Zachtere lucht stroomt binnen

10 december 2023 - 9:00

Een volgend frontaal systeem maakte gisteren zijn opwachting in de Westelijke Alpen. De sneeuwgrens lag daarbij eerst laag, maar ging dan wel omhoog. In de loop van afgelopen nacht zakt de sneeuwgrens weer. De snelle opeenvolging van luchtmassa's is indrukwekkend! Komende dagen komen de Alpen terecht in zeer zachte luchtmassa's. En helaas verwachten we ook neerslag. Dit levert onvermijdelijk regen op. Afwachten wat de impact zal zijn. Gelukkig ligt er al een goede sneeuwlaag en wordt het vanaf woensdag alweer kouder. 


Schitterende condities in Solden gisteren. @LiveUpdates


Weinig volk op de prachtige pistes in St Michael. @LiveUpdates


Amper skiërs te bespeuren in Hppfgarten. @LiveUpdates


Prachtige foto bij het Dachstein massief. @Josschmitz

Nog enkele buien in de Centrale Alpen, maar overwegend zonnig. Winderige zondag
Vandaag vallen er in de Centrale Alpen nog enkele buien. Een tussenhoog (rug van hogedruk vanuit Spanje) zal het weerbeeld geleidelijk verder stabiliseren waardoor de buien minderen en oplossen en de zon er wat beter doorkomt. In de Westelijke en Oostelijke Alpen, en zeker ook langs de zuidkant, zal het overdag grotendeels zonnig worden. In de loop van de namiddag krijgen de Franse Alpen te maken met wat meer hoge en middelhoge wolkenvelden. De voorbode van de jammerlijke weersomslag met regen. De nulgradengrens gaat vandaag duidelijk de hoogte in door het binnenstromen van zachtere lucht, tot 2500 m in het westen en 1500 m in het noordoosten. Ondanks de stabilisatie van het hogedrukgebied staat er een stevige noordwestenwind met in de bergen rukwinden tot meer dan 120 km/u. 


Een uitloper van hogedruk bepaalt vandaag het weerbeeld over de Alpen. @KNMI

Vanavond en morgen regen en sneeuw
Vanavond en vannacht gaat het dan vanaf het westen uit regenen en sneeuwen. Het eerst zijn de Franse Alpen aan de beurt. In de loop van de nacht breidt de neerslag uit langsheen de hele noordkant, en ook langs de zuidkant in de gebieden tegen de hoofdkam. In de bergen gaat het stormen (10 Bft op 3000 m) uit westelijke richting met rukwinden tot 130 km/u. De sterke wind voert zeer zachte lucht aan waardoor de sneeuwgrens de hoogte in schiet.

De eerste neerslag valt vanavond nog als sneeuw vanaf 1000 m. Door de sterke wind wordt de koudere lucht echter snel uit de Alpen geblazen, heeft isothermie geen kans, en stijgt de sneeuwgrens tegen de ochtend tot 2500 m in het westen en 1800 m in het noordoosten. Morgen overdag vallen er de hele dag stevige buien langs de west- en noordkant. In de loop van de dag zakt de sneeuwgrens wellicht een beetje, tot 2200 m in het westen en 1600 m in het noordoosten. Aan de zuidkant blijft het droger, maar door de stormwind geraken de buien wel tot aan de zuidkant langsheen de hele hoofdkam (overgrijpende neerslag). De nulgradengrens ligt morgen tussen 2200 m in het noordoosten en 3200 m in het zuiden. Een dag om snel te vergeten vrees ik!


Hoge neerslagsommen ten noorden en westen van de hoofdkam. @Wetteronline

In het hooggebergte valt tussen zondagavond en maandagavond 50 tot 80 cm sneeuw ten noorden van de hoofdkam. In het westen valt de meeste neerslag. In de Oostelijke Alpen valt wat minder neerslag. Lagerop valt regen. Door de wind zal de sneeuw sterk verwaaien. In combinatie met de regen lagerop verwacht ik snel verslechtende omstandigheden en een groot lawinegevaar.

Ook dinsdag vaak regen aan de noordkant, woensdag koeler
Een nieuwe impuls van zachte en vochtige lucht zorgt dinsdag alweer voor neerslag langs de hele west- en noordkant. De sneeuwgrens ligt iets lager, rond 2000 m in het westen en 1400-1600 m in het noordoosten. Algemeen wel nog steeds te hoog voor de meeste wintersportdorpen in de betreffende regio's. De zuidkant ligt morgen weer meer in de schaduw met hier overwegend droog weer (op de overgrijpende neerslag na). Dinsdagavond en tijdens de nacht op woensdag stroomt er stilaan koelere lucht binnen. De sneeuwgrens zakt dan geleidelijk tot 1400-1600 m en woensdag overdag tot 1000-1200 m. In de loop van de dag komt er woensdag wel meer ruimte voor de zon, vooral in de Inner-Alpiene gebieden en aan de zuidkant.


