 10:14

Dankjewel Lander! Het ziet er al weer wat gunstiger uit. Zaterdag voor het eerst naar 4 Vallees, weet iemand hoe omstandigheden daar nu zijn?

reageer
Antho  Yeti
Antho Yeti
27 December 2023 - 10:57

Sälen in midden Zweden ligt in gebied met 3 andere dorpen, Högfjallet en Hundfjället en Tandådalen. Veel superdroge champagne sneeuw, korte leuke afdalingen door bossen, overal gratis vuurtjes/bbq’s om worstjes en broodjes te roosteren. Zweden is net zo duur als Nederland, zeker als je wijn/bier bij systembolaget koopt. Wij wisselen Zweden en Alpen af.

reageer
Mieke J.
Mieke J.
27 December 2023 - 11:03

Wow dat klinkt goed! Verleidelijk om die bestemming eens te bezoeken.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
27 December 2023 - 19:56

Goed idee dat omwisselen... In 2005 waren wij in Finland.. echt een ander soort wintersport.. maar genoten en voor herhaling vatbaar. Volgend jaar maar een kijken..🎿☀️🇸🇯

Merije ...
Merije ...
27 December 2023 - 11:44

Topdag SFL @ Masner

Reactie #124892 op weerbericht reageer
Paul Bongers
Paul Bongers
27 December 2023 - 12:12

Nog 5 weekjes wachten en dan zijn wij er ook.....

Michael  Cassiano
Michael Cassiano
27 December 2023 - 12:18

Schitterend stukje SFL👍

Fiss - Vincent
Fiss - Vincent
27 December 2023 - 13:25

Yep, lekker een weekje knallen! Wordt vast weer top ⛷️

Bertil Blaas
Bertil Blaas
27 December 2023 - 15:03

👌👌

Merije ...
Merije ...
27 December 2023 - 17:31

Aftellen Paul 😃

Douwe Sneeuw
Douwe Sneeuw
27 December 2023 - 12:07

Beter wordt het niet @Kaprun

Reactie #124894 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
27 December 2023 - 12:21

Goedemiddag weer een topdag

Reactie #124897 op weerbericht reageer
Steph Priem
Steph Priem
27 December 2023 - 12:37

Bertil, idd. genieten man 😉. Nog 3 weken en dan richting Breuil-Cervinia.

Peter M
Peter M
27 December 2023 - 13:37

Hoi Steph, daar gaan wij in februari ook vr de eerste keer nr toe. Ski jij alleen in het Italiaanse gedeelte of ook aan de Zwitserse kant? Neem je in dat geval een uitbreidingspas per dag? Maar ik veronderstel dat het Italiaans deel ook groot genoeg is? ;) groetjes

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
27 December 2023 - 17:25

Nou Bertil, Jullie zitten lekker in het zonnetje! 🌞🤗❄️

Marja  Skiër
Marja Skiër
27 December 2023 - 17:32

Peter je kunt het beste per dag een uitbreiding nemen. Er is nogal eens wind en dan is de connectie gesloten. Zonde van het geld om dan al voor de hele week de overall pas te nemen. Aan te bevelen is ook om minstens 2 dagen te nemen om te acclimatiseren op die hoogte, dus steeds even 500 m extra omhoog en meteen weer weg zodat je langzaam kunt wennen aan de hoogte. 3e dag gaat 3800 m dan wel (gezond) lukken. En pas dan heb je de extra pas voor Zwitserland nodig. Succes en veel plezier daar. Het is het mooiste gebied in Europa naar mijn bescheiden mening😊

Steph Priem
Steph Priem
27 December 2023 - 19:55

Peter, wij namen de internationale skipas. Het zal ongeveer de tiende keer zijn dat ik die kant uit ga en heb nog maar 1x meegemaakt dat ik niet naar Zermatt kon skieën, maar het is inderdaad mogelijk om dagelijks uw Italiaanse skipas te laten upgraden voor de Zwitserse kant.

Peter M
Peter M
27 December 2023 - 20:35

Dankjewel voor de tips! 👌🤞⛷️

Peter M
Peter M
27 December 2023 - 20:35

Dankjewel Marja voor je advies! 👍💪

Daan Sneeuw
Daan Sneeuw
27 December 2023 - 13:13

Les Sybelles kan wel pak sneeuw gebruiken wat dit is het laagste punt in het gebied in Saint Colomban de Villard. Dat is op ongeveer 1100 meter. Liften daar zijn ook gesloten. Bovenin nog steeds goed.

