Zuiden gevoelig voor lichte sneeuwbuien

2 maart 2023 - 7:00

Het sneeuwseizoen verloopt tot nu toe bijzonder grillig. De laatste weken is er bijvoorbeeld in de Franse Alpen amper sneeuw van betekenis gevallen. Tijdens zuidwest, west of noordwest situaties liggen deze bergen normaliter op de eerste rang. De normaal gesproken aanwezige west-circulatie laat het bijvoorbeeld compleet afweten dit seizoen. In het Oostenrijkse hooggebergte is de situatie niet veel anders. Op de 3100 meter hoog liggende Sonnblick lag bijvoorbeeld nog nooit zo weinig sneeuw als dit seizoen! Een soort van sneeuwarmoede, waarin de komende periode amper verandering in komt.

Vandaag zijn de omstandigheden in het noordelijk en deels ook Frans / westelijk Alpengebied duidelijk het best. De luchtkolom is hier tamelijk droog. Er zijn dan ook flinke zonnige perioden afgewisseld door enkele wolkenvelden. De Franse Alpen hebben vanwege de oostelijke wind te maken met wat lichte föhnverschijnselen. Aan de Italiaanse zijde ( Aosta zuidwaarts richting Bardonecchia) van de westboog valt vanwege lichte stuwing vanaf ongeveer 1100 à 1500 meter lokaal nog wat lichte sneeuw. Ook de rest van het zuidelijk Alpengebied maakt kans op nog wat lichte sneeuwval, maar veel zal het niet zijn. De vorstgrens loopt vandaag uiteen van ongeveer 1300 meter in het noordoosten tot 1800 meter in de Franse Alpen. Dit heeft te maken met de zwakke oostföhn vanuit de Italiaanse zijde.


" Seit 1938 wird am Hohen #Sonnblick in den Salzburger Tauern auf 3100 Meter Seehöhe die Schneehöhe gemessen. Und noch nie lag hier oben zum Winterende weniger Schnee als heuer. Bisheriger Negativrekord: 150 cm, 1992." Bron Wetterblog.at


Fulpmess 
@Live Updates

Ehrwald 
@Live Updates

Brand @Live Updates

 
Verdere vooruitzichten
De komende dagen kabbelt het vrij bestendige Alpenweer rustig verder. Een uitloper van hogedruk zorgt komend weekend voor onvervalst Kaiserwetter. Voor het in en uitgaande verkeer ziet het er op de diverse aan en afvoerwegen een stuk beter uit dan vorig weekend. Na het weekend gaat er het een en ander veranderen. Een markante hoogtetrog gevuld met ijskoude diepvrieslucht beweegt dan langzaam zuidwaarts. Dit betekent in eerste instantie vanuit het noorden inclusief de Franse Alpen voor een toenemende sneeuwkans. Later is er bij meerdere modellen ook een sneeuwsignaal voor de zuidzijde op de vorming van een verse Middellandse Zee depressie. Voor een betrouwbare verwachting is het duidelijk nog wat te vroeg. De trend is in ieder geval kansrijk. Ook voor de Franse Alpen deze keer. Ik kom hier morgen natuurlijk uitgebreid op terug!


West en Midden Europa komen na het weekend meer en meer onder invloed van een uitzakkende Scandinavische hoogte-trog.  Dit betekent toenemende sneeuwkansen voor de Franse en Noordelijke Alpen. @ECMWF Wetterzentrale

Maak er een mooie dag van en graag tot morgen!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

Vanmiddag volgt hieronder nog het reisweer voor morgen en overmorgen!

Reisweerbericht via Duitsland naar Oostenrijk / Tsjechië

Vrijdag 03/03
Vrijdag wordt een optimale dag om naar de oostelijke Alpen en Tsjechië te rijden of terug te keren. In de Benelux en ook in het zuiden van Duitsland komt hochnebel voor, met lokaal ook lage bewolking en mist. De mistlampen testen bij vertrek is dus wel aangewezen. Al bij al zal de mist een eerder hoge basis hebben waardoor de zichtbaarheid nog wel oké zal zijn. Maar zoals dat wel vaker gebeurt met hochnebel klaart het overdag op boven Duitsland met een zon die er volop doorkomt. In Oostenrijk kunnen dan wel wat lage wolkenvelden ontstaan, maar dat mag geen problemen opleveren. Met middagtemperaturen tussen 7 en 9°C is het prima weer om in de auto te zitten. Zowel naar de Alpen/Tsjechië als terug naar de Benelux. Houd 's morgens wel rekening met licht negatieve temperaturen, op alle hoogtes, waardoor lokale gladheid op viaducten kan ontstaan. 

