Wat sneeuw in de Noordelijke Alpen

6 december 2023 - 7:40

Gisteren vielen er aan de noordkant enkele stevige sneeuwbuien. Typisch wisselvallig weer met dan weer dikkere wolken en wat later weer een beetje zon. De zuidkant hield het droog en vaak zonnig. Vandaag krijgt het wisselvallige weer aan de noordkant nog een verlengstuk, morgen blijft het droog.


Sneeuwbui in Ischgl gisteren. @LiveUpdates


Doorbrekende zon in Val Thorens. @LiveUpdates


Dik pak sneeuw in Lech. @LiveUpdates

Noordkant blijft gevoelig voor sneeuwbuien
Het weerbeeld in de Alpen is nog niet helemaal tot rust gekomen. Het kwakkelt vooral aan de noordkant nog wat verder. Vanochtend is het langs de hele noordzijde grotendeels betrokken met enkele sneeuwbuien, vooral in de voor-Alpen. In de loop van de dag zal het weerbeeld vanuit de Westelijke Alpen stabiliseren met wat meer zon. Langs de centrale en oostelijke noordzijde blijft het de hele dag grotendeels bewolkt met na de middag en vanavond zelfs nog enkele fellere sneeuwbuien. Vooral in en rond Vorarlberg kan er nog sneeuw van betekenis vallen. De sneeuwgrens ligt nog steeds onderin. Winter dus! Langs de noordkant valt gemiddeld 2-5 cm, lokaal 5-10 cm in de gunstige stau-gebieden. De zuidkant vertoeft de hele dag grotendeels in de zon al schuiven er vooral in de Dolomieten ook wel wat hoge en middelhoge wolkenvelden over vanaf het noordwesten. De nulgradengrens ligt aan deze zijde van de Alpen, door de NW-föhn, wat hoger rond 1400-1600 m. 


Sneeuwbuien aan de noordkant van de Alpen vandaag. Meer zon aan de zuidkant en vooral in het zuidwesten kraakhelder. @Wetteronline

Morgen wordt de pauzeknop ingeduwd
Morgen dan een echte pauze in het weerbeeld over de Alpen. Een tijdelijke impuls van het Azorenhoog dat dichtbij Spanje en Portugal ligt zorgt voor droog en vaak zonnig weer. Met een naar het zuidwesten draaiende wind wordt er plots mildere lucht aangevoerd. In de voor-Alpen en plateaus komt 's morgens wel Hochnebel voor. Daar kunnen we niet aan ontkomen. De nulgradengrens in het westen zwiept omhoog tot 2600 m. In het noordoosten geraakt de zachtere lucht nog niet binnen zodat het hier al vriest vanaf ca. 800-1000 m. Tegen de avond betrekt het helemaal in het westen en dat is de voorbode van een frontaal systeem dat op vrijdag gepland staat.


Onder invloed van een tussenhoog blijft het morgen droog en rustig in de Alpen. De zon komt er goed door. @KNMI


Er kan morgen wel Hochnebel voorkomen met een gemiddelde bovengrens van 800 m. @Profiwetter.ch

Vrijdag weer neerslag
Tegen vrijdagochtend sneeuwt het stevig door in de Westelijke Alpen vanaf ongeveer 1000 m. In de Centrale en Oostelijke Alpen is het dan nog droog met zon en hoge/middelhoge wolkenvelden. Overdag breidt de sneeuwval uit naar het oosten, traag, tot ongeveer de Vorarlberg. Ten oosten daarvan blijft het droog. We verwachten zowel aan de zuid- als noordkant sneeuw, vooral in de westelijke gebieden. In de westelijke binnenboog, gebieden zoals Sestrière of Val d'Aosta sneeuwt het al vanaf 600-800 m. De laatste weerkaarten tonen wel duidelijk minder neerslag in de verwachting. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat de sneeuwgrens na de middag omhoog tot 1200-1400 m. 's Avonds vallen er aan de noordkant nog enkele sneeuwbuien, terwijl het aan de zuidelijke zijde dan weer droog wordt. Tijdens de nacht op zaterdag kan er dan ook in de Oostelijke Alpen wat sneeuw vallen, maar in beperkte hoeveelheden. Zaterdag belooft dan weer een grotendeels zonnige dag te worden. Met een wind die naar het zuidwesten draait beginnen de temperaturen dan wel goed te stijgen met een nulgradengrens opverend tot 2000 m. Tegen zaterdagavond en de nacht op zondag gaat het in de Westelijke en Noordelijke Alpen weer regenen/sneeuwen. Initieel ligt de sneeuwgrens dan rond 1400 m, maar die lijkt dan wel te stijgen tot 2000 m. De zuidkant houdt het droog. 


