Veel regen langs de noordkant

14 november 2023 - 8:00

Laten we gisteren en vandaag maar snel vergeten. Gisteren werd de aangevoerde lucht beduidend zachter (al ingezet op zondag) en vandaag houdt de aanvoer van zachte lucht stand. Tegelijk sleept een neerslagzone over met stuwing over de Alpen. Dan weten we genoeg: regen. Op naar woensdag en de dagen nadien, want de jojo gaat dan weer naar beneden. 


De regen doet de verse sneeuwlaag in Le Corbier snel verdwijnen. @Meteovilles


Battle of the seasons in de Vercors. @guillaumelasure


Regen en wind na sneeuw zorgde gisteren al voor een grote lawine in de vallei van de Sionne. @whiteriskslf

Zeer zacht met regen aan de noordkant
Vandaag staat er een stormachtige westenwind recht op de Alpen. In een grote warme sector voert deze bijzonder zachte lucht aan. Langsheen de hele west- en noordzijde van de Alpen is het bewolkt met regen en sneeuw. De sneeuwgrens ligt tussen 2500 m in het noordoosten en 3000 m in het zuidwesten. Veel te hoog om goed te zijn, dus op de meeste plaatsen valt intense regen en regent het sneeuwdek, helaas, weg. De skigebieden die komend weekend een opening gepland hebben zullen het met argusogen bezien. Wat we zeker wel kunnen zeggen: beter nu dan over een maand! Tegen vanavond daalt de sneeuwgrens in het noordoosten weer tot 2000 m en nog een beetje lager.


De straalstroom staat recht W-O op de Alpen, maar met de kern iets te noorden. De Alpen liggen ten zuiden en dus aan dr warme kant. @Wetterzentrale

De meeste neerslag is voor het westen en noordwesten met daar 20-30 cm sneeuw op 3000 m, tot 40 cm in het Mont Blanc gebied en het Berner Oberland. In het noordoosten valt 10-20 cm boven 2500 m. Ten zuiden van de hoofdkam blijft het droog met opklaringen en wolkenvelden. In de zachte föhnwind kan de nulgradengrens hier wel stijgen tot 3400-3800 m. Een stormachtige wind maakt het weerbeeld vandaag helemaal dynamisch. Vooral in het westen en noordwesten zijn langs de hoofdkam rukwinden tot 150 km/u mogelijk. 


Regen langsheen de hele noordkant deze ochtend. Enkel de hoogste massieven in het westen zitten in de sneeuw (Mont Blanc, Monte Rose, Jungfrau...). Aan de zuidkant is het droog en vrij zonnig. @Wetteronline


Het weerstation op Jungfraujoch registreerde vanmorgen al een windstoot van 177 km/u. @MeteoNewsAG

Vannacht zakt de sneeuwgrens
Vanavond en vannacht krijgt de neerslag langs de noordkant een meer buiig karakter. Dat betekent dat het tussendoor ook vaker droog wordt, zeker in de Westelijke Alpen, met ook opklaringen. Aan de zuidkant blijft het alweer helemaal droog en klaart het helemaal op. Het positieve nieuws komt van de sneeuwgrens. Vannacht draait de wind naar het noordwesten waardoor er koelere lucht binnenstroomt. De sneeuwgrens kan dan ook dalen tot 1400-1600 m. Mogelijk ziet het morgen dus weer wit op sommige plaatsen, zo snel gaat het. Vooral in de Arlberg en het noordoosten is de kans op sneeuwbuien reëel. De wind blijft wel stormachtig doorwaaien met in de bergen mogelijk windstoten tot orkaankracht. 

Morgen nog enkele sneeuwbuien in het noordoosten
Morgen is het vooral in de Centrale en Noordoostelijke Alpen nog wisselvallig met enkele buien vanaf het noordwesten. Deze leveren wat sneeuw op vanaf 1200-1400 m. De hoeveelheden blijven wel beperkt tot 2-10 cm.  In het westen en langs de hele zuidkant blijft het droog en vaak zonnig. De wind waait vooral in het Noordoostelijke Alpen nog stormachtig door uit het noordwesten met rukwinden tot 150 km/u in de bergen. Elders zwakt deze een beetje af. De nulgradengrens ligt tussen 1800 m in het noordoosten en 3200 m in het zuidwesten. Een sterk contrast dus diagonaal over de Alpen.


