Zachter met zon en wolkenvelden

17 oktober 2023 - 7:45

Een klein beetje sneeuw en de wereld ziet er helemaal anders uit. De Stubaier gletsjer opende gisteren liften en meteen leek het wel al een beetje wintersportseizoen. Het is tijdelijk fors afgekoeld en de dunne laag poedersneeuw veranderde het landschap helemaal. Vandaag en de komende dagen is het wel weer duidelijk zachter, maar het wisselvallige weer zal snel terug zijn opwachting maken. De sneeuw volgt dan vanzelf!


De eerste sporen trekken van 2023/24 op de Stubaier gletsjer. @LiveUpdates


De sneeuwkanonnen worden in gang gezet in Sulden. @Peterdieterlin


Winterse beelden uit Obertauern. @Feratel

Zon en wolkenvelden terwijl de temperaturen terug de hoogte in gaan 
Vandaag begint zonnig in de Alpen. Enkel in de Alpes Maritimes zijn al duidelijk meer wolken aanwezig en aan de zuidkant hangt wat hochnebel. Op nadering van een warmtefront verwachten we in de loop van de dag vanaf het zuidwesten uitbreidende (hoge) wolkenvelden, maar het blijft wel droog. Tegen de avond kan er lokaal wat gedruppel of een vlok (boven 3000 m vallen) in de gebieden rond Les Ecrins. In de Oostelijke Alpen neemt vooral na de middag de middelhoge bewolking toe, maar ook hier blijft het droog. Door de toenemende bewolking zal de zon wel steeds meer gesluierd worden of verdwijnen. Tussen beide uithoeken van de Alpen in hebben de Centrale Alpen vandaag de zonnigste papieren. Vanaf het zuidwesten zet de temperatuurstijging die gisteren begonnen is zich vandaag voort. In het zuidwesten klimt de nulgradengrens tot 3400 m, in het noordoosten tot 2800 m. 


Zachtere lucht breidt zich weer uit vanaf het zuidwesten, te zien aan de rodere kleuren. 

Morgen vanaf het zuidwesten wat regen
Vanavond en vannacht klaart het eerst weer wat meer op, vooral in de Oostelijke Alpen. Meer naar het westen blijven de hoge wolkenvelden hardnekkiger. Morgen begint nog overal droog, en vaak zonnig, maar in de loop van de dag betrekt het vanaf het (zuid)westen. Op nadering van een warmtefront zal dan vanaf de middag de kans op neerslag toenemen, welke als sneeuw valt vanaf ca. 3200 m. Enkel de hogere toppen kunnen dus wat wit worden. De nulgradengrens ligt morgen rond 3200-3400 m. Oplossend trekken de regenvlagen richting NO na de middag.


Morgen kan er vanaf het zuidwesten wat regen vallen bij de passage van een warmtefront. @Wetterzentrale

Donderdag en vrijdag ontwikkeling van krachtige Südstau?
Tussen lagedruk, ten westen van Frankrijk, en hogedruk bij Scandinavië, komt er donderdag een meer zuidelijke luchtstroming tot stand. Die voert zachte, maar ook vochtige lucht aan van over de Middellandse Zee. Aan de noordkant verwachten we droog en warm weer, met maxima tot >20°C in bijvoorbeeld Salzburg. Aan de zuidkant zullen in de loop van de dag steeds meer stuwende wolken zich samenpakken met vanaf de middag ook neerslag. De sneeuwgrens zou dan uitkomen tussen 2500 en 3000 m. Vrijdag schuift een apart lagedrukgebied naar het centrum van Frankrijk. De isobaren komen dan dichter bij elkaar te liggen en oriënteren zich nog steeds Z-N op de Alpen. De kans op een actieve Südstau fase neemt dan toe met mogelijk overvloedige neerslag. Dit soort situaties is niet simpel om te voorspellen, maar een voorlopige inschatting ligt de sneeuwgrens op 2500 m. 


De straalstroom richt zich Z-N op de Alpen. Er ontstaat op vrijdag een krachtige Südstau. @Wetterzentrale


Twee zwaartepunten met mogelijk overvloedige neerslag. Eentje aan de centrale zuidkant (Ticino), de andere in de Alpes Maritimes. 

Het weer wordt komende dagen dus steeds spannender. We volgen het op! Graag tot morgen. 

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

6 reacties
Michael Postma
Michael Postma
17 October 2023 - 08:11

Ik hoop dat het snel kouder word

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
17 October 2023 - 08:21

Het is nog even afwachten, maar de mooie beelden komen langzaam op gang, net als de sneeuwsignalen. Op naar een wit weekend aub! 🌨️

reageer
M DR
M DR
17 October 2023 - 08:26

Hey Lander, Michael had het gisteren over eventueel sneeuw in Noord NL en in Noord Duitsland. Zie je dat nog terug op de kaarten?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
17 October 2023 - 09:14

De koudere lucht zakt niet ver genoeg naar het zuiden. Dus de kans is kleiner geworden :)

Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
17 October 2023 - 08:57

Pakt sulda am ortler ook wat sneeuw mee lander

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
17 October 2023 - 09:15

Vrijdag veel neerslag, maar wel een hoge (>2500 m) sneeuwgrens

Michael Postma
Michael Postma
17 October 2023 - 09:36

Hoe zit het met les trois vallees gaat daar wat sneeuw vallen komend weekend

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
17 October 2023 - 09:43

Vrijdag veel sneeuw vanaf ca. 2400-2600 m

Harrie E
Harrie E
17 October 2023 - 10:25

Laat de Südstau maar komen, 27 januari naar het mooie Ortisei 😁

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.