Koud met wolken en zon

27 februari 2023 - 7:40

De koude lucht heeft zijn herintrede gemaakt. Het is opnieuw volop winter in de Alpen. De afgelopen dagen viel daarbij vooral sneeuw in de oostelijke Noord-Alpen en in de westelijke Italiaanse binnenboog. Gisteren viel er dan ook in andere regio's, waaronder Frankrijk, wat verse sneeuw. Zeker geen dump, maar wel een leuke opfrisser voor de harde pistes. De komende dagen blijft het koud met wel stilaan meer zon. Een prima wintersportweek dus!


Opnieuw volop winter in de Oostelijke Alpen. @LiveUpdates


Winter in Pertisau. @LiveUpdates


Een grijs/winters weerbeeld in Oberstdorf. @LiveUpdates

Bewolking en hier en daar nog wat sneeuw, westen meer zon
De druksystemen die het weerbeeld boven Europa bepalen veranderen voorlopig maar weinig van positie. Zo liggen de Alpen nog steeds in een noordoostelijke luchtstroming met een aanvoer van polaire lucht tussen een hoog bij Schotland en een laag boven de Middellandse Zee. Alvorens we de komende dagen op een zonniger weertype overschakelen domineren wolkenvelden vandaag nog het weerbeeld. In de westelijke binnenboog van de Alpen kan er ook nog wat sneeuw vallen met een zogenaamde Retour d'Est (terugkeer uit het oosten). Vooral tussen Piemonte en de Ligurische Alpen kan er nog sneeuw van betekenis vallen. Na de middag kunnen er in de Oostelijke Alpen ook enkele sneeuwbuien ontstaan, maar hier blijven de hoeveelheden wel klein. In de Franse Alpen, en zeker in de (Haute) Savoie kunnen er overdag meer opklaringen ontwikkelen door een zwakke oostföhn. De wind neemt vandaag algemeen geleidelijk af. De temperaturen tussen -2 en -10°C op 1500 m voelen daardoor iets minder koud aan. Op 3000 m vriest het wel 10 tot 15 graden. Goed aankleden blijft dus de boodschap! 


Weerbeeld deze ochtend. @Wetteronline


Vanaf het noordoosten wordt er ijzig koude lucht aangevoerd. @KNMI


Winterse topplaat. @LiveUpdates

Vanaf morgen meer zon in het oosten, sneeuw in westelijke binnenboog
De hogedruk bij Schotland krijgt morgen een uitloper naar Zuidoost Europa. Deze beïnvloedt het weer in de Oostelijke Alpen in gunstige zin met de vorming van brede opklaringen. In de meeste regio's klaart het zelfs helemaal op, al kunnen de hochnebel wolken aan de zuidkant wel hardnekkig zijn. Meer naar het westen zijn er hoge en middelhoge wolkenvelden die de zon vaker sluieren. In de westelijke binnenboog (Italië) blijft het betrokken met in de Ligurische en Cottische Alpen ook nog wat stuwings-sneeuw (Retour d'Est). De vochtige lucht vanaf het oosten komt hier van over de Po-vlakte en moet op korte afstand 2000-3000 meter stijgen waardoor neerslag ontstaat. De nulgradengrens stijgt morgen tot 1000-1500 m, Inner-Alpien in het westen nog wat hoger. Woensdag en donderdag verlopen zeer gelijkaardig met veel zon in het oosten, hoge en middelhoge wolken in het westen, en veel bewolking met ook wat sneeuw in de westelijke binnenboog. Hoe meer naar het zuiden, hoe sterker de wind ook zal doorwaaien (oostelijke stroming). De nulgradengrens ligt rond 1500 m. In de loop van donderdag zal de sneeuw in de Ligurische - Cottische Alpen afnemen.


Sneeuw in het zuidwesten van de Alpen. 