Vooral weer wat sneeuw in het zuidwesten komende vrijdag. 

Komt de verzachting?
Begin volgende week lijken de Alpen niet te kunnen ontkomen aan een forse verzachting. Bovendien wordt er met de subtropische lucht ook een neerslagzone aangevoerd waardoor de kans op regen van betekenis zal toenemen. Gezien de termijn wil ik hier nog niet te veel op in gaan, maar voorlopig ziet het er niet goed uit voor het sneeuwdek. Halverwege volgende week zou er vanaf het noordwesten weer koelere lucht kunnen binnenstromen, maar dat is allemaal nog heel ver weg. 


Aanvoer van zeer zachte lucht vanaf het zuidwesten begin volgende week. @Wetterzentrale

Fijne dag! Morgen is Michael er weer. 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

25 reacties
Dennis Thorens
Dennis Thorens
06 December 2023 - 07:56

Ai, dat klinkt niet goed! Hopelijk valt het mee!

reageer
Rob Van Elen
Rob Van Elen
06 December 2023 - 07:59

Bedankt Lander voor de vroege update. Hoop dat het allemaal meevalt maar wij treffen het wel goed. Volgens mij onderweg naar Oostenrijk ook redelijk weer zoals ik het kan zien. We rijden straks aan en dan morgen eerste dag skiën. Heb er zin in.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 08:00

Prima periode! Bakken sneeuw momenteel :)

Kevin Ski
Kevin Ski
06 December 2023 - 08:08

Bedankt weer Lander :) Laten we hopen dat de regenschade beperkt blijft en daarna weer een mooie nieuwe sneeuwlaag volgt. Het wordt weer erg spannend. 23 dec naar Arc 1959..🤞

reageer
Stiba
Stiba
06 December 2023 - 08:20

Goede morgen Lander, Wij trekken deze keer naar Mayrhofen (Hippach) voor de eerste keer 😊 Zou je me kunnen zeggen bij welk deel van de Alpen dit gerekend wordt ? Ps elke dag fantastische weerberichten van het sneeuwhoogte team SUPER !!!

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 08:36

Oostelijke Alpen, Inner-Alpien/Noorden

Stiba
Stiba
06 December 2023 - 08:51

Bedankt voor de info 👍 Ik hoorde van velen dat dit een prachtig skigebied is voor jong en oud ervaren en minder ervaren skiër..... we kijken ernaar uit .

Steph Priem
Steph Priem
06 December 2023 - 09:19

Stiba, klopt volledig. Van extreem steil (zie Piste Harraki) tot leuk glooiend 😉.

Stiba
Stiba
06 December 2023 - 10:28

Aan te raden skihutten om er lekker te eten ? Wij gaan richting penkenbahn😊

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
06 December 2023 - 10:47

Waren daar in 2001,leuk afwisselend gebied alleen nadeel dat je met de gondel naar boven en naarbeneden moet en ‘s morgens dan lang moest wachten (ga op tijd 😂)

J K
J K
06 December 2023 - 11:12

Die gondel is tegenwoordig hypermodern met een enorme capaciteit, dus die wachttijden zijn flink afgenomen. Dat je naar beneden moet met de gondel blijft wel zo, en dat vind ik altijd wel jammer.

FrankWintersportFan
FrankWintersportFan
06 December 2023 - 11:25

Er rijdt een prima gratis skibus naar hintertux. Ik zou daar zeker twee dagen gaan skiën. Erg mooi gebied. Bus is rond de 45 minuten bezig maar is echt prima te doen. Even goed opletten waar die start en stopt (bv wandeling naar treinstation).

Stiba
Stiba
06 December 2023 - 11:55

Iemand aanbevelingen qua alm/hutten op de berg om lekker te eten ?

