Lichte regen en sneeuw voor de noordzijde

19 februari 2023 - 7:00

Gisteren werden rond Innsbrück krankzinnig hoge temperaturen gemeten. Het kwik liep in een brede warme sector in de middag op tot maar liefst 21,7 C! Dat is een dik alltime warmterecord voor Tirol. Dit soort waarden horen meer in het voorjaar thuis en niet in februari. Het verschil in weerbeeld tussen noord en zuid is vandaag weer behoorlijk groot. De noordzijde heeft met vrij veel bewolking te maken. De aangevoerde lucht is vrij vochtig. Er valt dan ook af en toe wat lichte regen met pas boven ongeveer 1500 à 1700 meter wat lichte sneeuw. Vannacht stroomt er uiteindelijk koudere lucht binnen, waardoor de sneeuwvalgrens daalt richting de 1100 meter grens. De hoeveelheden blijven beperkt tot 5 à hooguit 10cm. De krachtige tot harde noordwestelijke wind is een vervelende spelbreker. Rond de hoofdkam waait het af en toe zelfs stormachtig. In de Zuidelijke en Westelijke Alpen is het weerbeeld duidelijk minder somber met aardig wat ruimte voor de zon. Vooral de Franse Alpen ogen behoorlijk zonnig. Er staat hier ook duidelijk minder wind dan aan de noordkant. De temperatuur op 2000 meter loopt vandaag uiteen van tussen de 1 en 4 graden in het noordoosten tot een zachtere 5 à 8 graden in het zuidwestelijk Alpengebied.


" WINTER-TEMPERATUR-REKORD IN TIROL Knappe 22 Grad heute Nachmittag in #Innsbruck - an keiner Station im gesamten Bundesland #Tirol wurde im Winter jemals eine höhere Temperatur gemessen als heute" Bron Wetterblog.at


Een zwak koufront slingert van west naar oost over het Alpengebied. Aan de noordzijde valt door zwakke stuwing lokaal wat lichte regen of sneeuw. @KNMI

Onzekere sneeuwverwachting
De middellange termijnverwachting blijft een hele opgave! Maandag tot en met woensdag blijft het onder hogedruk invloed overwegend droog, met een mix van wolkenvelden en zonnige momenten. Het is dan met een vorstgrens ergens rond de 2200 à 2500 nog steeds behoorlijk zacht. Alleen het oosten van Oostenrijk oogt vanaf dinsdag wat kouder. Daarna blijft het GFS strooien met vrij koude oplossingen. Ook verwacht het model op donderdag / vrijdag behoorlijk wat sneeuw voor het zuiden van Wallis richting Tessin. De Franse Alpen pakken in deze berekening ook wat sneeuw mee,  maar verder oostwaarts richting Oostenrijk gaat het neerslagsignaal er volledig uit. De onzekere verwachting heeft te maken met de uitzakkende (koude) trog positie en koers / uitdieping. Het is een heel gecompliceerd verhaal waar ik op dit moment het antwoord schuldig op moet blijven. Het meestal betrouwbare ECMWF is veel behoudender. De laatste run is wel wat kouder, maar de sneeuwval komt hier amper uit de verf. We gaan het zien de komende runs / dagen!


Risoul. @Live Updates


GFS verwacht rond donderdag in de Franse Alpen opkomende sneeuwval. Het model verwacht vrijdag vooral veel sneeuw rond de zuid Zwitserse stauhellingen van Wallis richting het westen van Tessin.

Een fijne dag nog!

Met vriendelijke groet,

Michael van der Poel, weerman Sneeuwhoogte.NL
Twitter: @WeermanMichael

We zijn altijd erg blij zijn met de vele reacties van iedereen. Als jullie tevreden zijn over onze app, dan zouden we een review in de App- of Play Store zeer waarderen.

» iPhone
» Android

28 reacties
Erik Lechtal
Erik Lechtal
19 February 2023 - 07:19

Tot op heden is het qua sneeuw voor het westen en Noorden van Oostenrijk een erg matig jaar…. Ik hoop dat dit nog gaat veranderen maar ben er erg bang voor….

reageer
Michael K.
Michael K.
19 February 2023 - 07:46

Matig is nog zacht uitgedrukt. Hoe ik het hier nu zie mag je echt ‘slecht’ zeggen. Dit heb ik in 10j niet gezien. We zijn midden februari, de zon begint sterker te worden. Bijna overal in de dalen is het bruin aan het worden of is het al bruin en overdag 10 graden 🤦‍♂️

Bram Wellens
Bram Wellens
19 February 2023 - 08:04

Hoop is een beetje misplaatst. Warm, fluitende vogeltjes, wat regen uit grauwe lucht, groen en bruin dat er overal wat doorkomt. En dat boven 1500 meter. Het weer zal nog wel eens omslaan in de komende weken, maar een echte winter en een mooi sneeuwdek, lijkt me onwaarschijnlijk. We zullen het moeten doen met de pap die er ligt 😕

Chris Ski
Chris Ski
19 February 2023 - 07:40

Balen! Zat echt te hopen op een mooie nieuwe laag einde week. Wie weet gaat het toch nog komen.

reageer
Els Achter
Els Achter
19 February 2023 - 07:42

We gaan vrijdag richting Oostenrijk. Fieberbrunn. Ben benieuwd hoe de sneeuw zich zal houden bij zulke warme temperaturen van aankomende week en de geringe sneeuwval van de afgelopen en komende week.