Zaterdag 04/03
Ook de wisseldag op zaterdag zal zonder weer-gerelateerde problemen verlopen. Tijdens de nacht op zaterdag zal er op uitgebreide schaal lage bewolking ontstaan, die vooral ten noorden van München - Stuttgart wel kan blijven plakken zaterdag overdag. In Nederland en België kan het wat druppelen, maar veel neerslag verwacht ik zeker niet. De temperaturen liggen onder dit wolkendek wat lager (3-6°C), maar zijn dus ook wel prima om in de auto te zitten richting of van de Alpen. Wie aankomt in de Alpen doet dat onder een stralende hemel tijdens de namiddag. In Tsjechië zullen de wolkenvelden wel hardnekkiger zijn. 

Conclusie: Op beide dagen droog weer op de autobahn. Enkel zaterdag in Nederland kans op wat gedruppel. Lage wolkenvelden domineren in de noordelijke gebieden, maar richting de Alpen schijnt de zon. 

 

Reisweerbericht via België / Luxemburg naar Frankrijk

Vrijdag 03/03
Vergelijkbare condities van en naar Frankrijk en Zwitserland. In de Benelux domineren lage wolkenvelden en kan het regionaal ook mistig zijn. Ten zuiden van de Ardennen, m.u.v de Vogezen, lossen de wolkenvelden snel op en schijnt de zon of is het meteen bij aanvang van de dag helder. Zo ook in de Franse en Zwitserse Alpen waar vrijdag helemaal zonnig verloopt. De middagtemperaturen liggen op de route (du Soleil) rond 8-11°C. In de Benelux blijft het wat kouder met dank aan het gebrek aan zon.  Op wat zeer lokale gladheid na tijdens de ochtenduren verwacht ik geen weer-gerelateerde problemen op de baan. 

Zaterdag 04/03
Zaterdag rukken de lage wolkenvelden wat verder op naar het zuiden, tot de as Nancy - Colmar. Ten noorden daarvan verloopt de dag veelal grijs met weinig tot geen ruimte voor de zon. Ten zuiden schijnt de zon (de hele dag). Het wordt iets minder zacht met temperaturen tussen 5 en 9°C. Opnieuw een ideale dag om naar of vanuit de Alpen te rijden. 

Conclusie: Op beide dagen prima rij-weer. Hoogstens kans op wat gladheid tijdens de ochtend en wat nevel/mist in de Benelux. 

Veel succes aan alle automobilisten, een gezonde/veilige thuiskomst of have fun in de Alpen!

25 reacties
Tom Veld
Tom Veld
02 March 2023 - 07:38

As zaterdag aankomst Val Thorens. Zoals ik het begrijp zullen de sneeuw condities volgende week verbeteren. Door (te?) veel sneeuwval. Zin in!

reageer
Kit B-R
Kit B-R
02 March 2023 - 07:39

Heerlijk we kijken alweer uit naar 9 maart, dagje Kaunertaler en dan nog 3 dagen ⛷️🏂Serfaus ❄️❄️

reageer
Michiel Skifreak
Michiel Skifreak
02 March 2023 - 07:55

En hoe heten deze? 😉 @zermatt

Reactie #117767 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
02 March 2023 - 08:01

Altocumulus lenticularis, favoriete wolk :D

Coos Posseth
Coos Posseth
02 March 2023 - 08:09

Dat is ook bijzonder

Michiel Skifreak
Michiel Skifreak
02 March 2023 - 08:15

Wederom geslaagd! 🏆

Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
02 March 2023 - 08:54

Lenswolk. Beauty 😍✅

marc van de poel
marc van de poel
02 March 2023 - 10:20

Hoy, Michiel Is die foto op de Riederalp getrokken? De lift komt mij redelijk bekend voor, met in de achtergrond de Matterhorn en rechts de Weisshorn.. Goeiemorgen.

