Einde Föhnstorm

21 oktober 2023 - 9:11

De Föhnstorm is uiteindelijk weer beëindigd. Maar wat ging het gisteren tekeer zeg. Rond de Oostenrijkse Patscherkogel in de buurt van Innsbruck werd zelfs een windstoot gemeten van maar liefst 197 km p/u! Dat is echt uitzonderlijk. We moeten helemaal terug gaan naar 2007 voor dit soort bizarre windsnelheden. Tegelijkertijd joeg de doorstaande Zuidföhn het kwik aan de noordzijde flink omhoog. Golling mat maar liefst 27,8 graden C, Bad Ischgl kwam tot 27,6 en Aigen im Ennstal deed met 26,8 gr ook zomers mee. Erg bijzonder voor de laatste decade in oktober.


"#Föhn ist im Herbst nicht untypisch, in dieser Heftigkeit allerdings mehr als ungewöhnlich: Mit knapp 200 km/h am Patscherkofel gabs heute die (österreichweit) vierthöchste je in einem Herbstmonat gemessene Sturmböe. Noch heftiger waren nur November 1997 und September 1991."


"Föhnorkan in Österreich: Am Patscherkofel bei Innsbruck (T) wurde mit knapp 200 km/h die höchste (offizielle) Windgeschwindigkeit in Österreich gemessen, seit dem Wintersturm Kyrill im Jahre 2007. Im Herbst ist es überhaupt die höchste Böe seit 1997. "
 

"Der nächste absurd warme Oktobertag in #Österreich, in 5 Bundesländern (NÖ, OÖ, Salzburg, Steiermark, Tirol) gabs neuerlich #Rekorde: Etwa in Golling (Messbeginn 2008), Kitzbühel (1936), Bad Ischl (1936), Aigen (1939) oder Wachtberg (1985) - um ein paar Beispiele zu nennen."

Met dank aan het Oostenrijkse Wetterblog.at voor bovenstaande informatie!
 
Meeste zon voor het noordoosten
Actueel is het westelijk Alpengebied nog gevoelig voor enkele regen of sneeuwbuien. Ze zijn vanmorgen vooral rond Tessin actief. De sneeuwvalgrens pendelt daarbij ergens rond de 2500 meter. In het zuiden van de Franse Alpen is het ondertussen al flink opgeklaard. In de Vanoise en Savoie valt vanmorgen lokaal ook nog wat regen of sneeuw. Vanmiddag verwacht ik hier ook langzaam wat meer ruimte voor de zon. Oostenrijk ligt actueel wat meer buiten storingsinvloed. Met name de Inner Alpine en noordzijde ogen vrij zonnig. De bizar hoge middagtemperaturen van gisteren halen we vandaag niet meer. De Föhn is immers gaan liggen. Het kwik schommelt hier op 2000 meter rond de 7 graden. De vorstgrens op een voor de tijd van het jaar wat te hoge 3000 meter grens.
 

Actueel radarbeeld met enkele regen of sneeuwbuien in het westen. Oostenrijk oogt een stuk vriendelijker / zonniger. #WetterOnline
 
Aanhoudend wisselvallig
Het weertype voor de komende week is aanhoudend wisselvallig. Vooral dinsdag en woensdag ogen kleddernat op de doorkomst van een actieve storing. De neerslag valt hoofdzakelijk als regen. Vanwege de zuidwestelijke tot zuidelijke aanvoer richt de neerslag zijn pijlen opnieuw op de zuidkant. Richting volgend weekend zie ik wat lichtpuntjes. Een randstoring boven de Centrale Noordzee duwt de koele polaire lucht wat verder zuidwaarts. Voor de Alpen betekent dit een duidelijk lagere sneeuwvalgrens. Morgen eens kijken of dit wat koudere signaal opnieuw naar boven komt.
 

ECMWF verwacht begin volgende week een duidelijk lagere sneeuwvalgrens! #afwachten
 
Een fijne zaterdag nog en graag tot morgen!
 
Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

 

3 reacties
Marjon J
Marjon J
21 October 2023 - 09:19

tirol.orf.at/stories/3229146/

reageer
Marjon J
Marjon J
21 October 2023 - 09:25

De Stubaier Gletscher blijft iig tot 26 oktober dicht. Afgelopen week vroeg hier nog iemand info over waar evt. te skiën komende week. Nou, niet in Stubai dus 🙈, de regen tot op grote hoogte en de storm hebben de (toch al geringe) omstandigheden geen goed gedaan 🙁

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
21 October 2023 - 10:34

Begreep ook niet waarom de sneeuwkanonnen al aanstonden Marjon. Het is toch nog veelste warm, waardoor de kunstsneeuw weer snel wegsmelt in deze tijd. Zonde van de energie toch?

Kees Hoeks
Kees Hoeks
21 October 2023 - 10:55

Dank voor je actuele nieuwsbericht Marjon. 👍

Marjon J
Marjon J
21 October 2023 - 11:39

Mja Dennis, lastige situatie. Er zijn vanaf half oktober normaliter veel boekingen van professionele skiteams uit andere landen ter vbb op het wedstrijdseizoen (deels zelfs nationale teams), die in Stubai trainingskamp hebben en delen van pistes afhuren om hun eigen ‘Rennstrecke’ te kunnen steken. Dus er is alles op alles gezet om de afgelopen week, met sneeuw uit het depot, tenminste één piste te kunnen openen. En het blijft ook lastig exact te voorspellen, uiteindelijk is er echt alleen maar regen gevallen. Was de sneeuwgrens wel net tot ca 2700/2600 m gedaald, dan had het allemaal wel goed uitgepakt. Maar nu is het drama, harde wind en regen, grotere aanslag op de dus toch al moeizaam tot stand gebrachte piste is er amper 😞

Eddy Davelaar
Eddy Davelaar
21 October 2023 - 13:15

Wa

JP⛷       ..
JP⛷ ..
21 October 2023 - 14:30

Dank voor je update ter plaatse Marjon. We kunnen er gewoon echt niet meer omheen dat het gewoonweg te warm is voor deze periode. Als ik de (hoge) temperaturen van sommige delen in Oostenrijk van aankomende week bekijk, word ik daar echt droevig van.

Kevin Ski
Kevin Ski
21 October 2023 - 10:09

@Michael, geldt de verwachting mbt de lagere sneeuwvalgrens ook voor de Franse Alpen? Op de laatste afbeelding is met name Oostenrijk zichtbaar. Dank en fijn weekend

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
21 October 2023 - 10:19

Jazeker👍

Jan Kerk
Jan Kerk
21 October 2023 - 10:15

Goedemorgen iedereen Even een vraag, heeft iemand ervaring met Sestriere (Via Lattea) ?

reageer
Steph Priem
Steph Priem
21 October 2023 - 15:11

Jazeker, heb al verbleven in Sauze D'Oulx en Sestriére. De eerste is nog een echt bergdorp met veel gezellige restaurants en cafés wel redelijke steile straten, terwijl Sestriére meer een skistation is, wel hoger gelegen (2000m) en centraler in het grote skidomein Via Lattea. Het skidomein is groot en vele diverse mogelijkheden en bosrijk je skiet dan ook in het grootste Europese Lorkenwoud, zelfs een verbinding met het Franse Montgenévre is mogelijk, enige nadeel veel liften en sommige verouderd. Beter de auto nemen voor een dagje Frans kant van Via Lattea. Qua bergrestaurants keuze genoeg en lekkerder en goedkoper dan Oostenrijk. Zeker een aanrader.

Leen Zwart
Leen Zwart
21 October 2023 - 19:29

Jazeker, mooi gebied qua skiën . Vlakbij ligt ook Briancon en de Serre Chevalier. Best de moeite waard. Richting Nevache, tussen Briancon en Sestriere in is er een heel mooie (langlauf)vallei.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.