Warmtefront brengt regen en sneeuw

12 november 2023 - 9:01

Echt winterweer in de Alpen gisteren en eergisteren. Het sneeuwde bij momenten tot ver onder 1000 m waardoor de meeste wintersportdorpen weer in het wit werden gestoken. Genieten van de foto's! Vandaag en de komende dagen liggen de Alpen in de vuurlinie van een turbulent weststau regime met veel neerslag en wind. De temperaturen gaan wel sterk de hoogte in waardoor de sneeuwgrens helaas zal stijgen en er op veel plaatsen regen zal vallen. 


Prachtig herfstweer in Engelberg. @carolinevonb


Nog een prachtige herfstfoto uit de regio Engelberg. @carolinevonb


Dik pak sneeuw in Les Saisies. @thomasblanchar

Veel neerslag met een stijgende sneeuwgrens
Een warmtefront zorgt vandaag vanaf het westen opnieuw voor veel neerslag. Kritiek punt vandaag, morgen en dinsdag is wel de sneeuwgrens. Door het instromen van steeds zachtere lucht zal die markant omhoog gaan. In het westen en noorden, tot aan Vorarlberg valt vandaag langdurig neerslag. Meestal wel in de vorm van buien met tussendoor ook drogere periodes. De sneeuwgrens ligt deze ochtend al rond 2000 m in het westen terwijl dit nog 400-600 m is in het oosten. In de loop van de dag duwt de krachtige westenwind de zachtere lucht verder in de Alpen waardoor de sneeuwgrens vanuit het westen uit snel zal beginnen te stijgen. In de Inner-Alpiene en afgesloten valleien kan de sneeuwgrens nog wat langer laag blijven. In Oberwallis kan het bijvoorbeeld nog sneeuwen tot onder 1400 m tot en met de middag. Ik verwacht langs de west- en noordzijde van de Alpen op uitgebreide schaal 20-30 cm sneeuw (>2000 m). In de typische weststau gebieden (bijvoorbeeld Mont Blanc massief) kan 50 cm sneeuw vallen.


Zachte lucht rukt op vanaf het westen en duwt de sneeuwgrens de hoogte in. @KNMI

In het uiterste oosten van de Alpen blijft het nog droog tot het einde van de namiddag alvorens ook daar de neerslag inzet. Aan de zuidkant is het tijdens de ochtend vrij bewolkt, maar ontwikkelen er overdag mooie opklaringen. Op uitzondering van de gebieden langs de alpenhoofdkam blijft het hier droog met een nulgradengrens rond 1800 m in het zuidoosten en 2600 m in het zuidwesten. Er staat vandaag een krachtige tot in de bergen stormachtige W-NW wind met in de Westelijke Alpen in de windgaten naar het oosten rukwinden tot >140 km/u. Hoe meer naar het oosten, hoe minder wind vandaag. 

Ook morgen regenbuien en winderig
Vannacht blijft het regenen en sneeuwen in de Westelijke en Noordelijke Alpen. Morgen zwakt de neerslag richting de middag dan even af, maar in de namiddag laait deze opnieuw op. Het blijft mild en stormachtig, met een sneeuwgrens die verder stijgt van ongeveer 2000 meter tot 2600 meter in de namiddag. Ook in de Oostelijke Alpen houdt de neerslag morgen voormiddag, wel in buiige vorm, aan bij een sterke tot stormachtig wind. Ook hier zal de sneeuwgrens tot boven 2000 m stijgen (2200-2600 m). Na de middag verwacht ik wel overwegend droog weer in de Oostenrijkse Alpen met meer ruimte voor de zon. Voor rustiger en droger weer moet je morgen opnieuw aan de zuidkant zijn. Daar blijven de omstandigheden ook morgen gunstiger met droog weer en mooie opklaringen. Dicht tegen de hoofdkam is wat overschietende neerslag mogelijk. De nulgradengrens komt hier, net als in het zuidwesten, uit rond 3200 m. 


