Zonnig en warm

2 oktober 2023 - 7:10

Oktober heeft er warm zin in. Nu zien we dit wel vaker in deze eerste herfstmaand, maar de actuele warmte is toch vrij bijzonder. Tegelijkertijd vinden we het slechtere weer opnieuw in het oosten van Griekenland richting het zuiden van Turkije. Een plakkerig lagedrukgebied voor de Turkse zuidkust voelt zich prima thuis boven de warme Middellandse Zee. In het zuiden van Turkije vallen dan ook talrijke regen en onweersbuien. In de Alpen blijft het nog even droog.


Königsleiten. @Live Updates


Archieffoto van 2 oktober 2021 vanuit Chamonix

Veel zon en vrij hoge temperaturen
In vergelijking tot gisteren verandert en niet bijster veel in het Alpenweer. De wind zit aan de westflank van het continentale hogedrukgebied muurvast in de zuidwesthoek. De aangevoerde lucht is helemaal afkomstig vanuit Noordwest Afrika! Dit verklaart de actueel hoge temperaturen. De temperatuur op 2000 meter schommelt ergens rond de 18 graden C. De vorstgrens ligt onder dit thermische geweld pas ergens boven de 4000 meter grens. In de vrij droge luchtsoort verwacht ik opnieuw ronduit zonnige condities. In de middag vormt zich in het zuidelijk Alpengebied lokaal wat onschuldige stau bewolking, maar daar is dan ook alles mee gezegd.


De straalstroom meandert flink. West en Midden Europa bevinden zich duidelijk in de zogenaamde warme golftop. Tegelijkertijd ligt het koudere golfdal duidelijk meer richting de Oostelijke Middellandse Zee. @ECMWF #500hPa #T850hPa

Regen op komst!
Dinsdag slaat het weerbeeld om in de Alpen. De dag start nog vrij zonnig, maar in de loop van de dag verschijnt er vanuit het noordwesten duidelijk meer bewolking aan de horizon. De matige tot vrij krachtige westelijke wind neemt later verder toe, met in het hooggebergte kans op windstoten tot 7 à 8 Beaufort! Ik verwacht in de avond vanuit het noordwesten de eerste regen. De neerslag concentreert zich duidelijk op de Noordwestelijke en Noordelijke Alpen. Ook de Inner Alpine pakken wat regen mee. Ik verwacht tijdens deze fase diep in de zachte lucht amper sneeuw. Misschien dat het hooggebergte een verdwaalde vlok meepakt, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Sneeuw op langere termijn?
Het koudere signaal van gisteren komt bij GFS ook vandaag pontificaal naar boven. Het Atlantische hogedrukgebied trekt zich na volgend weekend waarschijnlijk wat meer terug naar de Mid Atlantic. De polaire luchtsoort kan daardoor van de IJsland regio zuidoostelijk richting West en Midden Europa gaan uitstromen. In de GFS run gaat dit ook gepaard met aardig wat sneeuwval voor het noordwestelijk en noordelijk Alpengebied. ECMWF komt ook met een wisselvallig signaal op de proppen. Wel wat minder uitgesproken dan het Amerikaanse model. Leuk om naar uit te kijken de komende periode.


GFS heeft er zin in! Gezien de termijn natuurlijk nog erg onzeker. In ieder geval iets om naar uit te kijken. @MeteoCentre

Een fijne dag nog en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

7 reacties
M DR
M DR
02 October 2023 - 07:36

Goedemorgen volgens mij staat er een foutje in het weerbericht....De temperatuur op 2000 schommelt ergens rond de 1800 meter. Zal waarschijnlijk 18 graden zijn😉. Bedankt weer voor het weerbericht!!

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
02 October 2023 - 07:44

Aangepast. Thx

Erica van H
Erica van H
02 October 2023 - 09:26

Yes, sneeuw op komst (ja ik weet het nog heel onzeker enzo) maat altijd goed voor de voorpret!

reageer
Ted Storms
Ted Storms
02 October 2023 - 10:32

Michael, Kun je iets zeggen over de plaatsen waar het al serieus wat kouder is dan de andere gebieden? bijvoorbeeld Livigno. Hier ga ik sinds jaar en dag al naartoe en de temperaturen zijn goed aan het dalen, zeker in de nacht. Ik volg een account op instagram 'tuttolivigno'. Ze plaatsen elke morgen een video'tje met de temperatuur en elke nacht in de min. Hier hoeft het voor de top van de berg dan toch alleen nog te regenen voor sneeuw?

reageer
Ted Storms
Ted Storms
02 October 2023 - 11:04

of serieus kouder, bedoel de gebieden die in de nacht al onder nul zitten.

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
02 October 2023 - 11:57

Beste Ted, de grondtemperatuur zegt niets over de temperatuur op hoogte. De vorstgrens ligt actueel beduidend hoger dan normaal. Dan moet je denk aan een hoogte van tussen de de 3900 en 4200 meter. Tegelijkertijd kan het in het dal in de nacht en vroege ochtend aan de grond vriezen. Dit noemen we een zogenaamde temperatuurinversie. Normaal daalt de temperatuur gemiddeld ongeveer 1 graad per 100m, actueel stijgt deze door subsidentie onder hogedrukinvloed. ( erg technisch verhaal😉)

Steve De Meester
Steve De Meester
02 October 2023 - 12:08

Dag Ted Wij voor de eerste maal geboekt in Livigno na heel veel jaren Frankrijk en de grotere gebieden. We willen eens klein en fijn (eten 😉) gaan skiën en op aanraden van mijn schoonbroer geboekt in Livigno. Goeie ervaringen daar? Als ik de posts lees op Wintersport en Sneeuwhoogte dan hebben we goed gekozen. Mocht je nog tips hebben ofzo, graag!