reageer
Witte Koning
Witte Koning
19 February 2023 - 15:20

Hoi Els, wij zijn er nu. Niet heel geweldig 😒🤞🏽

Els Achter
Els Achter
19 February 2023 - 16:16

Oké. Dank voor je reactie. Wel voldoende om volgende week ook nog te skiën? En vandaag volgens mij ook slecht weer?? Hoop dat het de komende dagen dan beter is voor jullie 🍀

Jonkertje 4 Stubai
Jonkertje 4 Stubai
19 February 2023 - 07:53

Gister inderdaad lente temperaturen onderweg. Nu fris, maar amper onder nul, schat ik in. Laatste sneeuw in dal ontdekt, zometeen maar eens hoger gaan kijken, is iig nog wit 😁😊😉⛷🇦🇹#Stubai

Reactie #116545 op weerbericht reageer
Kristel de Haas
Kristel de Haas
19 February 2023 - 08:06

Kunnen jullie ook wat zeggen over de Pyreneeën/Andorra? Het ziet er in mijn ogen in de voorjaarsvakantie erg wisselvallig uit.

reageer
Roeland
Roeland
19 February 2023 - 08:12

Als ik het goed begrijp is de GFS voorspelling dus onveranderd? Waarom geeft het weerbericht op jullie site dat opeens veel warmere temperaturen aan dan gisteren? Ik begreep gisteren dat de weersvoorspellingen gebaseerd zijn op GFS.

reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
19 February 2023 - 08:33

De atmosfeer wordt bij GFS 4x per dag herberekend. De meeste runs zijn vooral voor het westen koud. Een enkele berekening gaat toch weer uit van een meer westelijke trog-positie. Deze uitkomst is dan meteen flink zachter. #onzekerheid

Dennis Ouwerkerk
Dennis Ouwerkerk
19 February 2023 - 08:23

Twee weken geleden zat ik al licht te mopperen over het warme weer. Ja, je kan er ook van genieten werd gezegd. Dat kan wel wezen en vakantie is een luxe maar deze periode met warmte is toch echt niet leuk voor wintersport. Ik heb liever kou, sneeuw, alles erop en eraan.

reageer
Chris Ski
Chris Ski
19 February 2023 - 08:39

Ja precies. Je kijkt er lang naar uit, dus dan hoop je ook op goede sneeuw en goede omstandigheden toch?

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 08:49

inderdaad de ervaring leert dat eens de winter eruit is, ze maar moeilijk terugkomt. Echte winters van 2-3 maand koude is iets van het verleden helaas, het is nu vooral kiezen voor gebieden met sneeuwkanonnen.

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
19 February 2023 - 09:15

Helaas gaat het weer naar eruit zien dat we net als de laatste jaren voor corona in de papsneeuw gaan skiën. En met veel te warme temperaturen. Gaan het beste er maar van maken. Misschien heeft het weer nog een fraaie verrassing in de hoge hoed heeft zitten voor ons.

reageer
Ernst .
Ernst .
19 February 2023 - 09:21

Gaat toch een stuk kouder worden en de kanonnen kunnen dan aan de bak?

Reactie #116555 op weerbericht reageer
Sjaak W
Sjaak W
19 February 2023 - 09:41

Hopen dat er na zo'n periode met droogte nog wel wat water in de bassins zit dan😳🙈🙈

Ernst .
Ernst .
19 February 2023 - 09:44

Zo is het altijd wat 🤣

Michael Gerritsjans
Michael Gerritsjans
19 February 2023 - 11:01

Daar zeg je wat Sjaak. Onlangs was ik in Saalbach en daar stond het water in de bassins erg laag.

Frosty XL Avenue
Frosty XL Avenue
19 February 2023 - 09:24

Over een half jaar naar spanje, daar gelukkig nooit voorstress qua weer 🙃

reageer
Rob Brasco
Rob Brasco
19 February 2023 - 09:44

Veilig terug uit Kaprun/Zell am See. Om 08.00 vertrokken en om 19.00 aangekomen in het Gooi. Ook de heenreis was ongeveer 11 uur. Het was ook de laatste keer Oostenrijk, volgende jaren weer naar Belle Plagne. Het skiën was goed te doen, nog nooit alleen in een thermo-shirt onder mijn ski jas geskied, maar de sneeuw was en bleef verrassend goed. We verbleven in Bruck, tussen Kaprun en Zell am See in, dus eerst de bus ( erg vol) dan naar de gondel (erg druk) dan de volgende gondel, dan de stoeltjeslift of nog een gondel. Voordat je een meter had kunnen skiën was er minimaal een uur weg.. Belle Plagne is ski-in ski-out, bijna geen wachtrijen en in tijd bijna net zolang rijden. Waar we in La Plagne gemiddeld 100 km per dag konden skiën lukte dat zeker niet in Kaprun/Zell am See. Leuke vakantie gehad! Absoluut! Volgend jaar toch weer Frankrijk 😎

reageer
Rob Brasco
Rob Brasco
19 February 2023 - 10:43

Leuke reactie!, Ik geef slechts de ervaringen weer en de keuze voor volgende jaren. We hebben heerlijk kunnen skiën alleen veel minder dan vorige jaren. Wanneer het geven van ervaringen niet meer mogelijk is wat is dan het nut van deze site? Mag men alleen positief zijn over Oostenrijk? De reis van en naar de wintersport bestemming duurde veel langer dan ik ooit heb meegemaakt op weg naar Oostenrijk. Maar ook dat mag je niet zeggen? En de keuze om tussen Kaprun en Zell am See in te gaan zitten was omdat we in beide gebieden wilde gaan skiën, dan heeft ski-in ski-out in Zell am See niet zoveel zin.

