Zacht Kaiserwetter

11 oktober 2023 - 8:56

We beginnen dit bericht vandaag positief. Er hangt eindelijk een koude weersverandering in de lucht! Maar voordat het zover is volgen eerst nog enkele warme nazomerdagen. Het rotsvaste Europese hogedrukgebied blijft tot het weekend stationair bepalend voor het Alpenweer. De vorstgrens ligt ook vandaag ergens rond de 4000 meter. Dit betekent voor de valleien opnieuw temperaturen van rond de 25 graden, met lokaal zelfs uitschieters richting de 28 graden. Gisteren was het lokaal zelfs nog wat warmer. In delen van Frankrijk bijvoorbeeld werd met gemak de tropische 30 graden grens aangetikt! Onder invloed van het hogedrukgebied blijft het weerbeeld de komende dagen vrij zonnig. Morgen en vrijdag ontstaan er langzamerhand wat meer onschuldige wolkenvelden, maar blijft het nog droog. De zuidwestelijke wind wordt iets sterker, met voor de noordzijde een oplevende Südföhn.


Stof hoog in de atmosfeer levert mooie beelden op. #SRF Meteo


Archief foto vanuit Serfaus precies 3 jaar geleden.


Actueel nog veel te warm. Vanaf zaterdag dalende temperaturen tot zelfs onder het langjarig gemiddelde! (gele lijn is de norm) #SRF Meteo

Weekend gevoelig kouder
Komend weekend staat in het teken van een markante weersverandering. Een hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk ligt met zijn sturende as netjes van het noordwesten naar het zuidoosten. Een begeleidende oceaan depressie trekt tegelijkertijd van Noord Schotland richting Scandinavië. De koude polaire luchtmassa begint daardoor aan een zuidelijke opmars. Voor het Alpengebied betekent dit vanaf zaterdagochtend vanuit het westen verder toenemende bewolking gevolgd door enige neerslag. Ik verwacht in eerste instantie enige regen, maar op zondag bij een verder dalende vorstgrens ook wat sneeuw. De sneeuwvalgrens daalt dan gemiddeld naar ongeveer 1800 à 1400 meter. Voor het zuidoostelijke Alpengebied is deze grens nog erg onzeker. Hier valt waarschijnlijk nog wat meer neerslag. Het front is hier thermisch gezien vrij scherp begrensd. Daardoor is de sneeuwvalgrens hier erg onzeker.


Het kwik gaat komend weekend finaal onderuit! Maandag daalt de temperatuur op 1500m zelfs tot onder het vriespunt. @ECMWF ensemble St Anton am Arlberg

Verdere vooruitzichten
Op langere termijn lopen de modellen nogal uiteen. GFS is daarin beduidend kouder dan het Europese ECMWF model. Er valt dus nog weinig zinnigs over te zeggen. Gevoelsmatig denk ik dat het midden volgende week langzaam weer wat opwarmt. Het saaie eentonige weerbeeld raken we in ieder geval kwijt. Lander informeert jullie vrijdag verder. Dan is er waarschijnlijk wat meer zekerheid met betrekking tot de langere termijn.

Een heel fijne woensdag nog!

In verband met het aanhoudende warme weer schrijven we  de berichten tot 15 oktober om de dag.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

6 reacties
Michael Postma
Michael Postma
11 October 2023 - 09:10

Interessante ontwikkelingen

reageer
Gertjan  Heuver
Gertjan Heuver
11 October 2023 - 10:42

Lijkt goed,Gerlos heeft voor dit weekend ook een beetje sneeuw opstaan

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
11 October 2023 - 12:54

Eindelijk wat afkoeling op komst!

reageer
Henk Jongkind
Henk Jongkind
11 October 2023 - 13:13

De zomer heeft nu lang genoeg geduurd. Laat de herfst en daarna snel de winter maar komen. Op naar een prachtige en sneeuwrijke winter.

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
11 October 2023 - 16:23

Voorzichtig mooie vooruitzichten 🌨️ Fijn dat jullie er straks weer dagelijks zijn!

reageer
Danny Slaghuis
Danny Slaghuis
11 October 2023 - 22:21

Alles wat nu niet valt, valt straks nog natuurlijk😍🌨️

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.