Goldener Oktoberweer

9 oktober 2023 - 8:00

Goldener Oktoberweer. Dit begrip verwijst naar "een periode in de herfst, meestal in oktober, wanneer het weer wordt gekenmerkt door heldere luchten, milde temperaturen en herfstkleuren. De term wordt gebruikt om een aangename periode te beschrijven, wanneer de bladeren aan de bomen verschillende tinten goud, rood en oranje aannemen en zo een visueel opvallend landschap creëren." Aan alles is voldaan om momenteel over Goldener Oktober te spreken, met uitzondering van de verkleurende blaren en naalden. We lopen namelijk enkele weken achter op schema door de warme septembermaand waardoor er nog veel groen aanwezig is in de natuur. Maar toch valt het weertype de komende dagen onder de naam "Goldener Oktober". Het blijft namelijk zonnig en mild, terwijl de herfst stilaan wel de bergen insluipt. Wanneer wordt het echt koeler.


Prachtige ochtendstemming. Foto via MeteoSchweiz via M. Grundlehner


Zon boven de hochnebel. 


De lorken/lariksen zien nog veel vroeger dan normaal door het warme weer van de afgelopen weken. 

Zon en hoge temperaturen
Vandaag en morgen domineert de zon het weerbeeld in de Alpen. De hoogtestroming is noordwestelijk en vanuit die hoek trekken er ook enkele hoge wolkenvelden voorbij. In de oostelijke Alpen zijn de wolken soms iets talrijker met ook middelhoge wolkenvelden die hun opwachting maken. Het blijft overal droog. De nulgradengrens ligt vandaag en morgen rond 4200 m in het zuidwesten en 3400 m in het noordoosten. Op 2000 m wordt het een 10-18°C. Dat het warm is in de Alpenregio merken we ook aan de temperaturen in de omliggende gebieden. Zo wordt het in bijvoorbeeld Grenoble of Turijn vandaag tropisch warm met 30-32°C. Er staat een sterke noordwestenwind met in het oosten in de bergen zelfs rukwinden tot 80 km/u. 


Hogedruk ligt persistent over een groot deel van Europa. De grote vraag: "Wanneer slaat het om?" @KNMI

Tot en met vrijdag zonnig, nadien omslag?
Voor zaterdag verandert er weinig aan het weer in de Alpen. Een ZW-NO georiënteerde hoogterug ligt aanhoudend over de Alpen en houdt neerslagzones op ruime afstand. Het blijft rustig weer met veel ruimte voor de zon. In de lagere gebieden en vooral de "voor-Alpen" neemt wel de kans op hochnebel toe. Vocht zit gevangen onder de inversie van het hogedrukgebied en kan dan een gesloten persistent wolkendek vormen. Pas vanaf zaterdag komt er mogelijk meer actie in het weer. De weermodellen tonen verschillende opties, maar algemeen neemt de kans op koeler en meer wisselvallig weer toe. Afwachten welke uitkomt het wordt... Onderstaande kaart van ECMWF toont een inval van polaire lucht met sneeuw tot 1000 m. Dat zou wel heel mooi zijn ...


Inval van polaire lucht bij ECMWF. @Wetterzentrale


Betrouwbaarheid 0, maar het zijn wel deze kaarten die we willen zien! :) @Wetteronline

Voor zover een fijne dag en graag tot vrijdag. Woensdag is Michael er weer :)

In verband met het aanhoudende warme weer schrijven we voorlopig de berichten om de dag. Vanaf 15 oktober schrijven we weer dagelijks.

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

11 reacties
Gerda Hensen
Gerda Hensen
09 October 2023 - 08:21

Wat een schitterende foto’s. Om van te smullen. En de vooruitzichten met een koude inval doet m’n skihart sneller kloppen.

reageer
Frans Jansen
Frans Jansen
09 October 2023 - 09:15

Bedankt voor het mooie weerbericht en de schitterende foto's . Hopelijk wordt het deze maand wat kouder (zoals het hoort) ;-) .

