Tijdelijke adempauze met zon

1 november 2023 - 7:54

1 november en tijd om de balans op te maken van oktober. De eerste decade van oktober 2023 verliep uiterst zacht in de Alpen, maar uiteindelijk sloeg het weer helemaal om en kregen we echt herfstweer. Vooral tijdens de laatste decade van de maand kreeg het hooggebergte van de Alpen regelmatig sneeuw. De apotheose voor sommige gebieden kwam dan op 31 oktober, gisteren, toen de sneeuwgrens lokaal kon zakken tot 1200 m! Tijd voor november nu. We naderen het echte wintersportseizoen :)


Dik pak verse sneeuw op de Stelvio pas. 


Prachtige winteravond gisteren. 


Mooie ochtend bij de Aletschgletsjer. 


De sneeuwkanonnen op de Mölltalergletsjer stonden vannacht aan. 


Veel verse sneeuw in Livigno gisteren. @Instagram Livigno


-8°C in Buffalora (1900 m) deze ochtend. @Infoclimat

Vandaag lange tijd droog
Vandaag begint vrij zonnig in de Alpen. We profiteren van een tijdelijke adempauze tussen al het neerslaggeweld in. De stroming draait alweer naar het zuidwesten, de wind neemt gedurende de dag toe. In het noorden wordt het opnieuw föhnig. Lang zal het niet echt zonnig blijven want vanuit het zuidwesten arriveert al snel een hoog, steeds compacter wolkendeken. Langzaam raken de hoge toppen in de stuwingsgebieden in de wolken, elders blijven de bergen nog vrij. In de loop van de middag zijn in de Franse Alpen en van Wallis tot aan de Tessiner Alpen de eerste zwakke buien mogelijk, met een sneeuwgrens rond 1900-2100 meter. De opklaringen houden het langst stand in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen ten noorden van de hoofdkam en richting het oosten. Vanavond en vannacht trekken enkele verspreide buien voorbij, vooral aan de zuidkant.  De nulgradengrens klimt vandaag tot 2300 m aan de zuidkant en tot 2800 m in het noordoosten, dus iets hoger dan gisteren.


Grotendeels zonnig in de Alpen. In het zuidwesten hangen wel al meer wolkenvelden. @Wetteronline


Er bouwt opnieuw een drukverschil op tussen Zuid- en Noord-Alpen met een nieuwe föhn-setting. @Profiwetter

Storm Ciaran zorgt ook in de Alpen voor neerslag 
Morgen krijgen de Alpen te maken met de frontale structuur van storm Ciaran. Een actief warmtefront gevolgd door een koufront botst op de Westelijke Alpen en zorgt vanaf morgenochtend voor inzettende neerslag. Tegelijk ontstaat er aan de zuidkant van de Alpen een opstuwing van vochtige Middellandse Zeelucht door een zuidelijke luchtstroming. Deze Südstau fase zal in de loop van de dag steeds intenser worden met een zwaartepunt dat geleidelijk oostwaarts verplaatst. Het koufront zal eveneens oostwaarts over de Alpen trekken. De Noordoostelijke Alpen houden het nog tot de late namiddag droog met opklaringen (föhn). Voorafgaand aan het koufront wordt milde lucht naar de Alpen gevoerd waardoor de sneeuwgrens klimt tot 2400 m. Zodra de koudere lucht binnenstroomt, zakt de sneeuwgrens tot 1600-1800 m. In de ZW-föhn kan de nulgradengrens tijdelijk stijgen tot 3200 m in het noordoosten. In de bergen gaat het weerom krachtig waaien met rukwinden tot 80-100 km/u en mogelijk nog wat meer. 


De frontale structuur van Ciaran ligt morgen over de Alpen en zorgt voor veel neerslag. @KNMI


Mooie ochtend bij het Ridnauntal.

Vrijdag nog sneeuwbuien in het oosten
Tijdens de nacht op vrijdag wordt het koufront uit de Westelijke en Centrale Alpen geëvacueerd, maar in de Oostelijke Alpen blijft het betrokken met regen en sneeuw. Later in de nacht lijkt de buienmolen ook in de Westelijke en Noordelijke Alpen weer te activeren. Daarbij wordt steeds koelere lucht aangevoerd waardoor de sneeuwgrens kan zakken tot, jawel, 1000 m! In het zuidoosten blijft de sneeuwgrens wat hoger. Vrijdag ziet er in de Oostelijke Alpen dan aanhoudend betrokken uit met sneeuwbuien vanaf ca. 1200 meter. Ook in de Westelijke Alpen vallen nog sneeuwbuien vanaf die hoogte. In de Centrale Alpen zorgt de gunstige invloed van een mobiele hogedrukrug voor een droger weertype met opklaringen. Het is vrijdag ronduit koel in de bergen met een nulgradengrens rond 1600 meter ten noorden van de Alpen en 2200-2400 meter ten zuiden van de Alpen. 

