Zonnige woensdag

8 november 2023 - 8:00

Gisteren vielen er vooral in de Centrale en Oostelijke Alpen nog enkele sneeuwbuien, terwijl er elders meer ruimte was voor de zon. Vandaag zet de weersverbetering zich door met zonnig weer over de hele alpenboog. Maar hoelang duurt het zonnig weer? Niet lang is het simpele antwoord. Vanaf morgen neemt een wisselvallig west-regime het weerruim weer in handen.


Winterse beelden in Montgenèvre. @Montgenevre


Dikke pakken sneeuw en aanhoudend sneeuwval bij Chiareggio.


De pistes zien er al mooi wit uit. @Montgenevre


Goeiemorgen uit een winters Lech.

Zonnige en droge woensdag
Het is lang geleden, maar vandaag staat er een volledig droge dag op het programma in de Alpen. Een uitloper van hogedruk boven de Azoren zorgt voor stabiele condities met volop zon. Regionaal is er eerst wel wat hochnebel mogelijk, maar dit zal op de meeste plaatsen snel verdwijnen. Er staat slechts een zwak tot matige wind. De aangevoerde lucht wordt in de loop van de dag wat milder vanaf het westen waardoor de nulgradengrens klimt tot 2300 m in de Alpes Maritimes (ZW) en tot 1800 m in het noordoosten (Salzburg -Stiermarken). Het wordt genieten vandaag voor iedereen die al in de Alpen vertoeft.


Zonnig weer in de Alpen deze ochtend. In het noordoosten hangt wat Hochnebel. @Wetteronline


Een uitloper van het Azorenhoog zorgt vandaag voor rustig, droog en vrij zonnig weer in de Alpen. @KNMI

Morgen wat sneeuw vanaf het westen
Morgenochtend is het nog droog met in het oosten brede opklaringen en in het westen al meer hoge en middelhoge wolken. Dit is de voorbode van de passage van een koufront. In de loop van morgenvoormiddag vangt de neerslag aan in de Westelijke en Zuidwestelijke Alpen. Na de middag breidt de neerslag langsheen de noord- en zuidzijde uit naar het oosten, maar de intensiteit boet dan wel snel in aan kracht. Mogelijk ontstaat er in de loop van de avond in de zuidoostelijke Alpen wel wat extra stuwing waardoor het koufront hier terug een boost krijgt. Zoals al wel vaker de afgelopen weken blijft het in de Noordoostelijke Alpen het meest zonnig (en droog) dankzij een W-ZW föhn. De eerste neerslag valt al als sneeuw vanaf ca. 800-1000 m. In de loop van de dag gaat de sneeuwgrens dan wel wat omhoog, tot ongeveer 1200-1600 m. In de Westelijke en Zuidwestelijke Alpen is 5-10 cm sneeuw mogelijk, elders blijft het bij centimeter werk. Niet echt het grote materiaal dus. 


Een zwak koufront zorgt morgen voor sneeuw vanaf het westen. @Wetteronline

Vrijdag weer sneeuw voor westhoek van de Alpen
Morgenavond wordt het vanaf het westen uit tijdelijk droger, terwijl er in de Oostelijke Alpen dan nog wel wat sneeuw kan vallen. De weersverbetering is echter van korte duur. Tijdens de nacht op vrijdag zorgt de westenwind die pal op de Alpen blaast voor een heropleving van de neerslag in de Westelijke Alpen. Vrijdag overdag houdt de neerslag hier aan met een sneeuwgrens rond 1000 m. Het is hier wel erg winderig waardoor de sneeuw sterk zal verwaaien. In de Oostelijke Alpen blijft het vrijdag droger met meer ruimte voor de zon. Hier is ook rustiger (minder wind). Tijdens de nacht op zaterdag sneeuwt het in (Noord)westelijke en Noordelijke Alpen mogelijk stevig door met een sneeuwgrens die wel eens zou kunnen zakken tot 800 m. Levert dit zaterdag weer op en top sneeuwbeelden op? 


Vrijdagavond kan er in de Westelijke en Noordwestelijke Alpen mogelijk veel sneeuw vallen tot lage hoogte. @Wetteronline

Volgende week zachter?
Het is onwaarschijnlijk dat we dit tempo van sneeuw en koel weer kunnen verlengen tot de echte winter begint. En het ziet er dan ook naar uit dat we volgende week omschakelen op een zachter weertype. De aangevoerde lucht lijkt meer uit het ZW te kunnen gaan komen en die is intrinsiek beduidend zachter. We volgen het op!