Bertil Blaas
Bertil Blaas
19 February 2023 - 10:49

Rob 👍👍

Eddy X
Eddy X
19 February 2023 - 11:05

Kaprun is zeker een lange weg om boven te komen ! Wij gaan volgende week naar Zell am see , hoe waren de lager gelegen piste s daar ?

Richard B
Richard B
19 February 2023 - 11:24

Ha ha. Bertil heeft idd ook overal een mening over, zie elke dag. Pffff 😂. Wat ik bedoel is ski in ski out in Frankrijk heel anders is dan in Oostenrijk waar je tussen twee gebieden bivakkeert zonder ski in en ski out. De vergelijking is dus ver gezocht en dus gezeur! Appels met peren vergelijken.

Joy Van Craenenbroeck
Joy Van Craenenbroeck
19 February 2023 - 11:31

Uiteraard mag je een mening hebben. Maar je weet eigenlijk op voorhand wat je boekt... En 100km per dag, dan ben je echt wel goed getraind neem ik aan met een goede conditie. 80km vind ik al vrij stevig en is met een doorsnee wintersporter al bijna niet te halen. Als je de liften erbij rekent is het wel iets anders. :)

Erik Lechtal
Erik Lechtal
19 February 2023 - 12:11

Rob, in Frankrijk kan je zeker fantastisch skiën. De hele dag skiën zonder dezelfde piste 2 maal te doen. Plaatsen zoals bv. Val thorens, Tignes en la Plagne bieden vele Ski In / Out. Ik mis alleen in Frankrijk de gezelligheid. Bovengenoemde Plaatsen zijn gebouw voor de wintersport en dat is in Oostenrijk vaak anders. Daarbij komt dat er ook in Oostenrijk gebieden zijn waar je de hele dag kan skiën zonder dezelfde piste te hoeven nemen. Ik woon vlakbij #skiarlberg en ik kan je vertellen als je van Warth richting St. Anton gaat je ook behoorlijk wat kilometers kan maken. Maar goed, gelukkig zijn er vele mogelijkheden en is er voor iedereen wat wils. Ik wens je in ieder geval veel plezier volgend jaar en met het verkeer moet je geluk hebben…

Rob Brasco
Rob Brasco
19 February 2023 - 12:55

Klopt, wij zijn van die skiërs die vooraan de lift staan voordat deze open gaan en pas rond een uur of half twaalf de eerste stop doen, rond een uur of half twee pas lunchen en rond de laatste lift ronde pas terug gaan. Dus rond half zes terug in het appartement. Apres-ski is niet ons ding en lang en uitgebreid lunchen ook niet. Voor sommigen zijn we saaie skiërs 😇 Daarom ook weer naar Belle Plagne omdat je constant door kan skiën en telkens weer een andere lift verder het gebied in kan nemen en zo van La Plagne naar Champagny en weer terug over de bergtop de andere kant weer op. Minimaal om de drie dagen opnieuw waxen en indien nodig slijpen van de ski’s en elke tweede dag opnieuw koud waxen. Wat sommigen volledig overbodig vinden 😎.

Rob Brasco
Rob Brasco
19 February 2023 - 12:59

Dankje Erik, Wij zijn in St Anton geweest in de week voordat de Covid pandemie uitbrak, we hadden het weer niet echt mee met zware wind en sneeuwval dus toen te weinig kilometers kunnen maken. Eerder ben ik er geweest voor een korte trip en hebben we ons daar goed vermaakt, Het is inderdaad een mooi gebied. Net zoals Ischgl aan de overkant van het dal ( bijna)

Bert P.
Bert P.
19 February 2023 - 13:16

Wij gaan begin maart voor het eerst naar Fusch (vlakbij Bruck). Welke route heb je door Oostenrijk gevolgd? Groet, Bert

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
19 February 2023 - 14:46

Ik snap jou helemaal Rob...wij zijn in ons hele skieënde leven ( ongeveer 40 jaar( 3x in Oostenrijk geweest... en het is gewoon niet 'ons' land zeg maar...

Steph Priem
Steph Priem
19 February 2023 - 23:11

Rob, op vele punten heb je gelijk. Skiën is voor mij ook de hoofdzaak, voor een echte ski kilometervreter zie Via Lattea (Sestriëre/Montgenevre) of Grande Paradiso (Cervinia/Zermatt) of zelfs de Dolomieten en genoeg plekken waar het ook ski-in/out is 😉.

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
19 February 2023 - 10:14

Negatieve site begint dit te worden , waar zijn al die positieve mensen gebleven ? Volg dit al echt volgens mijn al tien jaar maar deze sfeer heb ik hier nog nooit meegemaakt. Het is op de pistes nog steeds goed te doen dus ik begrijp het niet goed en ja een groen dorp dat is dan ff niet anders ,de Italy gangers die klagen eigenlijk nooit terwijl daar in vergelijking weinig sneeuw valt en skiën ze volle bak . En dat is in Oostenrijk of elders toch ook zo. Ik denk dat we doorsnee niet hoeven te klagen op wat uitzondering na natuurlijk

reageer
Allis VV
Allis VV
19 February 2023 - 10:17

Tja…t Gooi hé!!