Zachtere lucht breidt uit over West-Europa. De temperaturen gaan sterk de hoogte in. 


Forse rukwinden de komende dagen. 

Stilaan weer koeler
Ook dinsdag wordt geen fijne dag in de Alpen. Langsheen de hele noordkant verloopt de dag bewolkt met vaak intense regen. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen 2200 m in het oosten en 2500 m in het westen. In de loop van de dag zou de lucht enigszins kunnen afkoelen waardoor de sneeuwgrens begint te zakken, tot 1800-2000 m. De zuidkant houdt het dinsdag, net als vandaag en morgen, droger en wat rustiger.  Tijdens de nacht op woensdag stroomt er dan echt koelere lucht binnen en zakt de sneeuwgrens tot 1200-1400 m. Er kunnen dan weer enkele sneeuwbuien vallen, al blijven de hoeveelheden wellicht beperkt. Ook woensdag voormiddag vallen er nog enkele sneeuwbuien, maar na de middag klaart het vanaf het zuiden op. Donderdag en vrijdag zou er dan langsheen de hele noordkant weer wat sneeuw kunnen vallen tot lage hoogte (1000 m), maar gezien de termijn is het nog te vroeg voor details. De zuidkant houdt het over de hele periode rustiger en droger. 

Morgen is het de beurt aan Michael. Graag tot dinsdag

Fijne dag! Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

15 reacties
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
12 November 2023 - 09:19

Goeiemorgen, wat een prachtige foto’s alweer. En terug met volle enthousiasme jullie weerbericht gelezen!

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
12 November 2023 - 09:30

straf hoe extreem warm het weer wordt na een periode met sneeuw... waarom nooit eens het omgekeerde?

reageer
marc van de poel
marc van de poel
12 November 2023 - 11:29

De natuur en het weer laat zich niets voorschrijven..

Bertil Blaas
Bertil Blaas
12 November 2023 - 12:14

Het gaat er steeds onstuimiger aan toe. Wild en mild herfstweer.

Harry Verduin
Harry Verduin
12 November 2023 - 12:32

juist wel Marc, het wordt altijd te warm, het weer laat zich altijd hetzelfde scenario voorschrijven

Peter M
Peter M
12 November 2023 - 09:37

Goeiemorgen wintersporters! Wij plannen in februari om met onze kinderen naar Valtournenche (it) te gaan logeren en te skiën in het gebied Breuil-Cervinia. Iemand al ervaringen in dit gebied? Ben benieuwd! ⛷️

reageer
Steph Priem
Steph Priem
12 November 2023 - 09:56

Peter M, geweldig skigebied en met Zermatt erbij veel ski kilometers en door zijn hoogte zeer sneeuw zeker, maar bij slecht weer kan het hier dan ook geweldig duvelen. Vanuit Valtournenche vertrekt er een cabinelift met ruime parking want vanuit het dorp is het een lastige en stevige wandeling, skibus rijdt frequent dus is ook een optie. Het dorp ligt aan de enige weg richting Cervinia, dus met momenten kan het er druk zijn. Voor de kids is er boven een gezellige skischool. De dalafvaart naar Valtournenche heeft pittige stukken en vanaf de Kleine Matterhorn 3800 m hoogte zo'n 22 km lang met een kleine rustpauze op een kort zetelliftje.

Peter M
Peter M
12 November 2023 - 10:04

Dankjewel voor je reactie, Steph! Kijken er naar uit! 👍⛷️

Eva deRulo
Eva deRulo
12 November 2023 - 12:04

Geweldig gebied! Ben er maar een keer een paar dagen geweest maar ga zeker terug. Met heerlijke lange afdalingen die goed te doen zijn. En de oversteek naar Zermatt moet je zeker maken. Prachtig daar en echt op grote hoogte skiën. De wind kan inderdaad een spelbreker zijn en dan kan het er echt spoken. Maar dan ben je waarschijnlijk toch binnen omdat de liften dan sluiten. Veel plezier!

