Intense sneeuwval vanaf het westen

10 maart 2023 - 8:15

De omstandigheden in de Alpen gaan razendsnel op en neer. De straalstroom is op het gebergte gericht en zachtere/koudere periodes wisselen elkaar af. De sneeuwkwaliteit op de pistes is dan ook zeer variabel. De lage pistes zijn vaak papperig (zacht, regen), terwijl het hogerop uitstekend is om te skiën of boarden met regelmatig een laag verse sneeuw. Minpunt dezer dagen is wel de sterke wind die voor sommige liften roet in het eten gooit. Vandaag is het weer de beurt aan een kouder intermezzo aan de achterzijde van een lagedrukgebied waarbij er vooral in het westen veel sneeuw kan vallen. 


Valmeinier gisteren tijdelijk in de volle zon, na de sneeuw (hogerop). @LiveUpdates


Skiën in Gerlos was gisteren vermoeiend met sterk wisselende omstandigheden. @LiveUpdates

Vandaag zeer wisselvallig met intense sneeuw in het westen
Het weerbeeld vandaag in de Alpen is op zijn minst gezegd dynamisch. De straalstroom heeft zich recht op de Alpen gericht, wat betekent dat er veel onstabiliteit is en er veel wind staat in de hogere luchtlagen. Beide factoren zorgen voor onvoorspelbaar en onstabiel weer. De aangevoerde lucht krult wel om een lagedrukgebied heen (achterzijde) en is van origine Arctisch en dus relatief koud.


Vandaag is de aangevoerde lucht in de Alpen koud aan de achterzijde van een klein lagedrukgebied dat over de Benelux passeert. @Wetterzentrale

De dag begint met sneeuw(buien) in de Franse Alpen en in het westen van Zwitserland (Unterwallis). Ook in de Aosta vallei valt sneeuw, vooral langs de Zwitsers/Franse grens. Lokaal is zelfs onweer mogelijk. Thundersnow! Meer naar het oosten komen er ook enkele buien voor aan de noordkant, maar is het wel overwegend droog. Het weerbeeld met neerslag in het westen, en buien elders langs de noordkant houdt vandaag nog enige tijd aan, maar vooral tegen/na de middag wordt het wel vaker droog met enkele bredere opklaringen. Zoals de afgelopen dagen ligt de zuidkant weerbegunstigd met aan deze kant van de Alpen droge(re) omstandigheden en wat meer zon. De nulgradengrens ligt rond 1600 m in het westen en rond 2200-2600 m in het oosten en aan de zuidkant. 


De straalstroom staat recht op de Alpen gericht. @Wetterzentrale

De sneeuwgrens daarentegen ligt wat lager en schommelt tussen 1000 en 1400 m (zakt nog een beetje overdag). Er valt vandaag 10-15 cm in de Franse Alpen / westen van Zwitserland, en 2-10 cm elders in Zwitserland en in de Arlberg. Nog meer naar het oosten zie ik geen noemenswaardige hoeveelheden vallen. Kritiek punt vandaag is de wind die krachtig zal waaien uit het westen. In het hooggebergte kunnen de rukwinden in de Westelijke Alpen zelfs oplopen tot 140 km/u. Dat is orkaankracht! Tegen de avond botst een nieuwe neerslagzone op de Westelijke Alpen en gaat het weer continue sneeuwen.


Vooral sneeuw in de westelijke Alpen. @Wetteronline

Vanavond, vannacht en morgen zeer veel neerslag in het westen
Vanavond, vannacht en morgen valt er in de Westelijke en Noordwestelijke Alpen veel neerslag. Dat komt door een atmosferische rivier die meer dan 24u vochtige lucht aangevoerd naar de Westelijke Alpen. Deze levert neerslag op, maar wordt ook nog eens opgestuwd waardoor de neerslag intenser wordt. De sneeuwgrens zakt vannacht eerst tot 600-800 m, en stijgt morgen overdag tot 2000 m in de Zuidelijke Franse Alpen en 1600 m in de Noordelijke Franse Alpen. In Zwitserland en Oostenrijk ligt de sneeuwgrens morgen onder 800 m. Ten zuiden en westen van de Alpenhoofdkam, met andere woorden in de Italiaanse Alpen, een heel ander weerbeeld met vrij veel zon en beduidend hogere temperaturen (föhn). In Milaan kan het zomaar 18-20°C worden. 


