Regen aan de noordkant

19 november 2023 - 7:30

Gisteren werden we aan de noordkant van de Alpen 's morgens getrakteerd op fantastische sneeuwbeelden. Echt genieten! Aan de zuidkant was het dan weer de hele dag zonnig, en bijna lenteachtig. Ik vertoef zelf in Lugano (Ticino) momenteel waar het gisteren 14°C was met volle zon. Genieten! Later op de dag dreven er vanaf het noordwesten meer wolkenvelden binnen en kreeg de noordkant (vanaf Zwitserland en uitbreidend naar het oosten) te maken met neerslag en een sterk oplopende sneeuwgrens. Inner-alpien kon het nog wat langer tot lagerop sneeuwen. 


Prachtig in het Kleinwalstertal gisteren. @hans_en_odette


Veel sneeuw en bar koud op de Säntis gisterenochtend. @meteosuisse


Mooier wordt het niet. Balderschwang gisterenochtend. @wetterkoess

Regen aan de noordkant
De dag begint aan de noordkant van de Alpen met veel wolken en neerslag. De sneeuwgrens ligt hoog, rond 2200-2400 meter, waardoor er op veel plaatsen regen valt. In de loop van de dag zal de neerslag aan intensiteit inboeten, maar het blijft nog wel lang druilerig. Inner-alpien zal het wolkendek vanaf de middag wel meer en meer openbreken. Cumulatief valt er 10-20 mm, maar in de Arlberg regio is 30-40 mm mogelijk. Hogerop dus weer veel sneeuw, lagerop regent de sneeuw weer grotendeels weg.


Regen aan de noordkant deze ochtend. Inner-alpien sneeuwt het vooral in de Oostelijke Alpen voorlopig nog wel tot lagere hoogte. @Wetteronline


Aan de noordkant valt er neerslag vandaag, aan de zuidkant blijft het droog. @Wetteronline

Aan de zuidkant van de Alpen alweer weinig te merken van het mindere weer. Hier blijft het droog en vrij zonnig met uitzondering van de Dolomieten waar er ook wat neerslag kan vallen. De hoge wolkenvelden reiken wel tot over de hoofdkam. Ook de Westelijke Alpen houden het overwegend droog, zeker richting het zuiden (Ecrins, Alpes Maritimes). In de Mont-Blanc regio kan ook neerslag vallen. De nulgradengrens ligt aan de noordkant rond 2500 m, maar kan in het uiterste zuidwesten zelfs stijgen tot 3500 m. Erg hoog voor de tijd van het jaar. Vanavond zakt de sneeuwgrens door het instromen van koudere lucht achter het koufront, maar de meeste neerslag is dan al gepasseerd. De meeste neerslag valt vandaag duidelijk aan de voorzijde van het koufront, in de warme sector, waardoor het veelal regen is. 


Nog een prachtige foto uit Warth am Arlberg gisteren. De hoge wolkenvelden zijn een indicatie van het warmtefront. @wetterkoess

Vannacht en morgen droog
Vannacht blijft het overal droog. Er ontwikkelen brede opklaringen waardoor het in de meeste regio's van de Alpen zelfs helemaal helder wordt. In de koudere lucht, het koufront is gepasseerd, kan het opnieuw wat beter afkoelen. Een koude nacht dus! Morgen blijft het overdag droog. De Alpen krijgen een vrij zonnige maandag met soms wat meer hoge/middelhoge wolkenvelden vanaf het noordwesten. De koudere lucht rukt op met een nulgradengrens rond 2000 m aan de noordzijde en 3000 m aan de zuidzijde. Tegen de avond kan er in de Westelijke en Noordelijke Alpen mogelijk wat neerslag ontstaan. 

Dinsdag wat sneeuw aan de noordkant
Tijdens de nacht op dinsdag neemt de bewolking vanaf het noorden toe, en vervolgens kan het wat beginnen te sneeuwen. Eerst met een sneeuwgrens rond 1200 m, maar geleidelijk zakkend tot 800-1000 m. Ook dinsdag overdag vallen er aan de noordkant nog sneeuwbuien, vooral in het noordoosten. De sneeuwgrens ligt daarbij algemeen laag en 5-10 cm is zeker mogelijk. De west- en zuidkant houden het net zoals bij de vorige Nordstau overwegend droog met opklaringen. Hier liggen de temperaturen ook aanhoudend iets hoger, ook al koelt het wel overal nog wat af. 


Dinsdag/woensdag volgt een forse afkoeling vanaf het noordoosten met mogelijk ook sneeuwbuien langs de noordzijde op dinsdag. @Wetterzentrale

Uitkijken dus naar dinsdag voor een nieuw winters intermezzo. Deze keer blijvend? We zullen zien! Fijne dag!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

5 reacties
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 November 2023 - 09:50

Mogge Lander en wat jij al zegt op het einde van je WEERBERICHT dat de volgende kou inval vanaf dinsdag dan hopelijk blijvend is ??? We gaan in ieder geval met je mee duimen hoor heerlijk toch al die voorpret. πŸ‘‰β„οΈβ„οΈπŸŒ¨οΈπŸŒ¨οΈπŸ”οΈβ›·οΈπŸ‘

reageer
Sjaak W
Sjaak W
19 November 2023 - 10:53

πŸ˜ƒπŸ‘

Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
19 November 2023 - 09:57

(AD) Regel nu je Black Friday wintersportdeal bij Sunweb! €100 korting per boeking op geselecteerde wintersportvakanties. Kijk snel op: bit.ly/3SNc4qw

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
19 November 2023 - 12:35

Beste Lander, wat leuk dat je in mooie Lugano bent. Ik heb een vraagje, wat mij opvalt is dat er in de vorstgrens zo'n groot verschil zit in een behoorlijk kort tijdsbestek. Van bijna tot in het dal en een dag later weer tot ongeveer 3000mtr. Was dit verschil in korte tijd vroeger ook zo of is dit typisch iets wat bij ons opwarmende klimaat hoort?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 November 2023 - 17:39

Niet echt statistieken van, maar door klimaatverandering kunnen de verschillen wel toenemen wat het op en neergaan van de nulgradengrens kan verklaren ..

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
19 November 2023 - 18:02

Dankjewel Lander, best bijzonder

Sjaak W
Sjaak W
19 November 2023 - 14:58

Tis nog maar stilletjes zeg. Geen flinke dump in et vooruitzicht denk ik

reageer
J K
J K
19 November 2023 - 15:35

Haha ja, het zal richting de kerstvakantie vast weer een stuk drukker worden met de "Goedemorgen Lander/Michael, wat zijn de vooruitzichten voor skigebied X voor Kerst?"-verzoekjes

Sjaak W
Sjaak W
19 November 2023 - 16:23

Idd jaπŸ˜‚πŸ˜‚

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
19 November 2023 - 17:09

Ben nog niet in de modus momenteel

Reactie #121616 op weerbericht
Stijn Raes
Stijn Raes
19 November 2023 - 19:47

Zie nochtans voor komend weekend serieuze nordstau? Of zie ik dit verkeerd?

Gerda Hensen
Gerda Hensen
20 November 2023 - 17:10

Pittige cliffhanger Lander. Ik duim dat we nu echt de winter in duiken. Ik weet dat voor velen van ons het nog even duurt voor we kunnen genieten van onze wintersport. Maar de voorpret van mooie foto’s met besneeuwde bergen brengt altijd vreugde.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.