Perioden met zon en vrij zacht

13 maart 2023 - 7:00

Deze eerste dag van een nieuwe week start vrij veelbelovend. Aan de voorzijde van Iers lagedruk systeem stroomt met een vrij krachtige zuidwestelijke wind tamelijk droge lucht richting het Alpengebied. De aangevoerde lucht is tevens vrij zacht. Dit zien we ook duidelijk in de temperatuur terug. De vorstgrens ligt ergens rond een hoge 2800 à 3100 meter. In de vrij droge lucht is er vandaag flink wat ruimte voor de zon. Wel drijven er af en toe wat cirrus velden over waar de zon dan vrij wazig doorheen schijnt. Vanwege de zuidwestelijke aanvoer heeft de noordkant ook nog te maken met wat föhnverschijnselen. In het hooggebergte kan de wind opnieuw een spelbreker zijn. De hogere open gelegen lift combinaties ogen dan vrij kwetsbaar. Later op de dag raakt het vanuit het zuidwesten steeds verder bewolkt. Dit is de voorbode van een (koude) weerverslechtering die voor morgen op het menu staat!


Sfeervol plaatje vanuit Grindelwald @Live Updates


Ehrwald @Live Updates


Grondweerkaart van maandag. Vandaag in een vrij brede warme sector erg zacht Alpenweer. Het koufront boven midden Frankrijk trekt vannacht de Alpen binnen. #KNMI

Regen overgaand in sneeuw
Dinsdag gaat het roer wederom winters om. In de vroege ochtend valt er in het zuidwestelijk Alpengebied onder de 2400 meter in eerste instantie enige regen. In de loop van de ochtend gaat de sneeuwvalgrens dalen richting ongeveer 1800 à 2000 meter. In de middag tijdens de koufrontpassage daalt de sneeuwvalgrens verder naar ongeveer 1600 meter in het westen, tot 1400 meter in het oosten. Vanwege de harde tot stormachtige wind vormen zich dan hogerop makkelijk flinke sneeuwduinen. Later op de dag verplaatst de sneeuwval zich wat meer richting de Dolomieten en het zuidoosten van Oostenrijk. Hoeveel sneeuw gaat dit opleveren? In de Haute Savoie richting de Mont Blanc regio een mooie halve meter met tegen gunstig gelegen stauhellingen zelfs kans op 65cm! Verder oostwaarts valt iets minder sneeuw, maar zijn we met tussen de 20 en 35cm ook dik tevreden. De Dolomieten doen deze keer met ongeveer 15 tot 35cm ook goed mee. De enige hoek die waarschijnlijk buiten de sneeuwpret valt is het zuiden van Tessin. Het sneeuwsignaal komt hier bij ECMWF deze keer totaal niet uit de verf.


Rond woensdag weer zachter en stabieler onder invloed van een trekhoog. #ECMWF

Vooruitzichten
Vanaf woensdag zorgt een mobiel hogedrukgebied voor enige stabilisatie. Het blijft dan enkele dagen overwegend droog, met periodiek aardig wat ruimte voor de zon. De temperatuur zit dan weer wat in de lift. Ik verwacht dan een vorstgrens die zich weer wat terug trekt naar ongeveer 2500 meter. Volgend weekend nadert een volgende storing de Alpen. Deze geeft rond zondag, maandag in het zuidwestelijk Alpengebied kans op enige neerslag. Maar zover is het nog lang niet.

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

9 reacties
Isis van G
Isis van G
13 March 2023 - 07:23

De grote temperatuurwisselingen, neerslag en wind zorgen samen ook voor een hoog lawinegevaar denk ik?

reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 March 2023 - 07:49

Vraagje voor de Italie-specialisten: zijn er (veel) wandelmogelijkheden in en rond Colfosco? Zijn er nog andere aanraders voor mensen die niet skien? Wij willen daar volgend jaar naartoe en een van ons gaat niet skien.

reageer
Dolo Mieke
Dolo Mieke
13 March 2023 - 08:02

Hoi Michael, ik ken het gebied goed, zit nu in Corvara ( naast Colfosco) en wandel ook graag. De mogelijkheden zijn beperkt, er zijn wat wandelpaden in het dal, best aardig voor een keer maar niet voor een hele week ( in zomer daarentegen is t geweldig, met gebruik van vele liften). Als je wil wandelen ( of skiën, of langlaufen) dan raad ik de Seiseralm aan. Fantastisch gebied met veel wandelpaden, ligt een stuk hoger, dus je wandelt echt in de sneeuw, en uitzicht is prachtig. Diverse hutten zijn wandelend te bereiken. Is echt een heel andere ervaring dan door het dal lopen langs de weg… Je kunt accomodatie op de alm zoeken (dat is het allermooiste) of in Ortisei of castelruth en dan met de kabelbaan omhoog.