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
12 November 2023 - 12:25

Zeker een mooi skigebied met zermat erbij , in het hotel waar we toen zaten bracht de eigenaar ‘s morgens iedereen naar de lift

Peter M
Peter M
12 November 2023 - 12:38

Top! Dankjewel 🙏

Marja  Skiër
Marja Skiër
12 November 2023 - 13:32

Peter M het is het mooiste gebied dat er is. Vanuit Valtournance is het wel wat lastiger te bereiken zoals al is gezegd. Maar als je er eenmaal bent zijn d e mogelijkheden eindeloos. Er is nu voor het 1e seizoen ook een cabine tussen Cervinia en Zermatt op grote hoogte, uniek!. Vooral voor de oversteek zo hoog is dat heel prettig. Kinderen daar weet ik niet, het is erg hoog en uitgebreid gebied. Er is een skischool, dat zeker!

Peter M
Peter M
12 November 2023 - 14:19

Super, dankjewel alvast!

Katrien DG
Katrien DG
12 November 2023 - 19:15

Bedankt voor de info hier. Dit zet ik op mijn verlanglijstje. Welke zijn dan de interessantste dorpjes om te logeren aan de Italiaanse kant?

Steph Priem
Steph Priem
12 November 2023 - 09:38

Vraagje voor Lander of Michaël, zorgt de vele sneeuw niet voor de nodige afkoeling van de atmosfeer zodat de verwachte regen veelal ver-ijst.

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
12 November 2023 - 10:20

Goede vraag idd, die had ik ook 😁

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
12 November 2023 - 12:15

Nee, effect is minimaal (helaas) :)

Kevin Ski
Kevin Ski
12 November 2023 - 10:52

Duidelijk weerbericht. Hopen dat de schade mee gaat vallen. @lander, je sluit gelukkig af met stilaan koeler. Diverse weerapps geven alleen daarna (over 8-9 dagen) ook weer een paar warme dagen. Zien jullie dit signaal ook, met een slag om de arm omdat het iets te ver weg is?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
12 November 2023 - 12:15

Ja nog te ver om daar iets over te schrijven, maar het lijkt inderdaad wat op en neer te gaan

J K
J K
12 November 2023 - 18:00

Gelukkig lijkt die warmere fase (als die er inderdaad komt) droog te gaan verlopen, dat scheelt al heel wat, zeker in deze periode van het jaar met weinig zonintensiteit

Matthijs  Rouw
Matthijs Rouw
12 November 2023 - 11:07

We kunnen ons enorm druk maken maar je hebt het toch niet in de hand. En ik heb nog geen jaar niet kunnen snowboarden zonder plezier. Afgelopen jaren lag er meestal geen tot nauwelijks sneeuw in Montafon rond deze tijd. Altijd nog goed gekomen :) Bedankt weermannen!

reageer
marc van de poel
marc van de poel
12 November 2023 - 11:31

Op alle weerberichten lijkt het in de Zuidelijke Alpen nu te regenen onder de 2000m. Niets is minder waar in Montgenèvre, waar het nog steeds lekker doordumpt. Het O.T spreekt al van 30 cm in het dorp en méér dan een halve meter op de hoogste punten van het skigebied.

Reactie #121379 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
12 November 2023 - 11:44

Ook in Bonneval-sur-Arc (nog) steeds geen regen, maar doodgewone ... sneeuw. Beide dorpen liggen wel 1850m hoog.

Reactie #121380 op weerbericht reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
12 November 2023 - 14:46

Van dit soort beelden ga ik altijd een beetje stuiteren. Is dat raar? ; - ))

Katrien DG
Katrien DG
12 November 2023 - 19:17

Wie dat raar vindt, zit op de verkeerde site te kijken ;-).

