Regenvlagen vanaf het zuidwesten

18 oktober 2023 - 8:00

Gisteren kon het grootste deel van de Alpen genieten van droog en vrij zonnig weer. Enkel in het zuidwesten was de zon duidelijk minder prominent aanwezig met tegen de late namiddag zelfs wat gedruppel. Vandaag en de komende dagen wordt het weerbeeld steeds wisselvalliger. Lagedrukgebieden schuiven dichterbij en neerslagzones maken hun opwachting. Vooral in het hooggebergte verwacht ik de komende 5 dagen veel sneeuw. 


Beginnende herfstkleuren in het Binntal, Wallis. @janvandevenis


Prachtige avondkleuren in Flaine. @flaineski


Skipistes zijn geopend boven bij Mittelallallin, Saas Fee. @saastalfotos

Aanspannende zuidwestenwind en regenvlagen
Deze ochtend is het op de meeste plaatsen nog droog met zon en ook wel veel hoge wolkenvelden. In het westen is het al betrokken en in het zuidwesten valt er ook al wat neerslag. In de loop van de voormiddag breiden de wolkenvelden dan uit van ZW naar NO over de Westelijke en Centrale Alpen en passeren er ook periodes met regen. Het is een verbrokkeld warmtefront dat overtrekt, met buiig weer en dus niet echt constante neerslag. De sneeuwgrens ligt rond 3000-3200 m, en echt veel neerslag verwacht ik niet. In de Oostelijke Alpen blijft het tot de avond droog.

Aan de zuidkant zorgt de opstuwing van vochtige lucht voor dikkere bewolking, maar weinig neerslag. Aan de noordkant kunnen er met een toenemende ZW-föhn wel de hele dag opklaringen ontstaan, zogenaamde föhngaten. De nulgradengrens stijgt vandaag tot 3400-3600 m, wat erg hoog is voor de tijd van het jaar. Op 2000 m wordt het zo'n  8-10°C. De zuidwestenwind spant aan tot vrij krachtig en krachtig. In het hooggebergte gaat het in het zuidwesten zelfs stormachtig waaien.  


Een zwak warmtefront zorgt vandaag voor bewolking vanaf het zuidwesten met uitbreidende regenvlagen. @KNMI

Morgen begint de Südstau
Morgen spant de zuidwestenwind verder aan. In het zuidwesten en langs de hoofdkam kunnen de rukwinden oplopen tot 80-90 km/u. Compacte wolken verzamelen zich overdag vooral aan de zuid- en westkant en van tijd tot tijd valt er ook wat neerslag. In de Westelijke voor-Alpen kan daar op de scheidingslijn met koelere luchtmassa's ook onweer bijzitten. Aan de zuidkant wordt de neerslag in de loop van de namiddag wat algemener met het geleidelijk starten van een Südstau fase. De sneeuwgrens ligt rond 2800-3000 m. De meeste zon is morgen voor het noordoosten met daar enkele föhnopklaringen. De nulgradengrens klimt hier tot 3500 m.

Vrijdag Südstau en storm
Tijdens de nacht op vrijdag richt de luchtstroming zich dan pal zuid -> noord op de Alpen en wordt deze nog wat intenser (oostzijde van een actief lagedrukgebied boven Frankrijk). Onder de invloed van een stormachtige wind (stormwind in de bergen, opletten!) wordt er in sneltreinvaart vocht van de Middellandse Zee tegen de Alpen opgestuwd. Er ontstaat hierdoor langdurige en hevige neerslag in de Zuidwestelijke en Zuidelijke Alpen met een sneeuwgrens rond 2800->2500 m. Piekintensiteiten kunnen oplopen tot 20-30 liter water per vierkante meter per uur, met grote kans op wateroverlast langs de centrale zuidkant. In de bergen spant de wind overdag aan tot storm met langs de hoofdkam rukwinden tot >130 km/u. In de loop van de dag verplaatst het stormweer zich geleidelijk van W naar O. Tegen het einde van de namiddag kan de sneeuwgrens in de westelijke Alpen met het instromen van wat koelere lucht vervolgens zakken tot 2300 m, meer naar het oosten gebeurt dit 's avonds en 's nachts. Cumulatief kan er 20-50 mm vallen, aan de centrale zuidkant zomaar 100-200 mm.


