Vanuit het westen onstuimig Alpenweer

16 november 2023 - 7:00

Vandaag krijgen Frankrijk en delen van België opnieuw een flink plens water te verwerken. Een actieve randstoring trekt via het noorden van Frankrijk snel oostwaarts. Ook de wind is hier een aandachtspunt. Net zoals in de Alpen, want hier gaat het met name in de Westelijke Alpen boven de 2000 meter flink spoken. De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) kruipen op de weerkaart dicht naar elkaar toe. De kenner weet vast wat dit betekent. Veel wind in verband met het grote luchtdrukverschil. Aan de zuidflank van de Franse randstoring trekt deze ochtend een neerslagzone in sneltreinvaart via de Franse Alpen in de richting van de Berner Alpen en zuiden van Duitsland. In deze gebieden valt dan ook de nodige regen, met vanaf ongeveer 1900 à 2000 meter ook wat sneeuw. Ik verwacht tijdens deze passage ongeveer 10 tot 15cm verse poeder.

Oostenrijk houdt het op de Arlberg na vanmiddag grotendeels droog. De zon schijnt hier regelmatig tussen de wolken door. De westelijke Italiaanse zuidzijde / Wallis pakt hogerop ook wat sneeuw mee. Waarschijnlijk een bescheiden 5 centimeter, want de neerslagzone verplaatst zich erg snel.


Na de regen klaarde het gisteren mooi op in Saint Gervais / Mont Blanc regio. @Saint Gervais


Obertauern pakte gisterenochtend nog een flinke sneeuwbui mee. @Webcam

Vrijdag kouder met veel sneeuw
In de nacht van donderdag op vrijdag slaat de winter weer toe. We zagen dat scenario dagen geleden al aankomen. Met een meer naar noordwest tot zelfs noordelijke hoogtestroming bereikt een portie koude en vochtige polaire lucht het Alpengebied. Dit gaat gepaard met een flink dalende sneeuwgrens en de nodige sneeuwbuien. De sneeuwgrens daalt in de loop van vrijdag richting de 1000 meter en lokaal zelfs nog wat lager. Ik verwacht de meeste sneeuw van de Mont Blanc tot aan de oostelijke Berner Alpen. Er valt hier met gemak een kleine halve meter, met tegen gunstig gelegen stauhellingen misschien zelfs wel 75 cm! Voor Oostenrijk is de verwachting met 40 cm in het westen tot 15cm in het oosten wat gematigder. De Dolomieten liggen aan de lijzijde opnieuw vrij Wetterbegünstigt. Ik verwacht hier amper neerslag.


Veel sneeuw de komende 48 uur voor de westelijke noordweststau hellingen, Hoe oostelijker, hoe minder sneeuw. #ECMWF

Vooruitzichten
De hogedrukgebieden laten het voorlopig nog even compleet afweten. Daardoor blijft het weerbeeld in de Alpen uitermate wisselvallig. Zaterdagmiddag wint de zachtere lucht vanuit het westen weer terrein. Er is komend weekend dan ook opnieuw wat kans op enige regen. Gelukkig duurt de zachtere fase niet al te lang. Maandag keert de koude lucht weer terug. Er vallen dan tevens verspreid enkele sneeuwbuien. Verder weg kijken heeft geen zin. Daarvoor is de onbetrouwbaarheid domweg te groot.


Koude pluim van GFS voor St Anton am Arlberg, met regelmatig enige sneeuwval! Goed nieuws mocht deze trend doorzetten!

De komende dagen meldt Lander zich weer bij jullie!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

7 reacties
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
16 November 2023 - 07:31

Hoe loopt de lijzijde precies Michael, is dat de grens Zwitserland/Oostenrijk tov Italië

reageer
Sneeuwhoogte.nl
Sneeuwhoogte.nl
16 November 2023 - 08:00

De lijzijde in de Alpen, in relatie tot de grens tussen Zwitserland/Oostenrijk en Italië, hangt af van de heersende windrichtingen. Over het algemeen komen de vochtige luchtstromen in Europa vanuit het westen. Dit betekent dat in veel gevallen de westelijke en noordwestelijke zijden van de Alpen (waaronder delen van Zwitserland en Oostenrijk) de loefzijde vormen, waar de lucht stijgt en afkoelt, wat leidt tot neerslag. Aan de andere kant, de oostelijke en zuidelijke zijden van de Alpen, waaronder grote delen van Noord-Italië, liggen aan de lijzijde. Dit is de zijde die beschut is tegen de heersende westelijke winden. Hier daalt de lucht, wordt warmer en droger, wat resulteert in minder neerslag en vaak zonniger weer. Dit staat bekend als het 'Föhneffect'. Dus in grote lijnen kun je zeggen dat de grens tussen Zwitserland/Oostenrijk en Italië vaak overeenkomt met de scheiding tussen de loefzijde (Zwitserland/Oostenrijk) en de lijzijde (Italië) in de Alpen. Dit heeft invloed op het weerpatroon en klimaat aan beide zijden van de bergen.

Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
16 November 2023 - 09:42

Dank voor de uitleg

Bertil Blaas
Bertil Blaas
16 November 2023 - 08:14

Goedemorgen Michael. Wederom dank voor de berichtgeving. Het blijft een herfstachtig beeld, 2 dagen wat winterweer gevolgd door 2 dagen zachter weer. Wachten op dec.koude. 👍✋

reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
16 November 2023 - 13:04

Hoi Bertil, zag gisteren pas je vraag. Wij gaan net als dit jaar weer naar Berwang. Was ons heel goed bevallen, vooral de kinderen vonden het geweldig. Hebben jullie al besloten wanner jullie naar Oostenrijk gaan?

