Zachter vanaf het zuidwesten

18 november 2023 - 7:30

Een echte Nordstau gisteren leverde een dik pak sneeuw op. Het was/is smullen van de foto's. De meeste sneeuw viel duidelijk in Vorarlberg met daar tot meer dan 60 cm sneeuw. Maar ook elders vielen er soms ettelijke decimeters, zelfs nog wat meer dan verwacht. Dankzij de koude lucht zakte de sneeuwgrens ook fors door. Een echte winterinval terwijl het aan de zuidkant en ook in het westen droger en zonniger bleef. 


Volop winter op de Riedbergpass.@wetterkoess


Dik pak sneeuw in Mittelberg. Via @hansterbraak


Snelle accumulatie in het schneeloch Balderschwang. @wetterkoess


Volop sneeuwval in Warth. @nikzimmerman


Meer dan 60 cm sneeuw gisteren in Warth/Lech. @Geosphere


Sterk contrast tussen noord- en zuidkant gisteren. @NASA

Vandaag stilaan zachter
Vanochtend valt er in het noordoosten van de Alpen aan de noordkant nog wat sneeuw. De laatste stuiptrekkingen van de Nordstau die gisteren voor een forse winterinval zorgde aan de noordkant. De sneeuwgrens ligt daarbij nog rond 500 m. In de loop van de dag neemt de intensiteit van dit neerslaggebied verder af. Elders in de Alpen begint de dag droog met opklaringen en wolkenvelden. Het is goed afgekoeld met in de inner-Alpiene gebieden lokaal zelfs strenge vorst (Buffalora: -14°C).

In de loop van de dag zal de bewolking dan vooral in de Noordwestelijke, Zwitserse Alpen beginnen toe te nemen (meer hoge en later middelhoge wolken) en vanaf de namiddag kan hier ook wat neerslag ontstaan. De aangevoerde lucht wordt dan wel snel zachter waardoor de sneeuwgrens snel stijgt tot 2400 m. In de andere gebieden van het alpenruim (zuidwesten en zuiden) blijft het droog met de hele dag meer ruimte voor de zon. De temperatuurgradiënt ligt diagonaal over de Alpen. De nulgradengrens verschilt 2000 m met 1200 m in het noordoosten en 3200 m in het zuidwesten.


Tijdelijk meer invloed van hogedruk vandaag met daardoor algemeen droger weer. Na de middag zorgt stuwing en een warmtefront voor wat regen/sneeuw vanaf het noordwesten. @KNMI

Tegen de avond verwacht ik dat de neerslag vanuit Zwitserland verder zal uitbreiden naar het oosten langs de noordkant. Helaas gaat dan wel overal de sneeuwgrens de hoogte in en valt er lagerop dus onvermijdelijk ook regen. Er staat in de bergen nog steeds een stevige noordwestenwind met boven 3000 m en in de föhngaten rukwinden tot >100 km/u. Daar zijn we dus nog niet vanaf. 

Vannacht en morgen weer wat regen
Vannacht en ook morgen wordt dan weer minder fijn met langs de hele noordzijde wat regen. De sneeuwgrens ligt boven 2000 m dus in de meeste wintersportdorpen valt de natte variant van neerslag. Net zoals bij de Nordstau gisteren verwachten we de meeste neerslag in de Arlberg regio. De meeste sneeuw, maar nu dus ook de meeste regen. Aan de zuidkant blijft het droger en veelal zonniger met een wind die het wolkendek openscheurt. De nulgradengrens ligt morgen op een hoge 2500 m in het noordoosten tot 3500 m in het zuidwesten.


Vannacht en morgen valt er vanaf het noordwesten wat regen. @Wetteronline

Volgende week 
Maandag ziet er best oké uit in de hele alpenboog. Er is ruimte voor de zon, maar er passeren ook heel wat hoge en middelhoge wolken. Mogelijk valt er na de middag wat neerslag in het westen en noorden, maar veel verwacht ik daar niet van. De temperaturen gaan weer sterk naar beneden met een nulgradengrens rond 1800-2000 m aan de noordkant en 2500 m aan de zuidkant. Dinsdag krijgt de noordzijde dan weer te maken met sneeuwbuien (vanaf ca. 1000-1200 m) terwijl het aan de zuidkant droog en zonnig blijft. Een contrast dat voorlopig lijkt aan te houden ook in de dagen nadien, al lijkt het dan wel algemeen droger te blijven. 