Ted Storms
Ted Storms
02 October 2023 - 13:15

Steve, Ja zeker, het is er heel gezellig. Niet alleen het skigebied is fijn maar het dorp ook. Op elke hoek leuke winkels (heel veel parfumzaken) en zelfs tot in de late uren open elke dag. Aanrader voor eten is Birrificio 1816, waar ze hun eigen bier brouwen en leuk kunt eten. waar je goed op moet letten is de Munt la Chera tunnel, eenbaans tunnel en niet altijd in de juiste richting open, dus weet hoe laat je moet aankomen zodat je er meteen doorheen kunt. Met pech kun je uren moeten wachten. Mottolino (andere kant) is ook een zeer leuk gebied. Op de berg eten is La Tea Di Cip & Ciop erg leuk. wanneer staat voor livigno op de planning?

Steve De Meester
Steve De Meester
02 October 2023 - 13:35

We gaan richting Livigno op vrijdag 9 of zaterdag 10 februari (is voorjaarsvakantie in België) en dus afhankelijk van de drukte. Vermoedelijk vertrekken we op vrijdag om het verkeer voor te zijn.

Francesco  Livigno
Francesco Livigno
02 October 2023 - 16:05

Dag Steve, Wij zijn ook trouwe Livigno gangers. In die periode heb je zeker sneeuw genoeg. Genoeg restaurants aan de pistes. Wij rijden ook de dag ervoor al tot in Sargans en slapen daar uit. Daarna is het nog een tweetal uren rijden tot in Livigno.

Steve De Meester
Steve De Meester
02 October 2023 - 21:41

Bedankt voor de reactie We zijn benieuwd na de voorbije jaren te gaan skiën in de grotere Franse gebieden

PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
02 October 2023 - 10:40

Goedemorgen Michael en Lander en alle wintersport ⛷️ liefhebbers we zijn weer op de sneeuwhoogte site heerlijk om alle weerberichten weer te volgen en nu op naar een hopelijk een sneeuw 🌨️ rijk winterseizoen. Wij zelf zijn eigenlijk nog op zomervakantie zijn gisteren vertrokken uit Zwitserland 🇨🇭 bij Interlaken wat is het daar toch mooi omgeving Jungfrau gebied . Nu op naar de wintersport vakantie. 👍

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
02 October 2023 - 20:27

In de winter ook naar de Jungfrau region,Peter?!!🤣👍💪🇨🇭❄️🌨🚞🛷🗻🍻

PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
02 October 2023 - 22:43

Nee dat nog niet Koos wij gaan de laatste jaren naar de Dolomieten Italië 🇮🇹 om te skiën ⛷️ maar wie weet komt het er nog een keer van in de winter het is daar prachtig moet ik eerlijk zeggen we zijn wel naar de lauterbrunnen watervallen geweest dat dwars door de bergen loopt echt een belevenis en in grindewald met de kabelbaan omhoog geweest en mooie wandelingen gemaakt het is sprookjesachtig mooi Zwitserland 🇨🇭. 👍👍👍.

Reactie #120499 op weerbericht
PETER.  Dit Jaar BERWANG.
PETER. Dit Jaar BERWANG.
02 October 2023 - 22:44

Reactie #120500 op weerbericht
Rob Wintersport
Rob Wintersport
02 October 2023 - 10:50

Fijn dat jullie weer begonnen zijn!

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
02 October 2023 - 11:51

Wel weer tof om de weerberichten te lezen. De voorpret kan beginnen. Wij hebben al geboekt voor half januari. Heerlijk weer naar de Seiser. Uiteraard hopen wij op mop sneeuwcondities 🤞. Daarnaast zijn we ook grote liefhebbers van mooi weer met een zonnetje. Daarom zoeken we in november nog even de zon op. Kortom heerlijke vooruitzichten.

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
02 October 2023 - 11:52

Hanneke, ik moest even aan je denken. Geen flauw idee of jouw ingreep al heeft plaatsgevonden. Hoe dan ook, sterkte meis💪

reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
02 October 2023 - 17:36

Lief dat je aan mij denkt. De operatie staat voor woensdag gepland. Trouwens leuk om te horen, dat je weer naar de Seiseralm gaat. Ook zo'n heerlijk gebied. Daar hebben we vorig jaar diverse tochten gelopen en ook in de Plattkofel-en Tierserhütte overnacht. Ik lees wel mee, maar post weinig. Hoop toch stiekem in maart weer naar Grindelwald te kunnen.

Marjon J
Marjon J
02 October 2023 - 21:07

Sterkte Hanneke, en voor daarna een goed herstel gewenst. Al je bergwandelingen van de afgelopen weken helpen vast om er iig topfit in te gaan!

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
04 October 2023 - 19:37

Als het goed is is de operatie nu achter de rug🙏. Op naar een spoedig herstel en hopelijk naar Grindelwald in maart🙏🤞🤞🤞🤞🍀

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.