Zacht en zonnig weer houdt aan

7 oktober 2023 - 8:30

Terug uit de Alpen! Terug bij Sneeuwhoogte.nl. In de zomermaanden trekken glaciologen, waaronder wij bij de VUB, naar de Alpen om de staat van de gletsjers op te meten. De verzamelde data gebruiken we om te analyseren hoeveel ijs er gesmolten is, wat de tendens is en hoe de regionale variaties zijn. Het uiteindelijke doel is om prognoses te maken over hoe de gletsjers in de toekomst zullen evolueren. 

De balans wordt, zeker in de Alpen, typisch opgemaakt aan het eind van september/begin van oktober. Dan komt het zomerseizoen ten einde en schakelen de gletsjers over van een periode van smelt naar een periode van groei. En dus zijn ook wij bij de VUB net terug uit de Alpen. Misschien zagen jullie wel onze documentaire. Wie geïnteresseerd is, bij deze nog een link: 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/kijk/2023/10/05/tza-gletsjers-hr-ot-grafiek-arvato-60647122/

Maar laten we nu eens de balans opmaken van 2022/23. Afgelopen jaar verloren de (Zwitserse) gletsjers 4.4% van hun volume. Dat komt door de extreem weinige sneeuw in de winter van 2022/23, de record warme en droge juni-maand en de warme/vrij droge zomer, die in september nog eens sterk verlengd werd. Zo komt 2022/23 op de tweede plaats van meeste ijsverlies, na 2021/22. Vorig jaar dus. Toen verloren de gletsjers 6%. Een simpele som leert dat we de afgelopen 2 jaar ongeveer 10% van het ijs in de Alpen verloren zijn. We kampen dus voor het tweede jaar op een rij met een zeer negatief jaar voor de gletsjers. En het is opvallend dat het dit jaar al "minder extreem" lijkt, terwijl het alle historische variaties ruim overschrijdt. 2021/22 heeft duidelijk een verandering in de mindset teweeggebracht.  


De gletsjers in Zwitserland verloren 4.4% van hun volume het afgelopen jaar. @GLAMOS

Maar nu is de zomer voorbij. De bergen en de gletsjers schakelen om naar herfst en later winter modus. De cijfers zijn gereset. Nu is het afwachten wat de winter zal brengen. Begint die vroeg? Wordt het sneeuwrijk? Krijgen we een ijskoude periode of toch eerder mild weer? We gaan het zien. En bij Sneeuwhoogte.nl zal ik samen met Michael weer alles tot in de details analyseren. Ik kijk er enorm naar uit. Hopelijk jullie ook!

Voorlopig aanhoudend zacht, droog en zonnig
Oktober heeft voorlopig nog geen winterse aspiraties. Afgelopen week trok een (afzwakkend) koufront over de Alpen, maar ondertussen zijn de temperaturen weer de hoogte in gegaan tot zomerse waarden. Hoelang kan dit nog blijven duren?


Lenticularis wolken boven het Bernina massief op 6 oktober. 

Zonnige zaterdag, zondag meer wolken in het oosten
Stralend weer op zaterdagochtend in de Alpen. En de temperaturen liggen vooral in de valleien redelijk laag met minima rond 5°C in Bern en -1°C in Sankt Moritz. Het blijft vandaag de hele dag vrij zonnig in de Alpen. Vooral in het westen is het (bijna) wolkenloos. In de Oostelijke Alpen kunnen er vanaf het noordwesten na de middag wat meer middelhoge wolken overtrekken. De nulgradengrens ligt rond 3300 m in het oosten en tot 4200 m in het zuidwesten. Morgen verloopt zeer gelijkaardig met veel zon in het westen en centrum van de Alpen, en wat meer middelhoge wolken in het oosten. Na de middag kunnen daar ook enkele buien vallen, met een sneeuwgrens boven 3000-3200 m. Aandachtspunt is morgen zeker de wind die in het oosten van de Alpen krachtig tot zelfs stormachtig kan waaien uit het noordwesten. 


Het begin van een vaak zonnig weekend. @Wetteronline

Volgende week omslag?
De weermodellen tonen al enkele dagen een overgang naar een meer maritiem weertype in de loop van volgende week. Daarmee bedoel ik dat de invloed van de Atlantische Oceaan op het Alpenweer kan vergroten. Dit betekent meestal een afkoeling (ten opzichte van nu zeker) en een toenemend risico op neerslag. Begin volgende week blijft het zonnig en zacht. Vanaf donderdag, het is nog wel flipperkast in weermodellenland, lijkt er wel enigszins een verandering aan te komen. 


Donderdag nadert een koufront de Alpen met een toenemende kans op neerslag vanaf het westen. @Wetterzentrale

In verband met het aanhoudende warme weer schrijven we voorlopig de berichten om de dag.

Graag tot maandag!

Met vriendelijke groet,


Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

12 reacties
Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
07 October 2023 - 08:45

Veel weer modellen spreken elkaar tegen , de verschillende weer site s geven eerst kouder weer vanaf 15 ock andere voorspellen sneeuw????

