Zacht met af en toe wat neerslag

30 maart 2023 - 7:09

Het spel tussen de koude en zachte lucht gaat nog eventjes door de komende dagen. Vandaag wint de zachte lucht. Met een vorstgrens van tussen de 2400 meter in het oosten en zelfs 3000 meter in het westen hangt het voorjaar zelfs in de lucht. Niet helemaal vreemd natuurlijk met bijna april op de kalender. Het noordwestelijk en noordelijk Alpengebied hebben vandaag te maken met vrij veel bewolking. Een zwak front met enige neerslag trekt vandaag van west naar oost over het aandachtsgebied. De aangevoerde lucht heeft subtropische trekjes. Alleen in het hooggebergte valt er periodiek wat sneeuw. De sneeuwvalgrens schommelt vandaag ergens tussen de 2300 meter in het oosten tot 2800 meter verder westwaarts. Vanavond koelt het vanuit het noordwesten wat af. De sneeuwvalgrens daalt dan gestaag naar ongeveer 2000 meter. Ik verwacht in het noordwestelijk en noordelijk Alpengebied rond de 5 à 15cm sneeuw. Lager gelegen pistes zijn helaas gevoelig voor wat regen. Het zuiden van Zwitserland - Aosta en de Zuidelijke Franse Alpen houden het overwegend droog. De lucht is hier duidelijk wat droger. Dit betekent vrij vriendelijke condities met flink wat ruimte voor de zon.


Beauty vanaf de Stubaier gletscher @Live Updates


Mooi plekje in Ehrwald voor een welverdiende lunch! 
@Live Updates


Verlaten piste in Ischgl...... @Live Updates

Opnieuw kouder
ECMWF had het koude signaal vorige week al vroeg in de smiezen. Het weekendweer staat in het teken van een nieuwe winterse fase. In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt een secundaire storing / randstoring via de Zuidelijke Noordzee richting de Benelux. Rondom dit lagedrukgebied circuleert al wat koudere lucht welke naar het Alpengebied wordt gedirigeerd. De sneeuwvalgrens daalt dan geleidelijk naar ongeveer 1500 tot 1800 meter. In de nacht van zondag ruimt de wind achter de oostwaarts trekkende storing meer naar noord tot noordoostelijke richting. De aanvoer wordt dan continentaal polair met als gevolg een verder dalende sneeuwvalgrens. Dan moet je denken aan ongeveer 1000 meter, wat voor begin april behoorlijk koud is. De sneeuwval concentreert zich in eerste instantie op de Franse Alpen, later duidelijk meer op de Oostenrijkse noordkant. Dit levert tot en met maandag met gemak 20 tot 40cm verse sneeuw op. In de Arlberg regio zie ik 70cm voorbijkomen. Rond de Mont Blanc zelfs een kleine meter!  Het seizoen sluit duidelijk in (sneeuw) stijl af. Morgen volgt alweer het laatste weerbericht van dit seizoen. Dat wordt weer afkicken ;-)


Verwachte sneeuwval t/m maandag voor het oosten


Rond de Mont Blanc misschien zelfs een kleine meter sneeuw! ECMWF #WetterOnline

Graag tot morgen. Dan volgt het laatste weerbericht van dit seizoen.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

De weerberichten worden dit seizoen tot en met 31 maart geschreven.

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

9 reacties
Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
30 March 2023 - 07:59

Voor het einde van het seizoen een mooie sneeuwval grens , geen klagen voor de paasskiers

reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
30 March 2023 - 11:49

Ik wil jullie bedanken voor de accurate voorspellingen. De duidelijke uitleg en de leuke beelden. Jullie zijn een plezier om te volgen. Vele groetjes uit de Steiermark! 💚

Dries V
Dries V
30 March 2023 - 08:22

Hey Michael en Lander, Afkicken, zeg dat wel 😅 maar dan wel op de piste volgende week! Bedankt voor het voorbije seizoen! Wat verwacht je tot en met midden volgende week? Kloppen de online-weerberichten dat er meer zon op de kaarten komt? Waar is het aantal zonuren het hoogst denk je? En wordt de wind alsnog een thema? Sneeuw voldoende in elk geval!

reageer
Dieter D🇦🇹
Dieter D🇦🇹
30 March 2023 - 08:30

We waren gisteren in het Lachtal. Sneeuw condities super. Bewolkt met af en toe wat zon. Gelukkig bijna geen wind (Lachtal staat bekend om winderig te zijn).