Een atmosferische rivier richt zich op de Westelijke Alpen. @Meteociel

De westenwind blijft stevig doorwaaien met in het hooggebergte nog steeds storm rukwinden. In de Westelijke Alpen kan zeker 40-60 cm sneeuw vallen, in bepaalde massieven wellicht nog veel meer (Mont-Blanc massief / Vanoise > 1 meter), maar door de wind zal de sneeuw wel sterk verwaaien. Op sommige plaatsen kunnen daardoor sneeuwduinen ontstaan terwijl er op andere plaatsen geen sneeuw meer ligt. Dat betekent onvermijdelijk ook een toename van het lawinegevaar. 


Cumulatieve sneeuwsom in de Alpen. @Wetteronline

Zondag en maandag droger, dinsdag Südstau?
Zondag is het eerst nog bewolkt met in de westelijke en noordelijke Alpen nog wat lichte neerslag. Dat is sneeuw vanaf ongeveer 1400-1600 m. Veel neerslag verwacht ik niet meer. Tegen en na de middag wordt het overal droger en klaart het op. De nulgradengrens klimt tot 1800-2600 m. Maandag liggen de Alpen in een opwaartse tak van de straalstroom en warmt de aangevoerde lucht stevig op. Het blijft wel droog met behoorlijk veel ruimte voor de zon. Dankzij een ZW-föhn kunnen de temperaturen vooral in het westen en noorden hoog oplopen, wat minder aan de zuidkant, met maxima tot 20°C in steden zoals München of Grenoble. Tijdens de nacht op dinsdag dient zich alweer een volgorde weersverandering aan. Vanaf het westen gaan de hemelsluizen weerom open en zakken de temperaturen fors. Bij deze wisselvallige episode tonen de weermodellen nu ook neerslag voor de zuidkant. Een interessant signaal en we houden het de komende dagen in de gaten! 

Fijne dag nog. Graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

24 reacties
Greet ☀️
Greet ☀️
10 March 2023 - 08:39

We maken ons op voor een skidag in de verse sneeuw! ❄️ @Valmeinier ligt er nu al zo’n 5cm sneeuw en het blijft gaan 😊

reageer
Greet ☀️
Greet ☀️
10 March 2023 - 11:06

Na welgeteld één dik uur terug binnen geskied, heel veel wind, maar 1flank open en de pistes liggen er ronduit slecht bij, tis meer krabbelen dan skiën 🌬️🙈❄️

Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 March 2023 - 11:40

Greet, wat jammer nou. Het zit je niet mee wat betreft fijne ski omstandigheden 😕

Marja  Skiër
Marja Skiër
10 March 2023 - 12:05

Moeilijke omstandigheden Greet, beetje pech heb je wel hè, jammer want je had je zo verheugd op deze skiweek. Gelukkig heb je ook een paar goede dagen gehad, hou die vast😇

Greet ☀️
Greet ☀️
10 March 2023 - 15:38

En toch deze namiddag enkele korte opklaringen dus terug de latten op en nog een dik anderhalf uur fijn geskied 😊

Reactie #118455 op weerbericht
Mieke Jansen
Mieke Jansen
10 March 2023 - 16:33

Fijn dat je toch nog even kon! 😊

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 March 2023 - 17:43

💪🙏🙃

Katrien DG
Katrien DG
10 March 2023 - 19:19

Toch wel mooi die verse sneeuw!