Stiba
Stiba
06 December 2023 - 11:55

👍

Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
06 December 2023 - 18:53

Daarom gaan we nu naar Konigsleiten en zitten daar aan de piste

S Chamonix
S Chamonix
06 December 2023 - 08:22

Bedankt weer voor de update Lander! Ik had een vraagje, ik woon in Chamonix en ben ook graag in Valle D'Aosta te vinden. Nu valt daar jaarlijks echt minder sneeuw/neerslag dan in andere gebieden. Is dit altijd al zo geweest? Want als ik locals spreek dan begrijp ik dat vroeger er wel bakken sneeuw vielen. Wij gaan morgen weer op de latten! Een mooie skitour maken.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 08:38

Ik heb hier niet meteen cijfers van, maar de meest voorkomende luchtstroming is W-ZW in de winter waardoor de Val d'Aosta meer in de neerslagschaduw van de Alpen (Mont-Blanc) ligt en Chamonix duidelijk meer blootgesteld wordt aan neerslag. Het lijkt me dat dit vroeger ook zo was (algemeen luchtpatroon), maar nu komt de luchtstroming misschien vaker voor ...

marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 09:55

Het kan ook zijn dat de locals vooral de positieve dingen onthouden?? Wij denken ook dat het vroeger elke winter een witte kerst was. Die éne keer onthouden we, de regenachtige kerst-en vergeten we liefst zo snel mogelijk. "HET GEHEUGEN IS HET ENIGE PARADIJS, WAARUIT WE NIET VERDREVEN KUNNEN WORDEN" (Jean Pau)

Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
06 December 2023 - 08:24

Nu bij Sunweb €100 extra korting p.p. op je wintersport in de kerstvakantie! Bekijk het aanbod op bit.ly/3T5AhZj (ad)

reageer
J. R.
J. R.
06 December 2023 - 08:50

Dag Lander, Monte Rosa (welke Alpen zijn dit trouwens?) komt ook in het vizier van de warmere lucht? Daar is momenteel heel weinig sneeuw gevallen, zeker i.v.m. zowat alle andere gebieden in de Alpen... wij worden alvast wat ongerust voor de Kerstperiode

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 08:51

Inner-Alpien maar pikt zowel van noordkant als zuidkant wat sneeuw mee. De meeste neerslag valt bij stuwing vanaf het zuiden en die ontbrak de voorbije weken. Afwachten of daar verandering in zal komen. Iets minder effect van de regen wellicht in deze regio

Ted Storms
Ted Storms
06 December 2023 - 08:53

Volgende week donderdag vertrekken we naar St Anton. Kan er al iets gezegd worden over eventuele regenval hier? vrijdag, zaterdag, zondag en maandag op de piste. die flinke laag sneeuw, kan die ineens verdwijnen in het dal?

reageer
J K
J K
06 December 2023 - 11:15

Neem het er vooral vrijdag en zaterdag van, hopelijk blijft het daar zondag nog een tijdje doorsneeuwen. Maar maandag wordt daar wel doffe ellende vrees ik voor je, hopelijk heb je er dan al wat mooie dagen op zitten!

Ted Storms
Ted Storms
06 December 2023 - 15:48

Ik ga volgende week pas, niet deze donderdag. Hopen dat het dinsdag woensdag en donderdag dan wat bij gaat sneeuwen. Zonnetje staat er wel, aldus de nieuwsberichten

J K
J K
06 December 2023 - 18:51

Oh excuus, verkeerd gelezen, dan kom je wellicht zelfs met een prima winters plaatje aan door de sneeuw van woensdag! Duimen dat dat een dik pak gaat worden (ik duim met je mee want ga die zaterdag mogelijk richting Damüls)

Jill  Crijns
Jill Crijns
06 December 2023 - 08:53

En hoe zit het in winterberg voor zaterdag? De berichten blijven wisselen..

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 08:59

Ik kan niet alle individuele berichten antwoorden helaas :P De regen en verzachting wordt vooral nefast voor de noordkant, en vooral de Westelijke Alpen. Deze kant ligt in de vuurlinie van zachtere lucht en neerslag. Het is evenwel nog afwachten hoeveel impact dit allemaal zal hebben, maar ik denk veel. In Winterberg zal de dooi ook toeslaan vanaf zaterdag, maar als de neerslagsommen wat beperkt blijven zal de sneeuw op de pistes dit wel overleven

reageer
Jill  Crijns
Jill Crijns
06 December 2023 - 09:04

Toch bedankt voor de reactie. We wachten nog even af en hopen dat het droog blijft, skiën in de regen vinden we niet zo fijn ;) De pistes zullen wel goed blijven voorlopig met zo.n mooie laag nu al.

marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 09:59

Voor de Zuidelijke Alpen geven ze ook een aantal dagen positieve temperaturen, ook 's nachts, maar niet zo heel veel regen. Gelukkig maar, ze hebben daar vorige week tot op 2400m bakken water moeten verwerken. Risoul in de Hautes Alpes is pas vanaf vandaag terug normaal bereikbaar, na het wegspoelen van de aanloopweg.