T V
T V
02 March 2023 - 10:37

Jazeker, dit is de gecombineerde Gondel/Stoeltjes lift richting de Moosfluh vanaf Riederalp

T V
T V
02 March 2023 - 10:55

Wat wel interessant is trouwens over deze lift is dat de bergwand zelf in beweging is door het smelten van de Aletsch gletsjer. Daarom hebben ze deze (nieuwe) lift gemaakt met een flexibele constructie. Zie onderstaande interessante video. www.youtube.com/watch?v=X1mV9xyRpNg

Marja Skiër
Marja Skiër
02 March 2023 - 17:04

Michiel die de foto plaatste zet er @ Zermatt onder. Zou het niet daar zijn dan? Enfin…prachtige foto, eentje om in te lijsten en boven je bed te hangen😀

Wim Danhof
Wim Danhof
02 March 2023 - 18:27

Over lenswolken gesproken. Was dit pluimpje boven de Mont Blanc er ook één?

Reactie #117841 op weerbericht
 I West
I West
02 March 2023 - 19:38

Marja, je ziet de Matterhorn nabij Zermatt op de foto maar vanuit het noorden op grote afstand. Vandaar.

T V
T V
02 March 2023 - 21:22

@marja het klopt dat de Matterhorn in de buurt van Zermatt ligt ;) Maar deze foto is 100% vanuit de Aletsch Arena gemaakt, net voor de lift vanuit Riederalp naar Moosfluh. Ik kom al ruim 15 jaar in dit gebied, heb deze lift gebouwd zien worden in 2015 en ik kan als ik even zoek in mijn foto collectie exact dezelfde foto vinden als die van Michiel. Vanaf precies dezelfde plek genomen. Alleen dan een ander tijdstip ;)

Skifan Tilburg
Skifan Tilburg
02 March 2023 - 08:15

Nog 1 dagje werken en dan morgenochtend in d'n auto naar de dolo's. Na 3 skidagen in januari (werkelijke topomstandigheden), nu maar liefst 8 skidagen! Vooruitzichten zijn top met koudere temp en ook wel kans(je) over verse sneeuw!

reageer
A S
A S
02 March 2023 - 13:09

Wij zijn nu in Dolomieten en er valt aardig wat sneeuw en de temperaturen zijn onafgebroken aan de lage kant. Pistes over het algemeen goed, maar door de verse sneeuw wat hobbelig (krijg je dat weer 😉)

Reisblog DitisAnne.nl
Reisblog DitisAnne.nl
02 March 2023 - 15:59

Lekker! Wij vertrekken morgenmiddag dus heerlijk vooruitzicht!

Reisblog DitisAnne.nl
Reisblog DitisAnne.nl
02 March 2023 - 15:59

En stiekem hoop ik ook wel heeeeeel erg op een zonnetje er bij hoor!

Clemens Gjertsen
Clemens Gjertsen
02 March 2023 - 08:39

Teveel sneeuw is ook niet goed (Mammoth Mountain, Californië)

Reactie #117776 op weerbericht reageer
Clemens Gjertsen
Clemens Gjertsen
02 March 2023 - 08:39

Reactie #117777 op weerbericht
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
02 March 2023 - 08:55

Amerikanen overdrijven altijd zo😉

Harry Verduin
Harry Verduin
02 March 2023 - 09:34

omg ik ben al blij dat er in de dolo's 5 cm gevallen is of zo

Harry Verduin
Harry Verduin
02 March 2023 - 09:34

omg ik ben al blij dat er in de dolo's 5 cm gevallen is of zo

Marja Skiër
Marja Skiër
02 March 2023 - 17:06

Die Amerikanen, altijd de grootste, sterkste, meeste etc. Wij zijn bescheidener en blij met een beetje 🤏

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
02 March 2023 - 18:31

😇🤣🤣🤣tsja... het is niet snel goed

Carolien *
Carolien *
02 March 2023 - 18:56

🤣

J. R.
J. R.
02 March 2023 - 08:46

goedemorgen Michael, help ons even :-) Vanaf medio volgende week zien we schrikbarend veel wind (we kijken naar de Zuidalpen). Ze is waarschijnlijk nog maar zelden gesteld de vraag: maar welke regio / gebieden verwachten momenteel vanaf medio volgende week t.e.m. zondag de minste sneeuw, liefst rustig gelegen? Of is het echt nog te veraf om hierover ook maar iets te zeggen?