Tamara S.
Tamara S.
10 March 2023 - 09:01

Arc 2000 gisteren een mooie dag, nu vanmorgen veel wind en sneeuw. Foto gisteren genomen van de Mont Blanc .

Reactie #118417 op weerbericht reageer
Coos Posseth
Coos Posseth
10 March 2023 - 09:07

wat prachtig

Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 March 2023 - 10:06

Wauw, wat een fantastische foto.

Bert De Cabooter
Bert De Cabooter
10 March 2023 - 09:18

Goedemorgen ., valt er al iets te zeggen voor het reisweer zaterdag op zondag ? Richting zillertal ? En het weet daar vanaf zondag ? Zillertal is noordoostelijke Alpen ? 😉

reageer
Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
10 March 2023 - 09:21

Redelijke ochtend

Reactie #118420 op weerbericht reageer
marc van de poel
marc van de poel
10 March 2023 - 15:19

Ook redelijk grauw weer in Lech. Momenteel vollen bak (natte) sneeuw. Hopelijk morgen beter. Maak er het beste van, Patrick.

M L
M L
10 March 2023 - 09:27

Iets bekend over de dolimiti??

reageer
Seb Verhoef
Seb Verhoef
10 March 2023 - 11:16

Wij zijn onderweg naar de Dolemieten. Ben benieuwd wat er dan dinsdag gaat gebeuren

reageer
Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
10 March 2023 - 11:41

Hallo allemaal, Wij hopen morgen aan te komen bij de Seiseralm. Ik heb een vraagje voor de kenners. Seiseralm staat bekend om vele blauwe pistes, wij hebben een beginner (ski) bij ons. Heeft een paar lesjes op indoorbaan gehad. Soms is er best wel verschil in blauw. Dus mijn vraag is: wat is nou een leuke blauwe piste om zo voor het eerst aan te beginnen (nr?). Hartelijk dank alvast!

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 March 2023 - 12:06

Anita, op de Seiser zijn niet zo heel veel blauwe pistes. De meeste pistes zijn rood (wel vriendelijk rood). De blauwe panoramapiste lijkt mij de beste optie. Mijn voorstel zou zijn, om toch nog wat les te nemen. Het ligt eraan of de persoon in kwestie wat aanleg heeft. De een skiet nu eenmaal makkelijker weg, dan de ander. Het is wel afhankelijk van waar jullie starten. Zit je op de Seiser zelf of misschien in Ortisei of Seis am Schlern? Vanuit Seis an Schlern is de panoramapiste prima te bereiken.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 March 2023 - 12:28

Anita, goeie reis en fijne vakantie 👍⛷

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
10 March 2023 - 12:28

Dank je wel Gerda. Seis am schlern zitten we. En idd het is ook de bedoeling dat ze les gaat nemen, lijkt me ook beter. Nou we gaan het mee maken!

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
10 March 2023 - 12:30

Dank je wel Bertil, ben heel benieuwd! Voor het eerst Italië ipv Oostenrijk...

Marja  Skiër
Marja Skiër
10 March 2023 - 13:00

Hoe langer hoe meer volgers gaan naar de Dolomieten, wij misschien volgend jaar ook. Het enthousiasme werkt aanstekelijk hoor maar ik moet stil zijn van Gerda, anders wordt het te druk daar😅

Ate N
Ate N
10 March 2023 - 13:36

Maak je geen zorgen Gerda, die reclame is er al ruimschoots geweest:) Behoorlijk druk was het voor januari begrippen toen ik er was, ik hoorde dat het ook fors drukker was dan normaal. Maar volgens mij viel het in de Nederlandse kindervakanties dan weer erg mee.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 March 2023 - 14:43

Precies Marja, dit is de laatste keer dat ik de Seiser aanbeveel. Echt, als je wilt knallen heb je helemaal niets op de Seiser te zoeken. 😘