Bertil Blaas
Bertil Blaas
16 November 2023 - 13:13

Dag Roland. Ja Berwang is perfecte bestemming. Ligt op 1330 m H. Ons vertrek hangt van herstel van de vrouw af. Zij skied niet en wil eventueel daar met knie verder uitrusten enz.. Gr.👍✋

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
16 November 2023 - 08:25

Heerlijk vooruitzicht! Vrijdag weer 30cm verse poeder erbij ❄️❄️❄️

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
16 November 2023 - 08:43

Je ligt precies goed op koers !! ❄️⛷

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
16 November 2023 - 12:39

Wat is je bestemming dit jaar Dennis? Arabba?

Koos Beijer
Koos Beijer
16 November 2023 - 13:08

Als het goed is Samnaun....denk ik!🤣👍❄️🌨😍

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
16 November 2023 - 13:21

Hoi Dries! Heb teveel mooie plaatjes van Koos gezien afgelopen jaren. Dus Zwitserland is onze bestemmingen 😂

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
16 November 2023 - 13:23

Livigno stond ook eerst op mijn lijstje, bijna geboekt. Maar de reis daarna toe duurt me iets te lang met onze dochter.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
16 November 2023 - 13:30

Ik zie op de webcams dat vandaag de stoeltjes weer aan de kabels zijn gehangen. Ze zijn er duidelijk klaar voor in Samnaun. 23 november is de opening van het seizoen.

Steph Priem
Steph Priem
16 November 2023 - 13:49

Koos, mooi gebied, wel opletten voor de skiënde douaniers maar je zit aan de goeie kant. 19 jaar geleden een horloge (Tissot) gekocht in Samnaun en ze werkt nog steeds.

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
16 November 2023 - 20:08

Heb al gehoord dat Samnaun een mooi skigebied is. Aan sneeuw zal er waarschijnlijk geen te kort zijn. Ligt een beetje op de weg naar Livigno. 😝 Ben nog via Nauders naar Livigno gereden….

Steph Priem
Steph Priem
16 November 2023 - 09:36

Hopelijk blijft die koude pluim boven Arlberg wat hangen 😉. Zondag 17/12 richting Warth.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
16 November 2023 - 09:37

Mogge allemaal nou van mij mag de sneeuw die er vrijdag aan komt nog wel wat uitgebreider zijn hoor , zodat ook de Dolomieten een flink portie sneeuw 🌨️ meepakt 😁😁 . 👉🌨️🌨️🏔️⛷️👍

reageer
Sjaak W
Sjaak W
16 November 2023 - 12:27

Lkkr hoor laat het maar sneeuwen en dat hoog lkkr wegblijven de komende tijd 😂😂

Suzanne Rutten
Suzanne Rutten
16 November 2023 - 11:48

Dit volg ik even niet... "De isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) kruipen op de weerkaart dicht naar elkaar toe." > Ik lees dan dus: veel gelijke luchtdruk op dezelfde plek. "De kenner weet vast wat dit betekent. Veel wind in verband met het grote luchtdrukverschil." > Huh. Groot verschil in luchtdruk? Ze zaten toch juist dicht bijelkaar? Haha anyone??

reageer
J K
J K
16 November 2023 - 11:51

Elke lijn van een isobaar geeft juist een verschillende luchtdruk weer. Dus 2 isobaren met 5 hectopascal verschil die 200 km van elkaar liggen geven minder luchtdrukverschil dan 2 isobaren die op 50 km van elkaar liggen. Die laatste geven meer wind dan de eerste.

J K
J K
16 November 2023 - 12:02

Nu het nog eens goed terug lees snap ik de verwarring wel, haha. Voor de duidelijkheid: een isobaar is een lijn die weergeeft dat op elk punt van die lijn de luchtdruk hetzelfde is (bijvoorbeeld 1020 hectopascal (hPa)). Overal waar die lijn loopt op de kaart is de luchtdruk dan 1020 hPa, vandaar de "lijn van gelijke luchtdruk". Maar op een isobarenkaart heb je verschillende lijnen lopen (die elkaar dus niet raken) waarbij elke lijn staat voor een andere luchtdruk, meestal in stapjes van 5 hPa. Dus dan heb je bijvoorbeeld de 1000 hPa, 1005 hPa, 1010 hPa, 1015 hPA etc. lijnen (isobaren). Als die dicht bij elkaar liggen heb je dus juist een groot luchtdrukverschil binnen een kleine afstand, en dat betekent wind.

Suzanne Rutten
Suzanne Rutten
18 November 2023 - 12:01

Oooh zoo!! Ja dan snap ik het wel haha. Dankjewel voor je heldere uitleg!!

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
16 November 2023 - 17:38

Een strenge winter na kletsnatte periode heb ik wel eens vaker gezien in het verleden. Zou het dan toch 🙏🙏

reageer
Sjaak W
Sjaak W
16 November 2023 - 18:37

Let's hope Dennis🤗

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
16 November 2023 - 20:10

Strenge winter in de Lage Landen of in de Alpen?

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
16 November 2023 - 23:55

Bericht van Michael is weggehaald. Was experimenteel. Ik vond het wel leuk om te lezen.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.