Sneeuwbuien in het noordoosten

24 november 2023 - 7:30

Gisteren kregen de Alpen, na het optrekken van eventuele hochnebel aan de noordkant, een zonovergoten dag. Het was daarbij vooral op hoogte ook zeer zacht. Daar komt vandaag wel duidelijk een einde aan. Vanaf het noorden stroomt er arctische, ijskoude, lucht naar de Alpen. Deze zal de winter inluiden met vooral aan de noordkant ook sneeuw van betekenis. 


Prachtige lenticularis wolken boven de Monte Rosa afgelopen nacht. @meteoschweiz


Prima condities hogerop in Val Thorens gisteren. @LiveUpdates


Volle zon boven bij Kaprun. @LiveUpdates


Ook fantastische condities in Ischgl gisteren. @LiveUpdates


De Seealpsee in de schnee gisteren. 

Vandaag al sneeuwbuien in het noordoosten
Vandaag slaat het weerbeeld al enigszins om. Aan de noordkant neemt de bewolking toe en vooral in het noord(oost)en vallen de hele dag buien. Elders blijft het nog droog en aan de zuidkant ook zonnig. De sneeuwgrens ligt deze ochtend nog rond 1500 m, maar zakt in de loop van de dag, met het binnenstromen van koudere lucht, tot 500-600 m. Tegen vanavond kan er in het noordoosten al een mooie 10-15 cm sneeuw vallen, met een zwaartepunt net ten oosten van Salzburg. Ten zuiden van de hoofdkam zorgt de föhnwind voor wat hogere temperaturen waardoor het hier vriest vanaf 2200-2500 m terwijl dat aan de noordkant 1600-1800 m is (gemiddeld). De wind zwengelt vooral in de bergen aan tot vrij krachtig/krachtig met hogerop rukwinden tot >100 km/u. Vandaag zal ook de neerslag in de Duitse middelgebergtes en in de Ardennen een winters karakter krijgen. Mogelijk wordt hier ook een sneeuwlaag van enkele cm gevormd.


Sneeuw in het (noord)oosten vandaag. @Wetteronline

Vannacht en morgen sneeuw aan de noordzijde
Vanavond en vannacht breiden de buien dan uit naar het westen waardoor de hele noordzijde te maken krijgt met sneeuwval. De Franse Alpen houden het wel overwegend droog. Net als de Italiaanse Alpen die in de schaduw (lijzijde) van de bergen liggen. Over de sneeuwgrens moeten we ons helemaal geen zorgen maken. Die zakt tot onder 300 m door het binnenstromen van arctische lucht.

Morgen zorgt de aanhoudende noord-noordwestenwind dan voor veel bewolking en sneeuwbuien langsheen de hele noordzijde, ook de Noordwestelijke Franse Alpen. Er vallen buien tussen pakweg de Vanoise in Frankrijk en het oosten van de Alpen, maar het zwaartepunt ligt wel in Zwitserland. De sneeuwgrens ligt onderin. Het is, mede door de wind, ijzig koud in de bergen met gevoelstemperaturen die diep onder het vriespunt liggen. In het zuiden blijft het droog en vaak zonnig met een sterke föhnwind. Onderstaand gesimuleerd radarbeeld toont dat de zuidkant het opnieuw droog houdt met zon, op de gebieden dicht bij de hoofdkam na.


Gesimuleerd radar- en satellietbeeld voor morgenmiddag. @Wetteronline

Zondag vallen er vooral in de Noordoostelijke Alpen nog sneeuwbuien. Vanaf het westen klaart het dan enigszins op en aan de zuidkant blijft het gewoon zonnig. Ook de temperaturen gaan vanaf het zuidwesten een beetje de hoogte in. 