Woensdag volgt een afkoeling. @Wetterzentrale

Trend oogt stabieler
Donderdag vallen er aan de noordkant nog enkele sneeuwbuien. Dat is vooral het geval in het noordoosten met hier een sneeuwgrens die zakt tot 600-800 m. Aan de oostkant van een hoog net ten westen van Frankrijk stroomt er immers beduidend koudere lucht binnen. Ook aan de zuidkant koelt het donderdag fors af, maar hier blijft het vrij zonnig en droog. Vrijdag zijn er nog enkele laatste buien mogelijk aan de noordkant, vanaf zaterdag lijken de Alpen in rustiger vaarwater terecht te komen. Afhankelijk van de positie van de as van hogedruk stroomt er koudere of markant zachtere lucht binnen. Wat het precies zal worden wachten we best nog even af, maar de meeste weermodellen gaan voor een zacht scenario. 

Fijne dag! 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

24 reacties
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
10 December 2023 - 07:58

Het perfecte wintersport kerstcadeau (ad) STOX Energy Socks zijn het perfecte kerstcadeau voor de fanatieke skiër. Dankzij de compressie technologie wordt de bloedcirculatie van de benen gestimuleerd. Hierdoor zijn koude voeten en vermoeide benen na een dag op de piste verleden tijd. De skisokken zijn gemaakt van merino wol en strategisch verdikt om drukpunten te voorkomen. STOX Energy Socks heeft ruim 350.000 gebruikers die het merk beoordelen met een 4.5 uit 5 op Trustpilot! Check bit.ly/46FFSso

Reactie #122935 op weerbericht reageer
Raymond J
Raymond J
10 December 2023 - 09:11

In StAnton sneeuwde het gisteravond flink door. Momenteel ook nog lichte sneeuwval (en worden er flink wat lawines afgeknald)

Reactie #122936 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 December 2023 - 11:42

Heerlijk sfeerplaatje😀

Raymond J
Raymond J
10 December 2023 - 09:12

StAnton op de zondagochtend…

Reactie #122937 op weerbericht reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
10 December 2023 - 09:12

Goeiemorgen, deze nacht nog sneeuw op 865 meter. Nu komt de zon al piepen door de nebel.

Reactie #122938 op weerbericht reageer
J K
J K
10 December 2023 - 09:28

Zaterdag vertrek, bestemming nog steeds onbekend. Ik hink vooralsnog echt op 2 gedachten. Aan de ene kant is het leuk om te kunnen profiteren van de grote hoeveelheid sneeuw op hoogte, aan de andere kant wil je de enorme plens regen in het dal misschien ook beter vermijden. Iemand nog een goede tip voor een gebied/regio met veel wandelmogelijkheden op hoogte? We gaan namelijk met de hond, dus gondels naar boven pakken en daar veel wandelpaden hebben zou top zijn. Skigebied is wat dat betreft ondergeschikt, dus hoeft niet al te groot te zijn want we gaan toch maar halve dagen de piste op. Sowieso gaan we eerst maar eens afwachten hoe het er woensdag voor staat, maar ik kijk ondertussen al wel naar de mogelijkheden in verschillende gebieden.

reageer
Matthias Vandendriessche
Matthias Vandendriessche
10 December 2023 - 09:34

Hier beetje zelfde situatie. Wachten tot woensdag om zondag te vertrekken.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 09:56

@JK Achter in Pitztal gaan verblijven. Skigebied van Gletscher is niet groot maar wel altijd top sneeuw ! Kunt helaas aldaar niet wandelingen maken met hond. Maar tussen Leonhard en einde dag Mittelberg ligt langs de beek Perfect geprepareerde piste voor wandel en langlauf. Dagelijks 2 x preparatie !! ( die afstand altijd wel 12 km). Thans wonder schoon, zie afgelopen tijd foto’s. Succes. Tegen woensdag zal ik melden wat dooi wel of niet veroorzaakt heeft.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 09:57

Gister

Reactie #122942 op weerbericht
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 December 2023 - 11:01

Blijf genieten van je foto's Bertil, jammer van de plons regen en warme storm met lawines die gaan komen in veel gebieden. Het wordt dus oppassen geblazen de komende dagen. Ruig weer noemen we dat hier. Het is eventjes niet anders en weer te mooi om waar te zijn om dat door te trekken naar de kerst.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 December 2023 - 11:05

Wel veel sneeuw voor het hooggebergte maar ja daar heeft natuurlijk niet iedereen wat aan.

