Vrij zonnige zaterdag

28 oktober 2023 - 8:00

De afgelopen dagen koelde het stelselmatig af in de Alpen en viel er viel er vaak neerslag. Het hooggebergte wordt daardoor steeds witter, en ook lagerop kregen we hier en daar al een winterse verrassing. In het noordwesten van de Alpen viel op veel plaatsen zelfs 20-30 cm sneeuw boven 2500 m. 


Stilaan breidt het sneeuwdek in de Alpen uit, getuige ook deze kaart van Kachelmannwetter. 

De komende periode verwacht ik aanhoudend veel neerslag in de Alpen. De herfst is dit jaar, na een moeizaam begin in oktober, duidelijk actief in de Alpen!


Veel sneeuw op de Pic Blanc bij Alpe d'Huez gisteren. @Meteovilles


Ook Flaine werd wakker onder een dun laagje sneeuw. @FLAINEski


Winterse sfeer bij Braunschweiger hutte. 


Een winterse middag gisteren boven op de Zugspitze. 


Winterse condities gisteren op de Pitztaler gletsjer. @LiveUpdates

Mooie zaterdag
Vandaag wordt een mooie en redelijk rustige dag in de Alpen. De zon is al vanaf de ochtend van de partij, en zal dat ook overdag blijven. Met de sneeuw van de voorbije dagen erbij zijn de hogere toppen wit gekleurd terwijl de valleien steeds meer herfstachtige kleuren hebben. Dit contrast zal vandaag prachtig tot uiting komen en levert waarschijnlijk prachtige foto's op. In de loop van de dag trekken er wel wat hoge wolkenvelden over vanaf het westen, en op de dagelijkse gang ontstaan er wat stapelwolken, maar het blijft droog. De nulgradengrens schommelt rond 2300 m in het noordoosten en tot 2800 m in het zuidwesten waarbij de tendens stijgend is (aanvoer van stilaan zachtere lucht). Er staat nog wel de hele dag veel wind uit het zuidwesten met in het noordwesten van de Alpen (vooral rond het Mont-Blanc massief) nog rukwinden tot 90 km/u.


Droog weer vandaag, en ook nog morgen. Het slechte weer hangt nog ten westen van Europa. 

Zondag nog vaak droog, maar wel meer ZW-föhn
Aan de voorzijde van een krachtig lagedrukgebied bij Ierland ziet er ook morgen nog droog en vrij goed uit in de Alpen, zeker aan de noordkant. De zuidwestenwind zal wel aanspannen tot vrij krachtig en krachtig met opnieuw een ZW-föhn en windstoten. In de bergen, en dan vooral in het zuidwesten, zijn rukwinden tot 120 km/u mogelijk. Aan de noordkant van de Alpen blijft het de hele dag droog en vaak zonnig met ook hoge sluierbewolking. Ten zuiden van de hoofdkam, en vooral in het centrum en zuidwesten, ontstaat er dikkere bewolking (ZW-stau) met in de loop van de dag mogelijk ook een bui of wat regen. De sneeuwgrens ligt hierbij rond 2500 m. Aan de föhnige noordkant klimt de nulgradengrens in de loop van de dag tot 3000-3200 m, terwijl het aan de zuidkant al vriest vanaf circa 2700 m. 

Volgende week erg wisselvallig
Vanaf maandag komt de stroming dan weer meer W-O te liggen en schuiven de lagedrukgebieden stelselmatig dichter naar de Alpen. Dit betekent een evolutie naar een zeer wisselvallig weertype waarbij er van tijd tot tijd veel neerslag kan vallen. Vooral tijdens het tweede deel van de week kan dat mogelijk veel sneeuw opleveren, met een zakkende sneeuwgrens. Morgen eens zien of we hier al meer concreet over kunnen zijn. 


Vanaf maandag weer meer algemene neerslag in de Alpen. @Wetterzentrale

Weerbericht voor wereldbeker in Sölden (28-29 oktober 2023)
Vandaag en morgen vinden op de Rettenbach-gletsjer in Sölden de eerste World Cup wedstrijden ski-racen van het jaar plaats. Wat mogen ze verwachten qua weer? Vandaag ziet er uitstekend uit. De zon neemt het grootste deel van de dag voor haar rekening met wat stapelwolken en wolkensluiers die in de loop van de gevorm worden of passeren. De nulgradengrens ligt daarbij rond 2500-2600 m en er staat een zwakke tot matige zuidenwind. Ook morgen ziet er prima uit met brede opklaringen. Mogelijk verschijnt er in de loop van de dag wat stuwingsbewolking vanaf het zuiden, maar veel verwacht ik daar niet van. Het wordt wel wat zachter met een nulgradengrens die klimt tot 3000 m en de zuidenwind spant aan tot 3-4 Bft met rukwinden die toenemen tot 80 km/u. Algemeen uitstekende condities dus voor de wereldbeker. 

Een heel fijne dag nog en graag tot morgen. 

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

6 reacties
Dennis Sival
Dennis Sival
28 October 2023 - 08:38

Het beloofd een mooi seizoen te worden, de start mag er in ieder geval al zijn!

reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
28 October 2023 - 08:41

Het begint erop te lijken ❄️❄️,wacht op de foto’s

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
28 October 2023 - 10:44

Goedemorgen allemaal effe voor de liefhebbers de afdaling in sölden nu live op Eurosport 1” 👉🏔️⛷️👍

Reactie #120866 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
28 October 2023 - 14:34

Het weerberichten beginnen stilaan een winters karakter te vertonen. De landschappen ook..

Reactie #120867 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
28 October 2023 - 14:48

Nog ééntje van de Webcam in Vars. Op de achtergrond de impressionante bergketen van de Font Sancte (3400m)

Reactie #120868 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
28 October 2023 - 14:52

en de laatste van de webcam van Montgenèvre : De Mont Chaberton (3131m)

Reactie #120869 op weerbericht reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.