Aanspannende ZW föhnwind

19 oktober 2023 - 8:30

We staan voor een turbulente periode in de Alpen. De oorzaak daarvan is een lagedrukgebied dat naar Frankrijk schuift. Aan de oostkant worden de drukverschillen over de Alpen groter en ontwikkelt er een steeds intensere ZW- en later Z-stroming. Voor morgen staat er een heuse zuiderstorm op het programma met rukwinden tot > 140 km/u en bijzonder veel neerslag langs de zuidkant. In het hooggebergte valt in sommige bergmassieven een pak sneeuw. Veel voer dus voor het weerbericht! 


Mooie condities op de Hintertux gletsjer gisteren. @LiveUpdates


Opstuwende wolken kruipen vanaf de zuidkant over richting Wallis. @Janvandevenis

Vandaag wolken en perioden met regen aan de zuid- en westkant
Niet simpel om een weerbericht te schrijven vandaag. De onzekerheid over de passage van neerslaggebieden is behoorlijk groot. Dat komt door de aard van het weersysteem met een aanzwellende zuidwestenwind, en vochtopstuwing. Deze ochtend valt er op basis van het radarbeeld al wat neerslag in de Noordwestelijke Alpen en langs de centrale zuidkant met een sneeuwgrens van om en bij 2900-3100 m. Elders is het nog droog met opklaringen en wolkenvelden.

In de loop van de ochtend/voormiddag lossen deze neerslaggebieden grotendeels op, en ontwikkelen er ook in de Westelijke en Noordwestelijke Alpen meer opklaringen. Na de middag verwachten we zowel in de Zuidwestelijke als Zuidelijke Alpen dan een nieuwe opstuwing van vocht met vorming van neerslag, vooral in Tessin/Ticino. Ook deze namiddag ligt de sneeuwgrens rond 3000-3200 m. De meeste opklaringen zijn vandaag opnieuw voor de föhnige noordoosthoek van de Alpen. De nulgradengrens klimt hier tot 3500 m, met in bijvoorbeeld Salzburg ruim 20°C. De zuidwestenwind zal in de loop van de dag ook verder aanspannen tot stormachtig met rukwinden in de bergen tot 90-100 km/u. Een voorproefje voor morgen ...


Er staat een stevige ZW-föhn vandaag met de hoogste temperaturen daardoor in het noordoosten van de Alpen.

Vanavond en vannacht ontstaat er dan een spectaculaire situatie met een straalstroom die zich recht Z->N op de Alpen richt. In sneltreinvaart wordt er vocht naar de Alpen gepompt waar dit vocht opgestuwd wordt en intense neerslag veroorzaakt. De neerslag begint eerst in Maritieme Alpen, maar breidt zich vervolgens uit over de hele Westelijke Alpen en langs de hele zuidkant. Onweer is ook mogelijk. De aangevoerde lucht is wel zacht waardoor het pas sneeuwt vanaf 3000 m, en de meeste neerslag dus als regen valt. Vannacht spant de wind aan tot stormkracht daarbij ook draaiend naar het zuiden. In het hooggebergte zijn rukwinden tot 120 km/u en zelfs meer mogelijk, met vannacht wellicht een zwaartepunt in het Berner Oberland.


Vannacht wordt de rukwinden vooral in de westelijke Alpen snel intenser. Morgen schuiven de felste rukwinden dan van west naar oost over de Alpen. 

Morgen veel neerslag en een zeer krachtige zuider/föhn storm
Morgen houdt de neerslag nog lange tijd aan in het westen, noordwesten en langs de hele zuidkant. Enkel in het noordoosten blijft het droog met föhn-opklaringen. In de loop van de namiddag klaart het op vanaf het westen, maar deze weersverbetering is maar tijdelijk. Tegen de avond volgen alweer nieuwe buien, die dan wel van W naar O de Alpen binnentrekken. De sneeuwgrens ligt aanhoudend hoog, maar zakt in de loop van de dag wel enkele honderden meter. Tegen vanavond zakt de sneeuwgrens in het westen zelfs tot 2200-2400 m. Cumulatief valt de meeste neerslag in Tessin, Lombardije, Trentino en het zuiden van Graubünden met mogelijk 100-200 mm. Maar ook in de zuidelijke Franse Alpen kan meer dan 100 mm neervallen. Rekening houdend met de hoge sneeuwgrens verwachten we enkel boven 3000 m sneeuw van betekenis. In het Berner Oberland, Monte Rosa massief kan tot 50 cm sneeuw vallen. In het Mont-Blanc massief en het Bernina massief zelfs tot 1 meter. In de hoogste massieven van Oostenrijk kan ook zomaar 30 cm sneeuw vallen, weliswaar sterk verstuift door de wind.


Vooral in het zuidwesten en aan de zuidkant kan er veel neerslag vallen tussen vandaag en zaterdagochtend. 