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
02 March 2023 - 08:57

Wil je vraag beantwoorden maar is helaas onmogelijk. Verwachting volgende wk erg springerig bij de diverse ensemble leden. 😉

J. R.
J. R.
02 March 2023 - 09:08

Bedankt, we blijven geduldig afwachten en hopen op snel een duidelijker weerbeeld.

Wesley Schram
Wesley Schram
02 March 2023 - 09:15

In Folgaria vannacht zo’n 10 cm sneeuw gevallen. Nu lichte sneeuwval in het dorp.

Reactie #117783 op weerbericht reageer
Wesley Schram
Wesley Schram
02 March 2023 - 09:18

Op de achtergrond de slee waarmee in 1939 de eerste skiërs naar boven werden getrokken naar een hoogte van 1500m.

B B
B B
02 March 2023 - 09:24

Vrijdag 10-03 richting Avoriaz en nemen de freeride boards maar mee met deze sneeuwverwachting.

reageer
TdG Ski
TdG Ski
02 March 2023 - 09:27

Good morning in Koningsleiten 7uur eerste lift.

Reactie #117786 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
02 March 2023 - 09:54

Serieus!? Gaan de liften al om 07.00 uur open?

Gerda Hensen
Gerda Hensen
02 March 2023 - 09:54

Bertil, dat is wel wat voor jou. Jij bent altijd graag vroeg aan de wandel.

marc van de poel
marc van de poel
02 March 2023 - 10:21

07.00 uur? Dan wentel ik mij met evenveel plezier nog een keertje om, onder mijn dons, hoor..

Bertil Blaas
Bertil Blaas
02 March 2023 - 11:19

Gerda jawel zou om 6 u in alle stilte en duisternis zo naar beneden wensen te gaan, idd maar opening is meestal 08:30 u. @ Harry: laatst schreef je mij nog tav zuid stau en Genua laag. Je had daar uiteraard mee gelijk. Is niet simpel. Ben altijd beetje Pos. ingesteld. Wel jammer en zorgelijk die droogte daar. @ Roland + Koos, leuke foto’s van jullie gister !! Super en geniet ervan 👍👍✋

Greet ☀️
Greet ☀️
02 March 2023 - 11:21

Heerlijk! We staan zelf ook meestal te trappelen aan de nog net gesloten lift 🙈

Chris Ski
Chris Ski
02 March 2023 - 11:28

Dat is alleen op donderdag. En maar 1 lift.

TdG Ski
TdG Ski
02 March 2023 - 12:03

Donderdag en zondag in maart. Was heerlijk

Harry Verduin
Harry Verduin
02 March 2023 - 12:15

Maakt niets uit Bertil, altijd leuk je berichten te lezen :-)

Koos Beijer
Koos Beijer
02 March 2023 - 12:15

Dank je,Bertil!Nagenieten van de onvergetelijke en zonnige sleedagen!!!🛷❄️🌨🇨🇭🥰🇨🇭🛷🛷🚞

TdG Ski
TdG Ski
02 March 2023 - 09:27

Nog eentje

Reactie #117787 op weerbericht reageer
Tim Vaesen
Tim Vaesen
02 March 2023 - 10:16

Die koude temperaturen zijn altijd nog beter als veel te hoog.

reageer
Greet ☀️
Greet ☀️
02 March 2023 - 11:21

Kom maar op met die verse sneeuw voor de Franse Alpen, maar de wind mag je bij je houden @michael 😉❄️

reageer
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
02 March 2023 - 11:40

Ja ja we zijn onderweg naar corvara en het heeft vannacht een kleine 10 cm gesneeuwd en het sneeuwt nu ook licht en de pistes zijn super . 👉🌨️🌨️🏔⛷️😄😄👍

reageer
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
02 March 2023 - 11:40

Reactie #117802 op weerbericht reageer
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
02 March 2023 - 11:40

Reactie #117803 op weerbericht
Gerda Hensen
Gerda Hensen
02 March 2023 - 11:55

Het zier er best druk uit Peter. Of valt het mee?

Harry Verduin
Harry Verduin
02 March 2023 - 12:16

nu nog een zonnetje Peter !