Vrijdag en tijdens het weekend draait de wind naar het noorden omdat de Atlantische hogedruk zich meer zuid-noord positioneert. De meeste weermodellen berekenen een toenemende bewolking in de Oostelijke Alpen met vooral in Oostenrijk ook weer kans op wat sneeuw. De Westelijke Alpen krijgen dan weer meer zon. De temperaturen blijven eerder laag, zonder echte uitschieters. We volgen het op :)


Vanaf het weekend draait de wind meer naar het noorden. @Wetterzentrale

Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @LanderVanTricht

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

32 reacties
Wesley Schram
Wesley Schram
27 February 2023 - 07:51

In Folgaria sneeuwt het nu ook, niet verwacht, maar erg welkom!

reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
27 February 2023 - 08:09

Hier in Berwang nog steeds zwaar bewolkt, en toch weer de hele avond/nacht toch nog gesneeuwd. De zon probeert er nu wel doorheen te komen. Hopelijk zien we de zon nog

Reactie #117468 op weerbericht reageer
Hek1950 .
Hek1950 .
27 February 2023 - 09:28

Zo te zien op de webcam komt er al een flauw ☀️doorheen

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
27 February 2023 - 12:54

De zon wint het nog steeds niet van de bewolking. Nog steeds lichte sneeuwbuien

S Chamonix
S Chamonix
27 February 2023 - 08:51

Hi Lander, ik lees jullie berichten elke dag met veel plezier! Sinds november woon ik in Chamonix en heb ik mijzelf ook wat verdiept in het weer en de modellen. Maar uit een ding kom ik niet zo goed, als wij neerslag willen krijgen moeten wij dan een bepaalde windstroom krijgen die deze winter gewoon wat minder actief is? Bedankt voor de update elke dag!

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 08:55

Hey Sietze, fijn! :) Voor Chamonix moet de stroming van W - NW komen. Zo botst de vochtige lucht met neerslagzones tegen het Mont-Blanc massief en sneeuwt deze volledig uit. Deze winter hebben we zeer weinig dagen met een W-NW stroming gekregen ..

S Chamonix
S Chamonix
27 February 2023 - 09:00

Top! Bedankt voor je reactie!

Dennis de Bie
Dennis de Bie
27 February 2023 - 08:58

Klein laagje verse sneeuw in het dal. Het klaart langzaam op en beloofd zonnig te worden met wat bewolking in Pitztal

Reactie #117472 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 09:02

Heerlijke omstandigheden :)

Wim Van Laethem
Wim Van Laethem
27 February 2023 - 09:00

Sneeuwcondities zijn top in het zillertal na de verse sneeuw van de afgelopen 2 dagen en door het aanhoude koude weer de komende dagen zal dit niet veranderen.

Reactie #117474 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 09:02

Genieten Wim!

Chris Ski
Chris Ski
27 February 2023 - 10:52

Het sneeuwt nog steeds in Konigsleiten. Nu vinden we het tijd voor de zon ☀️. Gelukkig wel veel minder wind dan gister

J. R.
J. R.
27 February 2023 - 09:03

Dag Lander, wederom bedankt voor het weerbericht! Wij hebben medio volgende week de vrijheid om te kiezen waar we heen gaan, last-minute een appartementje/hotelletje boeken. In welke richting kijken we het beste?

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 09:05

Op basis van de huidige ontwikkelingen lijkt de noordkant meer bewolking te krijgen met ook de grootste kans op neerslag. Zuidkant meer zon. Maar nog onzeker, uiteraard .. :p

J. R.
J. R.
27 February 2023 - 09:15

Bedankt Lander, dan lijkt onze optie in Cervinia voorlopig de goed keuze! We volgen het van nabij verder op.

Steph Priem
Steph Priem
27 February 2023 - 13:12

Cervinia met uitbreiding Zermatt is idd een zeer goede keuze, maar hou er rekening mee dat bij veel wind de verbinding naar Zermatt wordt afgesloten, daarom raad ik jullie aan om goed het weerbeeld te analyseren alvorens voor de toch dure internationale skipas te gaan. De gewone skipas Cervinia kan evt. per dag uitgebreid worden naar een internationale 😉.