Marja  Skiër
Marja Skiër
10 March 2023 - 16:18

Kalm kalm Gerda, ik ben niet van het knallen, ik hou van rust, blauw en mooie geprepareerde pistes.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 March 2023 - 16:27

Ststst…….mijn opmerking is bedoeld om nieuwkomers op de Seiser te weren😉

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
10 March 2023 - 17:03

Ik blijf in Oostenrijk 😀

Rita
Rita
10 March 2023 - 17:07

Ik ook Patrick ! 👍🏻

Annemarie de Hoog
Annemarie de Hoog
10 March 2023 - 17:14

😂😂😂💋

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 March 2023 - 17:44

🤣🤣🤣🤣

Katrien DG
Katrien DG
10 March 2023 - 19:22

Ja die Dolomieten zijn echt de reis niet waard hoor 🤫. Heb het zelf mogen ondervinden dit jaar.

Hanneke Jalink
Hanneke Jalink
10 March 2023 - 20:46

Voor mij alleen Dolomieten in de zomer. s'Winters ga ik lekker naar mijn geliefde Jungfrauregion.

marc van de poel
marc van de poel
10 March 2023 - 11:48

In Vars (Hautes Alpes) meldt Jean veel wind en alle hoger gelegen liften zijn gesloten. Met tussen posen sneeuwt het (hevig).

reageer
Milan Ryckaert
Milan Ryckaert
10 March 2023 - 11:48

Wij vertrekken volgende week naar flachau , wat zijn de voorspellingen?

reageer
marc van de poel
marc van de poel
10 March 2023 - 11:51

Niet veel plezier wegens zeer slechte zichtbaarheid / veel wind in Vars.

Reactie #118429 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 March 2023 - 12:07

Dat ziet er idd dramatisch uit. Bij zulke omstandigheden stap ik altijd meteen af.

Marja  Skiër
Marja Skiër
10 March 2023 - 13:02

Ik ook Gerda, als ik de piste zo zie zou ik er zelfs al niet aan beginnen. Marc, is er nog wat anders leuks te ondernemen daar?

Greet ☀️
Greet ☀️
10 March 2023 - 13:44

Idem bij ons in Valmeinier…

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 March 2023 - 14:43

Ik ook Gerda, als ik 's morgens uit het raam kijk en ik heb dit uitzicht probeer ik het niet eens🙃😬

marc van de poel
marc van de poel
10 March 2023 - 15:13

Is inderdaad weer om een halve dag in de sauna te zitten en de andere halve dag in de kroeg...

Marja  Skiër
Marja Skiër
10 March 2023 - 16:16

Ik ken slechtere dagbesteding 😂 veel genoegen Marc! Het doet me goed te lezen dat ik niet de enige ben die niet begint aan een sneeuwdag met slecht zicht, niet geprepareerde pistes en vaak ook nog wind. Dank je de koekoek, ik blijf dan beneden hoor. Net als Marc met andere dagbesteding ☺️

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 March 2023 - 17:45

🤣🤣je zit iig in een andere omgeving...

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 March 2023 - 17:47

Hihi Marja ik ook... ooit 1x in zo'n volledig witte wereld een onbekende piste moeten afskieën.. ik was genezen..😇😊

Carolien v V
Carolien v V
10 March 2023 - 22:06

1,5 week geleden met niet méér zicht dat dit. Spoorzoeken ☺️. Gewoon rustig aan naar beneden, wij vonden t leuk!