Leen Zwart
Leen Zwart
10 December 2023 - 11:28

🤩

Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 December 2023 - 11:43

Seiser Alm!

Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 December 2023 - 11:44

Weer zo’n heerlijke foto. Het is echt genieten voor ons als thuiszitters.

Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
10 December 2023 - 13:36

Bij ons op de Kreischberg (Steiermark) kan je mooie winterwandelingen en goed skiën. Gekend voor veel zonnige dagen en altijd sneeuwzeker. Genoeg skigebieden in de buurt, Obertauern is bv; 30min rijden.

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
10 December 2023 - 16:04

Haha Gerda jij bent echt een dye hard Seiseralm fan! Maar idd de Seiseralm is erg geschikt voor combi ski en wandelen! 🤗

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
10 December 2023 - 18:07

Wij nemen al zo'n 11 jaar onze hond mee naar Grindelwald/Jungfrauregion. Het is daar fantastisch wandelen en ook heelveel mogelijkheden op ca. 2000m. hoogte. Komende zaterdag gaat het First gebied ook open. Naast First, kleine Scheidegg en Mürren heelveel op hoogte. En dan de treintjes erbij. Kijk maar eens op de website van de Jungfrauregion. Ja, Zwitserland is wat duurder, maar dan heb je ook wat.

J K
J K
10 December 2023 - 19:55

Dank voor alle reacties allemaal! Alle suggesties hebben voors en tegens, maar we zullen toch wat concessies moeten doen gezien de voorspellingen. Ik denk zelf ook nog aan Gargellen, wat hopelijk iets beschutter ligt voor die vervelende warme wind door het nauwe dal, en dan kun je op verschillende plekken in Montafon met de gondel omhoog om daar te wandelen.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 December 2023 - 21:24

Nou he Hanneke...toch wel mijn favorite gebied🥰🍀🙏

Jurre Warteboer
Jurre Warteboer
10 December 2023 - 11:40

Als ik het goed begrijp word het toch weer billen knijpen voor ons kerstgangers

reageer
Sjaak W
Sjaak W
10 December 2023 - 12:52

Idd ja, elk jaar opnieuw. Maar er ligt nu veel meer dan gemiddeld dus de sneeuwlaag kan wel wat hebben toch?

marc van de poel
marc van de poel
10 December 2023 - 13:35

Klopt, Sjaak. Vorig jaar was de basislaag onder de 2000m eerder mager, begin december.

Charles Saliha
Charles Saliha
10 December 2023 - 11:48

veel mooier gaat het niet worden

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
10 December 2023 - 11:58

Tot en met 20 december lijken de Alpen vrijwel in de zachte lucht te blijven. Woensdag en donderdag wordt het wel kouder, maar dat is kortstondig. Pas richting de kerstdagen tonen de weermodellen interessante opties. De kern van hogedruk zou zich dan wat meer NW verplaatsten, waardoor een diepe trog kan uitzakken over Europa. In dit geval betekent het een overgang naar kouder en wisselvallig weer rond Kerstmis 🎄

Reactie #122952 op weerbericht reageer
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 December 2023 - 12:18

Dat maakt hetweer een kerst triller🙏😊🌲❄️❄️❄️🥶

Jesper Pel
Jesper Pel
10 December 2023 - 12:26

Haha inderdaad, zal eens niet. Zag dat GFS ook wel voor flink wat sneeuw gaat vanaf eind volgende week. Maar op die termijn noemen jullie dat volgens mij meteofictie

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 December 2023 - 12:41

Het is er idd niet beter op geworden. Hoop dat de koude lucht het wint Lander.

Sjaak W
Sjaak W
10 December 2023 - 12:53

😃👍

Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 December 2023 - 14:48

Oei, dat wordt billen knijpen voor de kerstgangers😬

Merije ...
Merije ...
10 December 2023 - 22:06

Blijft weer spannend

Henny Hoeksma
Henny Hoeksma
10 December 2023 - 12:02

Prachtige foto's Hopelijk valt regen mee,en snel weer sneeuw. Hoe is de regenschade in Frankrijk rond de 1500 tot 2000 m?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
10 December 2023 - 12:05

Pas vannacht, morgen en dinsdag veel regen. Voorlopig enkel onder pakweg 1500 m al aanzienlijke schade

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 December 2023 - 12:57

Er zijn vandaag al veel liftafsluitingen in Ischgl lees ik door de harde wind.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 16:51

Pitztaler Gl. was dicht tot 12:00 uur. Dus hier ook, zag het op webcams.

marc van de poel
marc van de poel
10 December 2023 - 13:37

Voorlopig is het weer in de Hautes Alpes uitstekend. Misschien tikkeltje te warm maar wel DROOG..

