Vrij zonnig Alpenweer

7 december 2023 - 7:15

In het Oostenrijkse laagland is de situatie nog steeds dik winters. Er ligt hier op veel plaatsen een aaneengesloten sneeuwdek. Rond de hoofdstad Wenen zelfs ruim 20cm. Sinds 2013 is dit niet meer voorgekomen dus best wel bijzonder. Dit geeft richting de Kerst een heerlijke sfeer. Ook dichterbij huis is het in het Sauerland eveneens dik in orde. Er zijn hier actueel 6 liften in bedrijf. Dat is voor begin december een top prestatie. Dit soort mooie vroege openingen moeten we koesteren. Het is wel eens anders geweest!


Volop sneeuw  in het Oostenrijkse laagland. @Wetterblog.at


Heerlijke beelden vanuit Saint Sorlin d'Arves. @ Live Updates


Dichterbij huis kan je in Winterberg uitstekend terecht. @ Live Updates


Avoriaz 1800 ligt er waanzinnig mooi bij! @Avoriaz1800

Fraai Alpenweer
Een zogenaamde mobiele rug met hoge luchtdruk trakteert het Alpengebied op een heerlijke en onbezorgde wintersportdag. In het westelijk Alpengebied stroomt ondertussen wel wat zachtere lucht binnen. Dat zien we duidelijk aan de oplopende vorstgrens terug. Deze stijgt in de Zuidelijke Franse Alpen richting ongeveer 2400 meter, in de noordelijke Savoie naar ongeveer 2100 meter en in het westen van Zwitserland naar ongeveer 1800 meter. Rond de Frans / Italiaanse hoofdkam komen lokaal enkele wolkenvelden voor met de nadruk op de Franse zijde. Aan de Italiaanse kant is de lucht duidelijk droger, met grotendeels strakblauwe luchten. In Oostenrijk loopt de vorstgrens eveneens wat op, maar niet zoveel als in het westen. Ik verwacht deze grens hier ergens rond de 900 à 1300 meter, met uitzondering voor het noordoosten van Oostenrijk. Hier ligt de vorstgrens winters tot diep in het dal.

Vrijdagochtend nadert dan uiteindelijk een warmtefront het westelijk Alpengebied. Hierop gaat het boven ongeveer 1500 à 1900 wat sneeuwen, maar daaronder dus helaas ook wat regenen. In de  Zwitserse inner Alpines ligt de sneeuwgrens met ongeveer 1000 à 1200 duidelijk wat lager. De koude en wat zwaardere lucht kan zich hier aanvankelijk nog vrij goed handhaven. Ik verwacht tot en met zaterdag uiteindelijk een mooie 10 tot 20 centimeter verse sneeuw. Voor de lager gelegen gebieden dus helaas ook ongeveer 5 tot 10 mm regen. Vrijdagavond bereikt de neerslag ook de het westen van Oostenrijk. De sneeuwgrens pakt hier met ongeveer 1200 a 900 meter duidelijk wat lager uit dan in de Franse Alpen. De sneeuwcijfers voor Oostenrijk zijn met 5 à 10cm wel wat meer beperkt. De Arlberg en Tirol pakken waarschijnlijk het meest.


Mooie opname vanuit Valmorel. @X Valmorel

Regen
Zondag, maandag en dinsdag zijn de mindere dagen volgende week. In de nacht van zondag op maandag nadert een actief warmtefront het westelijk Alpengebied. Vanwege luchtdrukstijgingen boven Spanje wordt de koude polaire lucht flink noordoostwaarts opgeduwd. Hierdoor krijgen de Alpen te maken met een zuidwestelijke aanvoer van subtropische lucht. Dit betekent ook voor het Sauerland en de Bayerische Alpen (laagland) exit sneeuwdek, met daarbij een flinke plens met vervelende regen. Maandag is waarschijnlijk de minste dag, met vanuit het zuidwesten periodiek flink wat regen. De sneeuwgrens klimt dan zelfs richting de 2000 à 2400 meter. Alleen sneeuwval voor het hooggebergte dus, en een waterballet voor de lager gelegen pistes. De Zuidelijke Alpen ontlopen grotendeels aan het toekomstige regen drama. Zij liggen duidelijk wat meer beschut.