Marja Skiër
Marja Skiër
27 February 2023 - 15:17

Je betaalt dan aan de lift een opslag voor één dag, of een halve dag. Ik heb zelf in januari steeds een (halve) dagkaart gekocht. Het was toen superkoud (-/-24 gr!) en ik had al uitgeteld dat op een 6-dagen kaart zelfs één dag niet gebruiken al voordeliger is om net een dagkaart te werken. We hadden in de week een winddag (dan is boven alles dicht) en een sneeuwdag (geen zicht boven door de sneeuw en mist) dus ik kocht gewoon geen kaart die dag, dat was echt heel fijn voor de flexibiliteit. De halve ochtend eindigt om 13 uur en de halve middag begint om 12 uur al. Bij slechte omstandigheden was de middag echt genoeg. En naar Zermatt kocht ik gewoon de internationale kaart voor één dag. Al bij al heb ik €200 bespaard zonder tekort te komen. ☺️

Bastiaan
Bastiaan
27 February 2023 - 18:33

Hoi Marja, interessante info wat je hier post! Hoe werken die upgrades precies? Kan je dat online doen, of moet je dan elke dag in de rij staan voor een upgrade?

Marja Skiër
Marja Skiër
27 February 2023 - 19:13

Nou Bastiaan, je gaat gewoon naar de kassa, rijen??? Nee geen rijen. En aan de lift die tot de oversteek gaat, zowel aan de Zermatt kant als aan de Cervinia kant, is een kassa loket waar je de upgrade op je pas kunt laten zetten. Ideaal hoor. Want je besluit pas over te steken als de omstandigheden goed zijn. Als er wind opsteekt kan je niet meer terug als daardoor de liften stilgezet worden. En je moet goed op de tijd letten ook. Als je te laat bent voor de lift moet je een helikopter inhuren en dat kost wel geld. Vorig seizoen was er een groepje van 4 gestrand, ik geloof dat elk €120 moest betalen voor overigens een adem benemende vlucht over de gletsjer.

Harry Verduin
Harry Verduin
27 February 2023 - 09:13

intussen record droogte in Zuiden van Frankrijk, waar gaat dat heen: www.wetteronline.de/wetterticker/32-tage-ohne-regen-trockenheit-mit-negativrekord-in-frankreich--becfbcfa-9d0e-4dae-ab71-cf0cca3901c7 gelukkig volgende week in Oostenrijk geboekt, zal daar tenminste toch winters uitzien :-)

reageer
marc van de poel
marc van de poel
27 February 2023 - 10:20

Het is vooral uitzonderlijk droog in de maritieme streken, de Var, de Provence, de Languedoc. Hogerop in de Alpes-du-Sud en Rhône-Alpes is het iets beter, met weinig neerslag de laatste maand.

Bernard Minderhoud
Bernard Minderhoud
27 February 2023 - 09:18

Na de sneeuw van zaterdag en zondag komt de zon! Wordt een heerlijke dag

Reactie #117481 op weerbericht reageer
nico de cock
nico de cock
27 February 2023 - 10:08

hallo lander kun jij iets zeggen over nauders ik denk dat daar nog vlok is gevallen als ik jullie weerbericht volg.of heb ik het mis?? wij vertrekken voor de tweede keer richting nauders 4 maart hoop toch op wat verse sneeuw. grtjs

reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 10:22

Inner Alpine en meer zuidelijk, weinig tot geen neerslag gelezen (helaas). Misschien komend weekend!

J Vss
J Vss
27 February 2023 - 21:28

Er is in tegenstelling tot andere gebieden weinig tot niets gevallen. Vandaag lichte sneeuwval hoger op de berg.

nico de cock
nico de cock
27 February 2023 - 10:30

hoi lander bedankt voor de altijd snelle duidelijk en correcte informatie wordt erg gewaardeerd. en ik denk dat ik spreek voor alle volgers top grtjs

reageer
Wim Danhof
Wim Danhof
27 February 2023 - 10:36

Bij Tignes goede pistes ondanks wekenlang geen neerslag van betekenis. Boven La Daille / Val d’Isère zijn de rode pistes onaangenaam door combinatie van ijsplaten en hellingshoek in gedeelte onder 2300 meter. De makkelijkere pistes zijn ook hier wel prima

Reactie #117489 op weerbericht reageer
Tobias Bijkerk
Tobias Bijkerk
27 February 2023 - 11:14

Bovenaan Seekar

Reactie #117491 op weerbericht reageer
pj diergaarde
pj diergaarde
27 February 2023 - 11:21

Hoi Lander, is er met enige zekerheid al iets meer aan te geven voor de periode na volgend weekeinde? Dat dan voor Vorarlberg/ Bregenzerwald. Ik kom op meerdere sites een voorspelling tegen met lichte vorst op 2000m en lichte dooi in het dooi. De neerslag voorspelling varieert van elke dag zon met een sneeuwbui, compleet sneeuw en zelfs een site met regen. Valt er iets te zeggen? Paul

reageer
Jeroen Postma
Jeroen Postma
27 February 2023 - 11:30

Ook graag voor de Inner alpine voor volgende week. Wij gaan vrijdag naar Fiss.