Reactie #124900 op weerbericht reageer
Annemarie de Hoog
Annemarie de Hoog
27 December 2023 - 14:32

Ohhh neeeee, wij gaan 12 januari die kant op. Zitten in St Jean dArves. Hopen dat er nog wat valt of dat je in ieder geval boven goed kan skiën.

P O
P O
27 December 2023 - 16:12

1100M in Frankrijk is ook niet heel hoog

Daan Sneeuw
Daan Sneeuw
27 December 2023 - 16:23

Boven is geen probleem en voor die tijd is er echt nog wel wat sneeuw gevallen

Reactie #124906 op weerbericht
Violently Happynext
Violently Happynext
27 December 2023 - 17:51

St Jean 1550 is in de middag wat papperig maar nog goed te bereiken. Boven de 2000 meter is de sneeuw nog prima.

marc van de poel
marc van de poel
27 December 2023 - 20:09

@ Daan : Heb je vraagje van hogerop beantwoord, het antwoord staat dan ook hogerop..

Jorg K
Jorg K
27 December 2023 - 22:15

Andere kant van het gebied is nog prima in orde hoor. In Le Corbier is het nog goed toeven.

Ruud S.
Ruud S.
27 December 2023 - 16:54

Waar blijft het beloofde Genua laag? ;-)

reageer
Mireille B.
Mireille B.
27 December 2023 - 18:04

Ja een goeie, ik zit ook steeds in m’n glazen bol te kijken maar nog weinig in zicht. Hoop op nog wat sneeuw voor de Dolomieten🏔️

marc van de poel
marc van de poel
27 December 2023 - 20:10

Zit ik ook een beetje op te wachten, mijn trip naar Montgenèvre van eind januari in gedachte. Al ligt er momenteel wel nogal wat sneeuw in dat grote gebied.

Tom Van Hoey
Tom Van Hoey
27 December 2023 - 17:06

Uitzicht vanop de Pointe de la masse

Reactie #124909 op weerbericht reageer
Annelies   Van Esterik
Annelies Van Esterik
27 December 2023 - 17:32

Heerlijk in Serfaus, Fiss, Ladis

Reactie #124914 op weerbericht reageer
Simone  B.
Simone B.
27 December 2023 - 17:50

Prima condities op de Ifen

Reactie #124916 op weerbericht reageer
Erik van Oort
Erik van Oort
27 December 2023 - 18:01

Topcondities vandaag in Hochkrimml, Konigsleiten en Gerlos

Reactie #124918 op weerbericht reageer
J A
J A
27 December 2023 - 18:22

Niets te klagen in Ischgl/Samnaun!

Reactie #124920 op weerbericht reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
27 December 2023 - 19:28

Nice 👌

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
27 December 2023 - 19:52

Lander wat gaaf dst je in Zweden was. Wij 18 jaar geleden in Finland geweest en ook op verlichte pistes geskied. En ook daar is skieën niet het belangrijkst. Zoveel andere leuke winter dingen mogen doen.. Aanrader voor ander soort🇫🇮🇸🇯🇸🇪❄️❄️🐇🦭

reageer
Erik Ischgl
Erik Ischgl
27 December 2023 - 20:18

Topdag gehad vandaag in Ischgl!!!

Reactie #124933 op weerbericht reageer
Tessa Smeets
Tessa Smeets
27 December 2023 - 20:22

Vandaag in Neukirchen. Ook niks te klagen gehad

Reactie #124934 op weerbericht reageer
Alexandra Huizer
Alexandra Huizer
27 December 2023 - 20:46

Ik begreep dat de pistes (in Silvretta Montafon) vooral heel ijzig zijn 😬 Meer mensen die iets over de piste kwaliteit kunnen zeggen?

reageer
Jorg K
Jorg K
27 December 2023 - 22:19

Prima vertoeven in Le Corbier. Wel te warm, maar pistes (zeker hogerop) nog van goede kwaliteit. Voor de volgende week mag er wel een bakje sneeuw bij komen.

Reactie #124939 op weerbericht reageer
Stijn Raes
Stijn Raes
28 December 2023 - 17:17

Ijzige week. Wel prachtig weer. Hopelijk snel opfrisser sneeuwdek :)

Reactie #124995 op weerbericht reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.