Jeannette B
Jeannette B
13 March 2023 - 08:48

Je kunt idd goed wandelen op de Seiseralm. Maar ook bij Santa Christina. Met lift omhoog naar Seceda. Vorig jaar daar met een gids een rondwandeling gemaakt. Je kunt ook daar ook met lift naar Monte Pana. Daar vandaan kun je naar Seiseralm lopen. Ook een keer gedaan. St Christina vind ik sowieso goed uitgangspunt voor skiën en wandelen. Je bent binnen 10min in parkeergarage van ortisei. Lift omhoog en je staat naast de gondel. Ook binnen 10min in selva/wolkenstein. We hadden daar ook goed en betaalbaar hotel. Veel succes met kiezen en nog heel veel plezier in de bergen!

Marcel W
Marcel W
13 March 2023 - 09:31

Mag ik vragen in welk hotel jullie zaten? Wij zijn zoekende in die regio voor vlg skiseizoen , bvd

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 March 2023 - 11:08

Bedankt voor jullie reacties. De Seiser Alm ken ik redelijk goed en ik weet dat je daar goed kunt wandelen maar kom je daar (makkelijk) vanaf Colfosco? Wij hebben 2 x in/bij Ortisei gezeten en dat is op zich prima maar Colfosco ligt toch wat meer centraal.

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 March 2023 - 11:09

Beste Marcel, wij hebben nog niet geboekt maar kijken o.a. naar Piz Alpin en Residence Europa.

Marcel W
Marcel W
13 March 2023 - 12:19

Dank je! Zal eens kijken😊

Dolo Mieke
Dolo Mieke
13 March 2023 - 13:35

Op de Seiseralm bedoel je? Wij hebben gelogeerd bij de Tirler hütte ( fantastisch maar na een grote verbouwing erg duur geworden.) Heb ook bij Zallinger gelogeerd, zelfde verhaal. Wij hebben ook vele jaren een kleine blokhut gereserveerd, maar de eigenaar neemt al jaren geen nieuwe gasten aan.

Dolo Mieke
Dolo Mieke
13 March 2023 - 13:41

Michael, vanuit Colfosco wandelen op de Seiseralm is niet handig, is 3/4 uur rijden naar t dalstation. St Christina is een half uur denk ik, voor beide moet je de ( Gardena) pas over…. 🤔In Colfosco zijn tal van goede accomodaties, maar hangt natuurlijk erg af van je budget. Kijk eens op Booking . Com, dat geeft meer duidelijkheid

Frank  Skifan Dolomiti
Frank Skifan Dolomiti
13 March 2023 - 15:36

Vanuit Colfosco ga je met de gondel in 15 minuten naar Corvara. Daar heb je makkelijk toegang tot het sneeuwplateau ALta Badia. Dit ligt tussen San Kassian, La Vila en Corvara (en Arraba, zo men wil). Het zijn alleen blauwe pistes en het gebied ligt de hele dag in de zon en heeft geen last van de slagschaduw van een berg. Je hebt er voldoende "Winterwanderwege", kijk maar op de kaarten. Ik ben er afgelopen seizoen 5 weken geweest en heb er talloze wandelaars in actie gezien. Mogelijkheden genoeg, en niet "beperkt", zoals ik lees. Zo heeft mijn dochter een prachtige wandeling gemaakt van Piz Sorega naar Armentarola. Busverbinding makkelijk. Succes!

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
13 March 2023 - 20:17

Bedankt voor alle reacties! : - )

Gast
Gast
13 March 2023 - 09:33

Imlil, Het " Chamonix" van Afrika.

Reactie #118623 op weerbericht reageer
Gast
Gast
13 March 2023 - 09:34

Zicht richting Marrakesh.

reageer
pieter debruyne
pieter debruyne
13 March 2023 - 09:35

Zicht richting Marrakesh.

Reactie #118625 op weerbericht reageer
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
13 March 2023 - 11:15

Hoe hoog zit je Pieter?

pieter debruyne
pieter debruyne
13 March 2023 - 09:36

Vanaf Atlas.

Reactie #118626 op weerbericht reageer
Marcel W
Marcel W
13 March 2023 - 10:14

Mooi hoor!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
13 March 2023 - 17:19

Mooi en zeer interessant 👍 leuk dat je het hier post.

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
13 March 2023 - 12:27

Beetje zware pistes vandaag op de Seiseralm. Nu maar even aan de apfelstrudel!

Reactie #118633 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
13 March 2023 - 17:21

Al wat laat, maar toch smakelijk 🧁

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
13 March 2023 - 18:45

Maakt niet uit, het heeft gesmaakt!

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
13 March 2023 - 15:50

25°C in Grenobles :O

Reactie #118637 op weerbericht reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
13 March 2023 - 17:56

aanstaande vrijdag naar Kaprun ... hoe zijn de verbindingen daar om in bijv Fieberbrunn , Saalbach / en Zell am See te komen ? bijv met bus oid .

reageer
BJ
BJ
13 March 2023 - 19:31

Klein kwartier naar Zell Am See, heel goed te doen. Vanaf daar skiën makkelijker naar SH of Fieberbrun. Beide laatsten stuk minder makkelijk met de bus en (erg) lang rijden

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.