Arjan Wennekes
Arjan Wennekes
19 February 2023 - 10:18

Hier een hele positieve snowboarder, die er een partij zin in heeft volgende week. Kan niet wachten om te genieten in Großarl. Wat je zegt valt wel op dat het steeds wat negatiever word 😰

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 February 2023 - 10:36

Wacht effe Patrick hier nog een positieve skiër ⛷️ hoor wij gaan aanstaande vrijdag met het hele gezin kinderen en kleinkinderen op wintersport vakantie naar de Dolomieten en al wordt het 25 graden we gaan er gewoon een top vakantie van maken met veel lol en hopelijk skiplezier hoe de weersituatie ook is , ik hoop natuurlijk ook nog op een mooie sneeuwdump maar dat heb je toch niet in de hand , maar desondanks hebben we er toch ontzettend veel zin in . 👉🌨️🏔⛷️🌞😄👍

Bertil Blaas
Bertil Blaas
19 February 2023 - 10:46

@Patrick. Negatief ? Wel nee joh. De enkele neg.reactie overheen lezen ! Overgrote meerderheid is pos. 👍 @@Richard B: “ gelukkig volgend jaar zeur minder in (A)” = ongepast en hoort bij SH volgens mij niet thuis. 👎

Charles Saliha
Charles Saliha
19 February 2023 - 10:46

… perfect positieve app met allemaal gelijk gezinden, en allemaal gek van de bergen, de sneeuw en de wintersport. iedereen mag / moet uiteraard wel zijn eigen mening kunnen uiten (ook als deze wat minder positief is). Wintersport is geen maakbare sport en het komt zoals het komt……. en eerlijk is eerlijk ook wij willen graag een halve meter verse poeder :), maakt off piste skien een stuk leuker

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 11:32

rustig blijven jongens. niet iedereen is een even grote positivo, en sommige willen liever koude en sneeuw, andere zon en warmte. Logisch dat als het dan net tegenovergestelde is, je wat minder gezind hebt.

Sjaak W
Sjaak W
19 February 2023 - 11:58

Goed gesproken Peter, ik heb er voor moeten sparen, ga lekker op vakantie en ben blij dat ik het financieel ook kan. Dus zeuren, nee hoor.. Al word het 20gr idd 🤣🤣

Rob Brasco
Rob Brasco
19 February 2023 - 12:05

Nu ski ik al ongeveer een ruime 40 jaar, gestart in Oostenrijk, daarna Zwitserland, En Frankrijk. Een paar keer twee keer geweest per jaar en soms een langere periode, wat niets te maken heeft met het Gooi maar met voorkeur boven zomervakantie. De opmerking die jij meende te moeten maken is best bijzonder, het zou inhouden dat je, omdat je in het Gooi zou wonen, geen mening zou mogen geven of je ervaringen zou mogen delen. Mijn mooiste vakantie was,voordat we kinderen hadden, dat we twee weken konden skiën in Zermatt. Dat klinkt heel Goois natuurlijk. Zermatt was toen al duur. We zaten met z’n zessen in een huis twee dorpen voor Zermatt en moesten met de trein dagelijks op en neer. We hadden er lang voor gespaard en veel voor gelaten. Niet echt Goois. Ik vind jouw opmerking onterecht, je weet niets van ons maar moet wel deze denigrerende opmerking plaatsen. Het zegt, vrees ik, iets meer over jou dan over ons. Maar toch jammer dat je deze aandrang had.

Erik Lechtal
Erik Lechtal
19 February 2023 - 12:14

Patrick, in Warth en Lech is er nog prima te skiën. Mij hoor je niet klagen😄

Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
19 February 2023 - 12:29

Mijn idee , over twee weken zit ik daar ook weer

Bert P.
Bert P.
19 February 2023 - 13:47

Als iemand een negatieve ervaring deelt, is hij niet automatisch een zeur. Als iemand een reactie plaatst die daadwerkelijk ongepast is, wordt er waarschijnlijk wel ingegrepen door de weermannen. De Sneeuwhoogte app/site is geen privé app/site van een aantal lezers en reageerders.

Bert P.
Bert P.
19 February 2023 - 13:49

Dit was aan Bertil Blaas gericht.

pieter van moorsel
pieter van moorsel
19 February 2023 - 10:37

Nog meer negatief nieuws.kom net terug van ischgl...in ons hotel zat een man die meteo regeld voorcski gebieden in Terol.Hij verwacht de komende 10 jaar dat skigebieden onder de 1800 meter een zware tijd tegemoed gaan.. dus dat word echt een issue..we gaan het mee maken

reageer
Patrick Vierwind
Patrick Vierwind
19 February 2023 - 11:15

Die beste man heeft ook geen glazen bol

Gerda Hensen
Gerda Hensen
19 February 2023 - 12:17

Alleen Peter heeft een glazen bol😂

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
19 February 2023 - 12:18

Alleen Peter heeft een glazen bol

Joeri Snowboard
Joeri Snowboard
19 February 2023 - 12:18

🤣🤣 Gerda twee zielen 1 gedachte

Ernst .
Ernst .
19 February 2023 - 12:20

Morgen zit je weer ergens met iemand die verteld je het tegenoverstelde. Iedereen roept maar wat tegenwoordig.

Erik Lechtal
Erik Lechtal
19 February 2023 - 12:30

In Warth wordt de komende jaren volop geïnvesteerd in nieuwe liften. Zolang ze dat doen maak ik mij echt geen zorgen….

Steph Priem
Steph Priem
19 February 2023 - 23:20

T'is dan ook een sneeuwgat, nog een paar weken en ik ben alweer van de partij 😉👍.

