Föhnige zondag

29 oktober 2023 - 8:15

Gisteren was een prachtige dag in de Alpen waarbij alle eigenschappen van de herfst te zien waren: witte toppen, verkleurde bomen en lagerop nog wat groen. De Alpen krijgen steeds meer witte gebieden waarbij het sneeuwdek uitbreidt. Vandaag wordt die uitbreiding even een halt toegeroepen, met hogere temperaturen, maar vanaf morgen breekt een zeer wisselvallige en mogelijk sneeuwrijke periode aan. November, ja we naderen het wintersportseizoen stilaan echt, lijkt uitstekend van start te gaan. 


Prachtige herfst in Montgenèvre. @Montgenevre


Mooie herfstkleuren in Montgenevre. @Montgenevre


Veel volk op de Pitztaler gletsjer. 


Prachtige herfstsfeer in Zell am See. 


Prachtig gisteren in de Engadin bij Sils am Maria. @segliota

Föhnige zondag
Aan de voorzijde van een lagedrukgebied met kern boven Groot-Brittannië liggen de Alpen in een krachtige zuidwestelijke luchtstroming. Aan de noordkant is het hierdoor föhnig en vaak zonnig (ZW-föhn). Zon en sluierwolken en middelhoge wolkenvelden wisselen elkaar af. In de föhnlucht is het hier zeer zacht (voor de tijd van het jaar), met de nulgradengrens die stijgt tot 3200 m. Aan de zuidkant is er duidelijk meer (opgestuwde) bewolking aanwezig, met af en toe regen. 's Morgens ligt de sneeuwgrens rond 2200 m, maar deze stijgt overdag tot 2500 m. Er valt vooral neerslag aan de centrale zuidkant. De windstoten halen vandaag krachtig tot stormachtig uit in het hooggebergte en de typische föhnvensters.


De straalstroom ligt ZW-NO georiënteerd op Europa. De Alpen liggen aan de zuidoostkant en daardoor in de mildere lucht. @Wetterzentrale


Groot contrast tussen noord- en zuidkant deze ochtend al. @Wetteronline

Morgen steeds meer neerslag
Vannacht verandert er weinig aan de situatie. Met een föhnige zuidwesten/zuidenwind blijft het in het noorden van de Alpen licht bewolkt en droog terwijl er zich aan de zuidkant aanhoudend vochtige luchtmassa's opstapelen met tegen de ochtend meer frequentere regen- of sneeuwbuien. In de loop van de voormiddag wordt de neerslag aan de zuidkant nog wat uitgebreider en ook intenser tot het uiteindelijk langsheen de hele zuidzijde nat wordt. In een opstuw van zeer milde lucht gaat de sneeuwgrens wel omhoog tot 2800 m en hoger. Vooral regen dus.


Neerslag aan de zuidkant morgenvoormiddag. @Wetteronline

Aan de noordkant is het morgen aanvankelijk nog droog met een mix van zon en middelhoge wolken en een stevige föhnwind. Na de middag zal de bewolking vanaf het (zuid)westen verdichten (eerst op hoogte vervolgens met een zakkende wolkenbasis) op nadering van een actief koufront. In de latere namiddag wordt het aan de Franse kant van de Alpen dan ook regenachtig, en vanaf ongeveer 2500 m gaat het sneeuwen. In de noordoostelijke Alpen blijft het nog de hele dag droog. Er waait in de bergen een krachtige tot stormachtige zuidwestenwind, die ook in de typische föhngaten van de hoofdkam vaak met stormachtige windstoten doorbreekt. 's Avond en tijdens de nacht op dinsdag trekt het koufront dan over de Alpen naar het oosten, waarmee de föhnige periode eindigt. De sneeuwgrens gaat dan markant omlaag tot 1600-1800 m. Mogelijk valt er bij de passage van dit front 5-15 cm op veel plaatsen aan de noordkant tot in veel wintersportdorpen.


Tot en met dinsdagochtend valt de meeste neerslag in de Centrale Alpen (zuidkant), met veel sneeuw boven 2800-3000 m. Elders valt er sneeuw tot lagere hoogte tijdens de nacht op dinsdag (5-15 cm). @Bergfex

Hooggebergte sneeuwt in
Dinsdag en de dagen nadien blijft het wisselvallig weer in de Alpen. De lagedrukgebieden nemen een positie meer naar het oosten in (dichtbij de Benelux - ook stormweer bij ons mogelijk) waardoor de aangevoerde lucht een sterke westelijke component heeft. Het ziet er naar uit dat er de komende 10 dagen dan ook vrij veel sneeuw kan vallen en zo lijkt november toch goed van start te gaan om de basislaag op hoogte aan te dikken. 


De trend blijft wisselvallig en koel in de Alpen. @Wetterzentrale


Grote neerslaghoeveelheden tussen vandaag en 8 november. 


Dat kan al tellen ...

 

Een heel fijne dag nog! 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

8 reacties
Filip  Op de latten
Filip Op de latten
29 October 2023 - 08:54

Fijne vooruitzichten, binnen 2 weken naar Hintertux….👍

reageer
Dennis Sival
Dennis Sival
29 October 2023 - 10:13

Goed bezig

Bart 84,5  Km/h
Bart 84,5 Km/h
29 October 2023 - 12:53

Ik ski je eruit

Katrien DG
Katrien DG
29 October 2023 - 09:13

Het is nog vroeg blijkbaar op de SH site bij mijn eerste reactie dit wintersportseizoen. Altijd even wennen aan dat kaartje met de neerslaghoeveelheden om te zien waar de landsgrenzen zijn. Maar ik zie sneeuw voor de Italiaanse Alpen, dus heel blij dat daar ook een laag wordt gelegd!

reageer
Erica van H
Erica van H
29 October 2023 - 09:24

Laat die sneeuw maar komen en de dalende sneeuwgrens klinkt als muziek in de oren!

reageer
Ramses Hoek
Ramses Hoek
29 October 2023 - 10:54

Weer eens een ander soort weerbericht als de afgelopen jaren😀

reageer
Lars TK
Lars TK
29 October 2023 - 11:08

Fohnwind goed te zien in Sölden. Waait alle kanten op.

reageer
Jan Kerk
Jan Kerk
29 October 2023 - 11:40

Solden nu stilgelegd ivm sneeuwstorm

reageer
Pieter Masson
Pieter Masson
29 October 2023 - 12:08

De wind stond toch al de hele week in de kaarten voor sölden

reageer
Francesco  Livigno
Francesco Livigno
29 October 2023 - 20:33

Hopelijk komen deze verwachtingen uit en zal de sneeuwgrens nog wat zakken voor Livigno. Dit zal een mooie basis kunnen zijn voor het nieuwe winterseizoen. 🤞👍❄️⛷

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.