Rond woensdag keert de koudere lucht gelukkig weer terug met sneeuwbuien voor het noordelijke en noordwestelijke Alpengebied. De sneeuwgrens ligt dan met ongeveer 1000 à 1200 meter weer een stuk lager. Het is even afwachten hoe het precies gaat verlopen. Toch moeten we rekening houden met flink wat schade op de kwetsbaar lager gelegen pistes. Het is helaas niet anders.


In de nacht van zondag op maandag gaat het vanuit het zuidwesten met de instroom van subtropische lucht op uitgebreide schaal regenen! #ECMWF WetterOnline

Met vriendelijke groet,


Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

20 reacties
Kit B-R
Kit B-R
07 December 2023 - 07:20

Bedankt weer voor dit vroege bericht heerlijk om hier mee op te staan! Fijne dag!

reageer
Dennis Thorens
Dennis Thorens
07 December 2023 - 07:50

Helaas was er al bang voor! Valt meestal niet mee! Bedankt voor het weerbericht!

reageer
Erica van H
Erica van H
07 December 2023 - 07:51

Fijn dat er na regen weer kou aan komt. Even duimen draaien k begin volgende week dat de schade meevalt...

reageer
Bjorn Lovink
Bjorn Lovink
07 December 2023 - 08:09

Gelukkig is de kerstvakantie nog ver weg. Een kerst thriller wil ik het nog zeker niet noemen maar voor mijn gemoedsrust mag dit wel de laatste regen zijn en warmte in de Alpen voor dit wintersport seizoen.

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
07 December 2023 - 08:21

Na een mistig dagje met zo'n 10-15cm verse sneeuw, lijkt vandaag een droomdag te worden

Reactie #122723 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
07 December 2023 - 08:35

Met je flexibiliteit op het goede moment een topbestemming uitgekozen. Lekker knallen Harry ⛷️❄️👌

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 08:55

Goedemorgen. Idd Harry pluk uwe dag !! Genieten van top pisten 👍

Reactie #122725 op weerbericht
Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
07 December 2023 - 09:46

Zo is dat! Mooi plaatje👌

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2023 - 10:54

Wouw, kan het nog blauwer 😉

marc van de poel
marc van de poel
07 December 2023 - 11:15

Blauw, blauwer, blauwst..

Merije ...
Merije ...
07 December 2023 - 12:25

Genieten!!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
07 December 2023 - 12:43

Lekker Harry!!

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
07 December 2023 - 13:03

Ziet er fantastisch uit🍀❄️❄️❄️

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
07 December 2023 - 16:21

Mooie foto Bertil is die foto op de pitztaler gletsjer genomen Bertil ???

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 16:46

Ha Peter, jawel op het bovenste stuk Pitztaler-gletscher. De bergen op achtergrond (links) is gebied Solden/ en de Braunschweiger hutte.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
07 December 2023 - 18:41

Ja dat dacht ik al te zien Bertil mooi man . 👉🌨️🏔️⛷️👍

Ted Storms
Ted Storms
07 December 2023 - 09:38

Kan het ook zijn dat de neerslag zich verplaatst qua dag, dus dat bijvoorbeeld de neerslag van dinsdag door verandering in het weer naar woensdag gaat, met gunstigere temperaturen met sneeuw als gevolg? Ipv regen

reageer
J P
J P
07 December 2023 - 09:44

Goedemorgen! Dank voor het weerbericht. Wij gaan zo aanrijden richting oostenrijk, helaas door het huidige weerbericht Ivm regen dienen we te verplaatsen van st johann in Tirol naar een hoger gelegen skidorp. Ik ben zelf ervaren maar heb de komende dagen een beginner met me mee, iemand tips voor tm dinsdag waar de regen aan voorbij schiet mbt hoogte en blauwe pistes? Ik zelf zat te denken tot nu toe aan hochgurgl of obertauern, helaas geen ervaring daar om een knoop te kunnen doorhakken🤓 Alvast bedankt en een goed (ski)weekend!

reageer
J K
J K
07 December 2023 - 10:04

Ik vond zelf Obertauern wel wat meer geschikt voor beginners lijken dan Gurgl. In beide gebieden ligt door de hoogte natuurlijk wel op de loer dat je (om de regen te ontwijken) boven de boomgrens zit en het zicht niet bepaald lekker gaat zijn. Hoe erg beginner is deze persoon? Volledige oefenweides start? Of ondertussen al wel een beetje prima blauw? En even outside the box, waarom niet gewoon een stukje doorrijden naar Italië en genieten van een zonnetje?