Ted Storms
Ted Storms
06 December 2023 - 10:23

Benieuwd wat arlberg dan gaat doen met alle regenval.. spannend, kan niet meer terug😂

Merije ...
Merije ...
06 December 2023 - 09:01

Bedankt Lander, laten we duimen dat het warmtefront als sneeuw voor de zon weer verdwijnt

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
06 December 2023 - 09:04

Het weerbericht van Lander en Michael wijkt wel eens enigszins af / lijkt wel eens enigszins af te wijken van de voorspellingen die je ziet als je via 'Webcams' naar het weer per bestemming gaat. Ik doel dan op temperaturen en neerslag (regen of sneeuw en hoeveelheid). Zo lijkt het in Serfaus allemaal nog wel mee te gaan vallen maar de toon van Landers bericht is (als ik het goed interpreteer) dat er nog wel eens aardig wat ellende op de Oostenrijkse Alpen af zou kunnen komen (en dus ook Serfaus). Ik vermoed dat dat verschil komt doordat Lander en Michael interpreteren wat ze zien in de diverse modellen terwijl het andere weer waar ik aan refereer een voorspelling is op basis van een automatische-output-model / computermodel? Klopt het wat ik zeg of sta ik onzin te verkopen? ; - )

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 09:09

Klopt helemaal Michael! En anderzijds liggen sommige wintersportdorpen ook meer beschut waardoor ze uitzonderingen vormen op het algemene weerpraatje :)

Leen Zwart
Leen Zwart
06 December 2023 - 09:12

Ik denk het wel, misschien ook daarom als meteo fetisjist ik het zo interessant vind de weerberichten van de mannen te lezen en de kaartjes te bestuderen. Ik kijk ook wel eens op de uitgebreide site wetteronline.de Die zitten na 8 dagen (de 16 dagen verwachtingen) er wel vaak naast.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
06 December 2023 - 09:46

Deze vraag is wel eens eerder gesteld, en klopt idd. Michael heeft hier toen antwoord op gegeven.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
06 December 2023 - 11:16

Helder, bedankt voor jullie reacties! Serfaus ligt inner-alpine dus daar gaat het vast meevallen ; - ))

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
06 December 2023 - 09:49

In Samnaun lijkt de regen mee te gaan vallen en valt er vooral veel sneeuw volgens de locale website. Die overigens vaak overeenkomt met de voorspellingen op deze site. Zie jij dat ook Lander?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 09:52

Ja die hoek van de Alpen blijft wellicht goed gespaard!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
06 December 2023 - 12:44

Dat zou mooi zijn!

Han .
Han .
06 December 2023 - 10:00

Op de webcambeelden van La Plagne ziet het er top uit !😎❄️🇫🇷⛷️ 20 januari gaan we heen💪

Reactie #122677 op weerbericht reageer
Han .
Han .
06 December 2023 - 10:02

Reactie #122679 op weerbericht
marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 10:17

Mooier als dit wordt het niet.

Greet ☀️
Greet ☀️
06 December 2023 - 12:36

Zalig!

marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 10:01

Webcambeeld van vorige nacht

Reactie #122678 op weerbericht reageer
Koen Smeijers
Koen Smeijers
06 December 2023 - 10:05

15 december naar het zillertal, hopen dat het daar wat mee gaat vallen qua regen.

reageer
J K
J K
06 December 2023 - 11:17

Volgens mij gaat het daar inderdaad nog wel meevallen, en bovendien heb je daar altijd de gletsjer nog waar bovenop alles alsnog als sneeuw gaat vallen, moet goed komen!

Henk Jongkind
Henk Jongkind
06 December 2023 - 11:22

Ga overmorgen voor een lang weekend naar Kaltenbach. Wellicht ook een dag Zell am Ziller-Gerlos. Zal updates geven.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
06 December 2023 - 11:45

Lekker Henk, kom maar door met die plaatjes. Veel plezier.

Koen Smeijers
Koen Smeijers
06 December 2023 - 13:55

Ha Henk, hoor het graag, wij gaan naar Hochkrimml. Veel plezier in Kaltenbach

marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 10:06

Met man en macht aan het werk om de toegang tot de skigebieden in de Hautes Alpes te vrijwaren en beveiligen. Sinds vanochtend kan men, weliswaar enkel met 4x4 naar Risoul klimmen..