Reactie #119371 op weerbericht reageer
xavier de moor
xavier de moor
30 March 2023 - 08:39

Mooi werk jongens - bedankt voor alle info dit seizoen

reageer
Katrien Dhondt
Katrien Dhondt
30 March 2023 - 08:57

Hallo Michael en Lander, wat een leuke vooruitzichten voor einde maart. Wij gaan in de paasweek 8-15/4 nog een weekje naar Montafon (Gaschurn) Al een blikje vooruit voor die periode? Verder winter of lentezonnetje? Ik ga jullie dagelijkse berichtjes missen. Bedankt en tot volgend seizoen!

reageer
Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
30 March 2023 - 09:18

Michael en Lander, hartelijk dank voor alle fijne sneeuwberichten van afgelopen winter. Voor de mensen, die er nu zitten of gaan( en met pasen zijn dat vnl. de Belgische lezers), heel veel plezier. Jullie vallen met de neus in de poeder. Iedereen bedankt voor het posten van alle mooie sneeuwfoto's van overal uit de Alpen en verder weg. Voor iedereen een hele fijne BERGSOMMER en tot volgend wintrersportseizoen.

reageer
Ate N
Ate N
30 March 2023 - 09:31

Wat een top afsluiter van een verder vrij matig seizoen. Bedankt voor alle weerberichten Lander en Michael, fijn leesmateriaal tijdens de ochtend koffie:)

reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
30 March 2023 - 10:53

Weinig echte sneeuwdumps in de Dolomieten dit jaar, is daar een verklaring voor Michael/Lander?

reageer
Skifan Tilburg
Skifan Tilburg
30 March 2023 - 12:38

Ik ben geen weerkenner, maar ik ski nu 7jr, en 6jr daarvan in de dolo's. Elk jaar ook 2 ochtenden priveles. Dit jaar had ik een man van 60jr, en al 30jr skileraarin Ortisei. In de lifjes mooie gesprekken gehad: over Italie, eten en drinken, het leven, maar ook over het skien en de omstandigheden. Hij was zeer positief over de ontwikkeling van het gebied, de pistes en de verbindingen tussen de verschillende gebieden, de nieuwe liften, (stabiele) groei van het toerisme, etc.... Maar: qua omstandigheden was t shocking wat ik hoorde. De sneeuwval van 30jr geleden versus de laatste 5-10jr is dramatisch gedaald. Uiteraard was ik me hiervan wel bewust, maar het grote verschil zoals hij het aangaf, was wel effe schrikken.

Steph Priem
Steph Priem
30 March 2023 - 14:55

Ik ski en wandelde al ongeveer 40jaar in de bergen en er is inderdaad wel wat veranderd. De meters hoge sneeuw muren aan de rand van de weg worden schaarser met jaren en veel professionele sneeuwruimers hebben dikwijls nog een andere job door gebrek aan sneeuw en we mogen niet ontkennen dat er een klimaatwijzeging bezig is, maar de natuur is wispelturig en onze aarde jong.

Harry Verduin
Harry Verduin
30 March 2023 - 17:00

Onze aarde is 5 miljard jaar Steph, jong zou ik dat niet noemen😁

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
30 March 2023 - 17:35

De wind heeft weinig in de Z hoek gezeten, en das nodig voor sneeuw in de Dolomieten :) veel hogedruk over de Alpen deze winter. Over een maand publiceer ik een jaar overzicht :)

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
31 March 2023 - 00:17

Dankjewel voor jullie reacties, het valt dus de echte kenners van het gebied ook op dat het idd de laatste jaren steeds minder wordt qua dumps. Skiën zal nog geen probleem zijn verwacht ik. Ben benieuwd wat er volgend seizoen gaat gebeuren. Wat trouwens wel leuk is dat op veel oude foto's die hangen in de rifugio's en restaurants je nog wel die hoge sneeuwmuren ziet en ook in het dorp Selva.

Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
31 March 2023 - 00:19

Lander@ leuk dat er volgende maand nog een jaaroverzicht komt!

Skifan Tilburg
Skifan Tilburg
31 March 2023 - 08:13

Die oude fotos zijn inderdaad schitterend, Dennis. In ons verblijf hing ook weer een hele collectie van families en landschappen 😀

Jeron Ven
Jeron Ven
30 March 2023 - 18:25

Zeldzaam zo nat geregend en tussen de bliksem naar beneden geskied vandaag in Sankt Anton

Reactie #119382 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
30 March 2023 - 19:11

Stevig!

Steph Priem
Steph Priem
30 March 2023 - 19:49

Jeron, vorige week vrijdag het zelfde meegemaakt maar dan in Warth 🥴.

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.