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
07 October 2023 - 08:47

Onzekerheid in de loop van de week. Wellicht een meer wisselvallig en dynamisch weerbeeld, maar nog geen drastische omslag. Daarvoor is de hogedruk boven de Middellandse Zee te krachtig.

martin libbrecht
martin libbrecht
07 October 2023 - 09:01

Dag Lander blij u weer te zien op de site en mag je in de toekomst (volgende maanden ) een sneeuwrijk weerbericht te mogen uitgeven

reageer
Steph Priem
Steph Priem
07 October 2023 - 09:38

Dag Lander, als bergliefhebber heb ik uw reportage op Canvas met veel interesse bekeken en wie regelmatig op de zelfde plekken komt in de bergen zal deze bevindingen ook al opgemerkt hebben, zoals minder restsneeuw in schaduwrijke plekken.

reageer
PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
07 October 2023 - 09:53

Goedemorgen Lander het is mooi dat jij er ook weer bent voor de weerberichten op sneeuwhoogte door te geven. Ik heb ook van jou ontdekkingsreis gelezen over het onderzoek naar de gletsjers in de Zwitserse Alpen was erg indrukwekkend moet ik zeggen:👍 En natuurlijk is het jammer dat er zo veel ijs aan het wegsmelten is 😪 . En toevallig zaten wij tijdens jullie onderzoek in die periode aan de andere zijde van het Jungfraugebied in Interlaken . En nu maar hopen op een streng en sneeuwrijk winterseizoen zodat er weer een beetje ijs kan aangroeien op de gletsjers. 👉❄️🌨️🏔️⛷️👍

Reactie #120541 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
07 October 2023 - 10:22

Prachtig gebied he Peter! Je kan niet genoeg krijgen van het zicht op het Berner Oberland

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
07 October 2023 - 13:16

Dat klopt helemaal Lander het is daar fantastisch 👍

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
08 October 2023 - 12:19

Zeker een prachtig gebied daar, vele malen daar geweest en verveeld nooit. Hoop er nog eens te komen( zeker geen goedkoop gebied)

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
09 October 2023 - 15:40

Heerlijk gebied!!

Nicky Ski
Nicky Ski
07 October 2023 - 11:33

Welkom terug Lander ! Mijn man en ik hebben met veel belangstelling jouw reportage over de toestand van de gletsjers gelezen en de docu bekeken. We houden een gevoel van schrik en spijt over bij het zien van het gestaag verdwijnen van de gletsjers. Desondanks is het een fascinerende en boeiende studie !

reageer
Jo Go
Jo Go
07 October 2023 - 12:36

Bedankt voor de updates! Het was aftellen naar 1 oktober voor de nieuwe updates. De reportage op VRT met veel aandacht en pijn in het hart gezien. Zelf ga ik ga al lange tijd naar Hintertux. Daar kunnen we de afname van de Hintertuxer Gletscher met eigen ogen vaststellen. Pijnlijk duidelijk… Dat resulteert onder meer in bv. de Schlegeis piste die pas in april dit jaar open ging en op een bepaald moment wellicht voorgoed zal sluiten. Hopelijk krijgen we een natte en koude winter, zodat ook de Kerstvakantie en bij uitbreiding het hele seizoen deze winter wat beter mag zijn dan het vorige. Ondertussen blijven we jullie berichten hier dagelijks volgen! Succes!

reageer
Bas Appelman
Bas Appelman
07 October 2023 - 13:21

Fijn dat de berichten weer komen, op naar de winter…❄️☀️⛷️⛷️

reageer
Erica van H
Erica van H
07 October 2023 - 21:48

Bedankt voor de link, ga k morgen eens naar kijken.

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
08 October 2023 - 08:51

Interessante ontwikkelingen vanaf half oktober ;)

Reactie #120548 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
08 October 2023 - 09:36

Goedemorgen Lander. Dank voor deze melding. Geeft weer hoop op verfrissing. Overigens tav jouw gletscher onderzoek, vond het enorm boeiend. Prachtige informatieve uitzending maar je wordt er alleen erg stil van ivm zomerse dooi seizoenen. Ernstig.

Jokr Jokr
Jokr Jokr
08 October 2023 - 09:10

Tjonge ,blijft moeilijk te bevatten dat de gletsjers eind deze eeuw in Europa zijn verdwenen. De wintersport dan ook totaal anders zal verlopen. De meeste onder ons gaan dat niet meemaken, maar onze kinderen, kleinkinderen? Terwijl de winter voor mij de mooiste tijd vh jaar is , wasr sneeuw, vorst, ijs de dienst uitmaken. Dus hoop dat koning winter weer eens zwaar toeslaat! In mijn fantasie is dat al werkelijkheid 🦄 maar niet de realiteit 😢

reageer
Jan Kerk
Jan Kerk
08 October 2023 - 11:01

Ben het helemaal met je eens 👍 Best beangstigend

Daan Sneeuw
Daan Sneeuw
08 October 2023 - 10:02

Eind volgende week weer een weekje naar Saint Sorlin d’Arves (skigebied Les Sybelles) om weer even mijn chalet winterklaar te maken. Dus nog een weekje extra lekker weer mag dan wel in de Franse Alpen 😁

reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
08 October 2023 - 12:25

Fijn dat de voorpret op de wintersport is begonnen. Tsja die gletsjers dat is toch een ernstig probleem. Kom me nog geen Alpen voorstellen zonder gletsjers. Hoop dat we deze winter een koud en sneeuwrijke periode hebben. En dat we over een jaar kunnen lezen dat de gletsjers iig niet verder gesmolten zijn. Ga zeker ook je documentaire kijken

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.