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2023 - 10:56

Ja, dat wilde ik ook adviseren. De Seiser is prima voor beginners.

J P
J P
07 December 2023 - 10:58

Dank voor bericht! Beginner is 1x eerder op wintersport geweest maar heeft het wel snel en redelijk onder de knie als ik kijk naar vorig jaar, blauw ging lekker op een rustig tempo. Italië nooit eerder wezen skiën dus dat betreft geen enkel idee waar ik heen zou moeten gaan, stap zo de auto in haha. Betreft de boomgrens en slecht zicht, snap ik! maar liever dat dan een plens regen🤣

marc van de poel
marc van de poel
07 December 2023 - 11:18

Kwestie sneeuwzekerheid is Hochgurgl een absolute topper. En veel blauwe pistes en ultra moderne liften. Enkel de portemonnee moet dat kunnen volgen. Veel zoek - plezier.

Marja  Skiër
Marja Skiër
07 December 2023 - 13:38

Hoch en Obergurgl hebben mooie blauwe pistes, je kunt overal komen op blauw. Voor gevorderde skiërs ook genoeg uitdaging en een groot gebied met variatie. En het ligt hoog/sneeuwzeker. Echt de beste keuze!

Nicky Ski
Nicky Ski
07 December 2023 - 09:46

Hoi Michael en Lander, terwijl het weer doorgaans maar voor een paar dagen vooruit redelijk goed te voorspellen is (twee weken is eigenlijk al te ver in de toekomst) kun je er de afgelopen (10?) jaren de klok op gelijk zetten dat er rond half december een warme golf over ons landje en de Alpen komt. Vaak rond kerst zelfs een graad of 15, in ieder geval hier in Nederland. Ik vind dat zo’n wonderlijk verschijnsel. Weten jullie wat de oorzaak is van die standvastig weer-trent in december, terwijl de rest van het jaar niet te voorspellen is ?

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
07 December 2023 - 11:22

Deze vraag is mij vaker gesteld Nicky. Ik heb er geen verklaring voor😇

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 11:47

Weers singulariteiten

Matthias Vandendriessche
Matthias Vandendriessche
07 December 2023 - 10:25

Wij vertrekken 17/12 naar bestelling voorlopig niet gekend. Lech of Saint-Martin-de- Belleville zijn onze eerste keuzes. Iemand suggesties. Apres ski niet nodig, ruim skigebied, lekker eten op en naast de pistes.

reageer
J K
J K
07 December 2023 - 10:38

Wij vertrekken de 16e en weten ook nog niet waarheen. Daar waar volgende week woensdag/donderdag het zwaartepunt van de sneeuwval gaat liggen gaan wij naartoe.

marc van de poel
marc van de poel
07 December 2023 - 11:23

Lech en Les Menuires zijn nogal verschillende (soort) bestemmingen. Kwa hoogte is Les Menuires en buur Val Thorens uiteraardbeter, kwa gezelligheid is Lech uiteraard beter. Alleen de hoogte van Lech lijkt mij een beetje nipt. Niet enkel in verband met de regen tot dik boven de 2000 m maar ook de slechte kwaliteit van de sneeuw.. Obergurgl-Hochgurgl, misschien??

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
07 December 2023 - 11:55

Ik zou Frankrijk links laten liggen en het meer in het oosten van de Alpen te zoeken. Obertauern bijvoorbeeld ligt erg hoor en sneeuwzeker

Harry Verduin
Harry Verduin
07 December 2023 - 10:27

Diepsneeuw op de piste

Reactie #122734 op weerbericht reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
07 December 2023 - 10:27

En een prachtig zonnetje, echt een paradijs hier

Reactie #122735 op weerbericht
Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 11:49

👌👌

Merije ...
Merije ...
07 December 2023 - 12:27

Woooooh prachtig!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
07 December 2023 - 12:45

Geluksvogel 👍

Tamara S.
Tamara S.
07 December 2023 - 15:41

👌waar zit jij nu Harry?