Gerda Hensen
Gerda Hensen
19 February 2023 - 10:52

En zo is het Peter. Zo sta ik er ook in. En uiteraard wileen ieder graag op wintersport kunnen skiën. Maar het weer heb je niet in de hand. Dan moet je het nemen zoals het komt. Wel kun je bij het kiezen van een bestemming rekening houden met de hoogte van het gebied, omvang van het gebied, de locatie van je accommodatie (ski-in/ski-out of heb je de bus nodig). Rob, ik snap je relaas heel goed. Eenmaal het gemak van ski-in/ski-out ervaren, dan wil je niet anders meer. Dat alles gezegd hebbende blijf ik duimen voor een fijne vakantie voor een ieder. En ja Koos, ik duim ook voor de Jungfrau region 😉🤞🤞

reageer
Koos Beijer
Koos Beijer
19 February 2023 - 11:39

Dank je Gerda!!❄️🌨💪🥰

Koos Beijer
Koos Beijer
19 February 2023 - 11:40

Positief genoeg,Tel je zegeningen!!!🌨❄️🥰 werd er een aantal dagen al gezegd en zo is het ook!!!🌨❄️🛷🚞🛷🛷🥰🌨❄️🇨🇭🇨🇭🥰

Sjaak W
Sjaak W
19 February 2023 - 11:59

Goed zo Gerda👍👍

Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
Roland Ski fan 🚡🏔️⛷️
19 February 2023 - 12:31

Ook wij gaan er zeker van genieten, zeker na een paar ski loze jaren. Verse sneeuw zou geweldig zijn, maar hebben over het weer gelukkig niets te zeggen, en moeten we het nemen zoals het is. Gaan heerlijk skiën, en als het niet anders kan gaan we genieyen van de Alpen en een heerlijk wijntje. En hopen we na afloop dat we volgend jaar wel weer verse sneeuw hebben met temp net onder nul. Nu eerst nog 4 dagen werken, en dan heerlijk genieten van een mooie en verdiende skivakantie

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
19 February 2023 - 15:00

Wij hebben al gezegd omdat we pas eind maart gaan... we nemen ook onze wandelschoenen mee en miss wel een korte broek🤣🤣. Maar Koos blijf duimen voor nog beetje sneeuw hoor🇨🇭🚞

Koos Beijer
Koos Beijer
19 February 2023 - 16:33

Dank je wel,Sigrid!!!❄️🌨🛷🥰🇨🇭🚞🚞🥰🛷🇨🇭🇨🇭

Koos Beijer
Koos Beijer
19 February 2023 - 16:34

Heb er zin in!!!We gaan het zien wat voor weer het wordt!🌨❄️🛷🥰🚞🇨🇭

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
20 February 2023 - 12:51

☀️☀️🇨🇭🥂

Esther Kooij
Esther Kooij
19 February 2023 - 11:27

Nou de weersvoorspelling voor Mayerhofen stemmen mij heel positief !!!! Dat zou helemaal perfect zijn. En verder mag iedereen zijn mening hebben en hoeft hier niet negatief op te worden gereageerd.

reageer
marc van de poel
marc van de poel
19 February 2023 - 11:54

@ Peter N Gisteren vroeg je me of ik al ooit naar Italië en/of de Dolo's ben wezen skiën? Dit om de vergelijking te kunnen makken met de Zuidelijke Franse Alpen. Het antwoord is ja. Wel wat minder dan in Oostenrijk of Frankrijk maar toch : Italiaanse gebieden waar ik al kwam zijn : het ganse Vallée d'Aoste - Madessimo - Livigno - Bormio - Sulden - Resia - Passo Tonale en nog enkele kleinere gebieden. In de Dolo's iets minder, met name : paar keren Pampeago - Cortina d'Ampezzo - Seiser Alm - Wolkenstein - Krohnplatz. De afstand erheen speelt in mindere mate een rol, het eten (ik ben in tegenstelling tot velen hier op de site geen al te grote liefhebber van Italiaans eten !!) en uiteraard : de taal. Als ik niet met de camper ging, zocht ik nogal eens gemakkelijk kleinere hotelletjes op, waar men destijds (-25 tot -45jaar geleden) vaak enkel Italiaans spraken. Nu is dat waarschijnlijk anders, denk/hoop ik. De grote troef van Italië en de Dolo's in 't bijzonder is : De Zon !! De pisten preparatie is tegenwoordig bijna overal goed en vergelijkbaar. Veel iets grotere skigebieden kunnen het zich niet (meer) permitteren, om slordig geprepareerde pistes aan te bieden, zoals vroeger nogal eens het geval was in Frankrijk.. Ik heb net zoals in de andere landen ook in Italië over witte slierten geskied in een groen landschap. Dat hoort er nu eenmaal bij. Als ik echt moet vergelijken (wat moeilijk is !), Oostenrijk vind ik top, zeker de grotere gebieden (wel bovengemiddeld duur..) De Franse Savoie is prima, met vele echt grote domeinen Trois Vallées, Espace Killy Paradiski om er maar enkele te noemen. Maar de familiale bestemmingen met relatief grote skigebieden (Valmorel - Valloire, Val-Cenis, Espace Diamant,,) vind ik ook top!! Ook goede bereikbaarheid vanuit België. De Hautes Savoie vind ik dan weer wat te duur voor hetgeen geboden wordt; Flaine bv, is spuugduur voor wat men krijgt. Les Portes du Soleil vind ik vooral met een camper een ideaal gebied. Zwitserland is ook erg duur en daar mis ik toch wel een beetje de spontane gezelligheid, net zoals in grotere Oostenrijkse gebieden. Vallée D'Aoste was één van mijn geliefkoosde bestemmingen met de Camper. (regionale skipas, destijds, ik weet niet of die nu nog bestaat..) De Dolo's en de Zuidelijke Franse Alpen hebben veel gemeen. Mooie skigebieden, véél zon, soms te weinig sneeuw, wat goedgemaakt wordt door de voortreffelijke preparatie, de vriendelijke mensen. De Hautes Alpes en de Alpes Maritimes zijn wel goedkoper maar dan weer moeilijker te bereiken dan de Dolo's. Maar de sensatie om de éne dag te skiën op geweldige hellingen tot boven de 2500m (Isola2000 en Auron)en de dag erna aan de Côtes d'Azur op het strand te liggen heeft toch wel iets..(Dat is het ongelofelijke voordeel van een camper !! Dus, als ik moet kiezen tussen Dolo's en Zuidelijk Franse Alpen kies ik toch eerder voor deze laatste. Temeer dat ik zeer goed Frans spreek..

reageer
Gerda Hensen
Gerda Hensen
19 February 2023 - 12:17

Marc, je kunt wel een adviesbureau beginnen Wouw, wat heb jij veel kennis van veel skigebieden 👍.