Morgen vallen er vooral in het noordoosten weer sneeuwbuien. @Wetteronline

Donderdag rustiger, vrijdag sneeuw en kouder?
Donderdag wordt een droge en vrij rustige/zonnige dag in de Alpen. 's Morgens verdwijnen de laatste buien uit het noordoosten. De rest van de dag blijft het droog door de passage van een mobiele hogedrukrug. In de loop van de namiddag zal er vanaf het westen meer hoge en middelhoge bewolking binnenschuiven, de voorbode van een nieuw dynamisch weertype op vrijdag. Tijdens de nacht op vrijdag ontstaan er ten zuiden van de Alpen een kleine depressie. Deze zuigt koelere lucht aan via het noorden. Vooraleer deze de Alpen bereikt begint het donderdagavond al te sneeuwen en regenen in de Franse Alpen. De sneeuwgrens ligt dan rond 1800-2000 m. Tijdens de nacht op vrijdag en vrijdag overdag breidt deze neerslag zich uit over de hele noordzijde. De sneeuwgrens gaat daarbij fors omlaag tot 1000-1200 m in het westen en 300-500 m in het noordoosten. Ik schat dat 10-20 cm wel mogelijk is. Een mooie hoeveelheid om de winter weer terug te brengen na het regendebacle. Sommige weermodellen berekenen ook wat neerslag voor de zuidkant, maar algemeen lijkt het daar toch weer droger te blijven. Het gaat in de bergen wel weer krachtig waaien, mogelijk zelfs opnieuw stormachtig. Sommige weermodellen tonen voor de nacht op vrijdag zelfs wat sneeuw in de hogere Ardennen. Een witte wereld vrijdagochtend zou daar de eerste keer zijn dit winterseizoen. 


Vrijdag mogelijk sneeuw over de hele noordkant tot lage hoogte. @Wetteronline

Het weekend ziet er weer droger en zachter uit. Maandag volgt dan alweer een nieuwe afkoeling met neerslag. Het Alpenweer verveelt absoluut niet. Ik ben nu al benieuwd naar de volgende runs van de weermodellen. Morgen is Michael er weer. Graag tot de volgende :)

Fijne dag! Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

15 reacties
Evert Nouwen
Evert Nouwen
14 November 2023 - 08:15

Gelukkig nog vroeg in het seizoen. En gelukkig weer snel kouder. Einde jaar naar Haute-Nendaz 🇨🇭 dat sinds vorige weekend beperkt open is .

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
14 November 2023 - 08:23

Wat een miserie, de prachtige start is meteen weer weggespoeld, even 🏊‍♂️ ipv ⛷️

reageer
J K
J K
14 November 2023 - 08:28

Warm, koud, warm, koud, GFS op lange termijn koud, ECMWF op lange termijn warm, het verveelt absoluut niet! Wij vertrekken op 16 december maar het zou zomaar kunnen dat we op 15 december bij de laatste avondrun pas beslissen waarheen, haha.

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
14 November 2023 - 08:46

Het regenspook is een feit geworden. Zal idd wel roet in het eten hebben gegooid voor gebieden die eerder open wilden gaan. Aan de andere kant zijn dit soort warme golven ook geen verrassingen meer in deze tijd tegenwoordig. Vorig jaar liep ik in mijn korte broek rond de kerstdagen bij 20gr in het kleinwalsertal. Gelukkig wordt het nu snel weer wat kouder.