Grote kans dat het volgende week beduidend zachter wordt. @Wetterzentrale

Morgen is Michael er weer.

Fijne dag! Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

8 reacties
Francesco  Livigno
Francesco Livigno
08 November 2023 - 08:21

Een koude start in Livigno ❄️⛷🥶

reageer
Francesco  Livigno
Francesco Livigno
08 November 2023 - 08:21

Reactie #121228 op weerbericht
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
08 November 2023 - 08:50

Woon jij daar Francesco?

Ted Storms
Ted Storms
08 November 2023 - 09:11

Wat grappig, ik volg hetzelfde account. Hele leuke updates zo vroeg elke morgen. nog geen plannen voor livigno, maar denk toch een verlengd weekend die kant op

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 November 2023 - 11:40

Koudste temperatuur van het seizoen tot nu toe?:)

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
08 November 2023 - 22:04

Ik zou wel graag daar gaan wonen maar het is moeilijk daar iets te vinden. Het is onze vaste stek geworden elke derde week van januari.

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
08 November 2023 - 22:05

Ik denk dat het all eens -14 is geweest maar het scheelt toch niet veel.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
08 November 2023 - 10:22

Goedemorgen Lander wat een duidelijk WEERBERICHT is dit weer , maar het is wel jammer dat het WEER volgende week weer om gaat slaan naar een warmere periode 🥲 en eigenlijk was ik daar al een beetje bang voor dat , dat zou gebeuren. En Nou maar hopen dat de sneeuw die er nu ligt daardoor niet al te veel schade gaat oplopen, dat zou erg jammer zijn , dus afwachten maar weer , we gaan duimen dat het allemaal meevalt. 👉🌨️❄️🏔️⛷️👍

reageer
marc van de poel
marc van de poel
08 November 2023 - 10:33

Bedankt voor de plaatjes uit Montgenèvre, Lander. Dat dorp is mijn januari bestemming Indien de condities blijven zoals ze nu zijn, zal het dorp op 18 november zijn skiliften opstarten en het domein openen. Als toegift nog een webcambeeldje. Op de foto zie je in het midden op de achtergrond de nieuwste lift van het gebied : een kabelbaan voor 10 personen, die de skiër naar een gezegende hoogte brengt van 2580m.

Reactie #121232 op weerbericht reageer
Jesper Pel
Jesper Pel
08 November 2023 - 13:44

Wat grappig Marc, vorig jaar gingen we naar hetzelfde skigebied (Grand Massif, 2e week kerst, ik wil er niet meer aan denken) Nu weer. Ben blij dat Montgenevre wat hoger ligt!

marc van de poel
marc van de poel
08 November 2023 - 20:15

De wereld is klein, nietwaar? Wij gaan de week van 27 januari tot 3 februari. Alleszins een sneeuwzekerdere periode dan vorig jaar in Samoëns. Wat een ellende was dat !!

Marjon J
Marjon J
08 November 2023 - 11:36

Guten Morgen ☀️!

Reactie #121233 op weerbericht reageer
Jonkertje 4 Stubai
Jonkertje 4 Stubai
08 November 2023 - 17:15

👍🏻👍🏻Lekker zonnetje en (klein) beetje wind zo te zien, vast geen straf om daar (?Stubaier 🚡🇦🇹gletscher?) te zijn😀

jeroen wintersport
jeroen wintersport
08 November 2023 - 13:21

Goede sneeuw op kitzsteinhorn

Reactie #121235 op weerbericht reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
08 November 2023 - 13:30

Zat er in dat we nog een periode van warmer weer zouden krijgen. Nu nog niet zo heel erg, als het maar niet gebeurd zo rond half december. Afwachten maar.

reageer
Martijn van Harteveld
Martijn van Harteveld
08 November 2023 - 17:49

“Het is lang geleden, maar vandaag staat er een volledig droge dag op het programma in de Alpen.” Kan dat ook een keer voor de Nederlandse Alpenboog? 🌧️

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 November 2023 - 18:36

Helaas :P

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 November 2023 - 18:36

1 meter sneeuw op de Grande Motte. Tignes opent 18 november :)

Reactie #121240 op weerbericht reageer
Mieke J.
Mieke J.
09 November 2023 - 12:50

🥰🥰🥰

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.