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 11:38

Onzekerheid dus, daarom dat de verschillende websites verschillende opties geven. Kans op wat meer wisselvalligheid in het weerbeeld neemt wel toe, terwijl het relatief koel lijkt te blijven. Voor meer details nog even afwachten :)

Bianca B
Bianca B
27 February 2023 - 12:12

In see

Reactie #117495 op weerbericht reageer
Reisblog DitisAnne.nl
Reisblog DitisAnne.nl
27 February 2023 - 12:27

Weet iemand hoe de omstandigheden in de Dolomieten zijn? Komend weekend vertrekken we naar Alta Badia maar vrees de groene dalen tegen die tijd. Ik hoor steeds dat de Italianen kampioen prepareren zijn, maar zijn de pistes nog een beetje oké?

reageer
Remco M.
Remco M.
27 February 2023 - 16:28

No worries, in Val Gardena / Alta Badia zijn alle pistes open. Wel hard, maar zeker niet overal ijsplaten. Prima omstandigheden en dat zal volgende week niet anders zijn

Skifan Tilburg
Skifan Tilburg
27 February 2023 - 18:04

idealiter was er meer sneeuw gevallen maar de pistes blijven top. Ik verwacht ook zelfs geen harde sneeuw want het vriest ook niet extreem hard. Volgens mij geen slechte keuze omdat de kans op zon wel t grootst is in dit gebied. Ik ben erook volgende week Zwaai zwaai

Marja Skiër
Marja Skiër
27 February 2023 - 19:08

Peter en zijn familie is er nu, hij is de lokale reporter voor de actuele omstandigheden!

Reisblog DitisAnne.nl
Reisblog DitisAnne.nl
27 February 2023 - 21:09

Super, dank je wel, dat stelt mij weer gerust! En een beetje ijs kunnen we wel hebben maar liever niet teveel. 😀

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
27 February 2023 - 12:57

Nog altijd zwaar bewolkt in Berwang, met lichte sneeuwbuien

Reactie #117500 op weerbericht reageer
Sebastiaan Vink
Sebastiaan Vink
27 February 2023 - 13:18

Conditie zauchensee perfect super pistes

Reactie #117502 op weerbericht reageer
Bas d G
Bas d G
27 February 2023 - 21:06

De dames in Kleinarl ☃️

Sebastiaan Vink
Sebastiaan Vink
27 February 2023 - 13:21

Reactie #117503 op weerbericht reageer
 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 14:31

Centrale-Alpen -> duidelijk een grotere kans op neerslag volgende week bij GEFS.

Reactie #117504 op weerbericht reageer
Ronald Pouwel
Ronald Pouwel
27 February 2023 - 15:15

Hier ook benieuwd volgende week woensdag gaan we voor lang weekend naar wagrain.

Jeroen Postma
Jeroen Postma
27 February 2023 - 15:53

En dat zijn de Inner alpine dan? Hoop toch wel dat dat gaat veranderen

 Sneeuwhoogte.nl | Lander
Sneeuwhoogte.nl | Lander
27 February 2023 - 16:22

Deze weerpluim is voor den noordkant (voor-Alpen).

Mieke Jansen
Mieke Jansen
27 February 2023 - 16:28

SFL vandaag.... 🥰

Reactie #117510 op weerbericht reageer
Marja Skiër
Marja Skiër
27 February 2023 - 19:06

Zo Mieke, zie ik daar een laagje verse sneeuw? Heerlijk skiën dan⛷

Mieke Jansen
Mieke Jansen
27 February 2023 - 19:24

Zeker Marja. Zaterdag, zondag en vandaag bij vlagen (lichte) sneeuwval. Morgen hopelijk Kaiserwetter...