Gerda van de Sande
Gerda van de Sande
02 March 2023 - 13:30

voorjaar vakantie dan is het druk bij de liften 🛗 Gelukkig kan dat gebied het wel aan Veel plezier nog hoor

PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
02 March 2023 - 14:01

Ja klopt Gerda het is krokus vakantie met noord en midden Nederland 🇳🇱 dus inderdaad druk . 👉🌨️🤣⛷️👍

frans nijhuis
frans nijhuis
02 March 2023 - 16:32

Het is groot genoeg ruimte zat alleen even bij de lift veel plezier

Marja Skiër
Marja Skiër
02 March 2023 - 17:11

Nou Peter, jullie hebben alle positieve omstandigheden daar in je favoriete dolo’s, zo leuk voor jou en je familie. Wat zullen die kleintjes ook genieten daar in de sneeuw!

PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
02 March 2023 - 17:18

Ja klopt Marja de kinderen zijn niet van de pistes af te rammen ha ha we genieten volop z 👉🌨️🏔⛷️😄😄👍

MarenNoofSnow♡ ponse
MarenNoofSnow♡ ponse
02 March 2023 - 11:54

Reactie #117804 op weerbericht reageer
Marja Skiër
Marja Skiër
02 March 2023 - 17:12

Leuke foto, naar wel even openklappen want anders zie ik alleen een paar voetjes.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
02 March 2023 - 12:51

Wat is het vandaag wederom genieten ⛷️⛷️⛷️☀️☀️☀️☀️

Reactie #117810 op weerbericht reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
02 March 2023 - 12:51

Wel heel warm

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
02 March 2023 - 15:01

Inmiddels 12 graden

Marja Skiër
Marja Skiër
02 March 2023 - 17:13

Snoet in de zon Roland en lekker genieten, sneeuw blijft wel goed hoor.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
02 March 2023 - 17:16

Zeker Marja, pistes zacht, maar zeker nog niet papperig

Wim Danhof
Wim Danhof
02 March 2023 - 13:52

Mooi weer in Tignes

Reactie #117814 op weerbericht reageer
Wim Danhof
Wim Danhof
02 March 2023 - 13:54

Zicht richting het noorden vanaf 3456 meter hoogte op de gletsjer boven Tignes.

Reactie #117815 op weerbericht reageer
Mieke J.
Mieke J.
02 March 2023 - 16:39

😍

Marja Skiër
Marja Skiër
02 March 2023 - 17:13

Magnifique Wim, prachtige plek.

Wim Danhof
Wim Danhof
02 March 2023 - 17:56

Zeker!

Greet ☀️
Greet ☀️
02 March 2023 - 18:12

Prachtig

pieter Lebrun
pieter Lebrun
02 March 2023 - 14:48

Gletsjer van Argentière (naast skigebied les grands montets in Chamonix).

Reactie #117817 op weerbericht reageer
Marja Skiër
Marja Skiër
02 March 2023 - 17:14

Spannend ziet dat eruit Pieter

Bertil Blaas
Bertil Blaas
02 March 2023 - 18:53

👍👍

Sander Laan
Sander Laan
02 March 2023 - 14:57

Heerlijk in Achenkirch. Pistes in middag wel papperig

Reactie #117819 op weerbericht reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
02 March 2023 - 15:31

Geproost op de kampioenen

Reactie #117821 op weerbericht reageer
Bertil Blaas
Bertil Blaas
02 March 2023 - 18:54

Schol 👍👍 geniet er van !!

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
02 March 2023 - 20:07

Dank Bertil,hebben we gedaan 👍

Wolter Vink
Wolter Vink
02 March 2023 - 16:07

Nog steeds boven de wolken die in het Duitse platteland hangen.

Reactie #117824 op weerbericht reageer
Wim Danhof
Wim Danhof
02 March 2023 - 17:58

Rustige piste in hooggebergte boven Tignes.

Reactie #117839 op weerbericht reageer
Frank Droski
Frank Droski
02 March 2023 - 18:43

Op de pistes van Mellau vandaag prachtig uitzicht

Reactie #117843 op weerbericht reageer
Steve Vandewouwer
Steve Vandewouwer
02 March 2023 - 21:32

Wij vertrekken zaterdag naar livigno. Hoe zijn de condities/vooruitzichten daar? Iemand aanwezig die een beeld kan maken voor mij? 😊

reageer
Chris Ski
Chris Ski
03 March 2023 - 06:56

Je kunt een gebied gewoon toevoegen aan je favorieten en dan de webcams bekijken.

Chris Ski
Chris Ski
03 March 2023 - 06:57

Dan kun je ook de voorspellingen zien

Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.