Sjaak W
Sjaak W
19 February 2023 - 12:27

Ha Marc, ik heb een collega die woont in een dorpje vlak boven Nice en die vraagt me ook steeds die kant es op te komen omdat het daar zo heerlijk skieen is. Ik ben echter alleen Oostenrijk gewend en durf het vanwege geringe sneeuw niet zo aan, maar door jouw verhaal twijfel ik weer 🙈🙈

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 February 2023 - 12:38

Ik vindt het een geweldig verhaal Marc en je heb de vergelijkingen duidelijk uitgelegd man 👍 , dus misschien dat we dan toch maar eens in de Franse Alpen moeten gaan skiën om het zelf te ervaren .Maar het nadeel is ik spreek bijna geen woord Frans 😅😅 en dat is dan het voordeel dat jij dan wel heb 👍 , maar met de Duitse taal kun je tegenwoordig overal in de dolo’s terecht hoor en dat gaat beter dan mijn Italiaans moet ik eerlijk zeggen . Het is goed en leuk dat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft . 👉🌨️🏔⛷️😄🌞👍

pieter van moorsel
pieter van moorsel
19 February 2023 - 13:04

Ik denk dat het persoonlijk is..heb jaren geboard in Frankrijk en oostenrijk en jaren in Val gardena..dit jaar weer eens een keer in galtür ischgl...komende jaren weer naar Italië omdat ik dat toch echt veel beter vind dan zeker Frankrijk..de pistes zijn naar mijn mening wel veeel beter dan waar ook in de Alpen.. de prijzen op de pistes qua eten zijn veel lager dan waar ook in de Alpen..maar het blijft natuurlijk ook persoonlijk

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 February 2023 - 13:20

Ja Pieter dan ga ik toch met jou verhaal mee zo sta ik er ook in man 👍 👉🌨️🏔⛷️😄🌞👍

marc van de poel
marc van de poel
19 February 2023 - 13:22

@ Pieter : Uiteraard is een mening een persoonlijk gegeven. Ik probeerde enkelmijn ervaringen een beetje te kaderen. In verband met eten op de piste en de daaraan verbonden prijzen nog dit : Vroeger at ik nooit op de piste wegens met zijn vijven nogal prijselijk, zowel in Frankrijk, Italië, Oostenrijk als Zwitserland. Maar tegenwoordig schuif ik elke middag met plezier aan en dit enkel en alleen in kleine horecazaken. Daar heb je te maken met (kleine) zelfstandigen, die vaak meer liefde in hun bereide gerechten steken. Hier zou ik nog een flinke boom over kunnen opzetten, maar zoals wij in Valloire/Valmeinier na de (her-)ontdekking van het restaurantje op de Grapil piste verwend zijn voor zéér schappelijke prijzen, zodanig dat we de laatste drie middagen daar gingen eten, dat blijft toch bij. Inclusief een authentieke Franse "clochard" als ober.. (zie foto in volgend bericht)

Coos Posseth
Coos Posseth
19 February 2023 - 14:18

waar ga je naartoe in Italië ?

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 14:32

ben het wel met meeste met je eens marc, jij hebt dan ook uitzonderlijk veel ervaring haha. Een dingetje niet zo, prepareren in dolo's is echt nog veeel beter dan in Frankrijk hoor. Ik ga ook nog vaak naar Frankrijk (goedkope appartementen haha), en dan merk ik telkens weer dat de helft van de pistes niet of niet goed gedaan zijn. Sommige pistes (vooral zwarte) worden daardoor in Maart onskibaar. Zuidelijke Franse alpen zijn veel leuker dan Noordelijke. Ik vind het landschap daar anders dan in de rest van de alpen, en het is (buiten Franse schoolvakanties) veel rustiger (en natuurlijker) dan het Noorden. wat eten betreft dat is inderdaad iedereen zijn eigen voorkeur. Zuid-Tirol is wel apart binnen Italië ook, en keuken is er eerder mix Oostenrijk-Italiaans, wat het wel heel lekker maakt en afwisselder dan puur Italiaans. Frankrijk is in principe het land van de haute-cuisine, maar het is toch waar ik al het vaakst slecht gegeten heb. Ze hebben er meer van die puur toeristische plaatsen, die enkel op je geld uitzijn en arrogante/slechte bediening hebben. Maar ook in Frankrijk heb ik ook heerlijk gegeten natuurlijk, en in de kleinere gebieden die je aanhaalt zijn ze veel vriendelijker en krijg je meer waar voor je geld.

Sigrid Ribbers
Sigrid Ribbers
19 February 2023 - 15:02

Dank voor deze info Marc.

Steph Priem
Steph Priem
19 February 2023 - 23:30

Des goûts et des couleurs, on ne discute pas. Nietwaar Marc 😉.

