Vanuit het zuidwesten onbestendig

23 oktober 2023 - 7:30

We staan aan de vooravond van een vrij turbulente week. Fronten, welke de grens markeren tussen zachte en koelere lucht, trekken daarbij in sneltreinvaart van zuidwest naar noordoost over het Alpengebied. Vandaag is er weer technisch gezien nog niet zoveel aan de hand. In het noordoostelijk Alpengebied is het weerbeeld vrij open met flink wat ruimte voor de zon. In het westen raakt het in de hogere niveau's steeds verder bewolkt (cirrus bewolking), waar de zon vrij wazig doorheen schijnt. De kenners weten wat dit betekent. De hoge cirrus stratus bewolking verschijnt vaak in het voorveld van een naderend lagedrukgebied. Ook de westelijke zuidzijde krijgt met deze hoge bewolking te maken. In de loop van de dag ontstaat hier zelfs wat lichte stau bewolking en sluit ik een lokale lichte regenbui niet helemaal uit. De noordzijde krijgt tegelijkertijd weer te maken met opkomende Föhn verschijnselen met een later op de dag vanuit het zuidwesten flink aantrekkende zuidwestelijke wind.
Ik verwacht in de late avond in de Franse Alpen wat regen, welke zich snel uitbreidt richting de Wallischer en Tessiner Alpen. De sneeuwvalgrens ligt in de zachte lucht met ongeveer 3000 meter nog behoorlijk hoog.


Eerst een warmtefrontpassage. Dinsdag volgt het koufront met een dalende sneeuwvalgrens! @ZAMG

Dinsdag koeler
Dinsdagmiddag bereikt het koufront de Franse Alpen. De sneeuwvalgrens daalt dan in het noorden richting de 2500 à 2200 meter. In het zuiden ligt deze met ongeveer 2700 à 2900 duidelijk wat hoger. Dit levert ongeveer tussen de 10cm en misschien zelfs lokaal 20cm sneeuw op. Zwaartepunt van de sneeuwval ligt waarschijnlijk rond de Mont Blanc en St Moritz regio.


Sneeuwvalgrens is vanuit het dal in Saas Fee goed waarneembaar


In Saas Fee viel boven 2100m een mooie laag verse sneeuw! Foto' s via Rolf Ketelaar / Live Updates


Mooie foto met zicht op de Pitztaler gletsjer. @Live Updates

Vooruitzichten
Rond donderdag volgt waarschijnlijk nog wat significantere sneeuwval op de doorkomst van een zich ontwikkelende hoogtetrog. Deze triggert zoals het er nu naar uitziet de sneeuwval in de Noordelijke Franse Alpen. Hier is vanaf ongeveer 2200 meter misschien zelfs een halve meter poeder mogelijk. Dat begint er op te lijken! Aan de zuidkant geeft een onderlangs trekkende storing volgens ECMWF ook flink wat neerslag. Aandachtspunt is hier de sneeuwvalgrens, want deze ligt zoals het er nu naar uitziet in deze geografische hoek behoorlijk hoog! Genoeg om over te schrijven de komende dagen.


De kleuren worden langzaam diep paars in de Noordelijke Franse Alpen. Halen we totaal een kleine meter aan het eind van de week? #ECMWF #WetterOnline

Morgen meldt Lander zich weer. Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

4 reacties
Wildspitze Fügen
Wildspitze Fügen
23 October 2023 - 08:57

Top om een week zo te beginnen met al die sneeuw vooruitzichten. Niet slecht!

reageer
Quintin v W
Quintin v W
23 October 2023 - 09:08

Hopen op wat verse sneeuw.. Dinsdag richting Sölden!

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
23 October 2023 - 10:29

Dit zijn berichten waar je blij van wordt! Met les Arcs als kerstbestemming kunnen er niet genoeg van deze voorspellingen komen. We gaan het weer met veel belangstelling volgen🌨️🎿

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
23 October 2023 - 14:30

Interessant weer voor de komende periode! Het hooggebergte lijkt al goed de winter in te duiken

reageer
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
23 October 2023 - 15:35

Zie voor volgend weekend zelfs sneeuw in het dal voor sulda am ortler, klopt dit lander ?? Gaat het vanaf volgende week echt winter worden ??

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
23 October 2023 - 15:44

Er heerst nog onzekerheid vanaf volgend weekend, maar het behoort tot de opties :) Vooral de westelijke Alpen zullen veel neerslag krijgen met een dalende sneeuwgrens

Koos Beijer
Koos Beijer
23 October 2023 - 16:15

Positief Nieuws,Lander!!Heb er al zoveel zin in,laat maar komen het witte goud!!!zo gaaf altijd!❄️🌨💪🥰🇨🇭🇨🇭

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.