Aan de oostkant van een lagedrukgebied bij Frankrijk ontstaat er vrijdag een intense Südstau. @Wetterzentrale


De straalstroom richt zich recht Z->N op de Alpen. @Wetterzentrale


Stormweer in de Alpen vrijdag met windstoten tot orkaankracht.

Aanhoudend wisselvallig
Zaterdag en ook de dagen nadien blijft het wisselvallig. De ene na de andere neerslagzone trekt vanaf het west-zuidwesten naar de Alpen en zorgt voor neerslag van betekenis. Daarbij zie ik ook algemeen een wat lagere sneeuwgrens waardoor er in het hooggebergte toch al wel een sneeuwlaag van betekenis zou gevormd kunnen worden. De Oostelijke en Noordoostelijke Alpen liggen meer beschut bij dit regime. 

Graag tot morgen voor meer info over de spannende Südstau fase.

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

4 reacties
Wouter Polspoel
Wouter Polspoel
18 October 2023 - 08:39

Dag Lander Weer elke dag jullie weerbericht aan het lezen. Dank! Is het normaal dat rond deze periode de sneeuwvalgrens zo hoog ligt?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
18 October 2023 - 08:43

Normaal zakt de sneeuwgrens nu wel algemeen onder 3000 m. Dat is vandaag en morgen niet het geval omdat het voorlopig zachter is dan normaal...

Wouter Polspoel
Wouter Polspoel
18 October 2023 - 11:34

Bedankt voor je antwoord. En jammer natuurlijk. De angst zit er hier flink in dat we binnen tien jaar niet meer (met zekerheid) zullen kunnen skiën met kerst in gebieden van net boven de 2.000 meter. :(

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
18 October 2023 - 11:47

Na het debacle van de vorige jaren snap ik de angst ;) Laat ons hopen op een vroege winterinval dit jaar zodat de basislaag goed is!

Wouter Polspoel
Wouter Polspoel
18 October 2023 - 12:00

🤞🤞🤞

Robert B
Robert B
18 October 2023 - 09:14

In ieder geval de nodige (witte) neerslag voor de hooggelegen gebieden in de verwachting! Het moet ergens mee beginnen 👌

reageer
Mark Bubberman
Mark Bubberman
18 October 2023 - 09:23

Hoi Lander, 30 oktober staan we voor een skireis naar Kaprun. De opening is door een gebrek aan sneeuw al een week verschoven (nu 28 okt.). Zie jij kansen dat de neerslag van de sudstau zich nog meer naar het oosten kan verplaatsen?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
18 October 2023 - 09:33

Die van vrijdag beperkt, maar volgende week nieuwe kansen ❄️

Joost Beekman
Joost Beekman
18 October 2023 - 12:00

Als ik eind volgende week een korte trip naar een gletsjer wil maken met mijn zoon, waar kan ik dan het beste heen? Welke gebied heeft de beste omstandigheden/meeste liften open? Ons eerste plan was Pitztahl, maar die ziet er nog niet best uit. heeft hier iemand zicht op of ervaring mee? Dank voor de reactie(s)

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
18 October 2023 - 13:26

Joost, ik heb geen ervaring met skiën zo vroeg in het seizoen. Ik zag echter dat er op de gletsjer van Hintertux wordt geskied ⛷️

Harry Verduin
Harry Verduin
18 October 2023 - 14:17

Je zal moeten afwachten waar de komende week sneeuw valt en pas op laatste moment beslissen waar je gaat

Bertil Blaas
Bertil Blaas
18 October 2023 - 17:27

Joost, hetgeen Harry schrijft zou ik doen. Feit is wel dat ze aldaar al weken skiën en tussen 2850-3450 zal dat langzaam aan wel ❄️❄️worden, hoop ik. Succes⛷

Marjon J
Marjon J
18 October 2023 - 20:07

Tja, op dit moment op de Stubaier Gletscher ook slechts 1 piste geopend en een soort witte slang door het landschap. Maar als er daadwerkelijk de komende week ca. 30-40 cm valt boven de 2600m dan zal er wel meer openen en ziet het er ook opeens heel anders uit. Maar idd, zoals hier al gezegd/ gewoon even afwachten t/m midden volgende week en dan pas beslissen.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
18 October 2023 - 20:19

Sommige kunnen niet wachten Harry. 😂

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.