Dennis de Vroome
Dennis de Vroome
19 February 2023 - 13:00

Wij zijn fan van winterkamperen en lange winterwandelingen. Maar wij overwegen er mee te stoppen, mede ook weer gezien de huidige "winter". Bizar dat er nog steeds mensen zijn die de opwarming ontkennen. Nou mensen, ik kom al 40 jaar in de Alpen, maar het wordt per 5 jaar gemiddeld voelbaar en zienderogen anders.

reageer
pieter van moorsel
pieter van moorsel
19 February 2023 - 13:07

Ja fgelopen werk zeer warme weer gehad..gelukkig waren pistes perfect...maar die warmte is normaal toch pas in maart...bizarre ontwikkelingen...en ja groene weides komt vaker voor maar das dan de reden dat er geen natuurlijke sneeuw is gevallen..maar het is dan nog wel gewoon koud..dus inderdaad dit is nu zorgelijk..degene die dat ontkennen...jammer

marc van de poel
marc van de poel
19 February 2023 - 13:45

@ Dennis Ik denk dat er niet al te veel mensen de opwarming ontkennen. Doch heel wat mensen (waaronder veel wetenschappers) leggen de link : mensen opwarming, niet zo prioritair. Maar liever geen milieu debatten, hier, graag.

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 14:34

laat ons toch niet vergeten dat het klimaat van de alpen sterk atlantisch beïnvloed is (en zelfs mediterraan in het zuiden), waardoor "warme" winters nu eenmaal vaak voorkomen...

marc van de poel
marc van de poel
19 February 2023 - 13:23

de beloofde foto voor Pieter!

Reactie #116605 op weerbericht reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 14:35

is valloire je favoriete middelgroot skigebied in Frankrijk, Marc, of eerder Vars-Risoul?

marc van de poel
marc van de poel
19 February 2023 - 16:06

Ze zijn beide vergelijkbaar, met een lichte voorsprong voor Vars/Risoul. La Forêt Blanche is misschien skitechnisch een beetje interessanter, maar het dorp Valloire is dan weer veel aangenamer dan Vars. De zon in Vars-Risoul is wel uitdrukkelijker aanwezig en qua gastronomie op de pistes is het hoogterestaurant Le Valbelle in Risoul een absolute topper. Bij goed weer is er elke middag barbeque op het terras. Waanzin.. Uiteraard doe je er twee uur langer over om in Vars te geraken, ook niet verwaarloosbaar. Stel het zo : in de Zuidelijke Franse Alpen is La Forêt Blanche mijn favoriete gebied, in de Noordelijke Franse Alpen Valloire/Valmeinier.

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 16:19

Hoe vergelijkt Vars-Risoul met Serre Chevalier?

marc van de poel
marc van de poel
19 February 2023 - 21:49

Ik vind Serre Chevalier minder aantrekkelijk dan Vars-Risoul. Uiteraard moeten Vars en Risoul dan wel overeen komen om hun gebieden weer te koppelen. Want momenteel zijn de verbindingen gesloten wegens een financieel geschil. Terug naar Serre Ché : De 250km pistes dat zij afficheren moet je met argusogen bekijken. Het wat minder aantrekkelijke en vaak met minder goede sneeuw gedoteerde deel van Briançon bezoek je normaal gezien niet en van de 10 dalafdalingen (met hier en daar grote stukken onaantrekkelijke ski-paden)zijn de meeste slechts in de hoog winter en met perfecte sneeuwomstandigheden aangenaam.. In de Zuidelijke Franse Alpen moet je boven de 1800m zitten om goede sneeuw omstandigheden te hebben. Maar het is een uitgesproken modern skigebied met bijna allemaal snelle 4 en 6 - zitters. Het prijsniveau is ook wel een stuk hoger, zeker wat betreft de verblijfskosten. Tegen volgende winter gaan ze in Serre Ché een nieuwe kabelbaan van bijna 4km lang en bijna 900 m hoogteverschil bouwen !! Als ik La forêt Blanche 8/10 geef, krijgt Serre Chevalier 7,5/10.

marc van de poel
marc van de poel
19 February 2023 - 21:55

Op de blauwe dalafdaling richting Monêtier-Les-Bains ken ik ook een PRIMA bergrestaurantje, nl Peyra Juana.

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 22:32

thanx Marc. In Serre Chevalier ben ik al geweest en dat beviel me goed. Vars/Risoul staat op de agenda als de link terug opengaat...

Stijn Gevers
Stijn Gevers
19 February 2023 - 13:40

Deze week in zell am ziller. Gisteren 17 graden en vandaag 15. slush al vanaf 12:00 op grote hoogte.

reageer
Chris Ski
Chris Ski
19 February 2023 - 14:13

Is de dalafdaling wel nog open?

Stijn Gevers
Stijn Gevers
19 February 2023 - 16:59

Nog wel. Maar voor hoelang weet ik niet aangezien deze temperaturen de komende dagen zo blijven.

Paul Bongers
Paul Bongers
19 February 2023 - 17:16

Vandaag Kaltenbach en Hoghfugen e.o. gedaan. Verbindingslift tijdelijk gesloten geweest vanwege wind. Gelukkig nog op tijd open om terug te keren naar Kaltenbach. Verder prima dagje, wolken en zon, goed zicht en geen neerslag. Wel boven veel wind. Morgen laatste dag alweer.......😪

reageer
Mieke J.
Mieke J.
19 February 2023 - 18:22

Zo leuk al die ervaringen over plaatsen en gebieden te lezen! Inspiratie voor het nieuwe seizoen of gewoon om wat weg te dromen...

reageer
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
19 February 2023 - 18:39

Topcondities in Passo del Tonale!