Reactie #122681 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 10:18

Is er zoveel ellende geweest? Weinig gezien in de media!

marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 10:55

Er is vorige vrijdag 165mm water gevallen op één dag. Verschillende modderlawines en aardverschuivingen hebben de toegang tot Risoul afgesneden; in het skidorp zelf zijn verschillende handels-en horeca zaken zwaar getroffen met tot anderhalve meter water in hun zaak. Regionaal staat alles daar in rep en roer. De bereikbaarheid voor de toeristen is nu de hoofdbezorgdheid van de verenigde diensten. Ook de electriciteit en watervoorzienig in Risoul waren verstoort.

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
06 December 2023 - 11:35

Wow wat een ellende. Niks van mee gekregen in de media.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
06 December 2023 - 11:44

Wat triest allemaal. In NL mopperen we over ondergelopen weilanden, maar dit is van een andere orde. Ik gun de uitbaters een mooie Kerst om het leed wat te verzachten 🤞

marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 10:16

nog ééntje van de verwoeste weg. De bereikbaarheid is enkel voor speciale voertuigen mogelijk, maar er is een grote mobilisatie van geboden hulp aan de gang, vanuit de gemeente, het departement, De PACA regio en de staat, om tegen de Kerst het dorp weer open te hebben voor de vakantiegangers.

Reactie #122682 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
06 December 2023 - 10:51

Maar aan de andere kant van Frankrijk, in de Vogezen, is de sneeuwpret alweer begonnen. Le Markstein op 1200m

Reactie #122689 op weerbericht reageer
Michael Postma
Michael Postma
06 December 2023 - 11:22

Ik hoop echt zo dat de schade meevalt in les menuires

reageer
Britt H.
Britt H.
06 December 2023 - 11:34

Ik hoop dat het allemaal meevalt maar als ik zo naar het weerbericht kijkt voorspelt en niet veel goeds. Wij vertrekken rond eind januari richting obertauern. Laten we hopen dat die kant bespaard blijft en het weer kouder wordt...

reageer
jeroen wintersport
jeroen wintersport
06 December 2023 - 16:37

In obertauern hoef je je geen zorgen te maken over de sneeuw, er ligt 2 meter op de piste en de plaats op 1700 meter hoogte, daar blijft genoeg over🥳

Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
06 December 2023 - 16:58

Sneeuwzekerste regio van Oostenrijk. 😉

J K
J K
06 December 2023 - 17:10

Eind januari naar Obertauern, als het daar niet goed is in die periode gaat deze winter de boeken in als de slechtste ooit en bestaat volgend jaar de helft van de skigebieden niet meer.

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
06 December 2023 - 19:12

Mensen niet zo negatief, het is is nog geeneens winter . En de start van heg seizoen is in geen twintig jaar zo goed geweest. De warme appel komt toch wel een keer om de hoek kijken ,zelfs in januari is dat mogelijk

reageer
Tom SHIFAHREN
Tom SHIFAHREN
06 December 2023 - 20:06

Lander , alvast bedankt voor de updates elk dag..👍 Dit seizoen voor het eerst naar Kirchberg (Tirol).. iemand ervaring in dat skigebied “KITZSKI”..? Welke regio is dit in de Alpen betreffende de voorspellingen? Grt

reageer
Alex Kappl
Alex Kappl
06 December 2023 - 21:33

Dit schreef Roel op Wintersporters.nl Die viel mij ook op dat we vaak voor /rond kerst nog even door een warmere periode gaan. Waarbij het per jaar verschilt wanneer we weer de koudere temperaturen terug krijgen. Roel: dat is het Weihnachtstauwetter waar Henrik het over heeft. De zachte fase volgende week komt daarvoor eigenlijk te vroeg, maar uit onderzoek blijkt dat er vlak voor kerst inderdaad een verhoogde kans op dooi is. Ik zal er binnenkort weer eens een bericht over schrijven.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
06 December 2023 - 22:11

Zogenaamde kerstdepressie. Vaak een ZW stroming inderdaad, maar of daar een wetenschappelijke verklaring is, is nog maar de vraag 🙋‍♂️ wellicht de afwisseling van weerspatronen die net zo uitkomt dat het eind november/begin december koud is en het nadien weer zachter wordt (Rossby waves)

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
07 December 2023 - 06:44

Volgens de laatste kaarten lijkt er nu juist een ijskoude winter aanval te komen rond 22 december. Vlak voor de kerst.

reageer
Matisse S
Matisse S
07 December 2023 - 10:42

Ik hoop het 🤞🏼. Wij vertrekken 22/12 in de avond richting Wildschönau.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.