Reactie #122964 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
10 December 2023 - 13:44

Topdag in Montgenèvre, 3° warm op 1860m en alles open.

Reactie #122965 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 14:22

@@tav DENNIS Groetjes uit Samnaun. Heb gevraagd of ze pisten met zorg moeten prepareren voor jullie 🤣🤣

Reactie #122966 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 14:22

Reactie #122967 op weerbericht
Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 14:23

Even Apfelstrudel am Reschensee 👍👍

Reactie #122968 op weerbericht
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 December 2023 - 15:06

Bertil je bent een held! 😂

Harry Verduin
Harry Verduin
10 December 2023 - 15:16

uitstapje vandaag?

Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 16:54

Harry jawel. Zo op zondagmiddag een beetje toeren door het Alpenlandschap. Zalig. Zag dat het zeer druk was bij skiliften Nauders ! en in Italië scheen zon uitbundig, ook richting verdere zuiden ! Gr.👍

Francesco Livigno
Francesco Livigno
10 December 2023 - 19:08

Mooie foto. Ben deze zomer hier langsgereden op weg naar Merano.

Harry Verduin
Harry Verduin
10 December 2023 - 19:24

inderdaad het is heerlijk om gewoon in de bergen te zijn. Reschen omgeving is prachtig. Ik vind het ook altijd geweldig, die overgang van oostenrijk naar italie, en het verschil in weer

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 December 2023 - 21:26

😍bekend plaatje Bertil... zijn daar al vaak geweest en langs gereden. Blijft mooi.🙏❄️

Charles Saliha
Charles Saliha
10 December 2023 - 14:37

Grande Motte ligt er fantastisch bij

Reactie #122969 op weerbericht reageer
Mieke J.
Mieke J.
10 December 2023 - 19:13

🥰🥰🥰

Charles Saliha
Charles Saliha
10 December 2023 - 14:38

….. en een nog betere lunchplek #genieten

Reactie #122970 op weerbericht reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 December 2023 - 15:10

Een echte professional ben je! 😃

Mary Pellikaan
Mary Pellikaan
10 December 2023 - 20:12

Top board solution split

Mireille B.
Mireille B.
10 December 2023 - 15:31

Zauchensee vandaag! Wat er ook komen gaat de komende dagen, deze dag pakken ze ons niet meer af⛷️🌞

Reactie #122975 op weerbericht reageer
Henk Jongkind
Henk Jongkind
10 December 2023 - 15:34

Heerlijke skidag. Gisteren in het dal wat regen maar gelukkig niet veel. Vanaf 1200 meter 10 cm sneeuw. Vanmiddag veel wind maar nu helder en nauwelijks wind. Benieuwd naar morgen.

Reactie #122976 op weerbericht reageer
Mireille B.
Mireille B.
10 December 2023 - 15:37

Wij ook! Qua hoeveelheid sneeuw / regen lijkt het bij ons mee te vallen. Hoe dan ook, we gaan morgen gewoon de berg op en lekker buiten spelen, heerlijk!!

J P
J P
10 December 2023 - 16:20

Na een stevige ochtend met harde wind en sneeuw, de middag ge-eindigd met een licht zonnetje in Obertauern.

Reactie #122979 op weerbericht reageer
Marja Skiër
Marja Skiër
10 December 2023 - 16:48

Heeft iemand een tip voor een topappartement met ski-in ski out en aan een gebied met gemakkelijke pistes (bv in Saalbach, Seiser, Hochgurgl of ergens in Zillertal?) elke tip is welkom. Komend seizoen willen we ook eens langlaufen/wandelen. We worden ouder en zoeken wintersport met afwisseling.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 16:59

Marja, “ wintersport met afwisseling “ bevalt ons al jaren 👍👌 Goed gedacht.

Marja Skiër
Marja Skiër
10 December 2023 - 17:48

Jullie zijn een goed voorbeeld Bertil. Nu nog een goed appartement!

Alex Kappl
Alex Kappl
10 December 2023 - 18:42

Bertil is onze man ter plaatse, die weet misschien nog wel iets fijns 😉😉

Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 December 2023 - 18:58

Een goed app. cq woning is niet zo moeilijk, echter mss wel als het in combinatie met ski In/Out moet zijn. Dacht zelf al aan (F). Daar liggen app.blokken naast/ op de skipistes.