Matisse S
Matisse S
07 December 2023 - 10:29

Volgens het weer op jullie app gaat er op de berg in Wildschönau in totaal 37 cm sneeuw vallen op dinsdag 12/12 & woensdag 13/12. In het dal wel regen, maar al bij al lijkt het nog mee te vallen 🤞🏼

reageer
Sjaak W
Sjaak W
07 December 2023 - 10:36

We klagen teveel😂😂, ik ga al heel wat jaartjes naar Lermoos en ik denk dat het zeker 12 jaar geleden is dat er al zoveel sneeuw lag begin December.

reageer
Harrald Kroeze
Harrald Kroeze
07 December 2023 - 11:00

Mee eens Sjaak. Wij komen er ook al zo'n 18 jaar. En in die 18 jaar een paar mindere jaren gehad maar zelfs dan kon er prima geskied worden. Voor de sfeer en beleving is veel sneeuw natuurlijk het ultieme.

martin libbrecht
martin libbrecht
07 December 2023 - 14:20

dat is juist Sjaak wij hebben nog jaren gekend dat het maar de 23 ste december begon te sneeuwen de dag dat we toekwamen ,zo een luxe hebben we nog maar weinig gehad zoals dit jaar in Lermoos

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2023 - 11:00

Weer een duidelijk weerbericht Michael. Uiteraard ontkomen we in een winterseizoen niet aan zo af en toe een warmere periode (al dan niet met regen). Ik duim voor alle kerstgangers dat de schade meevalt danwel dat er daarna weer sneeuw valt 🤞❄️

reageer
Merije ...
Merije ...
07 December 2023 - 12:28

Bedankt Michael, fijn dat de warmte maar van korte duur lijkt te zijn!! Duimen❄️🎄⛷️

reageer
Rob Van Elen
Rob Van Elen
07 December 2023 - 12:41

Lekker weertje en veel sneeuw in Lech

Reactie #122755 op weerbericht reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
07 December 2023 - 12:46

Hey Rob, je bent er! Veel plezier.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 13:02

Veel ⛷⛷genot gewenst 👍❄️🌞❄️🌞

Rob Van Elen
Rob Van Elen
07 December 2023 - 13:02

Thx

Mieke Jansen
Mieke Jansen
07 December 2023 - 13:15

Heerlijk beeld, geniet ervan Rob

Lander Tijtgat
Lander Tijtgat
07 December 2023 - 12:46

Sölden vandaag. Niet komen! Ik herhaal: niet komen! 🫣

Reactie #122758 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
07 December 2023 - 13:00

🤣🤣😉

Gerda Hensen
Gerda Hensen
07 December 2023 - 13:35

Ja, ik zie het al. Het is behoorlijk dringen daar😂

Rob Van Elen
Rob Van Elen
07 December 2023 - 13:03

Zo mooi nu

reageer
Rob Van Elen
Rob Van Elen
07 December 2023 - 13:04

Reactie #122765 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
07 December 2023 - 13:04

Schitterend 😍

Henny Hoeksma
Henny Hoeksma
07 December 2023 - 13:43

Wauww, echt mooi

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 13:47

👌👌

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
07 December 2023 - 15:15

Omeshorn , vanuit oberlech zo te zien ?

Rob Van Elen
Rob Van Elen
07 December 2023 - 15:24

Ja klopt precies bij Sonneterrasse

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
07 December 2023 - 18:00

Kan het wel dromen daar 😂

Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
07 December 2023 - 13:24

Live vanuit Grebenzen laaggelegen skigebied in Steiermark (niet echt gekend in de lage landen, wel bij de Oostenrijkers zelf). Super conditie hier! Dalstation 1007 m bergstation 1870 m Dat is op een uur rijden van Obertauern.

Reactie #122768 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 13:57

Warm water depressie in aantocht. Foto boven op gletsjer en wind neemt toe

Reactie #122773 op weerbericht reageer
Rob Van Elen
Rob Van Elen
07 December 2023 - 15:22

Ook mooi zo wijds uitzicht

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
07 December 2023 - 18:34

Is de run of Fame al open in Lech

Bertil Blaas
Bertil Blaas
07 December 2023 - 19:47

Patrick, gezien de omstandigheden lijkt het mij van wel.

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
07 December 2023 - 20:46

Denk het ook

Steph Priem
Steph Priem
08 December 2023 - 00:42

Patrick, best de app van Arlberg gebruiken voor opening liften en pistes. Gisteren was Rendl nog volledig dicht en Warth/Schröcken opent normaal gezien vandaag. Ik ga volgende week vanaf zondag en het kriebelt serieus 😉.

Rob Van Elen
Rob Van Elen
08 December 2023 - 06:22

Nee was niet mogelijk Auenjet was dicht Wel Weissering die hebben we gisteren gedaan met wat anderen liften en pisten tussendoor

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.