Een kleurrijke kaart betekent veel sneeuw de komende dagen. In sommige regio's (Arlberg, Berner Oberland, Salzburgerland, ...) kan tot 50 cm sneeuw vallen. In het westen duidelijk minder. Aan de zuidkant blijft het grotendeels droog. @Bergfex

Volgende week sneeuw vanaf het westen?
Maandag verloopt lange tijd droog met zon en hoge/middelhoge wolken. De frontale structuur van een klein (secundair) lagedrukgebied zal echter tegen de avond het Alpenruim vanaf Frankrijk binnentrekken en een nieuwe sneeuwfase inluiden. Deze keer lijkt het zwaartepunt van de neerslag voor het westen en noordwesten bestemd, al krijgt de hele noordzijde eigenlijk weer een mooie sneeuwlaag. De zuidkant lijkt er opnieuw wat bekaaid vanaf te komen. Hier blijft de tendens droog. Aan de achterzijde van dit frontaal systeem ziet het er naar uit dat woensdag en donderdag koude maar droge dagen worden.  


Sneeuw vanaf het westen maandag/dinsdag. @Wetterzentrale

Michael volgt het morgen verder op. Fijne dag!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

20 reacties
Frankieboy Sneeuwfan
Frankieboy Sneeuwfan
24 November 2023 - 08:01

Goedemorgen! Wat een heerlijke berichten ❄️❄️ Wie weet zijn er volgende week ook de eerste (natte) sneeuwvlokken te zien in Nederland! ☃️

reageer
Sven Robins
Sven Robins
24 November 2023 - 08:08

Goedemorgen! Het winterseizoen is weleens slechter begonnen… @Lander: zijn deze omstandigheden te wijden aan het weerfenomeen El Nino?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
24 November 2023 - 08:09

Nee, wellicht niet direct te linken. De invloed van El Nino op W-EU is sowieso beperkt :)

Marja  Skiër
Marja Skiër
24 November 2023 - 08:35

Die laatste foto van dat meer, wauw die is mooi!

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 09:47

Ja die is idd prachtig Marja!

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
24 November 2023 - 19:54

Wat een beauty, die van het meertje!!!

Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
24 November 2023 - 08:47

Heb je nog nieuwe skisokken nodig? Check dan eens de website van STOX: Vergroot je wintersport plezier met STOX Energy Socks. Door de compressie technologie verbeteren ze de bloedcirculatie van de benen, hierdoor heb je: Geen koude voeten, minder vermoeide spieren, geen last van kramp en langer plezier tijdens het skiën. bit.ly/40QdYZh

Reactie #121806 op weerbericht reageer
Charles Saliha
Charles Saliha
24 November 2023 - 08:53

fantastische sokken voor het sporten, een echte aanrader (en ik heb geen aandelen in Stox)

w palma
w palma
24 November 2023 - 15:20

Ik heb liever die van falke...

Raymond  J
Raymond J
24 November 2023 - 16:27

Ieder zijn keuze. Maar er gaat niets boven Falke SK6… Dé wedstrijd skisok van dit moment.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
24 November 2023 - 08:48

Dat zijn weer super winterse vooruitzichten. Stiekem hoop ik toch ook een keer voor een dump aan de zuidzijde🤞

reageer
marc van de poel
marc van de poel
24 November 2023 - 13:18

En anders ik wel. Met skitrips naar Montgenèvre, Vars en Serre Chevalier in het vooruitzicht hoop ik dat de voorspellingen op middel-lange termijn bewaarheid worden. Die geven vanaf donderdag toch enige sneeuwval voor de Zuidelijke Franse Alpen.

rick veerman
rick veerman
24 November 2023 - 08:54

Er zijn wel fantastisch mooie foto’s ingezonden ! Het was gisteren prachtig weer en gek genoeg waar wij wandelden rond de 1300 m was het onder nul gisteren

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
24 November 2023 - 09:02

Goedemorgen met 🌞

Reactie #121810 op weerbericht reageer
Mieke Jansen
Mieke Jansen
24 November 2023 - 09:35

Wat een heerlijk uitzicht!