Hoeveel sneeuw kan er vallen tot en met vrijdagavond?
Onderstaande kaart toont de verwachte cumulatieve sneeuwhoeveelheden tot en met vrijdagochtend. Het is duidelijk dat het zowaar overal gaat sneeuwen met de meeste sneeuw in de Centrale Alpen (zuidkant) met daar tot 40-60 cm. De Westelijke Alpen krijgen 10-30 cm, de Oostelijke Alpen 5-15 cm. 


Sneeuwval komende 48u. @Bergfex

Zaterdag en zondag komt een nieuw lagedrukgebied aanstormen met weerom veel neerslag. De sneeuwgrens lijkt dan mogelijk wel weer wat hoger uit te komen, maar voor de geopende (gletsjer)gebieden is dat zeker geen probleem. We gaan daar de komende dagen verder op in. Graag tot morgen! 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

5 reacties
JP⛷       ..
JP⛷ ..
01 November 2023 - 08:20

Ik zal eens ter plaatste gaan kijken. Onderweg naar Flachau😊

reageer
Steph Priem
Steph Priem
01 November 2023 - 08:36

JP, alvast een goede reis en stuur a.u.b. updates door 👍😉.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 November 2023 - 11:07

Goed idee en goeie reis 👍

JP⛷       ..
JP⛷ ..
01 November 2023 - 18:09

Dank jullie wel! Ik ben aangekomen en kan inderdaad bevestigen dat er sneeuw ligt op de toppen😊😊 Onderweg 16 graden en een waterig zonnetje.

Reactie #120951 op weerbericht
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
01 November 2023 - 09:12

Goedemorgen lander, zie dat de temperatuur de komende week in sulda am ortler diep de kelder in duikt -12. -16 op 2400 meter houd dit ook in dat er op langere termijn ( 2weken ) wellicht stabieler weer aan komt , of is dat te kort door de bocht

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
01 November 2023 - 14:03

Lange termijn lijkt die tendens er inderdaad, maar net omdat het zo ver is nog onzeker :)

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
01 November 2023 - 09:12

Gaat goed zo , als er maar geen te warme periode aankomt .

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
01 November 2023 - 11:04

Goedemorgen allemaal ik zit effe de herfst beelden op de Belgische TV 📺 te kijken maar de Alpen beginnen al aardig wit te kleuren met een aardig laagje sneeuw 🌨️ en dat met bomen in de herfst kleuren prachtig mooi gezicht allemaal. Het begint alweer behoorlijk te kriebelen als ik dat zie heerlijk die voorpret. 👉🌨️🏔️⛷️👍

reageer
J K
J K
01 November 2023 - 11:16

Dag Peter, als je (net zoals ik) geen genoeg kunt krijgen van deze beelden en ze ook buiten de uitzendingen op de Belgische TV wilt zien zijn er ook allerlei live streams op YouTube te vinden. Zoek op "Austria live Feratel", "Schweiz live Feratel" of "Dolomiten live Feratel".

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
01 November 2023 - 17:10

Goeje tip J K!! Ik zit me nu te vergapen aan de Hintertuxgletsjer!

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
01 November 2023 - 17:53

Ja dat klopt J.K. Dat ken ik ook op het YouTube kanaal . Ik geniet ook altijd van de voorpret dat duurt langer dan een weekje skiën ⛷️ 🤣🤣🤣👉🌨️🏔️⛷️👍

Sjaak W
Sjaak W
01 November 2023 - 18:51

😃👍

Katrien DG
Katrien DG
01 November 2023 - 18:59

Ik ben ook een beetje verslaafd aan die Winterbeelden. Vooral leuk tijdens de herfstvakantie aan zee :-). Maar die tip van de livestreams ga ik ook eens bekijken!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
01 November 2023 - 19:49

Katrien haal de strandstoelen maar binnen, als je nu verlof aan zee hebt 🌬🌬🌬en idd de ❄️beelden kijken is leuk.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
01 November 2023 - 17:06

Jaja, daar zijn we weer!Het begint er al weer heel fijn uit te zien in de alpen 'enzo'. Zo komen we wel in de stemming! : - ))

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.