Reactie #116628 op weerbericht reageer
Marja  Skiër
Marja Skiër
19 February 2023 - 18:58

Hoe is dat skigebied Steven? Ik keek eens even naar de pistekaart maar ik kon er zo geen zicht op krijgen. Ik zag een paar grote gondels en daar stond dan precies één afdaling ingetekend, dat kan toch niet kloppen? Ik ben wel benieuwd of er daar ook ski in ski out hotels/appartementen zijn. Ik ben gewoon een beetje nieuwsgierig ☺️

Kristel de Haas
Kristel de Haas
19 February 2023 - 20:41

De gondel waar je naar keek gaat naar het hoogste deel, maar daaronder zitten niet de hotels. Wij hebben in passo del tonale gezeten. Over de breedte van het dorp starten veel liften. Meestal loop je vanuit je hotel vrij snel ergens de piste op.

🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
🇦🇹Steven Vancanverberghe🇮🇹
21 February 2023 - 07:56

Klopt wat Kristel zegt. Alles is hier heel compact. Gebouwen wel wat verouderd maar wel sneeuwzekerheid door de hoge ligging van het dorp. Heel veel mooie blauwe brede pistes. En je kan naar Ponte di Legno, kleiner skigebied tussen de bomen. Wel een eindje rijden vanuit onze lage landen.

Stef @ski
Stef @ski
19 February 2023 - 19:34

17°C vandaag in Les Saisies. Maar helemaal geen reden tot klagen. Perfect kunnen skiën op pistes die goed standhouden in dit lenteweer.

reageer
Niels SKI
Niels SKI
19 February 2023 - 20:41

ECWMF 12Z run laat de kou weer wat verder de Alpen in lopen zo te zien. Fingers crossed…

Reactie #116634 op weerbericht reageer
Tamara S.
Tamara S.
19 February 2023 - 21:29

Over 12 dagen gaan we op ski vakantie 🙈 misschien toch maar mn Thermoshirtjes uit de kast halen en meenemen 😄

Tim Skiamade
Tim Skiamade
19 February 2023 - 21:54

Dat ziet er goed uit!

Jan Kerk
Jan Kerk
19 February 2023 - 21:27

Vandaag eerste skipas in Zell am Ziller Redelijk goede pistes en prachtig mooi weer met zonnetje en af toe bewolking Maar over het algemeen best te doen Alleen dalafdaling (zwarte piste) schijnt wat minder te zijn Maar al met al een prima dag met name omdat we ook weer lekker met de kleinkinderen geskied🥰🥰

reageer
Jan Kerk
Jan Kerk
19 February 2023 - 21:27

Skipas is skidag

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 21:54

Zou er toch nog verandering komen? Dit zijn de ECWMF ensembles voor Cortina deze avond. Zie de ENORME warmte te komende dagen, dan eindelijk gevolgd door verkoeling en ook de neerslagsignalen worden eindelijk wat zotter...

Reactie #116639 op weerbericht reageer
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
19 February 2023 - 22:05

Reactie #116642 op weerbericht
Sneeuwhoogte.nl | Michael
Sneeuwhoogte.nl | Michael
19 February 2023 - 22:06

Even aanklikken..😉

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 22:12

Thanx Michael zeer interessant !

Manthos Markantonakis
Manthos Markantonakis
19 February 2023 - 22:13

Wat houden die getallen/cijfers in op de kaart mm neerslag? Per uur?

Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 22:28

sneeuwvalgrens

Manthos Markantonakis
Manthos Markantonakis
19 February 2023 - 22:33

Ik bedoel de cijfers bv naast Bolzano in de kleur groen 3 en 5 etc

bianca van dam
bianca van dam
19 February 2023 - 23:00

Spannend!!! Duimen maar!!! Gaat dit dan voor geheel oostenrijk gelden?

Sjaak W
Sjaak W
19 February 2023 - 23:17

..cm per uur denk ik dat dit is..

Guido Van Wegen
Guido Van Wegen
19 February 2023 - 22:26

Goede afsluiter van deze dag Michael!

reageer
Harry Verduin
Harry Verduin
19 February 2023 - 22:29

let's pray !

PETER.  Altabadia.
PETER. Altabadia.
19 February 2023 - 22:54

Ik pray mee Harry 👉🌨️🌨️🌨️❄️❄️❄️ let it snöw let it snow let it snow. 👉🌨️🏔⛷️👍

Anita ❤ snow
Anita ❤ snow
19 February 2023 - 23:32

🤣 je bent leuk Peter! Ik doe ook mee!

Katrien DG
Katrien DG
19 February 2023 - 22:45

Update van de eerste skidag in Les Menuires. Ondanks de vele sneeuwloze weken, vielen de pistes vandaag zeer goed mee. De sneeuw ligt in de voormiddag ijziger, maar geen echte ijsplaten. Ik denk wel dat ze hier geluk hebben gehad met de relatieve koelte van de afgelopen periode. Warmere dagen als vandaag kunnen ze hier nu best missen. Ik heb hier nog nooit zo weinig sneeuw gezien. En ook heel wat meer stenen, vooral op de hoger gelegen pistes, da's echt jammer. Met eigen ski's is dat een pijnlijke zaak... De eerste keer in al die jaren dat er grasplekken op de pistes te zien zijn. Een vers laagje is hier dus meer dan welkom. Morgen richting Courchevel om te zien hoe het daar is gesteld. Maar al bij al toch goed kunnen skiën vandaag. En ik vind het hier ook relatief rustig ten opzichte van andere zeer drukke jaren. Da's een meevaller. Wat denk jij @Lander?

reageer
Wil je reageren, dan dien je eerst in te loggen of te registreren.