René L
René L
27 February 2023 - 16:30

Heerlijk weertje in port du soleil. In Avoriaz heerlijk geskied vandaag.

Reactie #117511 op weerbericht reageer
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
27 February 2023 - 16:46

Vandaag was flink bewolkt met af en toe wat lichte stuifsneeuw in badia Dolomieten maar heerlijk kunnen skiën met de kids ⛷️ en de pistes lagen er goed bij en waren weer super strak . Morgen komt er wat meer zon 🌞 maar het blijf toch net onder de nul gr.

Reactie #117514 op weerbericht reageer
PETER. Altabadia.
PETER. Altabadia.
27 February 2023 - 16:46

Reactie #117515 op weerbericht
Marja Skiër
Marja Skiër
27 February 2023 - 16:58

Mooi om zo de vakantie met je favoriete activiteit, het skiën, met de hele familie te kunnen genieten. Leuk hoor.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
27 February 2023 - 18:43

Wat heerlijk Peter. Het zal weer een dierbaar weekje worden.

Marcel Immink
Marcel Immink
27 February 2023 - 17:10

Prima omstandigheden in Alpendorf vandaag.

Reactie #117517 op weerbericht reageer
Wim Danhof
Wim Danhof
27 February 2023 - 17:11

Tignes Val Claret. Redelijke ski-omstandigheden ondanks zeven weken met nauwelijks neerslag.

Reactie #117518 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
27 February 2023 - 20:25

Bekend gebied. Geniet van je vakantie Wim.

Wim Danhof
Wim Danhof
27 February 2023 - 20:56

Bedankt Michael. Doen we zeker 👍

Niels Ski
Niels Ski
27 February 2023 - 17:44

Eindelijk een waterig zonnetje in Kappl

Reactie #117519 op weerbericht reageer
Wim Van Laethem
Wim Van Laethem
27 February 2023 - 17:48

Onverwachts heeft het vandaag toch wel een ganse dag gesneeuwd in het skigebied van Mayrhofen, meestijds toch matige sneeuwval. Toch wel terug een mooie meevaller en nu hopelijk tijd voor kaiserwetter vanaf morgen

reageer
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
27 February 2023 - 17:59

Hebben weer een heerlijke ski dag gehad, nog niet de zon gezien, maar hopelijk de komende dagen nog. En wat gaan de kinderen goed, na een halve dag les skiën we de middag met zijn 4en, maar dan maken we nog de nodige kilometers. En wat een plezier hebben ze in het skiën. Zelf om half 5 wilden ze niet stoppen

Reactie #117521 op weerbericht reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
27 February 2023 - 18:42

Roland, wat fantastisch om die ervaringen met je kinderen te hebben en te delen. Memories for a lifetime.

Marja Skiër
Marja Skiër
27 February 2023 - 19:05

Herinneringen maken! Zo waardevol en om nooit te vergeten☺️

Wilfred Vaags
Wilfred Vaags
27 February 2023 - 20:25

Wat heb je dat mooi gezegd. Zo is het wel. Genieten

Koos Beijer
Koos Beijer
27 February 2023 - 22:43

Geweldig,Roland!genieten van en met elkaar!🌨❄️🥰Sneeuw verbindt!!!💪❄️🌨🥰

J W
J W
27 February 2023 - 18:57

In Hinterglemm toch ook wel de hele dag lichte tot matige sneeuwval op hoogte.

reageer
Erica van H
Erica van H
27 February 2023 - 20:35

Na gisteren geen hand voor ogen te kunnen zien (toch wel pittig voor de kinderen) vandaag een voorzichtig zonnetje in Pizol. Fijne pistes en heerlijk rustig hier.

Reactie #117535 op weerbericht reageer
Dirk Kramer
Dirk Kramer
27 February 2023 - 20:35

🌞🇨🇭 heerlijk rustig op de piste's in Saas Grund

Reactie #117536 op weerbericht reageer
Robert Jaspers Focks
Robert Jaspers Focks
27 February 2023 - 20:58

Niks te klagen in Flaine

Reactie #117538 op weerbericht reageer
cornelia kegge
cornelia kegge
27 February 2023 - 21:21

Zou het volgende week nog een beetje te doen zijn daar?

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.