Gertjan Heuver
Gertjan Heuver
10 December 2023 - 19:18

We gaan al jaren naar Konigsleiten (marchenwald)prima ski in/ski out(blauwe en rode pistes) langlaufen weet ik niet “veel”van.

Frank Skifan Dolomiti
Frank Skifan Dolomiti
10 December 2023 - 20:22

Tip: Skigebied Val Badia (San Cassiano-La Villa-Corvara-Arraba), ligt naast Sella Ronda, een uur rijden van Seiser Alm (waar je ook naar toe kunt skiën). Wij gaan met caravan naar Camping Sass Dlacia. Gebied heeft veel zonuren. Makkelijk skiën, ook voor 70+. Is soort plateau waar je ook kunt wandelen. Vanuit San Cassiano met gondel naar Piz Sorega en van daar uit wandelen. Ook vanuit de camping kun je gaan wandelen. Tussen San Cassiano en Sass Dlacia ligt sleeplift bij piste van groot hotel Armentarola****, dus ski-in/out. In San Cassiano zijn genoeg appartementen. Bij camping eindigt afdaling Lagazuoi ("met de paarden") en daar zijn ook langlaufmogelijkheden. Samengevat: San Cassiano: wandelen, skiën, langlaufen.

Henny Hoeksma
Henny Hoeksma
10 December 2023 - 20:48

Wij gaan ook altijd met caravan op wintersport, dit jaar door omstandigheden een keer naar appartement. Is deze camping goed te bereiken,ondanks de hoogte waar het ligt? Ook wat betreft stijgingspercentage weg erheen?

Marja Skiër
Marja Skiër
10 December 2023 - 23:22

We gaan maar eens goed zoeken. We hebben nogal wat eisen, beetje verwend al die jaren. Altijd naar prima hotels met mooie wellness en ligging aan de piste of de lift.

Matisse S
Matisse S
10 December 2023 - 17:11

Het voordeel is dat er op dit moment meer sneeuw ligt dan vorig jaar. Hopelijk valt de warmte en regen mee. Nog 12 dagen en dan vertrekken we naar Wildschönau.

reageer
Bregje van Ammers
Bregje van Ammers
10 December 2023 - 20:21

Dolomieten: prachtig weer vandaag en prima pistes

Reactie #122995 op weerbericht reageer
Ski Dolo
Ski Dolo
10 December 2023 - 22:11

🤩

Michael Cassiano
Michael Cassiano
10 December 2023 - 22:38

Prachtige foto 👍 Waar precies is deze gemaakt?

Jelmer Helf
Jelmer Helf
10 December 2023 - 20:35

Hallo, kan iemand mij vertellen onder welk gebied Gerlos valt? Bij voorbaat dank! Gr. Jelmer

reageer
J K
J K
10 December 2023 - 20:41

Noordalpen, maar redelijk inneralpien en dichtbij de alpenhoofdkam. Voornaamste sneeuw komt wel uit het Noorden, maar kan ook wel wat meepakken uit het Zuiden. Ligt wel behoorlijk beschut voor sneeuw uit het Westen

Charles Saliha
Charles Saliha
10 December 2023 - 21:21

live uldate val claret - Tignes, sneeuw komt met bakken uit de lucht. Wij branden speciaal kaarsjes dat het het morgen niet niet regent (tegen beter weten in). ……. en anders met poncho’s de berg op :)

Reactie #123000 op weerbericht reageer
Zeff Zopfi
Zeff Zopfi
10 December 2023 - 22:33

Ik doe met je mee. Ga er zaterdag naartoe😅 Hoop dat het meevalt en dat je toch nog een goede week hebt. Een prima weekend heb je in ieder geval al gehad

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 December 2023 - 23:34

20 en 22 dec hij is er weer een koude glijbaan uit het noorden.

Reactie #123010 op weerbericht reageer
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
10 December 2023 - 23:51

Goed nieuws Dennis de temperaturen voor het wintergebeuren ❄️maar de twintigste zitten wij eerst effe met 30 + 🌞op Curacao om ons op te warmen voor de wintersport ⛷️ vakantie ook niet verkeerd dacht ik zo .👉🌧️🏔️⛷️👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
11 December 2023 - 05:44

Curaçao, dat is top voor jullie Peter. Strand en waterskiën bij 30 gr. 👌

PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
11 December 2023 - 09:31

Ha ha ha ja dat is ook een optie Bertil waterskiën om warm te draaien voor het winter ski ⛷️. Seizoen. 👉🌧️🏔️⛷️👍

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
11 December 2023 - 10:01

Lekker Peter!

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.