Nieuwe neerslag vanaf het westen

25 oktober 2023 - 8:30

Neerslag in alle hoeken van de Alpen gisteren. Helaas lag de sneeuwgrens nog vrij hoog en viel de meeste neerslag als regen. Pas in de loop van de namiddag zakte de sneeuwgrens vanaf het westen uit tot gemiddeld 2300 m. Genoeg voor de eerste witte wintersportdorpen, al bleven de hoeveelheden wel zeer beperkt. We kunnen wel steeds meer foto's met sneeuw tonen, en dat is een goed teken. 


De vers besneeuwde toppen werden gisterenavond prachtig belicht door de maan. Webcam bij Zermatt (CH)


Ook bij de Aletsch gletsjer was de avondstemming wondermooi. 

Opnieuw neerslag vanaf het westen
Wie dacht dat we vanaf vandaag gingen overschakelen op een rustig weertype heeft het mis. Er is alweer een nieuwe portie neerslag onderweg. De dag begint nog wel droog en met opklaringen en wolkenvelden. De bewolking zal in de loop van de ochtend en voormiddag wel snel toenemen vanaf het westen, gevolgd door neerslag. Vanaf circa 11u verwachten we dan op steeds meer plaatsen neerslag in de Westelijke en Noordwestelijke Alpen. In de loop van de namiddag en tegen de avond breidt de neerslag dan via het noorden uit naar het oosten van de Alpen terwijl het dan ook in de Zuidwestelijke Alpen op meer uitgebreide schaal begint te regenen en sneeuwen. In de Dolomieten zijn ook een paar buien mogelijk op de dagelijkse gang, maar elders blijft het meestal droog. Ik zie langs de centrale zuidkant en in het noordoosten van de Alpen zelfs mooie opklaringen, geholpen door een droge föhnwind.


In de loop van de dag gaat het regenen en sneeuwen vanaf het westen. @Wetteronline

De sneeuwgrens kan bij de aanvang van de neerslag nog rond 2200 meter liggen, maar stijgt overdag tot 2300-2500 m. Vriezen doet het vanaf ca. 2700 m in het westen en 3000 m in het noordoosten. Cumulatief kan er tot vanavond 10-20 mm, lokaal 30 mm vallen in de Noordwestelijke Alpen. Vertaalt in sneeuw is er 10-20 cm mogelijk boven 2500 m. Het gaat vooral in de Westelijke Alpen stevig doorwaaien met rukwinden tot 80-100 km/u in het hooggebergte. 


De Westelijke Alpen liggen in de vuurlinie van verschillende neerslagsystemen. 

Vanavond en vannacht blijft het langsheen de west- en noordkant vaak nat. De sneeuwgrens klimt in de steeds zachtere lucht wel tot 2600-2800 m waardoor eventuele sneeuw lagerop weer helemaal zal wegregenen. Aan de zuidkant worden de opklaringen breder en blijft het droog.

Ook morgen en vrijdag wisselvallig met uiteindelijk een dalende sneeuwgrens
Morgen trekt de neerslag overdag tijdelijk weg uit de Alpen richting het noordoosten. Vanaf het westen breiden opklaringen uit, maar aan de Oostenrijkse noordkant blijven de wolken wel hardnekkig met nog lange tijd enkele buien. De nulgradengrens klimt naar 2800 m in het noordwesten en 3200 m in het zuidwesten. De weersverbetering houdt wel aan denk je dan. Niet echt. Na de middag gaan de hemelsluizen in de Westelijke Alpen alweer open, met een hoge sneeuwgrens rond 3000 m. 's Avonds en tijdens de nacht op vrijdag breidt deze neerslag zich dan weer uit over de hele noordkant waarbij de sneeuwgrens vanaf het westen uit fors daalt. Mogelijk zakt de sneeuwgrens tegen vrijdagochtend zelfs tot 1800 m. Dat zou betekenen dat het op veel plaatsen wit wordt. Misschien halen we in sommige hooggelegen wintersportdorpen wel 15 cm. Ik kijk alvast uit naar de beelden! 


In de loop van de nacht op vrijdag vagen blauwe kleuren de rode kleuren weg. Het wordt kouder. 


Tijdens de nacht op zaterdag valt er bijna overal neerslag en zakt de sneeuwgrens aanzienlijk. @Wetteronline

Tegelijk krijgt de zuidkant tijdens de nacht op vrijdag ook weer met neerslag te maken vanaf het zuidwesten die zich lijkt te focussen op de Zuidoostelijke Alpen. Hier ligt de sneeuwgrens wel nog aanhoudend hoger, rond 2600-2800 m. Tegen vrijdagochtend valt er dan vooral in de Oostelijke Alpen nog veel neerslag, maar klaart het elders wat op. Dat is dan de voorbode van een vrijdag die er best oké uitziet met zon en wolkenvelden. Vrijdagavond is er in de Westelijke Alpen alweer wat neerslag mogelijk en zo houdt het wisselvallige weer volop aan. Vanaf zondag lijkt het wel algemeen wat zachter te worden. 

Een heel fijne dag nog. Morgen is het weer de beurt aan Michael :)

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

7 reacties
Quintin v W
Quintin v W
25 October 2023 - 08:54

Dit willen we lezen! Straks richting Sölden!

reageer
Annet S
Annet S
25 October 2023 - 17:15

Veel plezier alvast en goede reis! 😎

Thim  Koemans
Thim Koemans
25 October 2023 - 09:37

Elke dag hopen op die markante Temperatuursturz. Zit er voorlopig nog niet in zo te lezen. Blijven duimen mensen.

reageer
Skiwi The Fast
Skiwi The Fast
25 October 2023 - 10:14

Die eerste foto is van de Rothorn webcam en niet de Gornergrat. Wel allebei in Zermatt, maar andere bergtop

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
25 October 2023 - 10:58

Bedankt, aangepast!

Steph Priem
Steph Priem
25 October 2023 - 11:56

Skiwi, idd. goed opgemerkt 🥸👍.

Henk Jongkind
Henk Jongkind
25 October 2023 - 12:06

Goedemiddag Lander, Bedankt weer voor de update. Gisteravond vertelde Michael dat GFS volgende week wellicht een sneeuwdump aan zag komen. Staat deze nog in de verwachting ?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
25 October 2023 - 12:25

Onzekerheid is groot. De Westelijke Alpen krijgen veel neerslag komende dagen en wellicht ook begin volgende week, maar de sneeuwgrens ligt meestal (nog) wel boven 2000 m.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
25 October 2023 - 12:24

Val Thorens :)

Reactie #120797 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
25 October 2023 - 12:28

Komende 48u toch vrij veel sneeuw mogelijk in de westelijke en noordwestelijke Alpen. Hoeveelheden tot 1 meter in het Mont Blanc massief. Vrijdagochtend daalt de sneeuwgrens tot 1600-1800 m.

Reactie #120799 op weerbericht reageer
Erica van H
Erica van H
25 October 2023 - 19:52

👍

Harry Verduin
Harry Verduin
25 October 2023 - 15:44

Eens goed nieuws in te warme tijden, blijkbaar is er al 14% meer ijs dan het 10 jaar gemiddeld en vooral Noord Scandinavië doet het erg goed. Dat is blijkbaar nodig om winterweer te krijgen in Europa. Mooie opbouw naar een erg koude December maand? Zal wel niks van kloppen, maar ik heb koud nieuws nodig om een beetje op te beuren bij regenweer haha

reageer
Sieds Van der Veen (Ramosch)
Sieds Van der Veen (Ramosch)
25 October 2023 - 21:01

Ik help je hopen. Het is iig een natte herfst

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.