Marjon J
Marjon J
24 November 2023 - 09:50

Bij jullie de gletsjer open, Bertil? Hier @Stubai actueel Sturmsperre (ik stond braaf paraat in mijn skileraren outfit 🙈, maar nu weer thuis op de bank aan de koffie ☕️). Geniet ervan, prachtige foto’s!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
24 November 2023 - 12:26

@marjon, de hoge liften dicht. Kleinere lift wel open. En zag tot mijn verbazing dat de hoogste gondel in Solden in bedrijf was. Vanaf P.Gletscher kun je bovenste stuk liften Solden zien. Wordt idd boven stormachtig 🌬🌬🌬

Mieke J.
Mieke J.
24 November 2023 - 15:58

Wow Marjon wat een top job heb je daar! Heerlijk lijkt me dat, wonen en werken in het mooie Stubaital.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 09:18

Beste Lander, Bedankt voor het mooie weerbericht. De verwachte hoeveelheid aan sneeuw centimeters is wel wat minder geworden dan een paar dagen terug. Enige verklaring hiervoor?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
24 November 2023 - 09:28

Ja stuwing is wat minder intens en schuift zondag al snel op naar het oosten. Kan altijd gebeuren, maar ik verwacht nog wel een mooie hoeveelheid ❄️☃️🌨️

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 09:43

Bedankt voor je uitleg, en natuurlijk kunnen zulke verschuivingen voorkomen. Wel fijn er nog genoeg gaat vallen en vooral dat het daarbij lekker vriest!

Henk Jongkind
Henk Jongkind
24 November 2023 - 09:20

Wat een schitterende foto’s deze morgen. Gezien de verwachte sneeuwval zullen dergelijke foto’s voorlopig wel de laatste zijn. Kijk al uit naar de beelden van morgen.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
24 November 2023 - 09:41

Goedemorgen allemaal dat zijn weer mooie WEERBERICHTEN zo vroeg in de morgen 👍 En nou maar hopen dat de verwachte sneeuwval en de koude periode blijvend is . Alleen jammer dat de zuidelijke Alpen er weer bekaaid afkomen wat de sneeuwval🌨️ betreft , maar het is nog vroeg in het seizoen dus dat gaat nog wel goed komen hoop ik . 👉🌨️🏔️⛷️👍

reageer
Harrald Kroeze
Harrald Kroeze
24 November 2023 - 09:44

De maand november in Benidorm en dan halverwege januari een week naar Lermoos/Ehrwald. We kijken ernaar uit en fijn om elke dag alvast het uitgebreide weerbericht te lezen.

Reactie #121817 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
24 November 2023 - 10:03

Dat ziet er zonnig uit Harrald. Geniet van de warmte op je gezicht. Het is in NL zeer onstuimig💨💨🌦️

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 09:59

Ischgl heeft zijn opening gisteren ook gehad. Het ziet er prachtig uit daar. ❄️❄️❄️ ⛷️🏂

reageer
Sjaak W
Sjaak W
24 November 2023 - 10:24

Héééle mooie berichten weer😃😃😃

reageer
Double MG
Double MG
24 November 2023 - 11:26

Wat een heerlijke berichten. Wij wilden naar Dolomieten van 9-16 dec. maar hebben gezien de sneeuwverwachting gekozen voor St. Anton, dat wordt knallen🏂. Ik zal wel wat foto's sturen tzt. En top deze app, ben een fervent lezer en word er vaak heel blij van😊

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
24 November 2023 - 12:29

Als huidig patroon zo blijft, slim gehandeld. 👍⛷

Double MG
Double MG
24 November 2023 - 12:35

Ja dat denk ik ook zeker. Wordt een hoop sneeuw verwacht die kant👍

Marja  Skiër
Marja Skiër
24 November 2023 - 16:13

Arlberg, dus St. Anton, Lech, Zürs en al die andere plaatsen daar, is een echt schnee-loch oftewel een sneeuwgat. Je kon er ook ingesneeuwd raken, dus schepje mee😀

Double MG
Double MG
24 November 2023 - 16:20

Ja ik weet het ben er regelmatig al geweest, maar tx voor de tip😊👍

marc van de poel
marc van de poel
24 November 2023 - 13:22

Goeiemiddag, Lander. Op verschillende weersites zie ik medio volgende week (donderdag) enkele dagen van sneeuwval van enige betekenis voor de Zuidelijke Franse Alpen. Kun jij daar iets over vertellen? Het is wel iets te veraf om echt als vaststaand feit te beoordelen, maar toch..