Reactie #118491 op weerbericht
Dennis Arabba ⛷️
Dennis Arabba ⛷️
10 March 2023 - 12:20

Tijd voor sneeuw in de Dolomieten, 18 Maart die kant op, hoop dat je gelijk krijgt Lander voor as Dinsdag met die sudstau!

reageer
Kit B-R
Kit B-R
10 March 2023 - 12:50

Reactie #118437 op weerbericht reageer
Kit B-R
Kit B-R
10 March 2023 - 12:50

Kaunertaler zo gaaf hier!!! Een droom gebied!

reageer
P O
P O
10 March 2023 - 14:03

Als je dit al een droomgebied vind zullen er nog heel veel volgen.🤟

marc van de poel
marc van de poel
10 March 2023 - 15:14

klopt, P O

Kit B-R
Kit B-R
10 March 2023 - 18:22

Al veel gezien hoor maar deze spant de kroon! Toppie

Marleen V
Marleen V
10 March 2023 - 13:03

Ohw ik hoop ook zo op een btje sneeuwval in de Dolomieten, we vertrekken de 17e. Ben al aan het aftellen ⛷️

reageer
Dea Lanting
Dea Lanting
10 March 2023 - 13:43

Wij nu onderweg richting de Dolomieten ..

reageer
Marcel W
Marcel W
10 March 2023 - 14:40

Na welke plaats ga je? We zien uit naar jou foto’s en updates 😊

Marcel W
Marcel W
10 March 2023 - 14:40

Veel plezier btw

Dea Lanting
Dea Lanting
10 March 2023 - 14:45

LaVilla

marc van de poel
marc van de poel
10 March 2023 - 15:31

De meeste liften toe wegens de wind. Redelijk dreigende luchtformaties wijzen op aankomende sneeuw. Hopelijk valt de sneeuwgrens mee.

Reactie #118454 op weerbericht reageer
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 March 2023 - 17:47

😱😱😬dat ziet er zeer dreigend uit Marc..

Kappl Paznaun
Kappl Paznaun
10 March 2023 - 16:21

Is dit alleen voor Italië 🧐 Jammer dit

reageer
Jes H
Jes H
10 March 2023 - 16:47

Nee hoor ik lees elke dag mee dat is toeval vandaag 😃

Rita
Rita
10 March 2023 - 17:04

🤣🤣🤣

Kappl Paznaun
Kappl Paznaun
10 March 2023 - 18:38

Grapjas

Kasper H
Kasper H
10 March 2023 - 16:59

Zell am Ziller; goede omstandigheden boven 1600 m, daar onder wordt de sneeuw weker. In het dal (580 m) geen sneeuw. Maar toch lekker geskied.

Reactie #118462 op weerbericht reageer
Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
10 March 2023 - 17:06

Mooi, geniet er van!

Kasper H
Kasper H
10 March 2023 - 17:01

Zell am Ziller; zicht op het dal vanuit lift.

Reactie #118463 op weerbericht reageer
Rita
Rita
10 March 2023 - 17:06

Mooi groen!

Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 March 2023 - 20:06

Haal ‘t vee maar uit stal

Janick Van de berg
Janick Van de berg
10 March 2023 - 17:07

zwolle ook wat sneeuw

Reactie #118469 op weerbericht reageer
Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
10 March 2023 - 17:50

Ruurlo kleurt ook wit🇪🇬❄️🛷

Reactie #118478 op weerbericht reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
10 March 2023 - 20:06

Mooi,Sigrid!Beetje in eigen land!🌨❄️🥰

Bertil Blaas
Bertil Blaas
10 March 2023 - 20:09

Leuk ❄️👍

Gustaaf Leeuwen van
Gustaaf Leeuwen van
10 March 2023 - 17:56

Vandaag zeer wisselende omstandigheden in lermoos , het ene moment de zon het andere moment boven sneeuw en beneden regen , pistes boven goed , iets boven het midden station pap sneeuw

Reactie #118479 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
10 March 2023 - 18:11

Peter, ik hoop dat de terugreis veilig gaat. Fijne thuiskomst.

reageer
Katrien DG
Katrien DG
10 March 2023 - 19:25

Op de webcams van Les Menuires zie ik het stevig sneeuwen. Mooi is dat, vooral 's avonds wanneer iedereen lekker binnen zit 🌨️🥂!

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.