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
09 October 2023 - 09:29

Ik kan niet wachten tot de kou binnenvalt. Als ik naar de webcam in Kaprun kijk ziet het er triest uit met nog maar een klein deel gletsjer. Kan me herinneren dat voorgaande jaren het veel witter was.

reageer
Koen ⛷❄️ van de Pol
Koen ⛷❄️ van de Pol
09 October 2023 - 16:17

Jeetje, had ik maar niet gekeken. Elk jaar wel twee keer daarheen maar nu inderdaad heel erg triest. Veel te warm overal, maar ik blijf optimistisch en hoop op kou en veel sneeuw dit jaar.

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
09 October 2023 - 09:31

Goedemorgen Lander nou laat die koude inval maar komen hoor : we zijn er weer klaar voor , want dan gaan we heerlijk genieten van de voorpret voor hopelijk een mooi sneeuwrijk winterseizoen .👉🌨️❄️🏔️⛷️👍

Reactie #120558 op weerbericht reageer
Quintin v W
Quintin v W
09 October 2023 - 09:36

Dan gaat het misschien toch goed komen met de weltcup opening in Sölden..

reageer
martin libbrecht
martin libbrecht
09 October 2023 - 14:24

dag Quintin ,welke datum begint het in Solden ?

Bertil Blaas
Bertil Blaas
09 October 2023 - 15:36

@Martin, weekend 28-29 okt ‘23 👍

frans nijhuis
frans nijhuis
09 October 2023 - 13:32

Toch die noord-west stroming zo te zien heerlijk👍⛷🌨😇😇

reageer
Kevin Ski
Kevin Ski
09 October 2023 - 17:49

Hoi Frans, wat houd zo’n noord-west stroming in? Betekent het dat er meer sneeuw valt aan de noord-west zijde van de Alpen? Fijn dat de weerberichten er weer zijn👍👍

Bjarne Van Herpen
Bjarne Van Herpen
09 October 2023 - 21:47

Ik hoop dat ik niet weer mijn dijbeen breek net zoals vorig jaar

reageer
Nicky Ski
Nicky Ski
10 October 2023 - 09:00

Oei … dat is heftig ! Weer volledig hersteld ?

Marja  Skiër
Marja Skiër
10 October 2023 - 21:55

Rustig aan dan maar dit seizoen! Een gebroken been geeft immers heel lang heel veel last hè?

Nicky Ski
Nicky Ski
10 October 2023 - 08:59

Naderende kou … ben benieuwd ! 😃

reageer
Ted Storms
Ted Storms
10 October 2023 - 09:24

Als ik alle weer berichten moet geloven staan we voor de eerste sneeuwvallen. De weerapp van Apple geeft redelijke kou aan in de alpen (tot -4), met een sneeuwicoontje. Als ik GFS bekijk dat verschilt het van dag tot dag, maar binnen 2 weken zou het ook op ruim -6 moeten zitten. Ben heel benieuwd wat dit jaar ons gaat brengen. Met alle berichten over een traag opgang komende decembermaand was ik bijna geneigd om 15dec af te zeggen. Ik hoop dat de kou aanblijft. 15dec naar Serfaus

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
10 October 2023 - 09:45

Vanaf zaterdag wordt het interessant. Scandinavisch hogedrukgebied met aan de zuidoostkant duidelijk koelere lucht voor West-Europa. Op de overgang mogelijk sneeuw tot lagere hoogte. Zijn we vertrokken? ❄️

Reactie #120570 op weerbericht reageer
Erica van H
Erica van H
10 October 2023 - 21:42

Laat maar komen!!

Snow Scooter
Snow Scooter
10 October 2023 - 11:55

Ben benieuwd Liander. Let it snow ❄️❄️❄️!!

reageer
Snow Scooter
Snow Scooter
10 October 2023 - 11:55

Sorry Lander voor de spelfout.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.