De sneeuwverwachting loop al goed vol met hoge cijfers. Volg het mee via https://www.sneeuwhoogte.nl/sneeuwverwachting

Naast de enorme hoeveelheid neerslag staat morgen in het teken van een forse zuiderstorm. Het zwaartepunt daarvan ligt 's morgens nog in de Centrale-Alpen, maar trekt overdag snel naar het oosten, naar Oostenrijk, waar we het zwaarste stormweer verwachten. In het hooggebergte zijn rukwinden mogelijk tot >140 km/u. De sterkste rukwinden verwachten we echter langs de Hohe Tauern en in Tirol/Sudtirol met hier zomaar rukwinden die kunnen oplopen tot meer dan 160 km/u. Lang geleden dat ik dit nog gezien heb! In combinatie met de neerslag en eventuele onweersbuien een weertype dat voor grote overlast kan zorgen. 

Zaterdag 
Zaterdag waait er nog steeds een zuidwestelijke Föhnwind, maar de wind wordt wel minder krachtig. Vooral de rukwinden zwakken af. We verwachten overdag eerst neerslag in het westen, maar vervolgens vooral in het centrale deel van de Alpen. De aanwezige lucht is koeler waardoor de sneeuwgrens lager ligt, rond 2000 tot 2400 m. De oostelijke Alpen pikken ook enkele buien mee. In de loop van de namiddag verschijnen er bredere opklaringen in de Westelijke Alpen. 

Michael brengt morgen verslag uit over de zuiderstorm. Ik ben er zondag weer :) Tot dan!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

10 reacties
Erica van H
Erica van H
19 October 2023 - 08:53

Zo dat is in elk geval geen saai weer.

reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
19 October 2023 - 09:51

Goede morgen. Moet je morgen op de Rechenpas/ Nauders zijn, dan wordt je auto opgetild. 🌬🌬 Hoop dat schade beperkt blijft.

reageer
Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
19 October 2023 - 10:14

De dagelijkse voorpret is alvast begonnen, met dank aan Lander, Michael en de updates van de mensen ter plaatse! Duimen dat de 30cm voor de Gletscher in Sölden waarheid wordt - zou net op tijd komen voor de Worldcup en om nadien een mooi aantal extra pistes te kunnen openen tegen de herfstvakantie. @weermannen: zijn er (sneeuw)signalen (uiteraard met een slag om de arm) wat betreft 2de helft van volgende week? Het aftellen is hier alvast begonnen.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 October 2023 - 10:19

@Jan, absoluut. Het Europese weermodel berekent volgende week regelmatig sneeuw, en een fors dalende sneeuwgrens :)

Reactie #120677 op weerbericht reageer
Jan Dendermonde/Sölden
Jan Dendermonde/Sölden
19 October 2023 - 10:31

Bedankt, Lander! Klinkt als muziek in de oren - ik ga alvast wat kaarsjes laten branden :-)

Michael Postma
Michael Postma
19 October 2023 - 10:44

Heerlijk

Kevin Ski
Kevin Ski
19 October 2023 - 13:32

Dat klinkt goed💪🌨️

Marjon J
Marjon J
19 October 2023 - 13:33

Hier ook Jan 😂

Reactie #120683 op weerbericht
Sjaak W
Sjaak W
19 October 2023 - 18:13

😃👍👍

Carine Millaard
Carine Millaard
19 October 2023 - 11:24

Eiger en Mönch vanuit de Jungfraubahn, föhn is duidelijk voelbaar hier

Reactie #120681 op weerbericht reageer
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
19 October 2023 - 22:10

🥰😍🤗

Koos Beijer
Koos Beijer
19 October 2023 - 22:15

Wat een plaatje,nu al!💪😍🗻🚞🇨🇭

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
19 October 2023 - 14:22

Windstoten tot 228 km/u :O

Reactie #120684 op weerbericht reageer
J K
J K
19 October 2023 - 14:39

Sodeju, wat spookt het daar op het moment!

J K
J K
19 October 2023 - 14:40

Ik bedoel "wat gaat het daar spoken" ;)

Marjon J
Marjon J
19 October 2023 - 17:25

Poeh Lander, maak me niet zenuwachtig 😬🙈

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
19 October 2023 - 15:06

Spannend!

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
19 October 2023 - 15:44

Eindelijk sneeuw voor het hooggeberte oef!

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 October 2023 - 16:54

Ik heb liever overal een flinke sneeuwdump ❄️🌨️🌨️🌨️ dan al die speldenprikken hier en daar , maar ja we moeten effe geduld hebben begrijp ik : ik denk dat koning winter 🥶 het seizoen langzaam aan het opbouwen is ha ha ha heerlijk al die voorpret . 👉🌨️🏔️🌨️⛷️👍

reageer
Sjaak W
Sjaak W
19 October 2023 - 18:12

Idd spannend zeg

reageer
Pieter Masson
Pieter Masson
19 October 2023 - 19:47

Sölden heeft groen licht voor de afdaling, aftellen naar volgend weekend

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.