@je v H
@je v H
12 November 2023 - 11:50

Lekker lekker lekkerrr!!! 💪🏻

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
12 November 2023 - 12:21

@ Anita love Snow Dag Anita, plan was om 11/11 naar (A) te gaan. Echter vrouw lief loopt komende weken bij fysio/ kinesist ivm plots ontstoken rechter kniebanden. Hinkelt met krukken. Gezien de zeer slechte weersomstandigheden die aanstaande zijn, is het nu niet zo erg. Gr.✋

reageer
Steph Priem
Steph Priem
12 November 2023 - 12:57

Bertil, alvast veel beterschap aan vrouw lief.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
12 November 2023 - 13:14

Beterschap voor je vrouw Bertil. Al een nieuwe datum voor vertrek Oostenrijk? En waar gaan jullie deze keer naar toe?

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
12 November 2023 - 13:46

O dat is jammer Bertil! Veel beterschap voor haar, hopelijk kunnen jullie later in het seizoen nog vd sneeuw gaan genieten!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
12 November 2023 - 15:45

Dank jullie. Zij heeft al paar weken therapie. Morgen overleggen met therapeut of we mss eind volgende week of week erna weg kunnen. 😇 Hebben een woning kunnen huren nabij Plangeross achter in het Pitztal. Gr. 👍✋

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
12 November 2023 - 19:07

Dat zou mooi zijn als dat gaat gebeuren! Zal voor jullie duimen! 🤗

Marja  Skiër
Marja Skiër
12 November 2023 - 22:50

Bertil ik wens je vrouw alle beterschap ❤️‍🩹 en dat zij maar eerst goed herstelt voor jullie weer de bergen ingaan. Daar heb je immers goede knieën nodig! Succes en we horen natuurlijk graag hoe het jullie verder vergaat!🍀🤞

Lodewijk 🤪
Lodewijk 🤪
12 November 2023 - 12:55

Van twaalf tot en met twintig januari a.s. tien dagen Valgardena, ben benieuwd🤐

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
12 November 2023 - 14:47

Geweldig gebied!

Elles, Val Gardena
Elles, Val Gardena
12 November 2023 - 14:50

Daar ga jij geen spijt van krijgen. Zo'n leuk gebied. Wij zijn er vanaf 18 december

Harrie E
Harrie E
12 November 2023 - 18:40

Wij 27 januari 🥳

Katrien DG
Katrien DG
12 November 2023 - 19:17

Wij 30 december in Val di Fassa. Maar Val Gardena gaan we dit jaar wat beter proberen te verkennen.

Jos Schmitz
Jos Schmitz
12 November 2023 - 14:00

Er is nog maar 1 piste van de 27 open op de Reiteralm, maar zo ziet het er nu uit! webtv.feratel.com/webtv/?cam=5415&design=v3&c0=0&c2=1&c27=1&lg=nl&s=0&lc=5417 Donderdag 16 november gaan er op de Plainai 1 of meer pistes open. Echt uitzonderlijk dat het seizoen zo vroeg van start gaat!

reageer
Mieke Jansen
Mieke Jansen
12 November 2023 - 17:25

Voorpret!! Vanmiddag heerlijk filmpjes van YouTube zitten kijken. Mooie afdalingen uit voor ons bekende en nog te ontdekken skigebieden bekeken 😊

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
12 November 2023 - 20:51

Komende dagen toch wel flink stijgende sneeuwgrens met regen. Zal de gevallen laag sneeuw geen goed doen. Zie ook voor aankomend weekend een nieuwe warme golf na wat koudere dagen. Het gaat op en neer deze week. Gelukkig nog geen man overboord. Het is nog pas november.

reageer
Bregje van Ammers
Bregje van Ammers
12 November 2023 - 21:08

Heeft iemand ervaring met het skigebied Monte Rosa. Is het de moeite waard voor 5 dagen skiën?

reageer
Steph Priem
Steph Priem
13 November 2023 - 00:38

Bregje, volmondig ja. Een vrij onbekend gebied maar enorme mogelijkheden om te freeriden. Veel leuke en betaalbare restaurants op de pistes en enkele toch pittige afdalingen, zeker deze naar Alangna. Ikzelf verbleef altijd Gressoney la Trinité, zeer rustig, geen aprés ski toestanden.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.