De zuidkant houdt het de komende dagen helemaal droog. Alle neerslag komt vanaf het noorden of noordwesten. @Wetteronline

Fijne dag! Graag tot morgen :)

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

10 reacties
Sjaak W
Sjaak W
18 November 2023 - 08:33

Goedemorgen Lander, Wat een geweldige dag gisteren en wat een mooie plaatjes☃️ Maar vormt die halve meter die nu aan de noordkant is gevallen een beetje de basislaag of gaat deze weer volledig verdwijnen door die regen. De vorst zit immers nog niet voldoende in de grond en de dooi werkt dan van twee kanten toch?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
18 November 2023 - 08:47

De regen zal de sneeuwlaag sterk aantasten, maar gezien de beperkte hoeveelheden denk ik dat er zeker in de goed voorziene gebieden wel wat kan blijven liggen :)

Sjaak W
Sjaak W
18 November 2023 - 10:16

Ok, en dan bedoel je die gebieden waar ook de kanonnen al regelmatig aan staan en het prepareren al een beetje is begonnen? Dit scheelt ook enorm per gebied zie ik wel

Catja Van der Waals
Catja Van der Waals
18 November 2023 - 08:34

Het is nog te vroeg om echt te juichen voor de sneeuw deze winter, maar ik geniet van deze foto’s

reageer
Steph Priem
Steph Priem
18 November 2023 - 08:59

Lander, idd ziet er goed uit. Nog 4 weken en dan richting Warth 👍😉.

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
18 November 2023 - 09:35

Wat een prachtige beelden op de webcams. En wat een heerlijke dag gisteren. Nu maar eens afwachten wat er van over blijft in de dalen, zal wel weer een natte boel worden de komende dagen. Op naar de volgende sneeuw aanval!

reageer
Arjen B.
Arjen B.
18 November 2023 - 10:12

Met al die mooie beelden begint het nu serieus te kriebelen. Bijgaand een webcam foto van vanmorgen in Gargellen.

Reactie #121592 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
18 November 2023 - 12:34

Zo wil je de winter in de bergen zien !!

Hek1950 .
Hek1950 .
18 November 2023 - 10:27

Als het weerbericht in Sneeuwhoogte verschijnt dan komt de wintersportvakantie weer inzicht. Mooie sneeuwval gisteren laat de kou en nog meer sneeuw maar komen. Duurt nog 2 maanden voordat wij gaan. Bedankt voor de komende weerberichten en een fijn weekend!

reageer
J K
J K
18 November 2023 - 11:12

Schitterende beelden, het is weer genieten! Lange termijn oogt wel heel onzeker, spannend wat dat op gaat leveren! Wordt daar morgen wat verder op in gegaan of is dat ook nog te vroeg?

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
18 November 2023 - 11:18

met deze berichten denk ik 2-9 december maar eens voor de noordalpen te kiezen. Iemand een idee welke skigebieden in Oostenrijk of Zwitserland aan de noordkant al veel open zullen doen (meer dan enkel glestcher gebied). Ik denk de ususal suspects Sölden, Gurgl, Ischgl, mss Arlberg, maar mis ik nog iets?

reageer
J K
J K
18 November 2023 - 11:47

Volgens mij is lagergelegen en daardoor minder usual suspect die toch al vrij vroeg bezig is met veel open gooien Schladming, heel leuk gebied bovendien! En Silvretta Montafon heeft de meeste pistes toch ook vrij hoog liggen, dalafdaling zal dan niet open zijn gok ik

marc van de poel
marc van de poel
18 November 2023 - 12:49

Ik ben destijds 2x naar Flachau geweest begin december. Prima bestemming. (als ze open zijn dan, natuurlijk.)

Rob Van Elen
Rob Van Elen
18 November 2023 - 19:17

Wat veel over het hoofd gezien wordt is Damüls-Mellau Ben ik in 2019 met mijn dochter geweest. Leuk vrij sneeuwzeker en aardig wat kilometers

marc van de poel
marc van de poel
18 November 2023 - 13:10

De zuidelijke Frans Alpen zijn een beetje de kneusjes van de sneeuw-klas. Webcambeeld van de indrukwekkende splinternieuwe kabelbaan in Montgenèvre, die de skiër naar 2580m voert.

Reactie #121602 op weerbericht reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
18 November 2023 - 14:39

Hoi Lander. Ik zie bij Kaprun en andere naastgelegen gebieden eind volgende week -18 graden staan. Heerlijk maar wordt het echt zo koud denk je? Ik ben van plan komend weekend te gaan.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
18 November 2023 - 15:19

Dat min 18 Scooter dat zal wel op de Kitzsteinhorn gletsjer zijn bij kaprun ja dat is bijna 3100 meter hoog dus dat zou zo maar kunnen. ??🏔️❄️❄️👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
18 November 2023 - 15:27

Tijdens nacht mogelijk -13 en overdag -9. In dal overdag iets Pos.temp. op 900 m

Bertil Blaas
Bertil Blaas
18 November 2023 - 15:28

Reactie #121606 op weerbericht
Snow Scooter
Snow Scooter
19 November 2023 - 23:45

Dank je Bertil.

Snow Scooter
Snow Scooter
19 November 2023 - 23:45

Zal het meten komend weekend. Zin in!

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.