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
14 November 2023 - 09:01

Klimaat in Alpen is altijd al grillig geweest dan zijn Rockies standvastiger

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
14 November 2023 - 10:20

Ja maar Harry de Rockies zijn voor de meeste skiliefhebbers veel te ver weg voor een weekje skiën ⛷️ , dus moeten wij het toch maar met de Alpen doen , spannend toch ! Wij hebben in de 32 jaar dat we al skiën ⛷️nog altijd kunnen skiën ⛷️ , en daar gaat het om . 👉🤣🏔️⛷️👍

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
14 November 2023 - 10:24

Ja het begin van het winterseizoen is de laatste jaren veel onvoorspelbarer geworden Dennis met al die warme periodes , maar heb altijd nog kunnen skiën ⛷️. 👉🌨️⛷️👍

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
14 November 2023 - 15:01

Hoi Peter, meestal lukt het nog prima om te skiën. Periode plaats en hoogte zijn daarbij wel belangrijk voor een goede kwaliteit sneeuw.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
14 November 2023 - 10:11

Goedemorgen Lander dat is weer een duidelijk WEERBERICHT , en ja ook ik was daar al bang voor , dat een warme periode wel eens roet in in het witte sneeuw tapijt zou strooien , 😢 maar zo een vroege winterse start van dit jaar was ook bijna te mooi om waar te zijn . Maar we blijven wel positief hoor en wachten gewoon op een lange en standvastige koude periode . 👉🌨️🏔️⛷️👍

reageer
Henk Jongkind
Henk Jongkind
14 November 2023 - 11:18

Goedemorgen Lander, Bedankt weer voor het weerbericht. Op de webcams van Kaltenbach duidelijk te zien wat de regen aanricht. Op de naar de koudere periode en zoals je schrijft, zal het er na de sneeuwval weer heel anders uitzien. Gisteren werd nog geschreven over een mogelijk koudere periode eind november. Hoewel nog ver weg, is hier nog sprake van ?

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
14 November 2023 - 14:21

Jazeker. GFS hint meermaals op een koude noordstroming. Afwachten 😇

Reactie #121472 op weerbericht
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
14 November 2023 - 15:05

Dat zou mooi zijn! Het blijft toch altijd weer leuk die weersvoorspellingen.

Henk Jongkind
Henk Jongkind
14 November 2023 - 14:41

Fingers crossed, want zou een mooi scenario worden.

reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
14 November 2023 - 15:58

De gewone wisselvallige herfstigheid is volop zijn staart aan het roeren. Hopelijk zal het gaandeweg koeler worden en blijven, en zodra de winter zich aandient er een mooie stabiele basislaag sneeuw valt en dat die mooi gaat aangroeien in de wintermaanden.

reageer
Suzanne Rutten
Suzanne Rutten
14 November 2023 - 17:08

Precies dit ✌️😁

Suzanne Rutten
Suzanne Rutten
14 November 2023 - 17:08

Dank wederom voor het uitgebreide en heldere verhaal! Tot nu toe lijkt het op de standaard aanloop van het seizoen: in oktober/november even wat sneeuw (oké soit, nu wel héél veel 😉) en dan toch weer een dooifase zo vlak voor het echte seizoen start. Laten we voor iedereen hopen dat het vanaf half december allemaal mooi wit is, en blijft tot einde seizoen! 🙏🤞 Heb er weer mega zin in! 🥳🤩⛷🏂❄️☀️

reageer
rick veerman
rick veerman
14 November 2023 - 20:01

Wij gaan volgende week naar Oostenrijk dus het lijkt erop dat we de winterspullen kunnen meenemen?

reageer
Carl Bosmans
Carl Bosmans
14 November 2023 - 20:28

Amai de gfs kaarten, als die uitkomen dan zit gans Europa in de diepvries met bakken sneeuw.

reageer
Carl Bosmans
Carl Bosmans
14 November 2023 - 20:30

Reactie #121481 op weerbericht reageer
Carl Bosmans
Carl Bosmans
14 November 2023 - 20:30

Reactie #121482 op weerbericht reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
14 November 2023 - 21:35

Maakt iemand mij wakker als de sneeuwvalgrens terug gedaald is?

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
14 November 2023 - 21:48

volgens iemand in Val D'isere lijkt het wel of de moesson heeft toegeslagen.

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.