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
24 November 2023 - 14:06

Ik zie die signalen ook, althans bij GFS :) Maar voorlopig inderdaad nog te ver om te vertrouwen/bevestigen :)

marc van de poel
marc van de poel
24 November 2023 - 15:31

Thanks. Keep up the good work.

Jan Moens
Jan Moens
24 November 2023 - 16:31

Ik volg. Mijn bestemming is bardoneccia. Hopelijk komt er voor de Italiaanse Alpen ook eens wat sneeuw in de weerkaarten.

Snow Scooter
Snow Scooter
24 November 2023 - 13:48

Vandaag in Kaprun aan het skiën. De bovenste liften waren open maar zijn een uurtje geleden gesloten vanwege de rukwinden.

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
24 November 2023 - 13:49

Heerlijk skiën verder goede sneeuw en relatief rustig!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 16:44

Sneeuwstorm is begonnen! 😃 Yess

Reactie #121840 op weerbericht reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
24 November 2023 - 20:36

Hallo Dennis laat die mooie grote roze sneeuwfoto effe doorzakken richting de Dolomieten, want daar kunnen ze ook wel een sneeuwdumpje 🌨️ gebruiken dacht ik zo ha ha ha . 👉🌨️🌨️🌨️🏔️👍

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
24 November 2023 - 21:33

Samnaun valt juist in de prijzen Dennis. 😉😎

Bertil Blaas
Bertil Blaas
24 November 2023 - 21:37

Radar klopt. Haha. Al aantal uren flinke ❄️❄️-val. 👏👏

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 23:01

Ja Dries, ik heb een goede keuze gemaakt vermoed ik zo! Even een jaartje geen dolomieten.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 23:05

Hoi Peter, ja de dolomieten kunnen ook wel wat gebruiken. Voorlopig droge condities daar helaas. Er komt vast wel een keer een zuidstau. Dan krijgt Samnaun er ook weer wat van mee 😉

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 23:07

Bertil, morgen vroeg op en lekker als eerste door de knisperende sneeuw onder je voeten lopen lijkt mij!❄️❄️

Bertil Blaas
Bertil Blaas
25 November 2023 - 05:11

Goedemorgen Het is een redelijk pak ❄️❄️❄️❄️en sneeuwt nu nog altijd ! Hier worden wij ❄️fans blij van.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
25 November 2023 - 05:26

25 cm

Reactie #121854 op weerbericht
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
25 November 2023 - 07:10

Ooo Bertil... hihi jullie vallen echt met de neus in de sneeuw. Met recht een Goedemorgen.❄️🥶💙

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
25 November 2023 - 08:19

Goedzo Bertil ❄️❄️👏👏 Had niet anders verwacht van je. Mooie droge sneeuw zo te zien.

rick veerman
rick veerman
24 November 2023 - 21:40

Het is begonnen de sneeuw

Reactie #121845 op weerbericht reageer
Edwin van der Loo
Edwin van der Loo
24 November 2023 - 21:43

Oeh lekker hoor! ☃️

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
24 November 2023 - 22:40

Heerlijk 👍

Daan Sneeuw
Daan Sneeuw
25 November 2023 - 00:26

In Saint Sorlin d’Arves viel net een kleine centimeter ❄️❄️❄️❄️

Reactie #121851 op weerbericht reageer
Sjaak W
Sjaak W
25 November 2023 - 01:15

50 haha

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.